Wysłany: 08-03-2009, 20:22 Zestaw pytań
Dzieńdobry, ze wzgledu ze forum jest bardzo obszerne a w wielu tematach terminologia i przytaczane przykłady sa niezrozumiałe dla mnie zakładam temat i prosiłbym o POWAŻNE WYROZUMIAŁE odpowiedzi.
Zakup ABC niby prosta sprawa ale jednoczesnie mam pewne watpliwosci...
-maska czy moge zakupic z szkłami korekcyjnymi? nosze okulary i chciałbym zachowac pod woda 100% ostrosci widzenia, czy zakup takiej maski to tylko na zamowienie? czy mozna samemu dokonac zmiany szkieł?
-fajka kupowac jakas najtańsza <45zł i wychodzic z załozenia ze i tak nie bedziemy jej uzywać?
-płetwy paskowe czy kaloszowe? z przecieńciem czy pełne?
Wiek: 44 Dołączyła: 07 Sie 2008 Posty: 88 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 08-03-2009, 20:30
maska- jest możliwość kupna-zrobienia na zamówienie ze szkłami korekcyjnymi. Ja osobiście pływam w "normalnej masce" jednak w szkłach kontaktowych
fajka- już widzę jak mnie objeżdżają ale co mi tam . Nie miałam, nie używam, nie planuję zakupu
płetwy- paski ew. sprężyny ,ja pływam w pełnych i nie narzekam, narzeczony swego czasu nurał w "przeciętych" i nie chwalił sobie zbytnio. Woli pełne. Pozdrawiam
Wysłany: 08-03-2009, 20:54
Rozumiem ze praktyka robi swoje i fajka nie jest potrzebna... kazdy sam wyznacza sobie co mu pasuje a co nie, niemniej "wymogiem" rozpoczecia kursu jest posiadanie własnego ABC gdzie jest miedzy innymi własnie fajka...
fajka- już widzę jak mnie objeżdżają ale co mi tam . Nie miałam, nie używam, nie planuję zakupu
a to błąd,warto wiedzieć jak się nią posługiwać,a na pewno warto pływać na bezdechu podglądając podwodny swiat.Wtedy zauważysz ile więcej mozna zobaczyć żywych istot w porównaniu do pływania z automatem.Jesli fajka,kup najprostrzą,naucz się ją oprózniac z wody,będzie służyć do końca twojej przygody z nurkowanie.chyba ,ze zgubisz:)a płetwy,na pewno zadnych rozcięych.
Cześć!Do niektórych masek od razu są szkła korekcyjne,co 0,5-musisz wybrać właściwe.Przełożenie jest b.proste.Nie ma cylinrów!!!Przymierzasz maskę i pytasz czy można do niej zamówić szkła korekcyje.Są dość drogie.Można wkleić szkła korekcyjne do maski,ale nigdy tego nie stosowałem.Pogadaj z optykiem u ktorego robisz okulary,mój jak narzekałem na cenę tych korekcyjnych powiedział,że mógłby takie wykonać.Fajka jest potrzebna,inna sprawa czy będziesz potem jej używał-ja jeśli zabieram to jest w kieszeni.Raczej z zaworkami bo łatwiej wydmuchać.Płetwy na początek pewnie kaloszowe,potem zobaczysz.Sporo istotnych informacji znajdziesz na nurkomania.pl.Pozdrav!
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 08-03-2009, 22:22
szczur napisał/a:
nosze okulary i chciałbym zachowac pod woda 100% ostrosci widzenia
To zalezy jaka masz wade wzroku i gdzie nurkujesz. W polskich wodach zazwyczaj ostre widzenie konczy sie przed 10m, czesto jest nawet mniej niz 5m. Maksymalna odleglosc to ~ 50m przy idealnych warunkach - wiec jesli widzisz wystarczajaco ostro nad woda w tej odleglosci, maska z korekcja jest IMHO zbedna. Jesli jednak potrzebujesz szkiel optycznych, to:
szczur napisał/a:
czy mozna samemu dokonac zmiany szkieł?
Jesli maska jest dostosowana do wymiany szkiel - jak najbardziej. Niestety masek z m ozliwoscia wymiany szkiel jest niewiele, wiec moze sie zdazyc, ze taka maska nie bedzie pasowac idealnie. Lepszym rozwiazanie jest "uzbrojenie" idealnie pasujacej maski w szkla optyczne - dobry optyk doszlifuje i wklei szkla, uwzgledniajac odstep osi optycznej, cylinder etc.
Mozesz rowniez rozwazyc nurkowanie w jednodniowych szklach kontaktowych - ma to ta przewage, ze nie musisz po ladzie latac w masce i jesli zapomnisz / zgubisz maske, to mozesz uzyc maski kolegi.
Wysłany: 08-03-2009, 22:31
szkła kontaktowe napewno odpadaja...
Co do wady wzroku to standardowa popularna krótkowzrocznosc
Koszt robienia szkieł u optyka medzie nizszy niz kupowanie orginalnych??
Czasem pływa się bez maski i próbuje odczytać to co jest napisane na zdeponowanym stejdżu(kontaktowe może wypłynąć )...Martin maska z minusami przydaje się też nad wodą przynajmniej rozpoznajesz ludzi,bo jak wszyscy w jedynie"słusznych" kolorach to czasem ciężko...Ja kupowałem właśnie maresy coś około 120zł za szkło...Kuśwa dopiero teraz się kapnąłem,że mam poobdrapywany,niechlujny sprzęt i maskę właściwie bezcenną...ale te laski widziane od dołu
Ostatnio zmieniony przez malinowy 09-03-2009, 00:09, w całości zmieniany 3 razy
Co do płetw to ja mam Liberatory X5000(135zł na allegro) i zadowolony jestem bardzo. Używam ich nawet na basenie choć kaloszowe leżą w domu. Do tego oczywiście buty.
Maskę i fajkę kupiłem Scubatecha-a , jechałem po jak najniższych kosztach. Maska (85zł) i fajka(15zł)z zaworkiem. Maska z możliwością korekcyjnych szkieł (pomyślałem o żonie-nosi okulary).Szkła do tej maski widziałem po 85zł+wysyłka. Fajka się przydaje jeśli nuramy wśród fal,więc lepiej ją mieć.
Ostatnio zmieniony przez connan12345 09-03-2009, 09:57, w całości zmieniany 5 razy
Wysłany: 09-03-2009, 10:22
Jeśli chodzi o maskę to jej dobór ma naprawdę znaczenie i nie polecam zakupu bez możliwości przymiarki. Totalny błąd polega na tym co mówią w sklepach " przyłóż maskę do twarzy wciągnij powietrze nosem jak się trzyma to maska dobrze dobrana".
Tak kupiłem swoją pierwszą i miałem z nią ciągłe kłopoty. Raz wszystko dobrze innym razem niespodziewane podciekanie maski. Co robiłem? Oczywiście sciągałem gumy i efekt był taki że jeszcze bardziej ciekło.
Teraz mam Oceanic Shadow z neoprenem bez gum, paski na rzepy wyregulowane odpowiednio i zero problemów.
Jeśli chodzi o maskę to jej dobór ma naprawdę znaczenie i nie polecam zakupu bez możliwości przymiarki. Totalny błąd polega na tym co mówią w sklepach " przyłóż maskę do twarzy wciągnij powietrze nosem jak się trzyma to maska dobrze dobrana". .
lepsze jest ''kup looka - look wszystkim pasuje'' Moze i wszystkim, ale na pewno nie mnie.
Koniecznie przymierzaj i nie dociskaj mocno do twarzy - bo odruch jest taki: cos cieknie, to nalezy docisnac - i wtedy cieknie jeszcze bardziej
Co do fajki - to jak najprostsza - te dolne zaworki tylko zwiekszaja gabaryty i fajka lubi sie zahaczac.
Co do pletw - jesli chodzi o twardosc i ksztalt poprobuj roznych. Kalosze tylko na basen do nurkowania paskowe z butkiem. Ewentualnie na basen do plywania bez sprzetu i balastu pasek+skarpeta neoprenowa Rozciecia raczej odpusc - chyba, ze bedziesz plywal w megatropikalnych wodach w megacienkich piankach;)
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 09-03-2009, 20:56
Maska - tylko po przymiarce - ja używam wyłącznie Look'a (właściwie Look-ów). Jest to jedna z tych masek, które mają możliwość wstawienia szkieł korekcyjnych. Fajka - jak najtańsza, naprawdę wszystko jedno. Płetwy - jeśli sprawnie pływasz a zwłaszcza, jeśli planujesz w późniejszym czasie poważniejsze nurkowania i szukasz płetwy precyzyjnej, którą można pływać na różne sposoby - weź jety, np. Jetfins by Scubapro. Jeżeli pływasz słabo a Twoje ambicje są ograniczone do szuwarów w Polsce i paru letnich nurków w tropikach, za to noga Ci się szybko męczy, kup Scubapro TwinJet lub TwinJet Max. W tej płetwie co byś nie zrobił - popłyniesz do przodu, będzie to kraulopodobne i noga Ci się nie zmęczy a napęd będzie miał swoją moc. Ale do poważnych nurkowań ta płetwa się nie nadaje.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-03-2009, 21:01
hubert68 napisał/a:
Jeżeli pływasz słabo a Twoje ambicje są ograniczone do szuwarów w Polsce i paru letnich nurków w tropikach, za to noga Ci się szybko męczy, kup Scubapro TwinJet lub TwinJet Max. W tej płetwie co byś nie zrobił - popłyniesz do przodu, będzie to kraulopodobne i noga Ci się nie zmęczy a napęd będzie miał swoją moc. Ale do poważnych nurkowań ta płetwa się nie nadaje.
dziwna rada, kup to a potem i tak będziesz musiał kupić co innego...po co wyrzucać kasę w błoto ? Jety na początku i uczyć się do skutku. Inaczej za jakiś czas pozostanie allegro i "lekko używane twinjety sprzedam"
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 09-03-2009, 21:20
styx napisał/a:
dziwna rada, kup to a potem i tak będziesz musiał kupić co innego...po co wyrzucać kasę w błoto ? Jety na początku i uczyć się do skutku. Inaczej za jakiś czas pozostanie allegro i "lekko używane twinjety sprzedam"
Zdanie wyżej napisałem o jetfinach. Teraz używam jetfinów ale jak założyłem je na próbę jeszcz latem - wydawało mi się że przez skurcz będą mnie musieli wyciągać z wody. Naprawdę myślę, że dla kogoś, kto będzi pływał nie często i głównie "na konika" a do tego ma mało wytrzymałe nogi, takie płetwy (t.j. twinjety) będą dobre. Ale jeśli szczur ma inne plany i chce np. nurkować technicznie, to lepsze będą odrazu jety.
Szkoda, że ludzie reagują na teksty typu: TwinJety to syf itd. itp.
Jakoś nurkuję w nich od zawsze i znam jeszcze dwóch instruktorów, którzy również bardzo je sobie chwalą. Co wam się w nich nie podoba? Bo mają rozcięcie? Wygląd jest zły? Mają takiego kopa, że nie zamieniłbym ich na inne. Inna sprawa, że frog kick w nich jest trochę ekstremalnym wyczynem. Ale według mnie wcale ich to nie dyskwalifikuje. A na allegro wystawiają je ludzie, którzy dali się przekonać, że to nie DIR, a jak coś nie jest DIR to jest złe. Człowiek pyta o ABC, a tu roi się od tematów: "To jest najlepsze, a to do niczego. " "Ja używam wyłącznie tego." "Tego nie kupuj".
Stwierdzenie, że do poważnych nurkwań Twin Jety się nie nadają? A jakie to "poważne nurkowania"?
Mogę podać dokładny czas w filmie instruktażowym Tec Rec DSAT PADI, w których techniczny nurek ma właśnie Twin Jety na nogach. To jak to jest? Nie nurkuje on poważnie, czy on jest niepoważny?
Widziałem w USA ludzi z rebreatherami, którzy schodzili na 80m i mieli na nogach Twin Jety? Czy mam ich nurkowanie uznać za niepoważne?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko