Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
TDT Pniewy
Autor Wiadomość
michałP 

Stopień: TMX, M1 CMAS, mCCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2012, 12:35   TDT Pniewy

http://www.tdt.braks.com....ebreathera.html

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2012, 14:17   

Wygląda to kosmicznie :) Gratulacje!

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2012, 14:38   

fajna sprawa Michał - juz podziwiałem i gratulowałem, ale temat jest na prawdę niezły i nie zaszkodzi jeszcze ;-)
pozdrawiam

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 19-01-2012, 16:01   

Brawo Michal!

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2012, 18:57   

ze wszystkich HB konstrukcji jakie widziałem Michał twoje są lepiej wykonane od fabrycznych :) gratulować

rafik-1 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-01-2012, 18:55   

Gratulacje, gratulacje świetna robota no i własna Pozdrawiam :pa:

Khoza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2012, 09:16   

Michał,
a mógłbyś w wolnej chwili zrobić kilka fotek zbliżeniowych i opisać proces tworzenia tego cuda?
Takie konstrukcje DIY sa nieodparcie fascynujące.

michałP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2012, 13:52   

Witam
Na początek pierwszy zarys projektu jak ma działać i wyglądać
reszta później
pozdrawiam

D@rek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2012, 19:11   

Michał nie zastosowałeś zaworu CMF, czy nie sądzisz że możesz się czymś zaabsorbować
lub nie daj Boże zaplątać i nie wtryśniesz tlenu w porę ? Nie jest układ podtrzymujący życie w przypadku utraty przytomności przez nurka.
A zawór nadmiarowy, nie jest to potencjalnie niebezpieczne miejsce dla szczelności układu ? Zawsze można paszczowo regulować objętość pętli :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2012, 20:03   

Frapuje mnie zalanie. Taki absorbent wtedy nie działa. Jak się zorientować, że został zalany?

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2012, 20:16   

Przy zalaniu najczęściej słychać bąblowanie jak z fajki wodnej - shisha divers zmieniające się w zależności od położenia nurka
Inspiration ma tempstick - pomiar temperatury pochłaniacza - można się połapać że coś jest nie tak jak nic innego na to nie wskazuje.
MSC

D@rek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2012, 21:57   

Cytat:
Przy zalaniu najczęściej słychać bąblowanie jak z fajki wodnej - shisha divers zmieniające się w zależności od położenia nurka
Inspiration ma tempstick - pomiar temperatury pochłaniacza - można się połapać że coś jest nie tak jak nic innego na to nie wskazuje.
MSC

he he Maćku gurgling sziszowy to słychać po 30' nurkowania, rzecz normalna produktem wiązania CO2 jest też woda i nie ma to nic wspólnego z zalaniem. Paszczowe regulowanie pojemności pętli i skuter też powodują szybszy gurgling (śliczne słowo) usta nie otulą tak ślicznie silikonu w zimnej wodzie he he.
Tempstik to taki fajny gadżet który informuje mnie głównie o tym że wapno jest :)
Nauka zna przypadki nurkowania bez

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-01-2012, 22:01   

To prawda ale dźwięk miły

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2012, 22:35   

I dalej nic nie wiem :) We Francji miejscowi nurkowali wyłącznie na rebach(Revo, AP, samoróbki) Niby ma to jakieś łapacze wody, ale w jaskiniach bywa, że nurkuje sie głową w dół - licza na farta, czy jak? :)

michałP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2012, 09:15   

W tej konstrukcji węże i worki oddechowe były z Dragera więc był zwór nadmiarowy, CMF nie było więc go nie ma, załozeniem budowy tego reba było sprawdzenie za ile mozna zbudować oddycharkę sterowaną manualnie w mozliwie prosty sposób. Masz rację Darek, że sytuacje pod woda są rózne ale to jest nurkowanie, a nie leżenie na kanapie, trza uwazać i patrzeć na handsety.
Jacku w kazdym rebie jest pułapka wodna są to róznego rodzaju materiały absorbujące wodę, tam się woda nie przelewa jak w szklance, a jak sie przelewa to bailout i sp.....j do góry .
W nowej konstrukcji która aktualnie jest na stole montażowym nie mam typowego zaworu nadmiarowego ale to pokażę jak będzie gotowy.
porównanie schematów stary nowy w zał.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2012, 10:21   

michałP napisał/a:
załozeniem budowy tego reba było sprawdzenie za ile mozna zbudować oddycharkę sterowaną manualnie w mozliwie prosty sposób

I co Ci wyszło? Cholewcia, chyba czas wybrać się do Pniew :)

michałP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2012, 12:24   

Ten reb na którym nuram pójdzie w odstawkę , nowy już nie długo !!!

Dodano: 27-01-2012, 13:27
tak wygląda sam nowa konstrukcja

Dodano: 27-01-2012, 13:30
plik 1 stary
plik 2 nowy

Dodano: 27-01-2012, 13:30
odwrotnie

kn_dlugi 

Stopień: M2+nTMX i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2012, 01:40   

Michał.
Chyba uznam Cię za mojego nowego GURU nurkowego :)
Ja już w moim odkurzaczu zmieniłem inflator i automat do bailout-u. Niby nic, ale na początek... Jeszcze zmiana butli bailout na większą i zacznie to być bardziej kompatybilne dla mnie ;)

jacekplacek napisał/a:
Cholewcia, chyba czas wybrać się do Pniew

może małe spotkanie wielbicieli "ciepła i wilgoci" hmm?
Ostatnio zmieniony przez kn_dlugi 28-01-2012, 01:43, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2012, 07:57   

kn_dlugi napisał/a:

Czemu nie? :) Tyle, ża ja na razie wielbie to platonicznie :D

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2012, 11:36   

kn_dlugi napisał/a:

Łagów - panowie Łagów w kwietniu .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu