Odnosząc sie do wątku Mani i wypowiedzi pod adresem harcerzy śmiem twierdzić że autorka nie ma zielonego pojecia o harcerstwie i o wartościach tam krzewionych.Harcerzem byłem od 2 klasy szkoły podstawowej az do sredniej ,zaliczyłem wiele obozów w tym i żeglarskich,nauczyłem się bardzo wiele,zdobyłem wiele sprawności w tym te najważniejsze(trzy pióra,ratownika medycznego) i umiejetności które wbrew pozorom przydały sie w pózniejszym zyciu w najmniej oczekiwanym momencie i gdy inni nie wiedzieli co zrobic ja wiedziałem.Poznałem wielu wspaniałych ludzi i wiem jedno że nigdy nikt nie nakłaniał mnie do jakiś haseł komunistycznych ani żadnej propagandy, więc Maniu nie wypowiadaj sie na tematy których nie znasz od podszewki i nie oczerniaj wielu świetnych ludzi swoimi głupimi porównaniami.To tyle. Pozdrawiam KasięK i innych harcerzy którzy wspominaja z sentymentem tamte fajne czasy i bronią wartości których nas uczono A tak na marginesie moja córka również zapisała się do zuchów narazie,była juz na pierwszym biwaku i jest zadowolona.Prosze nie traktować tego Maniu jako atak na ciebie ale jako sprzeciw co do twojej wypowiedzi.Pozatym jest ok.Pozdrawiam
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 13-08-2007, 20:00
OLO no nie opowiadaj, żeś nie dymał jako harcerz na pochody 1szo majowe ,
które w tedy nie były niczym innym jak przymusowym spędem aby pokazać jak super ma klasa robotnicza
więc Maniu nie wypowiadaj sie na tematy których nie znasz od podszewki i nie oczerniaj wielu świetnych ludzi swoimi głupimi porównaniami.
Cytat:
Prosze nie traktować tego Maniu jako atak na ciebie ale jako sprzeciw co do twojej wypowiedzi.
Aż rozpiera duma z takiej dyscypliny. Ciężka praca moderatorów popłaca.
Olo, Mania nie była w harcerstwie, więc choćby tylko z tej racji nie ma pojęcia o czym pisze. Nie wie, że to własnie w ZHP w latach 70 i 80-tych młodzież poznawała prawdziwą historię Polski, że to w ZHP opowiadało się o walkach AK, Powstaniu Warszawskim i powojennych perturbacjach ludzi gnojonych przez totalną władzę. Nie wie, bo skąd, że w Gliwickim hufcu w 1982 roku opozycyjne ulotki drukowane były w piwnicy na hufcowym powielaczu. Nie wie, bo skąd, że harcerze nosili na mundurach znaczki Polski Walczącej, natomiast szczytem dumy było posiadanie w klapie przedwojennego Orła w Koronie.
Teraz może brzmi to dla wielu śmiesznie, jednak twierdzenie, że harcerze pomykali jedynie na pochody i akademie jest cholernie krzywdzące.
Widze ze niektórzy kojarza harcerstwo z komunistycznymi junakami a to błąd.Mnie jakoś nie uderzyło do głowy ze byłem harcerzem,nie zapisałem sie do parti komunistycznej ani do zadnej innej i nie machałem do sekretarza PZPR na pochodzie. Bez insynuacji prosze bo twierdzenie że nastoletni dzieciak w tamtych czasach miał sie bawić w polityke jest beznadziejne.Najlepiej jest sie wysmiewać z czegoś czego sie nie zna, tak łatwiej aby zachować pozory.Podzielam zdanie przedmówcy Tomka Siennickiego i nie mam zamiaru prowadzić jałowych dyskusji nie byliście to wasz sprawa ale nie drwijcie z tych co byli.Szacunek dla drugiej osoby.A tak na marginesie co to kogo obchodzi czy ktos jest w PADI czy gdzie indziej,nie jestem w z tej organizacji ale szanuje jej nurków jako kolegów i ludzi i nie robie z nich kozłow ofiarnych za wszystko co sie stało.Nie wprowadzajmy polityki do nurkowania bo z tego co zauwazyłem to nurkowie PADI nie obrzucaja gównem nurków z np.CMASU a odwrotnie dość czesto a po co?????? To moja taka refleksja.Pozdrawiam
Panowie, spokojnie...nie warto....
tak sie sklada, ze niektore osoby na tym forum (szczegolnie jedna) zawsze wszystko wie najlepiej, wszystko widziala i w ogole jest najmadrzejsza, a nurkiem to jest, ze ho ho
tak wiec standardowo - gowno widziec, gowno wiedziec, ale wypowiadac sie trzeba, szczegolnie w tematach na ktore sie nie ma zielonego pojecia,
a najlepiej to wysmiewac sie z nieznanego (szkoda, ze robiac z siebie niedoksztalconego debila do tego)
wiec peace. argumentami nie zwalczycie. niczym pewnie. do niektorych nie dociera.
Kas.
p.s. tak mnie zastanawia, ze ja, analogicznie, nie nalezalam do kolka teatralnego w mojej szkole, ale nawet na mysl mi nie przyszlo, zeby wysmiewac sie z kolegow przebierajacych sie w kostiumy i na glos recytujacych dialogi. nigdy tez bym nie wymyslila, ze to ze niektorzy mieli role pierwszoplanowe, to pewnie dlatego, ze robili laske rezyserowi, czy tam scenarzyscie..
no o blogim usmiechaniu sie do pani dyrektor nie wspomne....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko