Widzialem pare razy flagi polskie na suchych skafandrach kolegow nurkujacych. Poniewaz od niedawna nuruje w suchym chcialbym zapytac:
1. Czy istnieje jakies niepisane a moze pisane) prawo uzywania tych flag? (np zwyczajowo uzywaja je tylko instruktorzy lub cos w tym styu) zebym nie zrobil popeliny jak wsykocze ja tandeciaz z naklejka zawodowca....
2. Pytanie techniczne z czego ja zrobic i na co przymocowac (zakladam za agrafka odpada) Ja mam akurat crush neoplen ale mysle ze do codury tez moze ktos chciec sobie ja przyczepic wiec wszelkie sposoby sa mile widziane.
Z tego co wiem na ten temat to nie jest to zadne oznaczenie instruktora ani nic takiego wiem ze OceanPro robi takie flagi na swoich skafandrach ( nawet na piankach ) tylko niewiem czy na wszystkich.
Wysłany: 01-03-2005, 15:31
Hmm z tego co wiem to tak jak Garneett mówi, jest to domena OceanPro, na pewno dodają je na suchych ale i na niektórych(a może tez wszystkich) piankach=D
Ale w sumie dobre pytanie bo sam sie zastanawiałem nad naszyciem sobie polskiej flagi tylko nie wiem jak żeby sucharka nie zniszczyc...=D
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 01-03-2005, 16:20 Re: Z flaga na ramieniu
sokol11 napisał/a:
zebym nie zrobil popeliny jak wsykocze ja tandeciaz z naklejka zawodowca....
Flagą własnego kraju popeliny nie zrobisz - chyba że założysz na nura taki kapelutek w szachownicę, w jakim się przyjeżdża "na Małysza".
Wysłany: 01-03-2005, 18:13
Zamówiłem suchara z Ocean i porosiłem o naszycie flagi i noszę ją z dumą ,na wybrzeżu nurkują z róznych krajów i prawie każdy ma jakiś akcent na szpeju nurkowym,To chyba dobry pomysł.
Pozdr.Slawnur
A mógłbyś zdradzić jaki to może być klej ? Myślę, że wielu chciałoby samemu sobie taką flagę nakleić.
No chyba, że nie jest to wskazane i należy pojechać do jakiegosik wyszpecyjalizowanego zakładu napraw wszelkich
Hej!
Optymalny wydaje sie być dwuskładnikowy klej stosowany przy wymianie manszet. Dorocie na takim właśnie kleju flaga trzyma się od samego początku i nic jej nie rusza.
Z moją było gorzej (mimo, że tak samo "naklejona") problem pojawił się ze względu na miejsce, w którym flagę Eques nakleił: na sucho wszystko było gicior, pod wodą okazało się, że brzeg flagi jest dokładnie w miejscu gdzie materiał suchacza mocno się "wyginał". Całość ciągle się odklejała.
Na samym początku Eques wklejał, a w zasadzie wszywał na rękaw rzepa (velcro) i drugą część przyklejał do flagi. W efekcie uzyskiwaliśmy wielonarodowość , ale niestety mało trwałą...
Ostatecznie flagę naklejono na większy kawałek trilaminatu i potem całość na rękaw - jak na razie trzyma... (kiedyś pisaliśmy o tym w teście suchacza Equesa, ale zdaję się, że zdjecia poleciały w kosmos... - można poszukać gdzieś w "Technice")
Powodzenia
[ Dodano: 01-03-2005, 22:20 ]
aaa... się mi zapomniało - próbowałem kleju do neoprenu, ale trzymał bardzo krótko - nie warto smarować nim suchara...
a może jak już jesteśmy w temacie to z czego powinna byc ta flaga?
Flagę najlepiej kupić gotową - jest to haft na sztywnym materiale. Taką samą mają np. nasi dzielni żołnierze.
Niestety nie wiemy gdzie ją kupić w Polsce - może warto zadzwonić do Ocean Pro albo Equesa i zapytać skąd mają, albo kupić od nich.
Jakieś 10 lat temu takie haftowane naszywki m.in. dla armii, straży miejskiej itp. robiła firma z Łodzi - nie mam pojęcia czy jeszcze istnieje, nawet nie pamiętam jak się nazywała... Może jakas Panorama Firm albo inne takie pomoże ?
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-03-2005, 03:17
Można w obawie o podwodny mundurek zastosować taką opaskę jak chłopaki z powstania mieli; i znacznie większy kąt dostrzegania i do prania łatwiej "kolory" oddzielić. Bo jak czerwony zafarbuje na niebieściutkim Gates'ie to taka... kicha.
Wysłany: 02-03-2005, 08:08
Mam psieczucie, że tego typu naszywki mozna kupić w sklepach dawniej nazywanych WCH (Wojskowa Centrala Handlowa). Nie wiem czy tego typu sklepy istnieją pod ta nazwa, 15 lat temu były......
Albo złapać takiego szweja w mundurku pod wode, i nożem nurkowym zrobić CIACH.....
Takie flagi na 100% mozna kupic w sklepach z militariami lub kupic tam za pare zloty kurtke od munduru i odpruc. Nie jestem pewien ale chyba widziale taki w sklepie o nazwie "Artykuły propagandowe"
3-miasto a dokładnie Gdynia [bo dalej się rzadko zapuszczam] ma dwa takie sklepy:
Wild Rover i Desant, jest jeszcze sklep myśliwski, ale tam raczej nie znajdziemy naszej flagi.
Są jeszcze sklepy "muzyczne" z naszywkami takie jak np. Rock'n'Roll na Świętojańskiej gdzie "koledzy" Skinheadzi zaopatrują się w atrybuty polskości.
Ponieważ jestem instruktorem ZHP polecam nasze składnice. Tam dostaniecie i małe i duże.
Ponieważ skafander nurkowy to też ubiór, na którym znaki rozpoznawcze (owe flagi) przydatne w głównej mierze są na lądzie to uważam to za bardzo przydatny element.
Nie mam doświadczenia nurkowego w uczestnictwie w imprezach międzynarodowych ale objeżdziłem trochę imprez związkowych i tzw. leśnych badź przetrwania gdzie wielu było ludzi z różnych krajów. Mi osobiście to bardzo pomagało kiedy chcesz się porozumieć,a już jak musisz to zrobić dośc szybko bo sytuacja tego wymaga to nie tracąc czasu na zbędne pytania " a skąd jesteś" lub Do You speak language ?, wiesz z kim masz do czynienia!
Stopień: P2RescueWM1PL1SS1
Wysłany: 03-03-2005, 12:33
zastanawia mnie po co przez allegro?
jest sklep militarny na pasarzu i tam masz do wyboru do koloru i te "wojskowe" też są tyle ze nie wiem w jakiej cenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko