Wysłany: 29-12-2011, 03:51 Nurkowałem po raz pierwszy
2 dni temu nurkowałem pierwszy raz w życiu, ok. 25 min na głębokości do 4 m (z instruktorem). Po 24h byłem zmęczony i słabo się czułem. Po dwóch dniach mam lekki kaszel i lekki ból w klatce piersiowej przy głębokich wdechach. Poza tym, boli mnie głowa oraz stawy (te objawy też się pojawiły nie całe 2 dni po nurkowaniu)... Czy powinienem się tym martwić czy to nie jest związane z nurkowaniem? Może jestem po prostu przemęczony?
Myślę że badanie swoich objawów po imprezie jest słabym pomysłem Zakładając że nie wyskoczyłeś z zatrzymanym oddechem jak piłeczka pingopongowa co mogłoby spowodować barotraumę płuc- i natychmiastowe objawy- nie ma szans na DCSa. [przesycenia nawet po 20 godzinnym pobycie na 4m wynosiły by max 0,4 bara]. Najprawdopodobniej czeka Cie czosnek i ciepła kołderka
A może to poprostu hipohondria po świeżo "przerobionej" literaturze nurkowej ???
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 29-12-2011, 09:59
sativ napisał/a:
piłeczka pingopongowa co mogłoby spowodować barotraumę płuc- i natychmiastowe objawy-
Nie, objawy niewielkiego np miejscowego UCP mogą przesunąć się w czasie albo nie wystąpią w ogóle albo wystąpią podobnie do tych jakie przedstawia kolega. Najdłużej znane mi opisy mówią o 3 dobach od UCP do pojawienia się symptomów i objawów.
Jestem przekonany że kolega ŹLE SIĘ CZUJĄCY PO NURKOWANIU, winien skonsultować temat z lekarzem który sprawdzi czy to nerwica, grypa czy może jednak doszło do miejscowego urazu ciśnieniowego płuc.
Następstwem dziejącego się stanu zapalnego w okolicach uszkodzonego miąższu płucnego może być samopoczucie właśnie podobne do grypy, przeziębienia.
Tyle wiem ze szkoleń fizjopatologii i chorób nurkowych.
A więc skoro karol123, ma wątpliwości niech na spokojnie uda się do lekarza najlepiej nurkowego znajdzie ich na stronie KDP PTTK
Nerwica czy UCP to schorzenie poważne i trzeba to stosownie leczyć.
Czy powinienem się tym martwić czy to nie jest związane z nurkowaniem? Może jestem po prostu przemęczony?
Tym nie. Powinieneś się martwić tym, że zamiast iść do lekarza szukasz diagnozy w necie. Nurkowałeś zapewne w piance, przebierałeś się a byleś mokry to i coś złapałeś. Idź do doktora i nie rozczulaj się nad sobą - przeżyjesz.
Jestem na bali więc grypa i przeziębienie raczej mi nie grożą... no ale nic, może jest to związane ze zmianą czasu a że naczytałem się trochę o chorobach płuc to się przejmuję
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 29-12-2011, 13:58
Karol wizyta u lekarza, koniecznie. Tak jak napisał Włodek, najlepiej nurkowego. Nie można wykluczyć u Ciebie UCP (urazu ciśnieniowego płuc) zwanego też barotraumą, choć śpieszę Cię uspokoić, że ryzyko jest raczej niewielkie. Ale tak jak napisał Wiesiek, nie szukaj porady w necie, nie ma co.
Nie napisałeś ile masz lat. Jeśli 40+ i masz za sobą 20+ lat palenia, ryzyko UCP może być znacząco wyższe.
Wysłany: 29-12-2011, 19:36
karol123 napisał/a:
2 dni temu nurkowałem pierwszy raz w życiu, ok. 25 min na głębokości do 4 m (z instruktorem). Po 24h byłem zmęczony i słabo się czułem. Po dwóch dniach mam lekki kaszel i lekki ból w klatce piersiowej przy głębokich wdechach. Poza tym, boli mnie głowa oraz stawy (te objawy też się pojawiły nie całe 2 dni po nurkowaniu)... Czy powinienem się tym martwić czy to nie jest związane z nurkowaniem? Może jestem po prostu przemęczony?
Jakbyś pierwszego nurka zrobił w naszych wodach to byś pewno nie miał tego problemu . Obserwowałem w CRO jak robili intro i zastanawiałem się dlaczego przez tydzień był tylko jeden wypadek . Pewno część problemów pojawiała się po jakimś czasie jak u Ciebie .
Obserwowałem w CRO jak robili intro i zastanawiałem się dlaczego przez tydzień był tylko jeden wypadek . Pewno część problemów pojawiała się po jakimś czasie jak u Ciebie .
Uspokój się Sławek bo będziesz musiał odkupić mi laptopa
Wysłany: 29-12-2011, 23:07
Nie mając bladego pojęcia o przedmuchiwaniu i kilku innych ważnych rzeczach i instruktorem mówiącym do nas w " prawie znanym języku " o zupełnie nie znanych nam rzeczach , to jak zabawa z granatem . Życzę abyś nie poniósł konsekwencji Twojej decyzji i szybko doszedł do siebie . Niech Twój przypadek będzie przestrogą dla innych .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko