Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 29-05-2011, 22:49
slawek290 napisał/a:
Ty też ze swoim IANTD jesteś jakoś na swój sposób "Elitarny"
Żeby się nie okazało jak już wszyscy staną sie "Elitarni" , to dopiero znalezienie nurka przyznającego się do PADI bedzie wydarzeniem. I to dopiero będzie ELITA.!!!! )
Grześku - Ty też ze swoim IANTD jesteś jakoś na swój sposób "Elitarny"
błagam, nie pisz do mnie "Grześku" bo mam wysypkę automatyczną, dziękuję:)
IANTD nie jest niestety moje, a chciałbym, ale na pewno różni się w podejściu do nauczania nurkowania od organizacji np. PADI.Kursant decyduje, które spojrzenie bardziej mu odpowiada, i tyle.Nic lepszego, nic gorszego, po prostu dla kogoś innego.
slawek290 napisał/a:
Może napiszesz jak uczysz kursantów żabki i coś na temat płetw typowych do żaby oraz na temat żaby wstecznej
na ten banalny temat zostało już wszystko napisane, musisz tylko przeszukać forum i jeszcze kilka innych, nic więcej nikt nie wymyśli, choćby był z NASA.
slawek290 napisał/a:
Jakieś sposoby jak się szybko nauczyć ?
Jasne, jeden, iść na kurs albo warsztaty, albo na cokolwiek innego gdzie będziesz miał bezpośredni kontakt z kimś kto to umie i chiałby Cię tego nauczyć:)z reguły trzeba wysupłać kilka groszy,ale jest najszybciej.
Wysłany: 29-05-2011, 23:43
grzegorz napisał/a:
musisz tylko przeszukać forum i jeszcze kilka innych, nic więcej nikt nie wymyśli, choćby był z NASA.
Wpadłeś kiedyś na pomysł żeby kolana wiązać gumkami ?
grzegorz napisał/a:
Jasne, jeden, iść na kurs albo warsztaty, albo na cokolwiek innego gdzie będziesz miał bezpośredni kontakt z kimś kto to umie i chiałby Cię tego nauczyć:)
Ja już umiem - co prawda dalej doskonalę te techniki , bo jeszcze dużo brakuje do ideału .
Pytałem że względu na Gosię i Arka ,choć oglądają ich filmy z basenu , dochodzę do wniosku że idzie im coraz lepiej .
a co lub kto jest twoim ideałem w tehnice pływania żabką?Michael Phelps?bo jeśli tak to jeszcze długo będziesz musiał ćwiczyć, nie wiem tylko czy nie lepiej przeznaczyć tego czasu na podziwianie podwodnego świata:)
Wysłany: 30-05-2011, 07:35
grzegorz napisał/a:
tego czasu na podziwianie podwodnego świata:)
Podziwiam i ćwiczę sobie pomalutku i mam podwójną radość. A co do ideału to pewno Cię zdziwię. Pewien pan którego filmy żabki widziałem jako jedne z pierwszych ,ale nie wymienię aby nie wzbudzać kontrowersji. Zauważyłem jednak że najlepiej pływa mi się żabką w przerobionych płetwach Seemann Sub Fin . Płetwy tego typu udało mi się kupić na portalu aukcyjnym za 18 zeta . W Seemanach pływa mi się dużo szybciej niż w Maresach.
Wysłany: 30-05-2011, 20:27
bann napisał/a:
teraz juz tylko do pianki
a do suchego jakich płetw używasz ? TomS powiada iż można by w te Seemany delikatnie skrócić przez co staną się lepsze. Co Wy na to ?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 31-05-2011, 23:55
grzegorz napisał/a:
w kiblu będą ryć w poszukiwaniu petów?czego jeszcze nie można robic, zeby zostać w GUE?
Żeby przystąpić do kursu GUE rzuciłem palenie: 60 fajek dziennie. Z dnia na dzień i do dziś nie palę: ponad trzy lata. Nie istotne, że kursu nie ukończyłem: istotne, że była motywacja, której gdzie indziej nie było: mówiło się, że palenie jest nie mile widziane, ale nie, że niemożliwe. Do kursu przystąpiłem po 9 miesiącach niepalenia, kiedy byłem w miarę pewien, że daję radę. I tak sobie myślę, że nie jestem jedyny, który miał podobną motywację, bez zamiaru oszukiwania: oszukiwania wyłącznie siebie.
piotrkw napisał/a:
Mnie nasunęła się natomiast inna sprawa , jak w GUE z otyłością i nadwagą ??
I tu podobna sytuacja, jak z paleniem. U mnie różnie to bywa, ale nie jestem nurkiem GUE Za to kilku mi znanych, właśnie tu znalazło swoją motywację. Niewielu znam byłych sportowców w moim wieku bez nadwagi. Kilku z nich nurkuje. Z nadwagą wygrali ci z GUE i szczerze im tego zazdroszczę...
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 31-05-2011, 23:57, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 17-06-2011, 18:56
arkac123 napisał/a:
Okazało się, że właściwie żadna organizacja REC nie ma w swoich licznych kursach i specjalizacjach, technik pływania.....
To nie tak.
Federacje mają nauczyć swobodnego przemieszczania się nurków. Jest to w różny sposób definiowane, zwykle jako ogólne stwierdzenia LUB OKREŚLONE ĆWICZENIA mają te cele. A to każe uczyć techniki pływania choćby jednym stylem i wielu innych niezwykle ważnych szczegółów których nie ma w standardach bo są tak oczywiste dla każdego doświadczonego nurka - lub powinny być oczywiste!.
Styl przemieszczania zaś w znacznej mierze jest uzależniony od konfiguracji sprzętowej stosowanej na kursie.
Prawdę mówiąc na kursie zwłaszcza podstawowym nie ma za bardzo czasu na rozwijanie różnych technik. Te można i trzeba wprowadzać wtedy gdy kursant jest do nich gotowy tak mentalnie jak i sprzętowo.
Niemniej jednak, moim zdaniem, obowiązkiem instruktora jest takie ustawienie kursanta aby istniała u niego świadomość tego jak powinna wyglądać poprawność poruszania się pod wodą w tych klamotach co ma założone. Inne style wtedy są stosunkowo łatwe do opanowywania na swoich nurkowaniach. Ba u uświadomionego nurka tworzy się potrzeba komfortowego przebywania pod wodą
Trudno było by uczyć techniki żabki i innych nurka który jeszcze nie kontroluje pływalności a jego trym, pozycja i inne składowe pozostawia sporo do życzenia. Za to można i powinno się nauczyć nurka już na pierwszych zajęciach podstaw tego jak pracuje płetwa i jak nią nurek powinien pracować aby jak najlepiej ją wykorzystać do swoich celów.
Nauczenie się poprawności tych technik zwykle wymaga sporej pracy od nurka i osiągnięcia umiejętności pozwalających na ocenę własnych zachowań pod wodą. Pamięć mięśniowa, koordynacja czy poprostu czucie tego co się robi ze swoim ciałem stoi u podstaw postępów w opanowywaniu tych technik.
Zużycie powietrza jest pochodną potrzeb fizjologicznych, stresu i pracy jaką nurek wykonuje pod wodą. Ten co opanował już arkana sztuki nurkowania zużywać będzie mniej ten co się męczy z jakiegokolwiek powodu:
- trym,
- pozycja,
- wyważenie,
- sylwetka,
- technika pracy płetwą,
- technika oddychania,
- opływowość konfiguracji,
- dopasowanie sprzętu,
- kondycja fizyczna,
- kondycja psychiczna itp bzdety,
będzie zjadał więcej. Bo musi .
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 17-06-2011, 19:05, w całości zmieniany 2 razy
Prawdę mówiąc na kursie zwłaszcza podstawowym nie ma za bardzo czasu na rozwijanie różnych technik. Te można i trzeba wprowadzać wtedy gdy kursant jest do nich gotowy tak mentalnie jak i sprzętowo.
Jestem właśnie po 3 dniach warsztatów z technik pływania (u Huberta68). Mogę tylko jedno powiedzieć: wiem, że nic nie wiem, nic nie potrafię, a i z kondycją u mnie również nie za wesoło..........
Już wiem po sobie, dlaczego poprawnych technik nie uczy się na kursach podstawowych - bo (przynajmniej dla mnie) nauka zajmie o wiele więcej czasu, niż na wszystkich kursach poprzednich, czyli od OWD do Deep....... Dobrze, że trafiłam na instruktora, który ma do mnie cierpliwość, i co najważniejsze, potrafi przekazać swoją wiedzę w sposób jak najbardziej zrozumiały dla blondynki .
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 07-08-2011, 20:59
Nie przesadzajmy, nie było tak tragicznie. W ciągu tych 3 dni zajęć Ty i Arek a także Marcin przez ostatnie dwa dni zrobiliście naprawdę spory postęp. Spokój, spokój i jeszcze raz spokój. I będzie dobrze.
P.S. Dziękuję za wspólne zajęcia. Naprawdę było fajnie.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 07-08-2011, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
Nie przesadzajmy, nie było tak tragicznie. W ciągu tych 3 dni zajęć Ty i Arek a także Marcin przez ostatnie dwa dni zrobiliście naprawdę spory postęp. Spokój, spokój i jeszcze raz spokój. I będzie dobrze.
Hubert, może i zrobiliśmy postępy, ale jednocześnie nam uświadomiłeś, jak dużo nam jeszcze brakuje, aby stać się - "samodzielnym nurkiem".
A zajęcia z Tobą zawsze są fajne, pomimo że sprowadzają do odpowiednio niskiego poziomu moje wyobrażenia o tym, co potrafię - ale dokładnie tego potrzebuję, aby wreszcie się za siebie wziąć .
Ja również bardzo Wam dziękuję! Hubercie, za bardzo spokojne i rzeczowe dzielenie się wiedzą i umiejętnościami; Gosiu i Arku, za wspaniałe współcierpienie, znaczy partnurowanie :)
Skoro już tak słodzimy - to był naprawdę świetny, pracowity weekend.
arkac123 napisał/a:
pomimo że sprowadzają do odpowiednio niskiego poziomu moje wyobrażenia o tym, co potrafię
Gosiu, ale te zajęcia właśnie miały na celu sprowadzenie nas do poziomu. I bezruchu.
Wiek: 45 Dołączył: 21 Sie 2012 Posty: 16 Skąd: Łódź; Warszawa
Wysłany: 21-08-2012, 20:39
Odświeżę trochę stary temat ale... Właśnie na kursie OWD instruktor od początku kładł nacisk na... trym, pływalność i techniki poruszania się w wodzie. Właśnie pływanie żabką, również do tyłu i "helikopter". Fakt nie można tego opanować do perfekcji na samym kursie OWD ale... mam podstawy i świadomość jak powinienem się poruszać pod wodą, Jak to zrobić i nie pozostaje nic innego jak ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć... Inaczej niestety się nie da...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 22-08-2012, 03:12
Alez da sie inaczej: nie cwiczyc a skillsy na kolanach. Co najmniej polowa forumowiczow Ci to powie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko