Wysłany: 21-04-2008, 18:10 Opłaty
Czy w cenę kursu PADI OWD wliczona jest cena egzaminu na wodach otwartych?
I drugie pytanie: Kiedy najlepiej wybrać się na egzanin na Zakrzówku, ma to wogóle jakieś większe znaczenie?
I drugie pytanie: Kiedy najlepiej wybrać się na egzanin na Zakrzówku, ma to wogóle jakieś większe znaczenie?
Egzamin? Jaki egzamin?
Zaliczasz po prostu wszystkie obowiązkowe nurkowania w wodach otwartych i tyle, a nurkowania te są w cenie kursu. A co do terminu, to jeśli nie jesteś morsem to radzę rozpocząć wody otwarte w okolicach końca maja. Wtedy z reguły termoklina jest już poniżej platform.
Ostatnio zmieniony przez WielkiDżon 21-04-2008, 18:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 21-04-2008, 20:02
Morsem nie jestem- jestem typowym stworzeniem cieplolubnym... I ile tych nurkowań trzeba zaliczyć? A jaka jest temperatura wody pod koniec maja, a jaka w połowie?
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-04-2008, 20:17
Bezimienna napisał/a:
Morsem nie jestem- jestem typowym stworzeniem cieplolubnym... I ile tych nurkowań trzeba zaliczyć? A jaka jest temperatura wody pod koniec maja, a jaka w połowie?
Biorąc pod uwagę że obecnie upałów nie ma to nie sądzę żeby do połowy maja woda nad termokliną była znacząco powyżej 10C...
Bezimienna, ciężko określić dokładną temperaturę w danego dnia roku to jest chyba nie możliwe
Woda staje się coraz cieplejsza
własne obserwację
połowa lutego => w zakresie od 0-10m woda 5 stopni poniżej 10m 4 stopnie
początek kwietnia => 0-10m woda 6 stopni poniżej 10m 4 stopnie
19 kwietnia => 0-10m 7 stopni poniżej 10m 5 stopni poniżej 15 nadal 4 stopnie
obserwując to i długoterminową pogodę, która ostatnio kiepsko się sprawdza to w połowie maja woda może mieć około 10-12 stopni a może nawet i więcej na co czekam ze zniecierpliwieniem
Wysłany: 21-04-2008, 21:35
styx napisał/a:
Bezimienna napisał/a:
Biorąc pod uwagę że obecnie upałów nie ma to nie sądzę żeby do połowy maja woda nad termokliną była znacząco powyżej 10C...
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-04-2008, 22:42
taaak, na Zakrzówku na platformie woda ma temperaturę w granicach 7-8 stopni, głębiej jednak ciągle 4 stopnie a tak czy siak na owd schodzi się poniżej termokliny.
w cenę kursu wchodzą różne rzeczy lub nie... różnie, nie rozumiem jak mogłaś się nie dowiedzieć CO wchodzi w cenę kursu i ile nurkowań na wodach otwartych oraz gdzie i kiedy odbędziesz..
jeśli jednak możesz wybierać to jasne, że im później we wiosnę, w lato, tym cieplej będzie, ale też tym dłużej będziesz musiała czekać na skończenie kursu
Ostatnio zmieniony przez nurkot 21-04-2008, 22:43, w całości zmieniany 1 raz
MADRAFi [Usunięty]
Wysłany: 21-04-2008, 22:58
Robiac OWD mialem 4 nurkowania na wodach otwartych (+2 w basenie)
Egzamin jest - odpowiedzi na pytania testowe.
Egaminu praktycznego niedoswiadczylem - od tego jest zaliczenie cwiczen w czasie nurkowan.
Wysłany: 24-04-2008, 18:30
nurkot napisał/a:
w cenę kursu wchodzą różne rzeczy lub nie... różnie, nie rozumiem jak mogłaś się nie dowiedzieć CO wchodzi w cenę kursu i ile nurkowań na wodach otwartych oraz gdzie i kiedy odbędziesz..
Jak szlam na kurs byłam totalnie niezorientowana i nic nie wiedzialam- można mi było wmówić wszystko, a ja i tak bym się nie zorientowala, że coś jest nie tak...
ewin [Usunięty]
Wysłany: 24-04-2008, 19:46
Jest taka sprawa ze w Polsce nie musi być wcale basenu. Jeziora zaliczają sie do wód baseno podobnych i już pierwsze nurkowania mogą być tam wykonywane. Oczywiście stosowna głębokość itp. To tak jakby ktoś sie teraz załamał ze nie byl na basenie i jego instruktor jest bee.
Egzaminem praktycznym jest każde nurkowanie na wodach otwartych. Musisz wykonywać tak długo dane ćwiczenie póki to nie zacznie wychodzić. Pamiętam jak zdawałem przy 2 lub 3 nurkowaniu łapanie automatu bo za pierwszym razem nie moglem chwycić przewodu. Nie będę sie tłumaczył , ale to wina butli była za nisko.
Wysłany: 25-04-2008, 10:18
MADRAFi napisał/a:
Robiac OWD mialem 4 nurkowania na wodach otwartych (+2 w basenie)
ale to masakra jakas jest i co na tych basenach zdjeliscie maske OOA i siup do wody .
Kursy organizacji P sa Zajebiste łikendzik i owd - MAsakra.Chyba ze 2 Weckendziki to DM .
oraz
Cytat:
Odpowiedz:
Mina napisał/a:
ale to masakra jakas jest i co na tych basenach zdjeliscie maske OOA i siup do wody .
Kursy organizacji P sa Zajebiste łikendzik i owd - MAsakra.Chyba ze 2 Weckendziki to DM .
Tez jestem poczatkujacy i tez dziki organizacji "P". Dzieki za zachete do czytywania tego forum.
Wysłany: 25-04-2008, 12:07
live4u napisał/a:
Tez jestem poczatkujacy i tez dziki organizacji "P". Dzieki za zachete do czytywania tego forum.
chyba zle mnie odebrales ale nie wazne wyjasnie:
chodzi mi o to ze po kursie OWD jakiejkolwiek organizacji (poza IANTD) nie jestes dobrze wyszkolony . Program IanTD zaklada 12 zajec basenowych i kupe czasu w wodzie otwartej wiec na prawde jest mozliwosc nauczenia sie podstaw a bedac 6 razy w wodzie z czego 2 na basenie umiesz gowno i jestes zagrozeniem dla otoczenia
Mialem okazje nurkowac z nurkami OWD sam nim tez bylem i wiem ze takiej osobie potrzeba jakiegos mentora ktory naprowadzi na odpowiednia droge dla danej osoby , moze to byc instruktor ale nie musi moze to byc jakikolwiek inny doswiadczony nurek .
Nie chce generalizowac bo nie wszyscy instruktorzy Padi to Ciecie ale wiekszosc jest nastawiona na branie siana a nie na przekazywanie wiedzy .
A i tak jak zaznaczam bardzo czesto nie ma dobrego nurka ktory nie nurkuje .
live4u, Nurkuj bezpiecznie i nie zrazaj sie do tego forum Czytac je mozna a czasem nawet ktos napisze cos mondrego i milo sie czyta
Wysłany: 25-04-2008, 12:47
Mina napisał/a:
chodzi mi o to ze po kursie OWD jakiejkolwiek organizacji (poza IANTD) nie jestes dobrze wyszkolony
a w ilu organizacjach sie szkoliles ze wyglaszasz takie sady?
Byłes moze np na kursie OWD w NAUI u Georgiatisa? Myslisz ze to slaby kurs?
IANTD jest dobra organizacja i ma duzy odsetek dobrych instruktorów, ale nie znaczy to ze w innych sa sami nieudacznicy i ze w IANTD nie ma kiepskich odwalajacych maniane miernot. Program szkolenia jest ważny ale jeszcze ważniejszy jest realizujący go instruktor.
Wysłany: 25-04-2008, 13:20
Judas, na Kursie OWD NAui nie bylem wiec nie moge stwierdzic. NAUI jest w Polsce mloda organizacja wiec co za tym idzie malo jest jeszcze ludzi szkolacych w tym systemie. Akurat tak sie sklada ze bede mial teraz okazje zobaczyc jak wygladaja szkolenia w tej organizacji . Wiadomo ze zawsze znajda sie czarne owce w kazdym stadzie (chodzi mi o IANTD). Ja am robilem OWD w SSI i dzieki Bratu nurkuje dalej bo po tym kursie mialem ochote rzucic to wszystko w diably i olac bo OWD mi sie nie podobalo przez wzglad na ilosc osob uczestniczacych w kursie. a na AOWD w IANTD od nowa musialem uczyc sie rzeczy ktorych powinno sie mnie nauczyc na kursie OWD na przyklad style plywania etc.
Fakt moze pojechalem z Tymi "wszystkimi organizacjami " poza Iantd ale Sam jako instruktor pewnie wiesz ze poziom 80% kursow podstawowych prowadzonych w innych organizacjach jest na poziomie bardzo niskim .
$$, Wiesz Stopnie w tych dwoch organizacjach sa dosc pokrecone moze CMAS nie ale LOK na pewno , pozatym slyszalem pare opini o podstawowych kursach wlasnie w Loki Cmas i nie byly to dobre opinie , sam kursow tam nie robilem bo uwazam ze sa lepsze programy szkoleniowe.
depech64, Bardzo prosto Placisz Wymagasz i dostajesz za to bardzo dobre wyszkolenie (w zaleznosci od instruktora) moge sie zalozyc ze nurek OWD IANTD z 30 nurkowaniami zalogowanymi wchodzac do wody z Ludzmi pokrewnych stopni innych organizacji wykaze sie wiekszymi umiejetnosciami i nurkowanie z nim bedzie bespieczniejsze
Wysłany: 25-04-2008, 13:45
Mina napisał/a:
Ja am robilem OWD w SSI i dzieki Bratu nurkuje dalej bo po tym kursie mialem ochote rzucic to wszystko w diably i olac bo OWD mi sie nie podobalo przez wzglad na ilosc osob uczestniczacych w kursie. a na AOWD w IANTD od nowa musialem uczyc sie rzeczy ktorych powinno sie mnie nauczyc na kursie OWD na przyklad style plywania etc.
Bo w SSI trafiles na zlego instruktora a w IANTD na dobrego
Ja mam troche inny podzial...
Jak instruktor zyje z kursow, to priorytetem bedzie zarobic na chleb co w wiekszosci przypadkow (nie we wszysstkich) powoduje ciecie kosztow = obnizenie jakosci
Jak instruktor zarabia gdzie indziej a kurs to taki dodatek, hobby to przyklada sie duzo wiecej, nie zalezy mu na cieciu kosztow i ma z reguly odpowiedni stosunek nurkowan "własnych" do szkoleniowych (co nie oznacza automatycznie ze wszyscy tacy instruktorzy sa lepsi)
A ogolnie to chodzilo mi o to ze uogolnienie wszedzie jest do D*** poza IANTD jest nieprawda... zreszta kazde tego typu uogulnienie nie jest prawda.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 25-04-2008, 15:07
Mina napisał/a:
Loki Cmas i nie byly to dobre opinie , sam kursow tam nie robilem bo uwazam ze sa lepsze programy szkoleniowe.
Miałem 5 instruktorów do różnych przedmiotów, na basenie jeszcze kilku. 7 miesięcy zajęć basenowych po 1h kryta Legia 50m gł 3m, Pałac 1,5h 25m gł 4,6m/ tyg. To kilka razy więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko