Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pianka "uniwersalna" ciepła i tania- czyli tęga ro
Autor Wiadomość
sativ 

Stopień: Advanced Birox Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2008, 21:24   Pianka "uniwersalna" ciepła i tania- czyli tęga ro

Witam wszystkich ;) Stoję aktualnie przed trudnym zadanie- pianeczka. Założenia sa takie, by nadawała się do wody od egiptowych po polskie poniżej termokliny.

Niestety organizacja funduszy w wieku 17 lat nie jest łatwym zadaniem, więc zależy mi na kompromisie jakośc/cena/ciepełko [ale tak by po dociepleniu sie wynalazkami typu żyleta etc. dało sie komfortowo pływac w Polsce- nurkowania rekreacyjne, "bezdekompresyjne"*

Myślałem nad nowym modelem equesa- ultimate 2- cena niestety koło 1300zł a rozmiarówka jeszcze niezbyt mi leży wiec chyba będę musiał sie skusić na szycie na miare [wie ktos o ile drożej to wychodzi?]

(http://www.eques.com.pl/src/ulti2.html)

Zna ktoś może alternatywę do takiego rozwiazania [głównie chodzi o cenę która jest....spooora] ?

Pozdrawiam

*wiem że nie ma nurkowań bezdekompresyjnych, mam na myśli takie w których nie trzeba spędzać 30 minut siedząc bez ruchu na jednej głębokości

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2008, 00:03   

sativ napisał/a:
Zna ktoś może alternatywę do takiego rozwiazania [głównie chodzi o cenę która jest....spooora] ?
zamiast nowej pianki kup uzywany suchy - cenowo wychodzi tak samo, termicznie bez porownania.
a jak bedziesz jechac do egiptu, to mysle ze przy wydatku rzedu 3k dodatkowe 300-400 zl (bo za tyle mozna rozsadna pianke czasem kupic) nie zrujnuje Ci budzetu.

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2008, 01:00   

Poszukaj pianki Aqualung Comfort 5.5 + 5.5. W komplecie jest kaptur, a w overall'u jest dodatkowa zyleta 2mm. Bardzo cieple ustrojstwo wykonane z rozciagliwego neoprenu. Z manszetami. Rozmiarowka bardzo szeroka. Cos znajdziesz dla siebie.
Na Alledrogo widzialem nowki w cenie ponizej 1000zł.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek Ginter 09-12-2008, 01:02, w całości zmieniany 1 raz  

Wojciech Boczkowski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2008, 08:43   

sativ napisał/a:
wie ktos o ile drożej to wychodzi?

około 30% do ceny podtawowej

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2008, 11:15   

Haw napisał/a:
cenowo wychodzi tak samo

Nie za bardzo - zapominasz o ocieplaczu i bieliźnie.
Sativ zerknij TU
Ostatnio zmieniony przez wiesiek01 09-12-2008, 11:20, w całości zmieniany 2 razy  

gladius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2008, 14:31   

Ja mam Bare Arctic 7+7. Ponieważ jestem zmarźlakiem, na Egiptowo (w grudniu) było jak znalazł ;) Co do Polski poniżej termokliny, to zależy, ile czasu zamierzasz pod tą termokliną spędzić.

Harnas 

Stopień: szeregowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2008, 14:48   Re: Pianka "uniwersalna" ciepła i tania- czyli tęg

Taniej uszyjesz na miarę w Ocean Pro, tylko zadzwoń i popytaj.
http://www.oceanpro.com.pl/

Najbardziej uniwersalne będzie 5+5, ale czy to pod termokline wystarczy to mam wątpliwości. Na takie warunki to już niestety suchacz jest wskazany.
Ostatnio zmieniony przez Harnas 09-12-2008, 14:50, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2008, 14:52   

Zobacz tu: http://kesonshop.pl/

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2008, 20:45   

wiesiek01 napisał/a:
nieprawda. suchy crush neopran + zwykle dresy i polarek i tak bedzie cieplejszy niz dobra pianka.
Ostatnio zmieniony przez Haw 09-12-2008, 20:46, w całości zmieniany 1 raz  

sativ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2008, 22:34   

Nie chcę kupować suchego. Jakbym chciał, to bym napisal ;)

Cytat:
Haw napisał/a:
cenowo wychodzi tak samo

Sativ zerknij TU

Niestety nie moja rozmiarówka :/

za to oferta z http://kesonshop.pl/ wydaje sie być bardzo kusząca :D aż za bardzo:P Dzieki za namiary, zobaczymy cóż to;)

Nurkowania rekreacyjne więc pod termokliną nie będę siedział przez miesiąc.... ;)

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-12-2008, 23:54   

gladius napisał/a:
Ja mam Bare Arctic 7+7

ja też
i zgadzam się że jest idealny, zarówno na Polskę //nurkuję w niej w zimie// jak i Egipt (bez docieplacza)
można ją kupić poniżej 1300zł np tu
niewątpliwą zaletą jest duża liczba rozmiarów, nawet takich niestandardowych, ja dopiero tu znalazłam coś co na mnie pasowało, a jak wiadomo tylko dobrze dopasowana pianka spełnia swoją funkcję...

Harnas 

Stopień: szeregowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2008, 09:17   

Haw napisał/a:
wiesiek01 napisał/a:
nieprawda. suchy crush neopran + zwykle dresy i polarek i tak bedzie cieplejszy niz dobra pianka.

Myślę, że chodziło o cenę całego rozwiązania ;)

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2008, 10:07   

Ja nuram w maresie 5+5, i jest spox. Wytrzymałem cały letni sezon w polsce a i w egipcie nie gotowałem się strasznie. Tzn. czasami musiałem odchylać kryzę żeby się schłodzić :) Za to w samym docieplaczu było super.

Grubość pianki to nie jest jedyny parametr decydujący o komforcie termicznym. Zwróć uwagę na to aby na rękawach i nogawkach były dobre manszety i nie zapominaj w Polsce o dobrych butach i skarpetkach oraz np. dwóch parach rękawiczek.

sativ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-12-2008, 22:58   

Dzieki za pomoc, zdecydowałem sie na freddo extreme ;) 2x7mm Miał ktoś już z nim jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-12-2008, 07:43   

sativ napisał/a:
Miał ktoś już z nim jakieś doświadczenia?

Znajomi w tym nurkują. W dotyku mięciutka. Nurkowania cały rok: jak to zimą w 7+7 :)

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2008, 19:34   

Zastanów się poważnie nad pianką z Decathlona (już wcześniej kiedyś o niej pisałem). Moim zdaniem najlepszy stosunek jakosc/cena jaką można uzyskać. Overall 7mm kupisz za ok 500zł (w samym mozesz pływać w cieplejszych wodach), do tego ocpieplacz z kapturem za trochę ponad 200 zł. Spory zakres rozmiarówek wiec powinieneś coś dopasować. Zrobiłem w takim zestawie wiele nurkowań w polskich wodach i osobiście polecam tę piankę. Szczegóły znajdziesz tutaj (dwie pierwsze pozycje - MWS):
http://www.decathlon.com....10-18-10397514/

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2008, 08:45   

KSD napisał/a:
Zastanów się poważnie nad pianką z Decathlona

Nie wiem, jak Ty, ale od czasu, jak próbowałem tam kupić płetwy, Decathlon stał się mocno podejrzaną firmą... :)

Bezimienna 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2008, 16:50   

Ja po dłuższym oszczedzaniu nabyłam maresa evolution. Zmarźluchem jestem strasznym a ta pinka daje mi całkiem niezły komfort.

sativ 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2008, 17:16   

Już zamówiłem Freddo Extreme- teraz trzeba miec nadzieje ze rozmiar będzie OK ;) Nie mam możliwości wcześniejszej przymiarki, tylko odesłania i wymiany na inny numer jeśli nie bedzie pasować. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Bezimienna 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-12-2008, 19:51   

W takim układzie 3mam kciuki.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu