Wiek: 45 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 129 Skąd: Sochaczew
Wysłany: 10-11-2007, 13:05
Nie pytaj w jakiej organizacji tylko u jakiego instruktora. Często jest tak że jeden instruktor szkoli w kilku organizacjach. "Kwit krycia maciory" nie ma znaczenia, ważne czego się na kursie nauczysz. Pytaj o instruktora a nie o organizację.
Zrób w takiej w której instruktor przykłada się do swojej roboty i nauczy Cię nurkować.
Wystarczy popytać...
Jeden szkoli "lajtowo" , drugi daje w kość ...
A czy to będzie IANTD , TDI , SSI czy jeszcze wiele innych to moim zdaniem sprawa poboczna.
Poczytaj o standardach danych organizacji , o przebiegu szkolenia ilości zajęć praktycznych....
Oczywiście może nie wybrałbym jakiejś "egzotycznej" mało znanej federacji.
Wysłany: 10-11-2007, 14:04
znam również przykłady PADI, gdzie kurs obejmuje półroczne chodzenie na basen...
popieram co powyżej - renoma instruktora.
jeśli chodzi o powagę plastiku - śmieszny staje się dopiero, gdy uzupełni go niekompetencja właściciela
Wysłany: 11-11-2007, 18:49
elo
co do organizacji, wszystkie w swojej poczatkowej fazie szkolen rekreacyjnych maja zblizone standardy(wiedza, cwiczenia) i w kazdej z nich naucza (wpoja cie podobnie wiedzy i wykonywanych cwiczen,dlatego kazda z nich jest dobra, oczywiscie jesli instruktor sie do tego przylozy.organizacja jest organizacja natomiast to czy bedziesz dobrym nurkiem zalezy od kursanta ,jego podejscia i checi dalszego samodoskonalenia sie pozniej pod woda.moze byc tak ze po kursie nurek z jak to sie mowi czasami bez sensu " lepszej organizacji" moze byc totalna dupa a z "gorszej" wyrabistym nurkiem. wazne jest podejscie a nie organizacja.
mala rada,jesli chcesz robic kurs zrob go w takiej organizacji, gdzie sa nurkowie z ktorymi bedziesz chcial nurkowac,tam gdzie mieszkasz, bo bezsensem jest zrobienie i otrzymanie certyfikatu np padi w miescie gdzie jest setka cmasowcow i ani jednego z padi:).w nurkowaniu to nie przeszkadza (chociaz kazda organziacja ma inne czasy limitow bezdekompresyjnych w swoich tabelach ), ale pozniej twoi kumple pojada podwyzszac licencje a ty nie pojedziesz z nimi zgranymi kumplami tylko bedziesz musial jechac sam gdzies indziej i robic dalszy kurs ,chyba ze zmienisz organizacje w dalszej twojej karierze nurkowej:).
cena kursow jest tez zblizona w roznych federacjach. plus /minus ciut ciut ale na cene nie patrz tylko na to co moga i sa w stanie tobie przekazac.
w dzisiejszych czasach mamy doczynienie z ciaglym zaglowaniem i zmienianiem licencji jak wymiana obrazkow miedzy soba z gum do zucia pomiedzy malymi dziecmi wiec w kazdej chwili mozesz zrobic crossa czyli przejscie z jednej do drugiej na tym samym poziomie po sprawdzeniu twoich umiejetnosci i wiedzy bez potrzeby odbywania calego nowego kursu i wybrac nowa organizacje.
opinii o organizacjach jest duzo i bardzo mi sie podoba jak nurkowie z jednych zra sie z nurkami z innych gdyz jest to smieszne i karykaturalne:) dla mnie zabawne :)gdzie zapomina sie o co w tym wszystkich chodzi a powinno chodzic o wyszkolenie nurka ktory po pierwszym kursie ma sie sam pod woda nie zabic (przypominam ze standardy szkoleniowe kazdej organizacji sa zblizone i to bardzo na kursach OWD) a bycie dobrym nurkiem i dalsze doskonalenie ma zalezec od checi,motywacji a nie koloru plakietki.
To co przedmówcy pisza to prawda jednak zwróc też uwage co dalej. Jakie dalsze kursy dana organizacja proponuje bo po OWD zaczynaja sie juz znaczne przynajmniej w niektorych przypadkach różnicę. Często wybór pierwszej organizacji determinuję wybór dalszej drogi rozwoju. Jeżeli nie masz / nie znasz dobrego instruktora to kierój się zawartościa programów szkoleniowych oraz tym ile kolejnych plasików będziesz musiał zdobyc by zrobic kurś na kolejny stopień (dużo kursów/plastików=mniej kasy na wyjazdy i nurkowanie). Jak wybierzesz dobrego doswiadczonego instruktora to zmiana federacji też większym problemem nie będzie. Wazne tez jest to co w tej chwili soba reprezentujesz, jeżeli chodzenie na basen, pływanie i ogólna sprawność fizyczna to dla ciebie cos nowego to wybrał bym coś w rodzaju PADI OWD jeżeli jestes opływany i kontakt z wodą to nie nowina to poszukal bym czegos w federacjach technicznych. Sa to oczywiscie moje subiektywne wywody.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 11-11-2007, 23:34
Kurs podstawowy obejmuje te same umiejetnosci we wszystkich dostepnych w kraju organizacjach przy wyborze kieruj sie raczej iloscią nurkowań w trakcie kursu oraz czasu który spędzisz z instruktorem w wodzie. Zwroc uwage instruktorowi ze sa to dla ciebie wazne elementy oceny kursu i upewnij sie ze on rozumie twoje priorytety. Organizacja powinna byc rozpoznawala na poza granicami kraju co oznacza ze pratycznie wszystkie poza LOK wchodza w gre. Upewnij się czy otrzymasz komplet materiałów szkoleniowych w zrozumiałym dla Ciebie języku i ustal w ciągu jakiego czasu otrzymasz licencję od dnia zakończenia kursu.
Powodzenia
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 11-11-2007, 23:34, w całości zmieniany 1 raz
chcial nurkowac,tam gdzie mieszkasz, bo bezsensem jest zrobienie i otrzymanie certyfikatu np padi w miescie gdzie jest setka cmasowcow i ani jednego z padi
chociaz kazda organziacja ma inne czasy limitow bezdekompresyjnych w swoich tabelach
Zajebisteee!!!
topmek, wybierz jak najtanszy kurs (mowie to jako nie instruktor ) . OWD w kazdej organizacji nie ma na celu nauczyc Ciebie nurkowac a jedynie sprawic abys nie zabil sie pod woda. Dalsze kursy po trosze uchylaja rabka tajemnicy ktora nie jest tania.
Kurs OWD to tak jak kurs prawa jazdy - widziales dobrego kierowce majacego prawko tydzien ??
Chyba ze wiesz iz Twoja przygoda z nurkowaniem nie ograniczy sie do jednego wyjazdu w cieple, kraje tylko stanie sie to Twoim hobby ,nie tylko z nazwy, wtedy dopiero warto sie zastanowic nad organizacja. Wiekszosc nurkow nie nurkuje ale modnie byc nurkiem.
Bardziej od organizacji zainteresowalbym sie:
Ile lat dana osoba jest instruktorem- doswiadczenie.
Jakie nurkowania instruktor robi dla siebie.
Czy sprzet ktory bedziesz mial na kursie bedzie dopasowany i spawny -niezdezelowany
Ile osob liczy grupa na Twoj kurs - jak np 10 osob na 1instruktora to on nie poswieci Tobie wystarczajaco duzo czasu.
Czy pianka ktora dostaniiesz na kurs nie bedzie zasikana.
Czy certyfikat o ktory sie bedziesz staral dostaniesz po tygodniu czy po pol roku.
Jakie dostaniesz materialy abys mogl do nich wrocic.
I dla mnie najwazniejsze Czy po kursie bedziesz mogl wykonac jeszcze kilka/kilkanascie nurkowan pod okiem instruktora lub jego DM nie muszac dodatkowo placic za to.(przy okazji jakichs kursow,wyjazdow itd. Nie placic mam na mysli extra kasa za to ze instruktor ktory juz skasowal cie 1200 za OWD bedzie bral nast pieniadze za to ze z nim pojechales.Nie mam namysli wypozyczenia sprzetu czy kasy za paliwo )
A odnosnie pieniedzy- 50%kasy jak zaczynasz kurs reszte po otrzymaniu certyfikatu.
Rzetelny instruktor sie na to zgodzi a wierz mi przyspieszy to czas w jakim staniesz sie wlascicielem swojego certyfikatu. Zabezpieczysz sie takze ,bo nie dostaje sie pokwitowania za wplacone pieniazki na kurs.(10% instruktorow moze wydaje taki dokument)
topmek, poniewaz jestes z wrocka masz palete instuktorow kazdej organizacji ale zobaczysz ze biorac pod uwage to co napisalem sostanie niewielu.
Wysłany: 13-11-2007, 17:43
grzegorz adv eanx iantd
no, to juz napisałes kompletną popierdułkę
dobre ,ja juz znam podejscie nurkow iantd do nurkow padi bo duzo z nich uwaza innych za beee . szkoda ze cie nie bylo dobrych pare lat temu w olsztynie, gdzie byl sam cmas i lok a nurek padi uwazany za tredowatego jesli sie pojawil. sam bylem kiedys z cmas .teraz sytuacja sie zmienila dzieki centrum nurkowemu wlasnie z padi ktore jest jednym z najlepszych i najwiekszych w miescie a i sytuacja sie zmienila i jakos zaczeli ludziki zyc w zgodzie choc nie zawsze. teraz jak obserwuje takie stanowisko do innych to "beee" widac u coraz wiekszej liczby nurkow iantd zwlaszcza do padi. a skad to sie bierze nie wiem.sam nurkuje z nurkami z iantd a takze innych organizacji i nie mam ani jednego probelmu z nikim ani nikt ze mna,teraz ja jestem z padi, nurkuje stosujac zasady dir i jakos mi z tym dobrze pod woda i nie potrzebuje innych plakietek. ale juz moge sie domyslec jak by sie czul malutki biedny nureczek z padi w miescie gdzie bylby sam iantd ):), / na podstawie wypowiedzi z forum/nurkowan/spotkan/wlasnych i innych. wystarczy poczytac jak jedni z org X odnosza sie do drugich z org Y,mam nadzieje ze takich przypadkow bedzie coraz mniej.
A odnosnie pieniedzy- 50%kasy jak zaczynasz kurs reszte po otrzymaniu certyfikatu.
Należy pamiętać, że w IANTD nurek kupuje kurs o określonej liczbie godzin praktyki i teorii, a za certyfikat płaci osobno i otrzymuje go, po spełnieniu wszystkich wymagań zaliczeniowych. Tak więc wpłata 50% kasy po kursie, po to, aby zmobilizować instruktora do szybszej certyfikacji, jest pozbawiona sensu - zarówno z punktu widzenia instruktora jak i kursanta (nie dotyczy nurków, którzy chcą tylko kupić plastik). Jeżeli instruktor by się na to zgodził, to może się okazać, że będzie prowadził weryfikację umiejętności po najmniejszej linii oporu, aby szybko otrzymać resztę kasiory. Może się oczywiście zgodzić na sprzedaż kursu w systemie ratalnym i kurs będzie prowadzony zgodnie z zasadami, ale to jest co innego.
Mam w dokumentach kolekcję certyfikatów, których nie wydałem pomimo, że kurs został w 100% opłacony, oraz przeprowadzony i zakończony zgodnie z ustalonymi warunkami.
waldo, po pierwsze IANTD to jedyna taka organizacja.
Po drugie nie sadze aby kolega wybrał na OWD kurs w IANTD choc zachecam goraco.
I dalej wiekszosc organizacj sprzedaje kurs z certyfikatem.
A wogole to jest rozmowa o rynku wrocławskim gdzie 2 lata temu zrobilem kurs zaplacilem i instruktor nie dal mi padi plastiku stad caaly wywod odnosnie pieniedzy.
waldo napisał/a:
Mam w dokumentach kolekcję certyfikatów, których nie wydałem pomimo, że kurs został w 100% opłacony, oraz przeprowadzony i zakończony zgodnie z ustalonymi warunkami.
Przerazasz mnie!!! Ale jak lubisz zbierac... cudze certyfikaty. Nie latwiej wyslac do Czech papiery dopiero kiedy delikwent zaliczy wszystko zgodnie z wymaganiami. Wtedy nie zostaje ci plastik.
Kurs nie moze trwac wiecej niz 6 mies. Wiec nie wiem po co to robic skoro moze sie okazac ze Twoj student nie skonczy u Ciebie kursu w tym czasie.Ty masz jego certyfikat a on idzie do innego instruktora ktory zalicza mu kurs. Ten inny instruktor wysyla papiery do certyfikatu ktory Ty masz... co wtedy? Moze cos pokrecilem ...
I najwazniejsze
waldo napisał/a:
oraz przeprowadzony i zakończony zgodnie z ustalonymi warunkami.
Jestes uczciwy i wiele osob zna wartosc danego przez Ciebie słowa a ja pisze o zabezpieczeniu sie na wypadek nieuczciwego instruktora padi z Wroclawia.(pewnie jest tylko jeden i trafil sie wlasnie mnie)
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 13-11-2007, 18:53
[quote="Andrzej Minorczyk]
poniewaz jestes z wrocka masz palete instuktorow kazdej organizacji ale zobaczysz ze biorac pod uwage to co napisalem sostanie niewielu.[/quote]
We Wrocku to chyba instruktorzy jakąś gangsterkę uprawiaj skoro masz taką opinię o nich
Opłata po otrzymaniu plastiku to nie jest najlepszy pomysł i raczej nie świadczyloby to dobrze o instruktorze który szedłby na taki układ
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 13-11-2007, 18:58, w całości zmieniany 1 raz
Jako padi-nurek musze powiedziec, ze tam gdzie ja robilem kurs (i w innych padi centrach nurkowych w katowicach) rowniez placi sie oddzielnie za kurs i za certyfikat. Nie mowie o instruktorach tzw. freelancer'ach czy jak ich tam zwal, u ktorych mozna zrobic kurs prywatnie, ale o dzialajacych "fabrykach padi-nurkow"
Nie spotkalem sie tez nigdy z taka opcja gdzie placi sie 50% po otrzymaniu plastiku. Cena kursu to jedno, a papiery po plastik wysylaja dopiero po zaplaceniu za certyfikat.
Opłata po otrzymaniu plastiku to nie jest najlepszy pomysł i raczej nie świadczyloby to dobrze o instruktorze który szedłby na taki układ
Jaki uklad? O czym mowisz? A ile razy dostales potwierdzenie KP , fakture czy inny papier za wplatekasy na kurs nurkowy??????? - to swiadczy niedobrze o instruktorze- chyba ze nie chciales.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 13-11-2007, 19:01
Andrzej Minorczyk napisał/a:
Adam Frajtak napisał/a:
Jaki uklad? O czym mowisz? A ile razy dostales potwierdzenie KP , fakture czy inny papier za wplatekasy na kurs nurkowy??????? - to swiadczy niedobrze o instruktorze- chyba ze nie chciales.
Andrzej zawsze dostawałem KP oraz informację przed przyjeciem ode mnie wpłaty ze wniesienie opłat gwarantuje mi materiały oraz szkolenie ale nie gwarantuje certyfikatu. Zarówno w PADI CMAS jak i IANTD
oczywiscie nie mialem na mysli ukladu w sensie PISowskim tylko w sensie umowy handlowej
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 13-11-2007, 19:03, w całości zmieniany 1 raz
O ile dobrze pamiętam to Andrzeja kiedyś ktoś przewiózł na plastiku, pozostał nieufny w stosunku do instruktorów.
Ale radę imho dał dobrą, można skopiować do FAQ.
We Wrocku to chyba instruktorzy jakąś gangsterkę uprawiaj skoro masz taką opinię o nich
Nic takiego nie napisalem o instruktorach a o jednym instruktorze PADI ktory mnie oszukał.
Adam Frajtak napisał/a:
Andrzej zawsze dostawałem KP oraz informację przed przyjeciem ode mnie wpłaty ze wniesienie opłat gwarantuje mi materiały oraz szkolenie ale nie gwarantuje certyfikatu. Zarówno w PADI CMAS jak i IANTD
Ok. Wiec sie zblaznilem - wszyscy dostajemy KP za wplacone pieniazki na kurs a i faktury vat i jeszcze mozemy przelewac kase na konta instruktorow.
robertg napisał/a:
Nie spotkalem sie tez nigdy z taka opcja gdzie placi sie 50% po otrzymaniu plastiku. Cena kursu to jedno, a papiery po plastik wysylaja dopiero po zaplaceniu za certyfikat
Ja tez nie to moj pomysł
A ja sie spotkalem z cyt" daj mi dwie stowy zaliczki bo nie mam na bezyne na droge powrotna"
Z reszta ta dyskusja zeszla na zly tor.
A od czasow AOWD PADI ktorego nie mam wybieram samych uczciwych instruktorow.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 13-11-2007, 19:27
Ok. Wiec sie zblaznilem - wszyscy dostajemy KP za wplacone pieniazki na kurs a i faktury vat i jeszcze mozemy przelewac kase na konta instruktorow.
Faktury nigdy nie dostałem ale też nie chciełem jej dostać ale KP to standard co więcej
przy mnie wkladano kopię do mojej kartoteki kursu w komplecie z badaniami lekarskimi i kolejnymi sekcjami zaliczonej teorii tak bylo w PADI w IANTD ale tu akurat wszystkie kursy robiłem w Czechach też dostawłem papier z potwierdzeniem wpłaty któregoś razu jak nie chciałem czekać i powiedziałem że nie chce pokwitowania to usłyszałem "ja jestem nurkiem i jutro może mnie już nie być a papier zostanie"
A ja sie spotkalem z cyt" daj mi dwie stowy zaliczki bo nie mam na bezyne na droge powrotna"
W sumie nie widzę w tym nic złego ludzka rzecz nie mieć kasy a my nurkowie przy naszych kosztach i heroicznie wydzierajacych z domowych budżetów każdy niedopilnowany grosz nie powinniśmy się dziwic że friend nie ma kasiory na petrole
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 13-11-2007, 19:31, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko