Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wasztaty fotograficzne
Autor Wiadomość
waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 14:17   Wasztaty fotograficzne

Zastanawiam się nad zorganizowaniem cyklu warsztatów fotografii cyfrowej.

Planowane miejsca warsztatów :
- weekendowe warsztaty w Krakowie ( Zakrzówek ) - czerwiec / lipiec / sierpień / wrzesień
- tygodniowe warsztaty w Egipcie (maj / czerwiec / wrzesień / październik) w formie safari nurkowego.

Wstępnie planowałem w ramach zajęć teortetycznych (wykłady) :
- ogólna teoria i zasady fotografowania (ekspozycja,kompozycja,...)
- zasady fotografowania pod wodą
- oświetlenie
- planowanie nurkowań fotograficznych
- praca z modelem

W ramach zajęć praktycznych :
- obsługa sprzętu i funkcji aparatu
- ekspozycja w praktyce
- podejście do kompozycji obrazu
- wykorzystanie światła zastanego i sztucznego
- współpraca z modelem
- makrofotografia
- obróbka zdjęć

W ramach doskonalenia sztuki fotografowania, program obejmowałby zarówno fotografowanie dowolnych tematów, jak i fotografowanie tematu zadanego.
Po każdej sesji wspólna prezentacja oraz omówienie pracy.

Pełny zakres materiału jest do zrealizowania, jedynie podczas warsztatów tygodniowych.

Koszty warsztatów w Egipcie nie powinny znacząco przekraczać standardowych kosztów safari nurkowego.

Czy byłby ktoś chętny ?

MonikaS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 14:28   

ja byłabym bardzo, bardzo chętna na krakowskie warsztaty :) w końcu nie co dzień można mistrza przy pracy podglądać:)
pozdrawiam
Monika

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 15:34   

Cytat:
mistrza przy pracy podglądać

wazelina ;)
Waldo to najbardziej kuszący kurs od dłuższego czas
musze sie pobić z myślami nad tym .... (podoba mi sie to)
Sandii

mikucha 

Stopień: dive master
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 18:55   

Mam troche daleko ale bardzo chetnie sie zjawie

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 19:13   

Sandii napisał/a:
Waldo to najbardziej kuszący kurs [...]

Podejście do warsztatów jako kursu fotografii nie będzie dobrym odzwierciedleniem tego, co chciałbym zrealizować. W żadnym wypadku nie będzie to traktowane "zaliczeniowo", ponieważ nie o to w tym chodzi.
Kurs fotograficzny polega na "przerobieniu" ściśle określonego programu, który należy zrealizować, aby dostać certyfikat. Takie podejście nijak się ma do fotografii, która będąc sztuką, pozwala na łamanie wszelkich zasad i reguł.

Warsztaty zostałyby oparte o program i materiały, które będzie można dostosować do oczekiwań uczestników warsztatów.

Chętni będą oczywiście mogli otrzymać (odpłatnie) certyfikat IANTD "Podwodnego fotografa", ale nie to ma być celem tych warsztatów.

Przemek 

Stopień: DM+dry suit+nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 20:11   

Waldo, pomysł super, ale może kiedyś wpadłbyś z nim do wawki=D
pozdrawiam

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 20:38   

[quote="Przemek"]Waldo, pomysł super, ale może kiedyś wpadłbyś z nim do wawki /quote]

W Krakowie jest Zakrzówek, który jest bardzo fotogenicznym akwenem :)

MonikaS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 21:12   

Cytat:
wazelina

hehe ;-)

Cytat:
Pełny zakres materiału jest do zrealizowania, jedynie podczas warsztatów tygodniowych.

Waldo, a jeśli chodzi o warsztaty weekendowo - zakrzówkowe to masz w planie kilka o podobnym (częściowym) programie czy raczej można się przygotować na pełen program realizowany etapowo? szczerze powiedziawszy byłabym za drugą opcją :lol:

pozdrawiam
Monika

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 21:26   

MonikaS napisał/a:
Waldo, a jeśli chodzi o warsztaty weekendowo - zakrzówkowe to masz w planie kilka o podobnym (częściowym) programie czy raczej można się przygotować na pełen program realizowany etapowo? szczerze powiedziawszy byłabym za drugą opcją :lol:

Wszystko zależy od zainteresowania warsztatami i dyspozycyjności uczestników.

Maciuś Dru/ogi 

Stopień: 2 pierwsze/2 drugie
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 23:17   Re: Wasztaty fotograficzne

waldo napisał/a:
Zastanawiam się nad zorganizowaniem cyklu warsztatów fotografii cyfrowej.

Waldo - pomysł jest rewelacyjny :-D Piszę się (być może w dwóch osobach) na Zakrzówek, safari w tym roku raczej odpada. No, chyba że nie wypali nam Nowa Gwinea... wtedy się zastanowimy.

MonikaS napisał/a:
Waldo, a jeśli chodzi o warsztaty weekendowo - zakrzówkowe to masz w planie kilka o podobnym (częściowym) programie czy raczej można się przygotować na pełen program realizowany etapowo? szczerze powiedziawszy byłabym za drugą opcją

A ja zdecydowanie za opcją pierwszą - jakoś nie widzę możliwości spędzenia kilku weekendów pod rząd na Zakrzówku. Raz, że daleko, dwa może to być trudne czasowo do zorgianizowania :sad:

MonikaS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2005, 23:35   

Cytat:
jakoś nie widzę możliwości spędzenia kilku weekendów pod rząd na Zakrzówku. Raz, że daleko, dwa może to być trudne czasowo do zorgianizowania

Maciuś, ale przy zrożnicowaniu możecie wybrać weekend najbardziej interesujący Was tematycznie a zawsze jest nadzieja, że uda sie dwa razy wyrwać albo trzy:)

Tak sobie dywaguje bo mi apetyt rośnie w miare zastanawiania się... piszę się niezależnie od opcji i tak :)

Monika

Gajowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2005, 06:24   

Cytat:
weekendowe warsztaty w Krakowie ( Zakrzówek )

Ja chętnie.
Gajowy

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2005, 12:07   

Cytat:
Takie podejście nijak się ma do fotografii, która będąc sztuką, pozwala na łamanie wszelkich zasad i reguł.

to lubie ;)
choć artysta że mnie żaden (na razie;) )
kurs = szkolenie = nauka ;)

kilka weekendów w krakówku, no problem (tylko wątroba na samo wspomnienie krakowa bije na alarm;) ).
Sandii

dpif 

Stopień: cmas *
Wysłany: 08-03-2005, 12:23   

jestem całkowicie za . Możesz mnie wpisać

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-03-2005, 13:02   

Pomysł fajny, ale czemu tylko Zakrzówek -w środkowej Polsce też jest kilka fajnych akwenów. Można byłoby zorganizować kilka w innych miejscach[których być może] nie znasz -przy bliższym dojeździe, będzie więcej chętnych.
Ja się piszę.

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2005, 13:33   

nuras5 napisał/a:
Pomysł fajny, ale czemu tylko Zakrzówek.

Zakrzówek znam na tyle dobrze, że nie muszę poświęcać całego nurkowania na znalezienie jakiegoś obiektu do fotografowania i jestem w stanie dokładnie zaplanować miejsca i scenerię sesji fotograficznych.
No i w Zakrzówku jest sporo fotogenicznej fauny/flory/obiektów, a przejrzystość wody umożliwia uzyskanie niezłych efektów zdjęciowych.
Muszę również brać pod uwagę bezpieczeństwo nurkowań fotograficznych, a znajomość Zakrzówka pozwala mi na lepszą organizację takich nurkowań.
A poza tym wszystkim, na Zakrzówek mam najbliżej :)

Ale ... nie wykluczam innych miejsc w Polsce, a wątek ten jest tylko zapytaniem o zainteresowanie warsztatami.

mikucha 

Stopień: dive master
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2005, 18:34   

zapraszam do Gdańska na wraczkach tez jest ładnie i ja mam blisko:):):):woda tez ładna ale jak by co to kupie bilet :) i będe

bartol
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2005, 23:43   

Pomysl uważam za świetny i osobiście się na niego piszę. Prosze tylko o dokładne informacje na temat co, gdzie i kiedy oraz za ile. Pozdrawiam.

Starling 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2005, 12:54   

WItam !

Też byłbym chętny na weekendowe warsztaty na Zakrzówku.

Pozdrawiam

wodzu 

Stopień: CMAS P***
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2005, 13:16   

Howgh!

Jestem zainteresowany tymi weekendami na Zakrzówku :mrgreen:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu