(...)
a wolontariuszka w Etiopii nie jestem, tylko w Domu Samotnej Matki
(...)
i tak. jak by bylo wojna, to bym poszla, bo tak czuje. nawet bez rozkazku (...)
cmokas
dobra Kasia, będzie tego, bo wyraźnie Cię nakręcam i w tym tempie za półtora metra wątku przyznasz się do niepokalanego poczęcia i będziesz się musiała z Manią na imiona zamienić ):)
Ufff...mysiar - welcome in the club tych, co wylali i maja zaszczyt nie byc harcerzem....
Spokojnie wszystkich co byli i nie są lub ich wywalili wpisuję na liste rezerwowych przy kolejnych ogólnopolsim spisie harcerskim.
Dane odszukam w zhp-owskim IPN i w razie czego słał będę powołania - do czego ...???
dla nie przeszkolonych przez czerwone służby i brygady coś znajdziemy - zawsze jest pyrlandia nawet na wojence!
Kasia sami wiemy co robimy dla drugiego człowieka - wszelkie deklaracje nie są naszą dewizą.
Wiesz jak to jest w harcerstwie - zrobić dobry uczynek i nie dać się na tym przyłapać to lepsze niż się pod tym podpisać. Czemu - bo ktoś zawsze wie lepiej, zawsze mógłby zrobić lepiej bo on nie potrafi i żal mu dupe ściska itd .... lista jest długa.
Na marginiesie chyba sobie wytatułuje krzyż (harcerski ma się rozumieć)- będę cierpiennikiem w tych biało-czarnych czasach.
Kasia sami wiemy co robimy dla drugiego człowieka - wszelkie deklaracje nie są naszą dewizą.
o to to to. Kolega Szeryf ma rację robimy dobre rzeczy ale się nimi nie chwalimy, ponieważ tracą wtedy znamiona altruizmu. I inni egoiści moga pomyśleć że to chodzi o dobry PR
robie duzo roznych rzeczy, pod haslem tzw "czarnej reki" (ci co maja wiedziec, wiedza) i mam w nosie, czy ktos z zewnatrz to docenia czy nie,
ogolnie tez przyjelam ostatnio dewize, ze nie interesuje mnie co kto o mnie mysli
mam to totalnie w dupie, szkoda nerwow
tak wiec to z pewnoscia nie pr
to co napisalam, bylo riposta jedynie
Wreszcie jakies klasycznie nurkowe odniesienie w tem wontku.
S tom dzidom sie znaczy.
I jej oszczem.
A On nie z PADI, wiec jednak nie do konca w topic'u.
Wysłany: 07-08-2007, 14:34
Tomasz-Szeryf napisał/a:
Mania napisał/a:
zaczeto tworzyc ZHR, poniewaz chciano sie odciac od skomunizowanej ZHP i wrocic do przedwojennej, chwalebnej tradycji harcerstwa.
I do dziś żerują na tradycji, symbolice i całej spościźnie ZHP, a przy tym wszystkim paru zdolniejszych wyrwało sobie przydział z warszawki na ludków i tak na harcerza z ZHP przypadka kilka złotych a z ZHR kilkanaście - i nie jest to syndrom niezaradności ZHP bo zostało to przeprowadzone w ... dwuznaczny spoób.
np w taki... z dzisiejszego "Metra"
Obowiązek prowadzenia przez nauczycieli drużyn harcerskich ZHR i lekcje z wychowania harcerskiego – to kolejny pomysł Barbary Dobkowskiej, związanej z PiS wiceprezydent Bełchatowa odpowiedzialnej za oświatę. By przekonać do niego podległych jej dyrektorów szkół, wystosowała specjalny list: – Niech cierpienia i przelana krew bełchatowskich harcerzy nie pójdą na marne, niech będą ziarnem, które na nowo wykiełkuje w niepodległej Polsce, w naszym mieście Bełchatowie – pisze wiceprezydent Dobkowska. Zobowiązuje w nim do „reaktywowania zniszczonego brutalnie przez reżim stalinowski Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej”. Pismo do szkół trafiło na początku czerwca. Dyrektorzy w ciągu tygodnia mieli wydelegować po dwóch nauczycieli do stworzenia i prowadzenia drużyn ZHR. Kolejny obowiązek to wprowadzenie do programów tzw. wychowania harcerskiego. Poza tym wiceprezydent Dobkowska poprosiła dyrektorów „o zorganizowanie grup dzieci chętnych do udziału w pierwszej zbiórce harcerskiej”. – Nie wierzyłam, kiedy zobaczyłam to pismo – mówi jedna z dyrektorek bełchatowskiej szkoły. – Rada pedagogiczna też była wstrząśnięta.Jak można zmuszać kogoś do robienia takich rzeczy? To dopiero reżim.
Wysłany: 07-08-2007, 16:08
1. Jestem harcerzem od kilku pięknych lat. Jestem w tej chwili przybocznym mojej pięknej 17 WDH w hufcu Wągrowiec. Ja z moim drużynowym przed założeniem obecnej drużyny byliśmy prowadzeni przede wszystkim przez znamienitego druha Jacka Drzewieckiego. To on był niegdyś drużynowym znanej 35 PDH w Poznaniu. Była to drużyna o tradycji Komandosów (czyt. Niektóre elementy wychowania i regulaminu mundurowego były przejęte od nich). Z czasem stał się jednym z założycieli „zielonego talizmanu”. Było to zgrupowanie instruktorów prowadzących drużyny o tradycji komandosów. Były to drożyny o niebywałych umiejętnościach i duchu patryjotycznym (oczywiście zdarzały się wyjątki). Te drużyny działały także za czasów PRL’u. Zmierzając do celu pokazałem wam inną stronę harcerstwa tą, która broniła ideałów. Byli to niesamowici ludzie, Którzy stali po drugiej stronie barykady.
2. Aha i nikt nikomu nie ciągał laski mogę to zaświadczyć.
3. Jeśli chodzi czy ZHR czy ZHP jest lepsze to mogę powiedzieć ze ZHP gdyż swego dziecka nigdy bym nie dał do ZHR gdyż systemy wychowawcze są zbliżone do systemów komunistycznych i wojskowych (wiem, bo miałem styczność z ludźmi z środowiska ZHR’u)
4. Niestety musze przyznać, iż nie każdy może być harcerzem. Nie chodzi o to, iż ktoś się buntuje to nie pasuje wręcz przeciwnie musi to być osoba o dość silnym charakterze, która szanuje innych i umie współpracować z innymi. Ja sam jestem dość dziwną osoba nie pasąca do społeczeństwa. Ktoś mówił miałem irokeza itp. I dobrze a ja mam długie włosy chodzę w mundurze po ulicy i słucham Jak wy to mówicie wycia.
5. Co do sprawności w bliskich mi drużynach sprawności harcerskie nie są mocno cenione natomiast sprawności starszoharcerskie to już inna sprawa. Jedyną mocno cenioną przez nas sprawnością to trzy pióra.
6. Ktoś mówił o tym, iż nie pasuje mu to, iż dzieciaki śpią na kanadyjkach. To zależy od obozu i od tego, na co jest nastawiony. Są obozy, na których robi się łóżka samemu i wtedy idziemy na całość z wysiłkiem fizycznym i umysłowym, ale i są obozy, które są nastawione na miły wypoczynek poprzeplatany wiszeniem na linach, pływaniem, czy działaniami militarnymi.
7. Co do naszywek, PADI to mogę powiedzieć tyle jak ktoś chce je kupować to jazda niech kupuje a jak nie to nie. Nie ma potrzeby by robić problemy. Ja osobiście kupie naszywkę, gdy będę miał divemastera.
Obowiązek prowadzenia przez nauczycieli drużyn harcerskich ZHR i lekcje z wychowania harcerskiego
to kompletnie chory pomysl.....
I jest mi wszystko jedno czy to ZHR, ZHP, PZPR czy TPPR (bylo takie - obowiazkowe - Towarzystwo Przyjazni Polsko - Radzieckiej) czy cokolwiek innego.
Byłem w ZHP. Było fajnie. Jeździłem na rajdy, obozy.
Na jednym z obozów 2 lata starsza aktywistka z Всесоюзнoy пионерскoy организации имени В. И. Ленина zindoktrynowała mnie nawet. Miała na imię Lena
Też chciałem aby taka jedna mnie zindoktrynowała ale był jeden z KGB i się nie dało a tak dobrze szło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko