na samym początku wszyscy stwierdzili, iż lepsza nieuchronność kar niż ich wysokość.
Teraz nie podoba sie nieuchronność a proponujece zwiększyć wysokość.
A ja tak jeżdżę po tej zachodniej Polsce i powiem tyle.... piratów tzw ścigantow, przedstawicieli handlowych itp. lecących na złamanie karku ... prawie obecnie nie ma. Ot, z ciężarówek, jeden jedyny który się wyłamał i leciał wczoraj ponad 110 miał na rejestracji oznaczenie kraju "LT".
Więc, jak fotoradary były poczatkowo ustawiane +30, + 40 ponad określony limit ( i tak trzeba było bardzo często, wyjmować bo już brakowało miejsca na nowe fotografie), to dziś by utrzymać odpowiedni wynik finansowy będze trzeba czepiać się takze tej słynnej 10.
Bo o u nas, jak jest "50" to przecież można jechać "60" (z ostatniej rozmowy TiRowców).
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 27-01-2013, 11:49
Cytat:
Bo o u nas, jak jest "50" to przecież można jechać "60" (z ostatniej rozmowy TiRowców).
To wynika z błędu wskazań prędkościomierza, dochodzi do tego coraz mniejsza średnica zużywających się opon. W sumie moze tyle nie wyjdzie w predkości, ale taką tolerancję mają wpisane radary.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 27-01-2013, 16:02
Bul-kot napisał/a:
Cytat:
To wynika z błędu wskazań prędkościomierza, dochodzi do tego coraz mniejsza średnica zużywających się opon. W sumie moze tyle nie wyjdzie w predkości, ale taką tolerancję mają wpisane radary.
nie całkiem.
Dokładność radarów to +- 3km/h. Policja może wymierzyć więc karę za prędkość o 4km/h większą niż ograniczenie.
10km/h wynika z ustawy (albo rozporządzenia) zakazującego wykonywania i zapamiętywania zdjęć w fotoradarach w przypadku przekroczeń prędkości mniejszych niż 10km/h ponad limit.
Wysłany: 27-01-2013, 22:14
ptja napisał/a:
Włodek K napisał/a:
ptja napisał/a:
nie wiem, czy to się nie zmieniło (ale chyba nie), ale kiedyś było tak, że jeśli OC było opłacone, to się z mocy prawa przedłużało na kolejny rok.
Karencja płatności wynosiła 30 dni.
Podczas bełtania mnie do dna przez policjanta o tym nie wiedziałem. Zabuliłem za brak wiedzy nt moich praw. Nie wiem tylko czy moja świadomość dała by cokolwiek. Cóż, zajmując się jednym trudno znać się na wszystkim i czasem płaci się frycowe.
można odwołać się od grzywny wymierzonej za czyn, który nie jest wykroczeniem.
tylko obawiam się, że nieposiadanie przy sobie dowodu opłacenia OC (podobnie, jak nieposiadanie dokumentu w postaci prawa jazdy pomimo, że prawo jazdy posiadamy) jest wykroczeniem
nie zmienia to faktu, że wezwanie lawety było w tym przypadku zwykłym !@#$%&*
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko