ale kursy z ratownictwem mnie nie interesują, ponieważ już jestem ratownikiem WOPR
Instruktor obu sportów wodnych, wykładowca na AWF ma powiedzenie: "Ratownik to dupa a nie płetwonurek, płetwonurek to dupa a nie ratownik".
Dlatego Twoje obecne wyobrażenie ratownictwa w nurkowaniu, nie ma związku ze stanem faktycznym. W nurkowaniu wojskowym działania ratownicze, to także zatapianie okrętów podwodnych.
Kilka lat temu wygoniłem na kursy ratownika który nurkował (w oceanie), po latach nie uważa tego za stracony czas.
W nurkowaniu wojskowym działania ratownicze, to także zatapianie okrętów podwodnych.
Możesz rozwinąć?
Ostatnio zmieniony przez Mucha 31-03-2014, 11:50, w całości zmieniany 1 raz
Motti [Usunięty]
Wysłany: 31-03-2014, 12:01
Mucha napisał/a:
Możesz rozwinąć?
"Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" R.Kłos 2000r.
Działanie ratownicze, to również zniszczenie własnego okrętu, żeby nie wpadł w ręce wroga.
pozdrawiam rc
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 31-03-2014, 13:36
Motti napisał/a:
Działanie ratownicze, to również zniszczenie własnego okrętu, żeby nie wpadł w ręce wroga
Gdzie mogę zrobić taki kurs? Jak wygląda zaliczenie? Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam!
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 31-03-2014, 13:45
Patent masz?
<((><
Motti [Usunięty]
Wysłany: 31-03-2014, 13:47
gazeliusz napisał/a:
Gdzie mogę zrobić taki kurs? Jak wygląda zaliczenie? Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam!
Czyste jaja. Poważnie, jest w Warszawie instruktor sabotażu podwodnego, ale nie szkoli, nazwisko pamiętam.
Szkoła nurków i płetwonurków MW ma takie zajęcia, obecnie w porcie w Gdyni Oksywie mają bazę.
"Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" R.Kłos 2000r.
Działanie ratownicze, to również zniszczenie własnego okrętu, żeby nie wpadł w ręce wroga.
pozdrawiam rc
A co ma wspólnego zatapianie własnych okrętów, z ratownictwem??
I od tego też jest OSM.
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 31-03-2014, 14:14
Ratujesz okręt żeby nie wpadł w ręce wroga, posyłając go na dno.. Mam nadzieje, że to nie będzie standard w ratownictwie nurkowym, np. żeby kolega nie wpadł w ręce nieuków w białych kitlach z karetki, którzy nie dość, że nie znają żadnego admirała to jeszcze nie mają żadnych patentów. Poza motorowodnym, ale te się nie liczą..
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 31-03-2014, 14:15, w całości zmieniany 1 raz
Widzę, że wywołałem niezłą dyskusje . Nie uważam się za jakiegoś super ratownika ( choć zdarzyło mi się uratować parę osób w tym ani jednego nurka), powiem więcej już od 2 lat w ogóle nie pracowałem jako ratownik, wiec połowę czynności już pewnie nie pamiętam. W mojej poprzedniej wypowiedzi chodziło mi głownie o to, że nie chcę słuchać i wałkować jedno i to samo w kółko czyli RKO itd. Kurs nurka chcę zrobić z powodów czysto hobbystycznych, nie mam zamiaru brać udziału w jakimś zatapianiu statków wojskowych itp. chcę po prostu nauczyć się nurkować w miłym towarzystwie pasjonatów tak jak napisał to AdamP. Pozostałe kursy specjalistyczne może w niedalekiej przyszłości A narazie podstawy, na których też pewnie będize mowa o podstawowych zasadach bezpieczeństwa Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez leymann 31-03-2014, 14:38, w całości zmieniany 1 raz
A co ma wspólnego zatapianie własnych okrętów, z ratownictwem??
Akurat to słowo, ma również tak nie oczekiwane znaczenie.
pozdrawiam rc
A gdzie zes takie rewelacje wyczytal?
W "Aparaty Nurkowe z Regeneracją Czynnika Oddechowego" R.Kłos 2000r na stronie 268 i 352??
Spedzilem pare lat na podwodniakach, w mojej rodzinie byli oficerowie MW, w tym lekarz OSNiP, kumpli mam tam do dzisiaj, i twierdze ze bredzisz.
Skończysz na Rebie to się bąbelki skończą:) nie chwal dnia............
Portfel boli coraz bardziej przy nurkowaniach. Dlatego faktycznie reb jest ... naturalnym kierunkiem rozwoju. Tyle, że jeśli chodzi o reby to nadal moja lista "za" jest krótsza niż "przeciw". Chociaż przyznaję się do tego, że niektóre z argumentów "przeciw" zaczynają upadać .
Póki co nadal za najfajnieszy znak nurkowy pokazywany partnerowi w odpowiedzi na OOG uważam: "2 ojro za wdech"
Pozdrawiam,
Mariusz
Ani słowa o rebach, do mnie już z banku dzwonią Wyczuli interes nosem, łajzy
Co do znaków - to musisz jeszcze zobaczyć "matko bosko!". To chyba mój ulubiony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko