Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 14-11-2005, 21:49
Wymieniłeś nazwy stopni programu szkolenia TDI, nieco przekręcone. Ostatni z wymienionych nazywa się "Extended Range Diver" - po prostu.
Jeśli interesuje cię szkolenie w systemie TDI, najlepszym kontaktem i źródłem informacji będzie Abyss z Warszawy.
Nie wiem, czy jesteś zainteresowany szkoleniem właśnie w TDI, czy też w innej federacji technicznej. IMHO trzeba zacząć od zdobycia stopnia średniego federacji rekreacyjnej i uprawnień do 40 m (np. ** CMAS lub Rescue PADI+Deep Diver PADI) oraz podstawowego nitroksu (np. PADI Enriched Air Diver). Mając ten poziom oraz zrobionych 100 lub 150 nurkowań (zależnie od systemu szkolenia - czasem wymaga się 50 z tego poniżej 30 metrów) możesz rozpocząć szkolenie w zakresie nurkowań technicznych, np.:
PADI DSAT
ITDA
IANTD
TDI
Ile to kosztuje? No cóż, to zależy. Od stopnia zacietrzewienia pacjenta (do jakiego poziomu zmierzamy - jeśli do Technical Diver/Extended Range to wymagana jest pełna konfiguracja techniczna) oraz federacji. Konkretne ceny kolejnych kursów rosną w postępie arytmetycznym z kolejnymi stopniami (np. 1000-2000-3000 itd) No i jeszcze jakieś nurkowania między stopniami, koszt gazów, sprzętu...
Zapytaj konkretnie, to uzyskasz konkretną odpowiedź.
Nie orientuję się w programie TDI.
Wymieniłeś nazwy stopni programu szkolenia TDI, nieco przekręcone. Ostatni z wymienionych nazywa się "Extended Range Diver" - po prostu
Nie masz racji, stopnie sa prawidłowe bo to sa stopnie w systemie ITDA.
Nurofen
Co do ITDA nie ma wielkiego wyboru w tym systemie szkoli Jacek Lubowiecki w Warszawie z firmy Scubaservice, Zbyszek Stychno na śląsku i chyba Romek Hłobaż we Wrocławiu.
Z tego co piszesz wnioskuję, że nie zrobiłeś jescze kursów nitroksowych. Dobrze jest wybrać organizacje w której, zrobisz szkolenia nitroksowe i jeżeli będziesz miał kase i wytrwałość to zrobisz kursy techniczne.
Osobiście radze wybrać organizację która jest organizcja techniczna,( a nie klonem organizacji rekreacyjnej) bo szkola tam ludzie którzy znaja sie na rzeczy.
Cóż to długa, zmudna droga. Wymagajaca dużej determinacji ale dajaca sporo satysfakcji
Pozdrawiam
Wymieniłeś nazwy stopni programu szkolenia TDI, nieco przekręcone.
Nitrox Diver, Decompression Nitrox i Extended Range Nitrox to nie są nieco przekręcone nazwy stopni TDI, to są prawidłowe nazwy stopni programu szkolenia ITDA; w TDI, dla odmiany, jest Nitrox Diver, Advanced Nitrox Diver, Decompression Procedures i Extended Range Diver .
Nurofen napisał/a:
Gdzie za ile u kogo ? Ile trzeba nurkować aby zdobyć te uprawnienia ?
Jeżeli interesują Cię szkolenia w TDI, tak jak napisał TomM, najlepszym źródłem informacji będzie Abyss (www.abyss-diving.pl). Jeżeli chcesz się szkolić w ITDA, skontaktuj się ze Scuba Service (www.scubaservice.com.pl). Obydwie firmy są wprawdzie z Warszawy, ale na temat wymogów i kosztów szkoleń na pewno dużo się w nich dowiesz, a pewnie jakieś sugestie dot. Wrocławia też mogą mieć.
Wysłany: 15-11-2005, 00:02
Ups... Sorry. Jakoś mnie natchnęło tym TDI. No i nie doczytałem tytułu wątku do końca
Szkoleń ITDA nie musisz szukać aż w Warszawie - na miejscu we Wrocławiu też są Romek Hłobaż teraz szkoli w tym systemie.
OK rozumiem . Skoro lepiej zwiazac sie z typowo techniczna organizacja a nie zawracac sobie glowy klonami powstalymi z nurkowania rekreacyjnego jaka organizacja jest najbardziej godna zaufania i przedewszystkim gdzie naucze sie od instruktora najwiecej?
Wysłany: 15-11-2005, 09:48
Z tymi "klonami" to nie do końca ...
Federacje "rekreacyjne" stworzyły "piony technicne" w swoim systemie szkoleniowym, tak samo jak federacje "techniczne" stworzyły "piony rekreacyjne" w swoich. Po co To pytanie retoryczne
We wrocławiu i okolicach masz kilku niezłych instruktorów skolących w różnych systemach. Jeśli masz pytania dotyczące ITDA, zapraszam na priv.
We wrocławiu i okolicach masz kilku niezłych instruktorów skolących w różnych systemach. Jeśli masz pytania dotyczące ITDA, zapraszam na priv.
Dlaczego na "priv." myślę, że między innymi po to jest to forum, żeby wymieniać się wiedzą i informacjami.
Ja na przykład nie wiem zbyt wiele o tej organizacji i chętnie bym sie dowiedział tego co Ty wiesz, myślę że nie tylko ja.
Czytałem ich standardy, prawnie niczym sie nie różnią od TDI i trochę od IANTD.
Skoro tak, to według mnie, jak zwsze roztrzyga klub lub baza i instruktor, ale może nie mam racji, dlatego jestem ciekaw co masz w tym temacie do powiedzenia.
Pozdrawiam
J"F"K
No ale czy TDI albo IANDT sa typwo techniczne bo chyba sie zakręciłem.Chodzi o nurkowanie dekompre... i glebiej niz rekreacyjne i te mieszanki. Kazda ordanizacja uzywa nitroxu trymixu i helioxu to jednak roznica jest tylko w nauczycielu
Wysłany: 16-11-2005, 09:46
Nurofen - najlepiej zadzwoń do Romka Hłobaża (lokalnie) i pogadaj z nim. Znam go i lubię, to życzliwy, przyjazny facet, z którym się miło gawędzi (chociaż nigdy nie byłem jego kursantem). Zdaje się, że nie zadałeś sobie trudu zapoznania się z programami szkolenia, wymogami czy choćby historią różnych federacji technicznych. Kilka z nich ma wspólne "pochodzenie" - gdzieś tam sie to wszystko zaczęło od NOAA, stosunkowo niedawno.
Tego typu informacje są dostępne publicznie, google Twoim przyjacielem jest...
IMHO powinieneś najpierw zdecydować się na szkolenie w określonej federacji (na podstawie programu szkolenia, dostępności, znajomości konkretnych osób - czy ja wiem...), a potem rozważyć kwestie - z kim - gdzie - kiedy - za ile.
Zwyczajowo szkoleń technicznych się nie reklamuje na bannerach (nurkować każdy może, jeden lepiej, drugi ..... , bo nie o pedalskie rybki tu chodzi), wychodzi się z założenia, że zmotywowany kandydat sam znajdzie swojego mistrza. Bo tu sytuacja trochę sie zmienia - to nie instruktor rekreacyjny świadczący usługę. To Twój Mistrz, któremu ufasz i .... powierzasz mu swoje życie, co by nie mówić. Przynajmniej na pewnym etapie. Nie powinna to być osoba przypadkowa.
Przypadkiem nie wpadnij na pomysł, żeby zrobić Nitrox w PADI albo innym PTTK.
Program jest tak drastycznie okrojony, że praktycznie nie kwalifikuje do Advanced
Nitrox na poziomie organizacji technicznych. Lepiej oba kursy nitroxowe
Basic i Advanced zrobić w TDI czy też IANTD.
Wysłany: 16-11-2005, 21:08
Konrad Dubiel napisał/a:
Przypadkiem nie wpadnij na pomysł, żeby zrobić Nitrox w PADI albo innym PTTK.
Program jest tak drastycznie okrojony, że praktycznie nie kwalifikuje do Advanced
Nitrox na poziomie organizacji technicznych. Lepiej oba kursy nitroxowe
Basic i Advanced zrobić w TDI czy też IANTD.
Witam;
Może w końcu jako szkolony w PADI dowiem się czegoś o swoich brakach w wiedzy.
Robiłem Nitrox w PADI a potem Adv. Nitrox w TDI. Na początku kursu TDI instruktor zrobił nam odpytywanie z materiału, który już powinniśmy znać i jakoś nie zauważyłem, żeby brakowało mi jakiś informacji z kursu podstawowego.
Proszę wyjaśnij mi czego nie wiedziałem, a powinienem wiedzieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko