Witam,
Czeka mnie zakup butli, obczytałem forum i jak to bywa już sam nie wiem co kupić, wiem że było o tym juz kilkakrotnie ale dość stare, a tu świat sie zmienia
Interesuje mnie 15 l stalowa, tylko teraz 200 bar czy 232?
Warto dołożyc do Fabera czy szkoda kasy??
Może jakies propozycje, na co zwrócic uwagę aby potem byc zadowolonym.
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 13-02-2009, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 14-02-2009, 02:51
Dłuuuugo nie miałem własnej. Radzili mi po co, zawsze można pożyczyć a jak kupisz twina to ten singiel będzia stać w kącie. W końcu nieposłuchałem i kupiłem dwuzaworową 15 l. I niedługo potem twina. I ta 15-ka chyba teraz będzie stać w kącie...
Wysłany: 15-02-2009, 17:33
martin napisał/a:
A ja myslalem ze P*V=const
może nie wyraziłem się precyzyjnie ale już się poprawiam
chodziło mi o to,że zawsze można z takiej flaszki przetoczyć do twina te pare barów i mając np. po przetoczeniu 130-140 bar zrobi ć drugiego płytkiego nurka to wszystko
Wysłany: 15-02-2009, 21:58
martin napisał/a:
130..140 bar w 2x12 to mniej wiecej to samo co 230 w 15l. Oplaca sie to przetaczac, jak mozna flache przepiac i parenascie kg mniej nosic?
kilka razy zdarzyło mi sie robić dwa nurki nawraczkach jeden po drugim
1 abilla
2 trał
lub
1 pogłębiarka
2 tankowiec
fajnie po pierwszym nurkugdy zostaje ci jakies 90bar dobić twina np z takiej 15 nabitej uczciwie jeśli sie juz ja ma i nie chce się aby stała w kącie
pewnie że można rozwiązać problem gazów w zupełnie inny sposob choćby przez 11l alu z gazem plecowym na ktorej robisz pierwszego nurka ale chodzilo mi o to, że jak już masz taką wolną 15 to zawsze można ją jakoś wykorzystać
wszystko zależy też od tego gdzie i ile nurasz
... Oplaca sie to przetaczac, jak mozna flache przepiac i parenascie kg mniej nosic?
Jak masz przetoczkę to prościej dobić parę bar niż przepinać całe klamoty, zakładać adapter do 15 żeby pasowała do skrzdła, do tego balast. Zdecydowanie szybciej i prościej wychodzi przetoczka.
Przetoczysz niewiele więcej niż mógłbyś mieć w 4l pony, a targasz 15 l ! ...
... i przetoczkę i czekasz i czekasz...
P.
I
robman [Usunięty]
Wysłany: 17-02-2009, 23:23 Re: Zakup butli
danielmichalak napisał/a:
Może jakies propozycje, na co zwrócic uwagę aby potem byc zadowolonym.
Domniemam iz to Twoja pierwsza butla, dlatego nie zaprzątaj sobie głowy twinem, którego i tak zapewne nie masz gdzie "przykręcić", kup pojedynczą "flachę" z podwójnym zaworem (to tak przyszłościowo, drugi automat konieczny jest do suchacza, zresztą w naszych zimnych wodach zasilanie KWR z automatu zapasowego znacznie zmniejsza ryzyko zalodzenia głównego):
osobiście przy stalowych zwracam uwagę na ich ciężar, w naszym klubie są 12/200, produkcji zdaje się czeskiej!? cięższe niż FABER'owskie 15/200!, gdyż niejednokrotnie trzeba nieco "pospacerować" do linii brzegowej
Dokładnie tak jak pisze robman.
Jest to moja 1 butla, twina nie mam do czego przykrecić bo kamizelke mam pod pojedyńczą flaszkę, na zmiany sie narazie nie zanosi (wiadomo finanse), automat jeden 1 stopień + 2 drugie stopnie, zawór pojedyńczy do rozbudowy, tylko zastanawiam się bo nie trafiłem na Fabera 15l 232 bar - same 200, a lektury forum wynika że warto zainwestować w 232 bar!
Więc zostaje w dalszym ciagu dylemat -jaką flaszke kupić ( jakiej firmy - może ktos wie czy Faber robi 232 bary 15l??, jak tak to gdzie mozna nabyc takową)
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 18-02-2009, 22:12, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 18-02-2009, 22:20
Z tego co się orientowałem Faber nie robi 15-tek na 232 bar
robman [Usunięty]
Wysłany: 18-02-2009, 23:07
zdecyduj się na typową 200 barową, zbyt duże ciśnienie w butli jest niekorzystne, łatwiej zalodzić automat, co jest istotne w naszych zimnych wodach. Fizyki nie oszukasz; ciśnienie średnie po redukcji waha się w granicach 10 bar, im większa różnica między tym ciśnieniem a ciśnieniem w butli o zalodzenie automatu łatwiej
... dylemat -jaką flaszke kupić ( jakiej firmy ..., gdzie mozna nabyc takową)
Np. po Mazowszu i Mazurach buszuje niejaki niefaberowy OCN(tylko nie zacznij wierzyć w ciężkie denka ).
Ale w twojej okolicy z pewnością też można znaleźć coś nie NoName.
zdecyduj się na typową 200 barową, zbyt duże ciśnienie w butli jest niekorzystne, łatwiej zalodzić automat, co jest istotne w naszych zimnych wodach. Fizyki nie oszukasz; ..., im większa różnica między tym ciśnieniem a ciśnieniem w butli o zalodzenie automatu łatwiej
Tak naprawdę to, co może przeszkadzać w 230. to jej troche zwiększony ciężar (z drugiej strony targa się mniej ołowiu ).
No i , że dość często i tak biją 200 "na gorąco".
P.
I
PS
robman napisał/a:
Fizyki nie oszukasz; ciśnienie średnie po redukcji waha się w granicach 10 bar
To wg. ciebie średnie ciśnienie po redukcji wynosi?:
a. od 0 do 10 bar
b. od x-10 do x+10 bar (x jest bliżej nieokreślone)
c. chodzi o niestabilność ciśnienia
Ostatnio zmieniony przez I 19-02-2009, 01:59, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko