Drodzy Koledzy, .................. już na forum nie ma, ............................ przestali się udzielać, podobno ................. się zastanawia. .......................... jest na FN ale nie pisze, podobnie ....................... Jak tak dalej pójdzie mnie nie będzie również. Możecie dyskutować na temat jakości mojej i Jacka jako młodych stażem instruktorów ale pozostali wymienieni przeze mnie to absolutna czołówka polskich instruktorów nurkowania, z różnych federacji.
Sami sobie odpowiedzcie na pytanie dlaczego tak się stało. To mój ostatni post na FN, przynajmniej w najbliższym czasie, może w ogóle.
Z moich obserwacji ludzie przestają pisać na forum z trzech powodów:
Po 2-4 latach każdy aktywny czy hiperaktywny nurek przestaje co chwila siedzieć w wodzie na koparkach czy na Zakrzówku (niestety) i głupio mu pisać, że tak jak inni przechodzi w kolejną fazę. Woli przestać pisać.
Tutaj nie zdobywa się kursantów a przynajmniej nie zdobywa się ich masowo. To znaczy na przykład na 100 szkolonych przeze mnie osób 10 czyli około 10% ma związki z forum nuras co nie znaczy że może z 5 nie szkoliło by się tak czy tak. Czyli forum "podsyła" mi 5% do 10% kursantów. W wypadku kogoś kto szkoli mniej te 5-10% to jest pół osoby więc nie ma o co kruszyć kopii.
Jeżeli ktoś żyje tylko forum czy ogólnie netem to ma kompletnie spaczony pogląd na to co nurkowie myślą i robią.
Ponieważ tutaj słychać tylko tych co się wypowiadają (dzięki nim fora żyją i chwała im za to) a oni stanowią tylko parę procent nurków. Dodatkowo nawet te parę procent tak pisze co nie znaczy, że tak robi......
Dodatkowo sporo nurków to czyta ale nigdy nie pisze bo ma inne potrzeby.
Dlatego co jakiś czas następny kandydat na instruktora bierze to co się dzieje w necie na poważnie, potem w oparciu o swoje wyobrażenia tworzy strategię marketingową. Zaczyna pisać tutaj - co nie przynosi efektów w postaci kursantów; zaczyna pisać coraz agresywniej - co tym bardziej nie przynosi efektów; robi kursy za połowę ceny albo jakoś inaczej tłumaczone próby zdobycia chętnych metodą byle taniej - co też nie przynosi efektów; potem znika z forum i pojawia się następny
Pozdrawiam i do zobaczenia nad i pod wodą. Jak by ktoś chciał sobie razem zanurkować to nurkuję w weekend; będzie zbieranina od jacketu przez sidemounty po twiny więc można się dobrze zabawić.
MSC
Moze i masz racje. Ale caly Twoj wywod jest prawdziwy jesli zalozyc, ze instruktorzy pisza tylko i wylacznie z powodow marketingowych, ze nie ma nikogo kto zwyczajnie lubi dyskutowac i dzielic sie posiadana wiedza.
Moze jestem niepoprawna optymistka ale zakladam, ze nie jest to jedyna motywacja wszystkich instruktorow.
Natomiast zjawisko hiperaktywnosci i fazy zmeczenia niewatpliwie ma wplyw.
Wysłany: 20-07-2012, 16:40
Pewnie komercja to nie jedyny motyw ale ważny. Tutaj trochę trudno się dyskutuje bo jak nie można iść do wody i pokazać co działa a co nie, to każdy jest mądry jak to w necie pisząc, że oczywiście to co on robi jest najwspanialsze / a przecież wiadomo, że tylko to co ja robię jest najwspanialsze
Ale jedni odchodzą pojawiają się na szczęście następni bo oszołomy to "smar" forów.
W sumie między naszymi kłótniami jest sporo miejsca na dyskusję.
MSC
Ale jedni odchodzą pojawiają się na szczęście następni bo oszołomy to "smar" forów.
Maćku, dlaczego tak piszesz?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 20-07-2012, 20:03
kraken napisał/a:
każdy jest mądry jak to w necie pisząc, że oczywiście to co on robi jest najwspanialsze / a przecież wiadomo, że tylko to co ja robię jest najwspanialsze
Maćku, masz bardzo, ale to bardzo mocno spaczoną psychikę. Nie wiem, czy ktoś skrzywdził Cię w dzieciństwie, czy to skutek negatywnych bodźców dorosłego życia. Na pewno doszukiwanie się w innych samego zła, posądzanie o wyłącznie negatywne motywy, największą krzywdę wyrządza wyłącznie Tobie.
kraken napisał/a:
oszołomy to "smar" forów
Nie smar. To przykre, że często trzeba dementować oszołomskie kłamstwa oszołomów. Np. to:
"Nic mi nie wiadomo o zagrożeniach wynikających z nurkowania w piance" I nie chodziło o słynne już "pianka zabija", tylko o rzeczowy opis o wadach i zaletach konkretnego rozwiązania. Niestety, wprowadzających w błąd dla paru groszy oszołomów nie brakuje. I szkoda, żedyskusje z takimi pajacami obracają się w pyskówki i zniechęcenie.
Wysłany: 20-07-2012, 20:19
kraken napisał/a:
...
Zauważmy, że użytkownicy forum - instruktorzy czasami mogliby wiele się nauczyć od użytkowników - nurków nie instruktorów. Z pewnością wielu oduczyć się musi pychy a nauczyć pokory i respektu.
Mam nadzieję, że jakoś nieudolnie interpretuje to zdanie ale odnoszę wrażenie wżucenia mnie do tego samego wora i delikatnie rzecz ujmując dziwnie mi z tym...
Bogdan WEG [Usunięty]
Wysłany: 20-07-2012, 20:31
Podsumowując ostatnie 10 dni na forum-nuras to chyba nie było ani jednej ostrej ścinki.
Ten czas minął.
Wysłany: 20-07-2012, 21:31
Cytat:
kraken napisał/a:
Cześć Aleksander. Chyba dlatego tak piszę bo tak uważam. Ale co w powyższym tekście cię poruszyło i jak byś mógł rozwinąć bardziej swoje pytanie "dlaczego tak piszę".
MSC
Nie minął, spoko - niepotrzebnie jeszcze to czytam
Wlasnie ze minal - trzeba odliczanie zaczac od zera bo jak zwykle nie dotrzymujesz slowa ze juz tutaj nie wrocisz....
Bogdan WEG [Usunięty]
Wysłany: 20-07-2012, 22:20
hubert68 napisał/a:
Parę miesięcy temu, na jakiś miesiąc zawiesiłem swoją działalność na FN. Wiele osób poza forum pytało mnie o rady, prosiło o powrót. Tylko dlatego wróciłem i na razie zostanę. Ale nie będę się kłócił z osobami, których jedynym celem jest dyskusja by podleczyć własne kompleksy.
Nie chodzi o to żeby się obrażać i uciekać z forum.
Czy nie lepiej dodać do ignorowanych osobę, która podnosi ciśnienie i po problemie i po kłótniach.
Wysłany: 21-07-2012, 10:44
jacekplacek napisał/a:
Maćku, masz bardzo, ale to bardzo mocno spaczoną psychikę. Nie wiem, czy ktoś skrzywdził Cię w dzieciństwie, czy to skutek negatywnych bodźców dorosłego życia.
... To przykre, że często trzeba dementować oszołomskie kłamstwa oszołomów.
... Niestety, wprowadzających w błąd dla paru groszy oszołomów nie brakuje. I szkoda, że dyskusje z takimi pajacami obracają się w pyskówki i zniechęcenie.
Wszystko w jednym poście
Jesteś naprawdę "wielki"...
P.S.
Zapomniałeś dodać, że na kurs zapraszasz...
P.S.2
kraken napisał/a:
MSC
Mam wrażenie że słowo "oszołom", nie do końca było tu użyte jako określenie negatywne. Stąd Wasza reakcja jest przesadna.
Z drugiej strony... jak by kraken dał jackowiplackowi czerwoną różyczkę, to by zapewne został posądzony o próbę poranienia go kolcami...
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 21-07-2012, 10:45, w całości zmieniany 1 raz
kraken napisał/a:
Cześć Aleksander. Chyba dlatego tak piszę bo tak uważam. Ale co w powyższym tekście cię poruszyło i jak byś mógł rozwinąć bardziej swoje pytanie "dlaczego tak piszę".
MSC
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-07-2012, 22:22
Wiedziałem..... wiedziałem, a miało być tak pięknie
Bogdan WEG [Usunięty]
Wysłany: 11-08-2012, 23:23
Yavox napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Na teraz, żeby uniknąć nieporozumień, moje posty będą nosiły charakter wyłącznie komercyjny. Czyli: chcesz się czegoś dowiedzieć = zapłać. Myślę, że to uczciwe postawienie sprawy.
To zanim się przestawisz w ten tryb, to poradź mi jeszcze proszę, jakiej długości powinny być wężyki do manometrów w SM i jakie są najlepsze W razie, jakbyś już rąbał wyłącznie komercją, stawiam za tą poradę piwo - do odebrania w najbliższy weekend na Helu, a w kolejnym tygodniu od wtorku wieczorem do niedzieli nad Hańczą albo przy innej okazji
Yavox napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Na teraz, żeby uniknąć nieporozumień, moje posty będą nosiły charakter wyłącznie komercyjny. Czyli: chcesz się czegoś dowiedzieć = zapłać. Myślę, że to uczciwe postawienie sprawy.
To zanim się przestawisz w ten tryb, to poradź mi jeszcze proszę, jakiej długości powinny być wężyki do manometrów w SM i jakie są najlepsze W razie, jakbyś już rąbał wyłącznie komercją, stawiam za tą poradę piwo - do odebrania w najbliższy weekend na Helu, a w kolejnym tygodniu od wtorku wieczorem do niedzieli nad Hańczą albo przy innej okazji
Do DST 10-15cm bedą w sam raz.
wg mnie lepiej ukladaja sie dluzsze (~60-65cm). puszczasz waz po butli, w polowie dlugosci wracasz. manometr wtedy przylega do butli, typowo stage'owe (15-20 cm) tworza dziwaczna petle przy zaworze.
jakbys sie jednak zdecydowal na krotkie, to chetnie zamienie jeden 15 cm na taki klasyczny dirowy z ew. doplata jesli twoj bedzie nowy .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko