Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
kursy SS
Autor Wiadomość
plamczak1979 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 12-01-2017, 08:25   kursy SS

Witam
Moze glupie moze nie pytanie,

kurs suchego w holandi to 150-180 euro :( ,czy trzeba miec ten plastik w razie jakiegos wypadku biora to pod uwage ze byl w suchym a nie ma kursu,czy poplywac z doswiadczonym nurkiem w suchym i podszkolic plywalnosc w suchym oraz poznac bardziej co robic w razie .......

Jak to wyglada..... ilu z was robilo kurs ?, ilu nie?, tylko sie podszkolili u doswiadczonych nurkow.

Pozdrawiam

DawidP 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 08:57   

Nie robiłem kursu na SS tak jak nie robiłem kursu na piankę. :bee;
Pływam od paru lat i żyje. Opanowane tego jest proste.
Tylko że ja nie nuram w bazach.

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 09:11   

Jeszcze nigdy nikt mnie nie pytał o ten plastik. Pytanie co zrobi ubezpieczyciel (DAN na przykład) jak będzie wypadek ...

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 09:23   

DawidP napisał/a:
Nie robiłem kursu na SS tak jak nie robiłem kursu na piankę. :bee;

słabe porównanie...

ja zrobiłem ten kurs i uważam, że warto było. Opanowanie pływalności? to chyba na OWD się robi... bez przesady, opanowanie pływalności w suchym to kilka nurków. Na kursie głównie ćwiczyłem rozwiązywanie awarii suchego, np. zacięcie zaworu dodawczego, różne fikołki w suchym, pływanie do góry nogami itd. wynikające głównie z błędów i sytuacji jakie mogą powstać pod wodą.

a czy to będzie kurs z plastikiem czy warsztaty bez znaczenia...

akurat to jest chyba jedna z niewielu specjalizacji jaką warto zrobić.

Nikt nie pytał mnie nigdy o plastik ani w bazie, ani na łodzi, widziałem za to w wymaganiach jakiegoś nurkowania na Bałtyku, czyli u nas, jako wymóg dla osób używających suchego plastiku na to. Fakt tylko raz.

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 09:24   

Wiadomo, że instruktor chętnie przytuli kasę, ale jak jesteś ogarnięty to sam wyskocz na głębszy basen i ćwicz utrzymanie głębokości w np takiej kolejności po 1 minucie na kolejno 1-2-3-2-1-3-1-3m...itd.
Jeżeli masz blisko klub nurkowy z zajęciami basenowymi to może być dobre rozwiązanie na zimowe ćwiczenia.
Przećwicz też sytuację z nadmiernym napompowaniem nóg i sprawne zapinanie/wypinanie wężyka. Dobierz odpowiedni balast, bo będziesz miał różnicę między pianką a sucharem.

Jeżeli ogarniesz pływalność samym sucharem przy takich skokach 1-3-1-3m bez wywalania na powierzchnię to nic nie powinno Cię zaskoczyć na wodach otwartych i ogarniesz bez 'windy'

Zaraz instruktorzy napiszą, że trzeba koniecznie kurs robić, a najlepiej u nich... a jeszcze wcześniej kurs oddychania przez fajkę i kurs nakładania płetw oczywiście z 'certyfikatem dającym uprawnienia' :D
Wszystko zależy od Twojego ogarnięcia :-) dużo możesz zrobić sam...

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 09:36   

Dużo mozesz sam zrobić i mozesz tez dużo sam powielać swoje lub innych błędów.
Kurs na suchar to nie tylko utrzymanie pływalności. W zasadzie to chyba to jest najmniej ważne. To wyjdzie w następnym, samodzielnym używaniu i musisz to doszlifować. Na pewno nie na paru nurkach na kursie.
Kurs ma na celu pokażą Ci co robic jak cos pojdzie nie tak.
Oswoić Cię z mitycznym zagrożeniem pozycji z nogami w górze.

Jezeli będziesz mial dobrego instruktora to kurs jest warty zrobienia.

Nikt nigdy mnie nie pytał o kwit SS.

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 09:49   

Sebiriusz napisał/a:

Kurs na suchar to nie tylko utrzymanie pływalności. W zasadzie to chyba to jest najmniej ważne.

W zasadzie to jest chyba odwrotnie :P od utraty pływalności zaczynają się kłopoty, a suchar jest niezłym wspomagaczem takich sytuacji.

Pawel71 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 11:15   

Poza tym co piszą koledzy że jednak warto to postawie pytanie jaśniej: czy w razie wypadku i akcji ratowniczej kończącej się na przykład w komorze co jest dość kosztowne (nie w PL oczywiście) czy DAN lub inny ubezpieczyciel nie odmówi pokrycia kosztów bo nurkowałaś w SS bez odpowiedniego (a raczej formalnego) przeszkolenia.

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 11:22   

Pawel71 napisał/a:
Poza tym co piszą koledzy że jednak warto to postawie pytanie jaśniej: czy w razie wypadku i akcji ratowniczej kończącej się na przykład w komorze co jest dość kosztowne (nie w PL oczywiście) czy DAN lub inny ubezpieczyciel nie odmówi pokrycia kosztów bo nurkowałaś w SS bez odpowiedniego (a raczej formalnego) przeszkolenia.

nie wiem, czy ktoś będzie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. A jak nurkujesz w s/m to co? jeszcze jakiś czas temu nie było formalnych szkoleń w tym zakresie. Za brak rozterek w tym temacie zapłaciłem 150 czy jakoś tak - dostałem kwit po warsztatach, zresztą to chyba mój jedyny kwit poza głównymi kursami, który wziąłem do przeprowadzonych dodatkowych szkoleń/"specjalizacji", które robiłem zwłaszcza na początku drogi nurkowej.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 11:59   

Pawel71 napisał/a:
czy DAN

Dan nie odmówi, o ile feralne nurkowanie mieściło się w zakresie ubezpieczenia (ponadrekreacyjne nurkowania plan Silver w górę)

Pawel71 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 12:06   

wiecznychlopiec - umiejętności przede wszystkim plastik jest nieistotny oczywiście. Tyle, że tak ze słyszenia zaleca się raczej gubienie komputera jak się miało wypadek i było się nieco głębiej niż posiadany limit - właśnie dlatego żeby ubezpieczyciel nie miła punktu zaczepienia. Ryzyko odmowy pokrycia kosztów jest znaczące - zakładam, że niestety brak plastiku na SS też może być problemem. W sumie ubezpieczyciel nie jest zainteresowany wypłatą odszkodowania on jest zainteresowany wykupieniem ubezpieczenia przez nurka ...

[ Dodano: 12-01-2017, 12:10 ]
TomM napisał/a:
Pawel71 napisał/a:
czy DAN

Dan nie odmówi, o ile feralne nurkowanie mieściło się w zakresie ubezpieczenia (ponadrekreacyjne nurkowania plan Silver w górę)

Tak też słyszałem (na szczęście nie z autopsji) że DAN jest wolny od tego typu przypadłości dlatego tam mam właśnie ubezpieczenie. Ale osobiście wolę mieć papiery zgodne - czyli być w limitach - poza tym szkolenie nie jest dla plastiku tylko żeby umieć.
Ostatnio zmieniony przez Pawel71 12-01-2017, 12:11, w całości zmieniany 1 raz  

plamczak1979 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 12-01-2017, 12:25   

Dlatego zasatanawiam sie czy wydac kase na plastik i trafic na instruktora co odwali swoje i kase weznie taki przypadek mialem na owd odwalil co odwalic musial (tu w holandi).Czy nurkowac z doswiadczonymi i mi powiedza za free co i jak, a reszta to praktyka i rozne treningi i fikolki i inne cwiczenia co i jak w razie jakiejs awari SSna plytkich wodach lub basenie

kozass 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 13:27   

Znajdź sobie zaufanego koleżkę opływanego w sucharze wytłumaczy ci zapewne co i jak i hej przygodo do wszystkiego i tak musisz dojść sam i się opływać
szkoda kasy na zbędne plastiki i kursy no chyba że w przyszłości będziesz się chciał jakoś konkretnie rozwijać bo tu niestety wiele federacji wymaga ukończenia kursu SS
Ostatnio zmieniony przez kozass 12-01-2017, 13:29, w całości zmieniany 1 raz  

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 13:50   

kozass napisał/a:
niestety wiele federacji wymaga ukończenia kursu SS

możesz wskazać jaka np.? najlepiej kilka skoro napisałeś wiele?

Pawel71 napisał/a:
Tyle, że tak ze słyszenia zaleca się raczej gubienie komputera jak się miało wypadek i było się nieco głębiej niż posiadany limit - właśnie dlatego żeby ubezpieczyciel nie miła punktu zaczepienia. Ryzyko odmowy pokrycia kosztów jest znaczące - zakładam, że niestety brak plastiku na SS też może być problemem. W sumie ubezpieczyciel nie jest zainteresowany wypłatą odszkodowania on jest zainteresowany wykupieniem ubezpieczenia przez nurka

wolałbym mieć do spłacenia koszty leczenia niż widzieć lekarza bawiącego się w zgadywanki jakie leczenie w komorze zrobić... na koszty zarobisz, prędzej czy później, u nas zresztą nie ma się czego bać, za granicą gorzej

po jednym z wypadków narciarskich, zginął młody chłopak (15-16 lat) z mojej grupy wyjazdowej, służba ratownicza (Austria) wystawiła rodzinie rachunek: helikopter + miesiąc w szpitalu na intensywnej. Wypadek odbył się daleko poza trasą, chłopaki chcieli ofroad polatać, nie udało, zasypała ich mała lawina... jeden nie przeżył.
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 12-01-2017, 13:58, w całości zmieniany 1 raz  

kozass 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 14:34   

np. kdp cmas

[ Dodano: 12-01-2017, 14:41 ]
no i zapomniałem o PSAI również
To tylko te dwa gdzie jest napisane czarno na białym pamiętajmy również o tym że instruktorzy też mają różne wymagania dopuszczające do kursów
Ostatnio zmieniony przez kozass 12-01-2017, 14:36, w całości zmieniany 1 raz  

froniu82 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 20:04   

Jak dobrze poszukasz to w zakupie skafandra możesz dostać szkolenie na SS, koszt tylko za plastik(trzeba się pytać). Co do odszkodowania to chyba nie ma wpływu w czym nurkowałeś, na szkoleniu OWD nie ma standardu, że musisz być w piance.

Pozd

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 20:59   

Pawel71 napisał/a:
brak plastiku na SS też może być problemem

AFAIK tylko w Molnar Janos żądają kwitu na SS

GerardM 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2017, 23:55   

TomM napisał/a:
Pawel71 napisał/a:
brak plastiku na SS też może być problemem

AFAIK tylko w Molnar Janos żądają kwitu na SS

też już nie :-)

Maras 

Stopień: adv eanx
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-01-2017, 14:14   

Teraz mnie zestresowaliście,mam zrobiony kurs i widnieję na stronie,że takowy ukończyłem ale plastiku nimam.
Znajdź dobrego instruktora który nie myśli tylko o $$$$ i poświęci czas i uwagę .
Widzę często nurków OWD samouków , nawet już nie pytam czy robili kurs bo to widać nie wspomnę o SM.
Teraz na czasie kursy podlodowe, ale po co robić , przywiążą mnie linką i heja....

życzę tyle wynurzeń ile zanurzeń

Maras

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-01-2017, 11:31   

Nurkowania w suchym tak samo jak większości umiejętności na tym świecie może nauczyć ogarnięty kolega lub instruktor.
Jeżeli chodzi o kolegę to musi sam umieć oraz mieć pewne umiejętności pedagogiczne, ale to już samemu trzeba ocenić :-)
Co do tego czy kolega umie nurkować w suchym skafandrze to łatwo zobaczyć.
Najlepszym szybkim potwierdzeniem tego czy ktoś umie jest popatrzeć jak wisi w toni. Albo wisi bez ruchu, albo aby wisieć i utrzymać trym cały czas 'wachluje" płetwami. Każdy z nas na pewno widział w necie takie filmiki gdzie nurek niby wisi ale za nim cały czas widać takie wachlowanie płetwami. Świadczy to o tym, że ktoś w suchym ma problem z trymem a to jest najczęstszy błąd nurków którzy nurkują w suchym ale nie umieją nurkować w suchym. Jak nie umieją to nie nauczą :-) cudów nie ma.
Oczywiście te same uwagi tyczą się instruktorów, aczkolwiek instruktor który uczy nurkowania w suchym powinien (musi) umieć utrzymać trym a nie poprawiać płetwami.
Dobrze nauczony nurek jak się opływa to sam umie i może nieść dalej kaganek oświaty. Jak ma przy tym umiejętności pedagogiczne to najlepiej niech zostanie instruktorem.
MSC

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu