Wysłany: 01-05-2008, 10:16 Amerykański iluzjonista wstrzymał oddech na 17' 04''
Amerykański iluzjonista David Blaine wstrzymał oddech na ponad 17 minut, ustanawiając tym samym nowy rekord świata w tej kategorii.
Wyczynu tego 35-letni Blaine dokonał na antenie oglądanego przez miliony telewidzów programu "The Oprah Winfrey Show".
Po zanurzeniu się w zbiorniku wypełnionym wodą, przez ponad 20 minut oddychał przez maskę czystym tlenem, aby nasycić nim krew i oczyścić się z dwutlenku węgla. Dopiero po tym przygotowaniu wstrzymał oddech na 17 minut i 4 sekundy.
Blaine wyjaśnił, że pod wodą wprowadził się w stan medytacyjny. Przyznał jednak, że miał obawy o powodzenie swego przedsięwzięcia, ponieważ nie udało mu się dostatecznie spowolnić pracy serca.
Poprzedni rekord w bezdechu należał do Szwajcara Petera Colata, który wytrzymał bez powietrza 16 minut i 32 sekundy. Trafił on do Księgi Rekordów Guinnessa w lutym bieżącego roku.
Blaine podjął próbę ustanowienia rekordu w tej kategorii już w 2006 r., jednak wówczas, bez uprzedniego oddychania czystym tlenem, po siedmiu minutach stracił przytomność.
Znany iluzjonista oświadczył, że w dalszej kolejności planuje pobić wynoszący obecnie 11 dni rekord świata w czasie bez snu. Za to jednak - nawet jeśli mu się powiedzie - nie czeka go wpis do Księgi Rekordów Guinnessa: ze względów zdrowotnych ta kategoria została z niej wycofana.
Nowy rekordzista w bezdechu ma na swym koncie także inne osiągnięcia. W 2000 r. spędził 63 godziny zamknięty w bryle lodu, zaś w 2004 r. wytrzymał 44 dni bez jedzenia, zawieszony w przezroczystej komorze nad Tamizą.
Wiek: 46 Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 119 Skąd: KRAB Kraków
Wysłany: 09-05-2008, 10:40
Nie, nie byłem i nie widziałem.
Zobacz np TUTAJ:
zjedź do "Static Apnea with pure oxygen"
pierwsze trzy wyniki:
Static Apnea with pure oxygen,
17'04", David Blaine from USA, 080430 in Chicago, USA (Guinness?)
16'32", Peter Colat from Switzerland, 080210 in St. Gallen, SUI *
16'13", Tom Sietas from Germany, 080223 in Madrid, ESP (Guinness)
Wiek: 46 Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 119 Skąd: KRAB Kraków
Wysłany: 19-05-2008, 09:30
To, czy ten akurat iluzjonista udawał czy faktycznie wstrzymał oddech nie zmienia faktu, że jeszcze pare innych osób po oddychaniu tlenem wstrzymało oddech na ok. 17 minut i jest to jak widać możliwe. Tak jak wspomniany wyżej Polak, Tomek Bryl. http://www.freediving.com.pl/komentarze.php?id=383
Wysłany: 02-08-2008, 15:45
a dla mnie te rekordy (bez snu, bez jedzenie itp) są poprostu totalnie głupie - wogóle ta cała księga guinessa to jakiś wymysł marketingowy, totalna bzdura i niewiadomo czemu to służy.
Przychodzi Jasio do domu cały podrapany.
Mama się go pyta: Boże Jasiu co ci się stało?
- No.. bo jeździłem na rowerku..
- Ale przecież ty nie masz rowerka Jasiu..
- Bo ten rower był pożyczony..
- No dobrze, ale dlaczego jestes taki podrapany Jasiu?
- Bo sie przewróciłem..
- A gdzie się przewróciłeś, że masz aż takie podrapania?
- Na żwirze..
- Ale Jasiu u nas wczoraj położyli asfalt!
- Yyy.. no.. bo wpadłem w krzaki..
- Jasiu, ale przedwczoraj u nas wycieli wszystkie krzaki!
- Dobra, to jest mój kot i będę go sobie pierd%$ił kiedy będę chciał!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko