Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ZATOKI
Autor Wiadomość
Tomasz Góralski 

Wysłany: 10-08-2004, 07:37   ZATOKI

WITAM WSZYSTKICH!
MOŻE KTOŚ MI PORADZI W MOIM PROBLEMIE?
OD STYCZNIA DO MARCA MIAŁEM DUŻE PROBLEMY Z ZATOKAMI. ŁĄCZNIE ZE ZWOLNIENIEM LEKARSKIM, 2 DAWKI ANTYBIOTYKU. AKTUALNIE JEST JUŻ OGÓLNIE NA POWIERZCHNI OK! ALE MAŁY PROBLEM PODCZAS NURKOWANIA TWORZĄ SIĘ TZ. ZATORY PRZEWODÓW ZATOKOWYCH CO WIĄŻE SIĘ Z BÓLEM NAD OCZAMI GŁÓWNIE PRZY OSTRYCH PROFILACH NURKOWANIA. CZY MA KTOŚ PORADĘ NA TAKIE PROBLEMY? POZDRAWIAM :-D

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 10-08-2004, 08:14   

co to sa ostre profile nurkowania?

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2004, 08:41   

Jak miales dosc powazne problemy z zatokami to lepiej idz do lekarza, specjalisty. Jesli sa to jakies powiklania to dobre rady typu, wez troszke czosnku zmielony ogon smoka dwie ropuchy, zmieszaj i wcieraj w czoło moga nie pomoc a jak dzieje sie cos powaznego to zwlekanie tylko pogorsza sprawę.

pozdrowienia
ed

Hubert Mazurek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2004, 09:39   

Wizyta u laryngologa to najrozsądniejsze wyjście, ale znajdź laryngologa nurkującego :)
Ogólnie może być wiele przyczyn np alergia. Ja tak miewam ale raczej od marca wzwyż. Może być też powiązanie z nie doleczonymi zębami, zmiany polipowate w zatokach itp. Laryngolog powinien postawić właściwą diagnozę.

Tomasz Góralski 

Wysłany: 10-08-2004, 15:23   

DZIEKI ZA RADY! LARYNGOLOGÓW ODWIEDZAŁEM JUŻ TRZECH I JEST JAK JEST. TWIERDZĄ, ŻE NIE MA POWIKŁAŃ. EWENTUALNE ALERGIE TEŻ JUŻ ZOSTAŁY WYELIMINOWANE. ALE BÓL POZOSTAŁ. POZDRAWIAM!

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2004, 18:49   

To co jest wg. nich przyczyna bolow, bo cos na ten temat chyba powiedzieli? Czy moze kazdy z nich powiedzial, no jak boli to dobrze, czujesz Pan ze zyjesz.

pozdrowienia
ed

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 10-08-2004, 18:54   Re: ZATOKI

Tomasz Góralski napisał/a:
TWORZĄ SIĘ TZ. ZATORY PRZEWODÓW ZATOKOWYCH CO WIĄŻE SIĘ Z BÓLEM NAD OCZAMI GŁÓWNIE PRZY OSTRYCH PROFILACH NURKOWANIA. CZY MA KTOŚ PORADĘ NA TAKIE PROBLEMY?

Unikaj ostrych profili nurkowania. Cokolwiek to znaczy.

Cezary Kędzia 

Stopień: DiveMaster PADI EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2004, 21:07   

Odpuść sobie na jakiś czas nurkowanie.Proces zapalny powinien przejść wszystkie fazy i rozpocznie sie proces regeneracji tkanki. Im jesteś staszy tym procesy naprawcze przebiegają w Twoim organiźmie wolniej.
Czas i jeszcze raz czas. Fundując w swoim zatokom i błonie śluzowej mechaniczne rozciąganie w warukach hyperbarii tylko ten proces wydłużysz i możesz liczyc z całą pewnościa że przejdzie z ostrego w przewlekły.
Pozdrawiam
Czarek (PROF) Kędzia

Miłosz 

Stopień: plastikowy
Wysłany: 12-08-2004, 01:17   

A ja dodam, że przewlekłe zapalenie zatok, to niezły syf dla nurka... - używając eufemizmu, oczywiście. Nie opłaca się ryzykować.

Pozdro,
Nishi

Cezary Kędzia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-08-2004, 15:14   

Dobrze Nishi gadasz!

Chociaż syf (kiła- łać.Lues) to też proces zapalny powodowany przez mikroba zwanego słodko : krętek blady (Trepanoma Pallidium )ale najczęściej umiejscowiony nie w tej części ciała- mam na myśli zatoki . Jednak w okresie studiów w klinice wenerologii spotykło się tzw.objaw pierwotny (twardy szanker tudzież- efecto primario -ulcus durum -czyli miejsce które pierwsze zgrzeszyło) w różnych miejscach ciała. Pewna wietnamska prostytutka miała go na migdałkach, a pewien cyrkowiec nawet na łysinie (nieszczęsny miał partnerkę do numerów akrobatycznych która posiadała majtki z ostrymi cekinami-biedny - nie zgrzeszył i się zaraził),nie wspomnę już o lokalizacji u panów kochających inaczej.

Przepraszam za ten krótki wykład z wenerologii ale coś się smutno zrobiło na forum,a wróg nie śpi !!!
Pozdrawiam
Czarek(PROF )Kędzia

TECHNISUB 

Stopień: P2RescueWM1PL1SS1
Wysłany: 18-08-2004, 10:40   tez miałem kłopoty

witam
też chodziłem do specjalistów(rendgeny, antybiotyki, sugerowana ponkcja i takie tam duperele)
dużo czytałem

miałem takie bule że po nurze odrazu szłem spać (po przeciwbulowych)

moje rady dla ciebie
pierwsze primo:
ciepły prysznic na zatoki i kułeczkami wygrzewaj
drugie primo czapka pod każdym względem nawet w zime w życiu codziennym
po trzecie primo
jak schodzisz naucz sie przełykać śline lub ruszać szczęką (już jak głowe zanurzysz pod wode)
a nie dmuchaj sie nosem jak już boli bo wtedy pchasz śluz i jak ciśnienie opuszcza zatoki to nie ma którędy se wyjść i zostaje sie rozprężąjąc

jak już boli to zimny prysznic aby temperaturą zbić ciśnienie i może wtedy sobie ujdzie do atmosfery

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2004, 20:48   

[quote]jak
Cytat:
schodzisz naucz sie przełykać śline lub ruszać szczęką (już jak głowe zanurzysz pod wode
To akurat metody na otworzenie trąbek Eustachiusza w trakcie zmian ciśnienia zewnętrznego ( dzięki temu wyrównuje się ciśnienie w jamie bębenkowej - ucho środkowe), z zatokami ma się to nijak- po prostu nie zadziała .
W przypadku silnego bólu zatok po nurkowaniu ( ból "rozpychający" )jako pierwsza pomoc krople obkurczające naczynia krwionośne (anemizacja błony śluzowej ujścia zatoki otwiera "drogę " dla nadmiaru powietrza.Jeżeli nie zadziała szybka wizyta u larygologa.

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2004, 20:50   

Cytat:
ciepły prysznic na zatoki i kułeczkami wygrzewaj

Hmmmmm co to są "kułeczki" ;-) :?:

Cezary Kędzia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 08:05   

Pewnikiem chodzi o jakieś kuleczki, ale z czego ??????? Już się boję bo to mi zakrawa na homeopatię.
Czarek(PROF)Kędzia

urwis 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 09:15   

To chyba chodzi o taki babciny sposób Jęczmień w lnianym woreczku podgrzany w piekarniku lub mikroweli i wygrzewanie zatok.

Tomasz Góralski 

Wysłany: 20-08-2004, 12:41   

Dzięki Wszystkim za rady, te dobre no i te z ;-)
Na chwilę obecną jest ok!
A jeśli chodzi o te kułeczka, to ja to odebrałem za: masaż palcami wykonując ruchy kuliste. Sprawdziłem, jest to dobra metoda na rozgrzanie okolic tych nieszczęsnych zatok.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, do zobaczenia pod .... :lol: !

robertraft 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2004, 12:49   

Wracam do tematu bo miałem podobne problemy jak Tomasz Góralski tylko przy każdym nurkowaniu nie tylko przy "ostrych profilach nurkowych" ;-) Miałem bóle przy schodzeniu (nawet bardzo wolnym) po pewnym czasie ból ustępował, ta sama sytuacja powtarzała się przy wychodzeniu. Laryngolog stwierdził zapalenie, dał antybiotyk, krople i zakaz nurkowania przez miesiąc :evil: .

Cytat:
Odpuść sobie na jakiś czas nurkowanie.Proces zapalny powinien przejść wszystkie fazy i rozpocznie sie proces regeneracji tkanki. Im jesteś staszy tym procesy naprawcze przebiegają w Twoim organiźmie wolniej.
Czas i jeszcze raz czas. Fundując w swoim zatokom i błonie śluzowej mechaniczne rozciąganie w warukach hyperbarii tylko ten proces wydłużysz i możesz liczyc z całą pewnościa że przejdzie z ostrego w przewlekły.

Możesz doprecyzować czas (mój wiek jest obok) lub wyjaśnić czy mogę sam stwierdzić np. poprzez obserwacje czy procesy naprawcze się zakończyły?

werders 

Stopień: CMAS*, AOWD
Wysłany: 10-10-2004, 11:27   ZATOKI

Też mam problem z prawą zatoką. Boli mnie przy schodzeniu. :angryfire:
Po jakimś czasie odblokowuje się ( charakterystyczny syk powietrza w nosie ).
Objawy na powierzchni: częściej przytkana prawa dziurka, lekkie bóle czoła. Poza tym spoko. Byłem u laryngologa, robiłem prześwietlenie - wszystko OK.
Brałem Clarinase,Claritinę,Xylogel,Rhinocort-bez zmian.

Wiem z forum, że macie/mieliście podobne objawy.
Napiszcie co robić ???!!!!

CZACHO 

Stopień: NAUI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2004, 11:35   

Mi ze wzgledow na moja alergie, Pani alergolog (nurek ;) zapisala Cirrus... ale ze wzgledu na to, ze ma w skladzie pseudofedryne, nie powinno sie go stosowac (glownie przy deep air i nitroxie). Choc wg DAN nie zostaly wykryte powiazania zazywania pseudofedryny z przyczynami wypadkow.

Co do zatok... to moge jeszcze polecic (bo mi pomoglo) naswietlanie lampami (solux z tego co pamietam).

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2004, 17:07   

Cytat:
Też mam problem z prawą zatoką. Boli mnie przy schodzeniu.
Po jakimś czasie odblokowuje się ( charakterystyczny syk powietrza w nosie ).
Objawy na powierzchni: częściej przytkana prawa dziurka, lekkie bóle czoła. Poza tym spoko. Byłem u laryngologa, robiłem prześwietlenie - wszystko OK.
Brałem Clarinase,Claritinę,Xylogel,Rhinocort-bez zmian.

Spróbuj na ok 15 minut przed nurkowaniem zakroplić do zatykającej się dziurki nosa- a jeszcze lepiej "psiknąć " Xylorhinem (3-4 razy) . Dosyć ważna jest pozycja ciała - kilka minut poleżeć "patrząc na żyrandol"- -głowa skośnie do góry - lek powinien się zgromadzić w okolicach ujść zatok - zanemizować śluzówkę i upowietrznić zatokę .

WAŻNE- absolutnie nie stosować przy katarze( jako sposób na możliwość zanurkowania) - to grozi poważnymi powikłaniami.

Jeżeli taki stan będzie sie utrzymywać nie od rzeczy byłaby endoskopia zatoki( zdiagnozowanie blokady ujścia )
pzdr.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu