Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dahab po 15 września może ktoś chętny?
Autor Wiadomość
dariusznow 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2015, 12:05   Dahab po 15 września może ktoś chętny?

Ja jestem zdecydowany ;OK;

przelot ok 800 zł :soon:

hotel (2tyg) ok 800zł :spioch:

Nurki z Planet Divers ile się da.... ;rez; :spoko:

:DDDDDD

sławeks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2015, 14:24   

kto jest organizatorem - może ALFA STAR :) ? :humor:

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 01-09-2015, 17:17   Re: Dahab po 15 września może ktoś chętny?

dariusznow napisał/a:
Ja jestem zdecydowany ;OK;

przelot ok 800 zł :soon:
hotel (2tyg) ok 800zł :spioch:
Nurki z Planet Divers ile się da.... ;rez; :spoko:

:DDDDDD

Witaj,

ja bym przemyślał na Twoim miejscu i destynację i organizatora..

Sprawdziłem przd chwilą wyloty do Sharm - 1981 PLN za dwa tygodnie aAll Inclusive.

Sęk w tym, że pokój dwuosobowy.

http://www. wakacje.pl/oferty/egipt/sharm-el-sheikh/nabq-bay/three-corners-palmyra-resort-180560.html?od-2015-09-22,do-2015-09-30,14-dni,all-inclusive,z-wroclawia#kalkulator

W porównaniu z mieszkaniem na kampie za 1600 pln w "warunkach turystycznych" ... bez jedzenia picia, klimatyzacji... Jedzenie Cie sporo wyniesie chyba, że bedziesz wcinał kuczaka z rozna z ryżem przez dwa tygodnie..

Jak poszukasz to znajdziesz za 5 euro przyzwoite mieszkanko na campie w Dahab/dzień.

Nie ma ABSOLUTNIE jakiegokolwiek porównania pomiędzy rafami Dahab i Sharm.
Szcególnie TERAZ (pora roku) gdy na wybranych rafach - Ras Mohhamad Tiranu, Połnocnych lokalnych są dziesiatki tysiecy dużych ryb.

Zobacz w przewodnikach "Najpiekniejsze rafy na swiecie"....

Oczywiscie nurkując w Dahab będziesz zadowolony.

Możesz zrobić sobie wycieczkę do Sharm - bardzo łatwa komunikacja - godzina - świetna nowa droga, dobre autobusy (zależy od właściciela linii) godzina jazdy.

Lub Nuweiby

Jeden z moich studentów szukał osoby do pokoju na koniec września - oczywiscie Sharm.

Pytałeś mnie o ciekawe miejsca polecane w Dahab.

Dahabskie centra nurkowe jak zobaczysz polecają:

Nurkowania na wraku Thistlegorma
NUrkowania na wraku Dunravena.
Nurkowania na rafach Ras Mohhamad
Nurkowania na rafach Tiranu.

Mini - safari w powyższych miejscach..
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 01-09-2015, 17:25, w całości zmieniany 2 razy  

pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2015, 21:37   

Troszkę błąd w Twoim linku jest cena za tydzień a nie 2.
PZDR

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 01-09-2015, 22:11   

pawlos1976 napisał/a:
Troszkę błąd w Twoim linku jest cena za tydzień a nie 2.
PZDR

Być może w linku jest.
Ale nie w cenie tej oferty.

Tydzień kosztuje zdaje się niewiele pona 1400PLN.
Sprawdz sam "last minute Sharm" na tej stronie - dla dwóch tygodni i różnych hoteli...

I pamiętaj, że w Sharm masz "mini safari" hi, hi codziennie..
Bo wszystkie nurkowania odbywają się z łodzi z toaletami, prysznicami ze słodką (a nie słoną wodą jak w Dahab - nawet w hotelech), napojami na cały dzień nurkowy oraz dobrym obiadem.. Po nurkowaniu leżysz sobie na materacu na łodzi a nie jesteś prowadzony do knajpy znajomych odpalajacej za turystow.. Na koniec dnia odwiezienie do hotelu klimatyzowanym busikiem.
Pamiętaj też, że w Dahab w większości na miejscach nurkowych toalet NIE MA - pystynia. A jak są to DROGIE.

Po prostu Sharm było ZAWSZE nastawione na luksus, znakomita obsługę. Dahab był dla biednych studentów z Europy przyjeżdzjących tu poopalać się i poćpać przez miesiąc lub wiecej...
Teraz ceny w Sharm DRASTYCZNIE spadły a w Dahb nie za bardzo obniżają a jak widzę po pewnym cenniku są DUŻE podwyżki...
40 euro za dwa nurkowania gdzie Cię podwożą rozklekotanym złomem?
Za tyle masz CACY statek "mini safari" hi hi w Sharm z całowaniem po rękach przez załogę w cenie szczęśliwą że zagościłeś w ich niegodnych progach by zostawić kilka groszy..

W innym poscie dotyczącym zakwaterowania w schronisku - na ogł dostajesz cały WIELKI pokój dla siebie. Egipcjan z "białymi" nie wpuszczają.. Egipcjanie..
Aktualny kurs 1 euro to 8.8 LE i rośnie.
Więc spane ze śniadaniem to ca 6 euro. Na statku masz obiad. Kolacja - supermarket lub knajpka do wg. gustu i portfela..

Dodatkowo bazy z Dahab oferują tylko standardzik po Thistle -Shark Reef, Jolanda Reef. A TE nurkowaie można zrobić ( i się ROBI) zupełnie inaczej.
Płynie się tak: Anemone City - rafa raj - Shark Reef, Jolanda Reef, Sattelite Reef. BARDZO długo pod wodą .. FANTASTYCZNE widoki..

Tylko

a. trzeba znać rafy na których sie nurkuje
b. trzeba chcieć a egipcjanie nurkują WYŁACZNIE aby zarobić na chceb a nie dlatego, że to ich ŻYCIOWA PASJA.

Niemcy, Anglicy -- oni mają ZASIŁKI DLA BEZROBOTNYCH wyższe niż pensje tutaj.. A twardo niektórzy siedzą i uczą, nurkują z Wami.
To się kończy niestety..
Jak pisałem uczących europejczyków w Sharm praktycznie nie ma
Myślę, że niedługo będziecie nurkować tylkoz arabami..

Kursiki DiveMaster PADI po 5o euro bez wchodzenia do wody..
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 01-09-2015, 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

maciek811 

Stopień: AOWD | Nx | Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-09-2015, 09:23   

Cytat:
Kursiki DiveMaster PADI po 5o euro bez wchodzenia do wody..

Zaraz Cię zlinczuje lobby pro nurkowe które czerpie grubą sałatę z "kowalskiego" czyli ludzie z federacji IANDNATTDAPADIANANASRUTUTUTU itp. :bee;

sorry za offtop

dariusznow 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2015, 08:11   

Janie
Dzięki za informacje i sugestie :beer3:

Opis nurkowań cokolwiek zatrważający, ale mam już swoje lata i nie traktuję nurkowania jako wyzwania lecz przyjemność, więc nie pcham sie tam, gdzie nie wiem co mnie może czekać :?;

Przemyślałem temat, zasięgnąlem jeszcze języka i zgodnie z Twoją sugestią skoryguję swoje plany na tydzień w Dahab i tydzień w Sharm :spoko:

Rainbow robi problemy z przełożeniem lotu (chciałem wykupić hotel Luna na tydzień i powrót po 2 tyg) więc chyba skończy się na trampingu i Campach :zzz:

w Sharm znalazłem Ocean Club
http://pl.tripadvisor.com...ai.html#REVIEWS

:ryba: :ryba: :ryb; :ryba: :ryb;

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 07-09-2015, 15:11   

Jan Dudzinski napisał/a:
Shark Reef, Jolanda Reef, Sattelite Reef. BARDZO długo pod wodą .. FANTASTYCZNE widoki..

Bzdura - szczególnie Jolanda -widok starych kibli i wanien - mnie nie podnieca.

Jan Dudzinski napisał/a:

I dobrze - najlepszego przewodnika jakiego miałem w Sharmie to był arab Ramada -pływał z pasją i wspaniale znał rafy oraz potrafił je pokazać.

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 07-09-2015, 15:37   Niesamowite Podniecenie

nuras5 napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:
Shark Reef, Jolanda Reef, Sattelite Reef. BARDZO długo pod wodą .. FANTASTYCZNE widoki..

Bzdura - szczególnie Jolanda -widok starych kibli i wanien - mnie nie podnieca.

Jan Dudzinski napisał/a:

I dobrze - najlepszego przewodnika jakiego miałem w Sharmie to był arab Ramada -pływał z pasją i wspaniale znał rafy oraz potrafił je pokazać.

No i widać jak przewodnik może wpłynąć na to co się zobaczy pod wodą..
Przypominam, Shrak Reef jest uznaną za jedną z najpiękniejszych na świecie raf ze względu na tysiace DUZYCH ryb.

Możecie to sprawdzić NATYCMIAST - you tube.

Jolanda Reef to pozostałości wraku. ale jednocześnie piaszczyste dno - płaszczki w dużych ilościach, BARDZO DUZO tu ryb "krokodyli" , skorpen, dużych muren w zakamarkach. Oczywiście żółwie, tuńczyki, niektóre całkiem duzych rozmiarów . Jest "cleaning station" Podpływają Giant Trevally.. BAJKOWE gąszcza miękkich korali, jaskinki, również z tunelmi..

Napisz co specjalnego widziałeś w Sharm. Nurkowałeś w jaskiniach? Kanionach? Z rekinam?...

[ Dodano: 07-09-2015, 17:00 ]
dariusznow napisał/a:
Janie
Dzięki za informacje i sugestie :beer3:

Opis nurkowań cokolwiek zatrważający, ale mam już swoje lata i nie traktuję nurkowania jako wyzwania lecz przyjemność, więc nie pcham sie tam, gdzie nie wiem co mnie może czekać :?;

Przemyślałem temat, zasięgnąlem jeszcze języka i zgodnie z Twoją sugestią skoryguję swoje plany na tydzień w Dahab i tydzień w Sharm :spoko:

Rainbow robi problemy z przełożeniem lotu (chciałem wykupić hotel Luna na tydzień i powrót po 2 tyg) więc chyba skończy się na trampingu i Campach :zzz:

w Sharm znalazłem Ocean Club
http://pl.tripadvisor.com...ai.html#REVIEWS

:ryba: :ryba: :ryb; :ryba: :ryb;

Ocean Club to angielska baza nastawiona na anglików.
Managerem bazy nurkowej jest Ian Bouskill - Instructor Certifier SSI (najwyższy stopień instruktorski w SSI) Nurkowaliśmy wiele lat razem gdy pracował w bazie w której nadal jestem.
Potem założył bazę na Roatanie ale nie był to sukces.. Powód - brak lotów..

Przecudowny człowiek..

Dobra lokalizacja - Naama Bay.

Napisz ile chcesz wydać - Inny kolega jest właścicielem bazy i jednocześnie wynajmuje część hotelu Hilton Fayrouz - osobny budynek na potrzeby swoich gości - zakwaterowanie.
Włosi - przemili ludzie - weseli, muzyka.. PYSZNE jedzonko. Też Naama Bay. Znakomita baza. Nurkowałem dla niego wiele lat...

Obok Naama Bay jest osiedle domów/mieszkań do wynajęcia na długi/krótki czas...

Na moim Facebooku jest G. Warszawski... Tak, tak.. To TEN... Dużo kombinować nie trzeba jakiego jest pochodzenia. To mój student. Tak mu się spodobało nurkowanie ze mną - Kurs OWD, że został jeszcze dwa tygodnie dłużej. Przyleciał ze swoja miłością - śpiewaczką operową - tez skończyła równocześnie kurs u mnie... (ta sama narodowość) z polskiego biura ale mieszkał w hotelu którego w ogóle nie ma w ofercie dla Polaków (cena). Dowiedz się od niego z jakiego biura był. Załatwił wszystko błyskawicznie z "pocałowaniem w rękę"..
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 07-09-2015, 16:26, w całości zmieniany 7 razy  

dariusznow 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2015, 09:09   

Jan Dudzinski napisał/a:
Napisz ile chcesz wydać - Inny kolega jest właścicielem bazy i jednocześnie wynajmuje część hotelu Hilton Fayrouz - osobny budynek na potrzeby swoich gości - zakwaterowanie.
Włosi - przemili ludzie - weseli, muzyka.. PYSZNE jedzonko. Też Naama Bay.

lubie takie pytania :DDDDDD

jak najmniej bo czego nie wydam na pobyt to mogę przeznaczyć na nurki... :papa:

jestem otwarty na tego typu sugestie, choc skłaniam się ku wykupieniu z BP hotelu Luna w pakiecie z przelotem wychodzi rozsądnie

jeszcze się wszystko kluje w mojej głowie, ale nadchodzi czas na decyzje... :tak:

Cytat:
Na moim Facebooku jest G. Warszawski... Tak, tak.. To TEN... Dużo kombinować nie trzeba jakiego jest pochodzenia. To mój student. Tak mu się spodobało nurkowanie ze mną - Kurs OWD, że został jeszcze dwa tygodnie dłużej. Przyleciał ze swoja miłością - śpiewaczką operową - tez skończyła równocześnie kurs u mnie... (ta sama narodowość) z polskiego biura ale mieszkał w hotelu którego w ogóle nie ma w ofercie dla Polaków (cena). Dowiedz się od niego z jakiego biura był. Załatwił wszystko błyskawicznie z "pocałowaniem w rękę"..

może się zbłaźnię ale nie kumam o co biega... :co:

co to za hotel? bo jeśli chodzi o BP to jedynie Wezyr i Rainbow reszta to pośrednicy

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-09-2015, 12:22   

Jan Dudzinski napisał/a:
Shrak Reef jest uznaną za jedną z najpiękniejszych na świecie raf ze względu na tysiace DUZYCH ryb.

Janie, nie przesadzaj - kto ją uznał za najpiękniejszą rafę? Jakiś ślepiec? Kupię sobie okulary, bo wielokrotnie tam byłem i tych tysięcy nie widziałem. Co uznajesz za DUŻĄ rybę? 20 cm trigger fish?

Jan Dudzinski napisał/a:
Jolanda Reef to pozostałości wraku. ale jednocześnie piaszczyste dno - płaszczki w dużych ilościach, BARDZO DUZO tu ryb "krokodyli" , skorpen, dużych muren w zakamarkach. Oczywiście żółwie, tuńczyki, niektóre całkiem duzych rozmiarów . Jest "cleaning station"

Te pozostałości wraku to rozsypany ładunek - kible i wanny - sam wrak zsunął się z rafy i spoczywa na [ o ile pamiętam] 180 m - wątpię, żebyś go widział.
Cleaning station jest w Dahabie - jak podpłyniesz i otworzysz "paszczę" wpływają i czyszczą - mam zdjęcia :-)
Ostatnio zmieniony przez nuras5 08-09-2015, 12:26, w całości zmieniany 2 razy  

dariusznow 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2015, 14:29   

Cytat:
Cleaning station jest w Dahabie - jak podpłyniesz i otworzysz "paszczę" wpływają i czyszczą - mam zdjęcia

wydaje mi się, że takie miejsca są na wielu rafach :tak:

Widziałem je na południu a ostatnio w Hurghadzie jedną mi się udało zwabić do ust i czyściła :aaa:
zdjęć nie mam, a własciwie jedno rozmazane :buuu:

Może więcej szczegółów gdzie w Dahab miałeś tę atrakcję, może się uda :spoko:
:ryb; ;OK; :ryba:

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-09-2015, 14:52   

dariusznow napisał/a:
Może więcej szczegółów gdzie w Dahab miałeś tę atrakcję,

Niestety nie pamiętam - każdy przewodnik Ci poda - chyba to był Canyon, ale bez gwarancji - na miejscu podadzą z gwarancją :-) )
Ostatnio zmieniony przez nuras5 08-09-2015, 15:04, w całości zmieniany 1 raz  

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 08-09-2015, 14:58   Bicie piany

nuras5 napisał/a:
dariusznow napisał/a:
Może więcej szczegółów gdzie w Dahab miałeś tę atrakcję,

Niestety nie pamiętam - każdy przewodnik Ci poda - chyba to był Canyon, ale bez gwarancji - na miejscu podadzą z gwarancją :-) )

W Dahab NIE ma "cleaning station".
Większość ryb jest MINIATUROWYCH rozmiarów w porównaniu z Sharm.

Byłeś w Sharm? A więc co NIESAMOWITEGO widziałeś na tamtejszych rafach? Na których?

Nie prowadzisz logbooka? Mylę się?

Tylko pisz konkrety - nie mam zamiaru "bić piany"..

[ Dodano: 08-09-2015, 16:00 ]
Witaj,

jeśli możesz załatwić hotel przez polskie biuro - zrób to.
Ceny przelot + hotel są nie do pobicia.

Myślałem, że nie bedziesz miał zakwaterowania w Sharm

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-09-2015, 15:09   

Jan Dudzinski napisał/a:
W Dahab NIE ma "cleaning station

za "szybk"i jesteś- nie zdążyłem dodać zdjęcia - pokazujesz swoją niekompetencję :-(

Jeśli znasz Sharm tak samo jak Dahab - gratuluję Tobie i współczuję Twoim nurkom :-(

Może brak Ci nurków - spróbuj ponurkować - ochłoniesz :-)
Ostatnio zmieniony przez nuras5 08-09-2015, 15:13, w całości zmieniany 1 raz  

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 08-09-2015, 15:18   Bicie piany KONIEC

nuras5 napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:
W Dahab NIE ma "cleaning station

za "szybk"i jesteś- nie zdążyłem dodać zdjęcia - pokazujesz swoją niekompetencję :-(
Jeśli znasz Sharm tak samo jak Dahab - gratuluję Tobie i współczuję Twoim nurkom :-(
Może brak C nurków - spróbuj ponurkować - ochłoniesz :-)

Lubisz bić pianę? Pyskówki? Nie ze mną..
Zostajesz dodany do ignorowanych...

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-09-2015, 15:27   

Dziękuję - mam spokój. :-)

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 08-09-2015, 22:25   Cleaning Station

dariusznow napisał/a:
Cytat:
Cleaning station jest w Dahabie - jak podpłyniesz i otworzysz "paszczę" wpływają i czyszczą - mam zdjęcia

wydaje mi się, że takie miejsca są na wielu rafach :tak:

Widziałem je na południu a ostatnio w Hurghadzie jedną mi się udało zwabić do ust i czyściła :aaa:
zdjęć nie mam, a własciwie jedno rozmazane :buuu:

Może więcej szczegółów gdzie w Dahab miałeś tę atrakcję, może się uda :spoko:
:ryb; ;OK; :ryba:

Rybki "czyściciele" są NA KAŻDEJ rafie.
Natomiast ja piszę o czymś innym.
Coś takiego jak na Maledivach "stacja" dla Mant...
Tutaj właśnie (SHARM - w Dahab brak)) są BARDZO nieliczne miejsca do których przypływają DUŻE ryby na "zabiegi kosmetyczne"..

Nie chodzi o to że tam są czyszczone a o WIDOK tych WIELKICH ryb i możliwość obserwowania ich Z BLISKA.

Zwykła rafę z czyścicielami zobaczysz w Dahab np. podczas nurkowania w Canyonie. Od razu jak wypłyniesz z "basenu" płyąc na lewo do kanionu są dwie czapy/słupy rafy z tymi rybkami.. Głębokość 8 m.
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 08-09-2015, 22:32, w całości zmieniany 2 razy  

dariusznow 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2015, 08:30   

:beer3:
Cytat:

tez doszedłem do tego wniosku... :beer3:

Rainbow robi mecyje z przedłużeniem wylotu - każą mi placić dodatkowo za przelot ok 600zł :zdz:

jakaś dziwna poltyka firmy, trudno, choć mają fajne godziny wylotów, ale przy 2 tyg pobytu nie ma o co kruszyć kopii :ping:

właściwi już zdecydowane - z Wezyrem hotel Luna a pierwszy tydzień w Dahab - w ciemno, ale raczej Alaska :spioch:

no i zaczynam odliczanie :ryb; ;OK; :ryba:

dzięki za wskazówki i może do zobaczenia - zamelduję się jak będę na miejscu :tel:

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 09-09-2015, 13:05   Sharm + Dahab

dariusznow napisał/a:
:beer3:
Cytat:

tez doszedłem do tego wniosku... :beer3:

Rainbow robi mecyje z przedłużeniem wylotu - każą mi placić dodatkowo za przelot ok 600zł :zdz:

jakaś dziwna poltyka firmy, trudno, choć mają fajne godziny wylotów, ale przy 2 tyg pobytu nie ma o co kruszyć kopii :ping:

właściwi już zdecydowane - z Wezyrem hotel Luna a pierwszy tydzień w Dahab - w ciemno, ale raczej Alaska :spioch:

no i zaczynam odliczanie :ryb; ;OK; :ryba:

dzięki za wskazówki i może do zobaczenia - zamelduję się jak będę na miejscu :tel:

Witaj,

cieszę się.

Dahab - Trening Apnea - z Lottą Ericsson przekładam na nastepny miesiąc.
Będę nurkował w Sharm.

Jeśli chcesz nurkować ze mną MUSISZ zrobić wcześniejszą rezerwację..

Sharm może Ci wyjść za grosze jeśli ogłosisz, że będziesz ze mną nurkował i napiszesz relację.. Z pewnością wiele osób z tej listy zapłaci Ci tylko abyś to zrobił.... Hi, hi

Na nurkowanie bez rezerwacji nie będzie Cię stać...

Prywatny przewodnik z 14 latami doświadczenia w Sharm, jednym z najwyższych stopniu. itp itd.... Prywatny transport... Wszystko będzie liczone po zwykłych cenach odpowiadajacych jakości..

Pamiętaj, że zgodnie z tym co jest napisane na głównej stronie: nie masz JAKICHKOLWIEK ZOBOWIĄZAŃ robiąc rezerwację...

W przeciwieństwie do innych baz..

Cytat ze strony bazy dla Polaków w Sharm:

6/Rezygnując z uczestnictwa w imprezie, Organizator zwraca Klientom zaliczki i wpłaty za imprezę, potrącając kwotę kosztów rezygnacji od wartości całkowitej imprezy w wysokości:
-30% ceny – przy rezygnacji zgłoszonej do 30-tego dnia włącznie przed rozpoczęciem Imprezy.
-40% ceny – przy rezygnacji zgłoszonej do 15 dnia włącznie przed rozpoczęciem Imprezy.
-50% ceny- przy rezygnacji zgłoszonej do 7 dnia włącznie przed rozpoczęciem Imprezy.
-80% ceny – przy rezygnacji zgłoszonej w przeddzień rozpoczęcia Imprezy.
-Rezygnacja zgłoszona w ustalony dzień realizacji Imprezy nie zostanie uwzględniona – usługę uznajemy jako zrealizowaną.

Pozdrowienia ze słonecznego Sharm

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu