Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI OWD - Sprawdziany wiedzy z ksiazki
Autor Wiadomość
Maciek Kos 

Stopień: AOWD
Kraj:
Ireland

Wysłany: 12-02-2017, 13:23   

Awarie takie istnieja, przy ktorych mozna sie wspomoc octopusem, oczywiscie. W przypadku OOA, octopus jednak na nic sie nie przyda, poniewaz w nim tez nie bedzie powietrza. O to mi sie rozchodzilo :)

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2017, 18:35   

Efcia napisał/a:
Zlituje sie ktos i örzejrzy rozdzial 3 ?
Ciekawy jest punkt 10 i żaden z wariantów nie jest dobry. Zaznaczony dostateczny.
Osobiście poszedł bym do dna, płynął w bok prądu, jeśli to efekt falowania to haczył bym o dno. Bardzo efektywna technika, mało męcząca. Co nie zmienia faktu że wypłynięcie i zaznaczenie swojej obecności, to dalsze kroki. Pływanie pod prąd: szybko zmęczy, opróżni zapas powietrza.

2. pytanie ta sama technika, jeśli jest kontakt z dnem. Synek na może 4 nurkowaniu w rzece zapoznał się z haczeniem.

Oczywiście moja opinia nic nie znaczy, nurkuję 40 lat samodzielnie. Czyli tak jak się nie nurkuje. Należę do PTMiTH
Maciek Kos napisał/a:
zeby podwinieta membrana powodowala zablokowanie przeplywu powietrza przez automat.
Jak się uwolni na części obwodu to AO podaje wodę, jeśli naciśniemy i otworzymy to masz powietrze z wodą. Nie wszystkie mają pełny wydatek jak stosujemy przycisk dodawczy.
Jaroslaw napisał/a:
A PADI rzekło....nie będziesz wykonywał CESA'y z głębokości większej niż 9 metrów.
O cholera w PTTK było z 30 m.

pozdrawiam rc

Jaroslaw 

Stopień: Ciężko zapracowany
Kraj:
Malta

Wysłany: 13-02-2017, 20:58   

Jaroslaw napisał/a:
A PADI rzekło....nie będziesz wykonywał CESA'y z głębokości większej niż 9 metrów.
O cholera w PTTK było z 30 m.

pozdrawiam rc[/quote]

Po pierwsze to test PADI, to i odpowiedzi PADI. Ponadto nie zalecałbym 30 metrowej CESA'y nurkom właśnie robiącym kurs po którym będą mieli limit głębokości nurkowania 18metrów.

Ćwiczyliście ten manewr za 30 metrów?

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2017, 21:16   

Jaroslaw napisał/a:
Nawet jest o zagrożeniu takiego egzaminu publikacja w "Problemy Medycyny i Techniki Nurkowej " tekst P.Siermontowskiego, str 351. Wynurzenie bez oddychania z aparatu, jest z 20 m mea culpa, również na kolejny stopień.
Lecz podstawowy stopień był do 30 m.

pozdrawiam rc

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2017, 22:40   

Jaroslaw napisał/a:

Ja z 21 m.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2017, 00:43   

Maciek Kos napisał/a:
W przypadku OOA
zalezy chyba od definicji OOA, czy brak gazu w butli czy w paszczy. nie wiem nawet czy jest jakis jeden ogolnie przyjety standard.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2017, 08:50   

Jaroslaw napisał/a:
Ponadto nie zalecałbym 30 metrowej CESA'y nurkom właśnie robiącym kurs po którym będą mieli limit głębokości nurkowania 18metrów.

Program szkolenia z 2006 (akurat takie mam pod ręką) P1 (limit głębokości 20m) nie ma takiego ćwiczenia, P2 z 20m (limit 40m), P3 z 30m (limit 50m).
Ale w obecnym programie (2017) tego ćwiczenia nie ma.
Jaroslaw napisał/a:

Ja a mam tylko P2 wiec z 20m (rok 2008 albo 2009)
Tak realnie z nieco głębiej ale nie do powierzchni tylko do 4m gdzie braliśmy automat do ust i robiliśmy przystanek bezpieczeństwa. Brzmi paskudnie ale nie jest tak źle. Zdarzyły mi się później mniej przyjemne ćwiczenia na kursach.

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2017, 08:56   

mi_g napisał/a:
Ale w obecnym programie (2017) tego ćwiczenia nie ma.
Dziękuj P.Siermontowskiemu, wskazywał zagrożenia w 1977 r.

pozdrawiam rc

kozass 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2017, 07:09   

Zdarzyły mi się później mniej przyjemne ćwiczenia na kursach.[/quote]
Otóż właśnie to :ping:
Ja na swoim P2 rąbałem z 30 do 5 i wydaję mi się że to widzimisię instruktora jest w każdym przypadku więc nawet jak to wykasowali z programu to i tak będą rzeżbić i słusznie zresztą .

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2017, 08:47   

kozass napisał/a:
wydaję mi się że to widzimisię instruktora

W IANTD jest takie ćwiczenie (stopnie Technical i TMX) symulujące OOG z dopłynięciem do partnera 18m na wstrzymanym oddechu. Ale pewnie w zależności od instruktora (no i trochę od kursu) płyniesz z 1,2,3 stagami albo bez, albo w ślepej masce, czasem idealnie w poziomie albo po poręczówce która leci lekko w dół, w jaskini albo wewnątrz wraku...
Można z tego ćwiczenia zrobić niezapomnianą atrakcje dla kursantów :-)

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2017, 09:17   

mi_g napisał/a:

W IANTD jest takie ćwiczenie (stopnie Technical i TMX) symulujące OOG z dopłynięciem do partnera 18m na wstrzymanym oddechu. Ale pewnie w zależności od instruktora (no i trochę od kursu) płyniesz z 1,2,3 stagami albo bez, albo w ślepej masce, czasem idealnie w poziomie albo po poręczówce która leci lekko w dół, w jaskini albo wewnątrz wraku...

albo bez maski ;)

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2017, 10:00   

wiecznychlopiec napisał/a:
mi_g napisał/a:

albo bez maski ;)

Ja miałem wariację ok 21m z 1stg pod pachą bez maski do wcześniej zdeponowanego i zakręconego 2 stage :-)

Jaroslaw 

Stopień: Ciężko zapracowany
Kraj:
Malta

Wysłany: 15-02-2017, 10:47   

Mieciu napisał/a:
mi_g napisał/a:

albo bez maski ;)

Ja miałem wariację ok 21m z 1stg pod pachą bez maski do wcześniej zdeponowanego i zakręconego 2 stage :-)

Panowie dalej zdają sobie sprawę, że wątek dotyczy kursu podstawowego nurkowania rekreacyjnego.... czy jak woli klasyk .... prawidłowego.

Maciek Kos 

Kraj:
Ireland

Wysłany: 15-02-2017, 16:58   

Haw napisał/a:
zalezy chyba od definicji OOA, czy brak gazu w butli czy w paszczy. nie wiem nawet czy jest jakis jeden ogolnie przyjety standard.

Ja biore takie przypadki na logike. Jesli automat babluje, pluje woda do ust, czy by mi wypadl z ust, a nie moglbym go odnalezc, to skorzystalbym z octopusa i rozpoczal wynurzanie. Jesli mialbym automat w paszczy, a tu nagle "cyk" i nie mam powietrza, to nawet nie probowalbym kombinowac z octo. Wzialbym powietrze od partnera, lub ratowal sie samodzielnie za pomoca "cesa".

Co do samej cesa: W realnym momencie braku gazu, dowiemy sie sie o tym w momencie proby wziecia wdechu, czyli wtedy gdy juz organizm odczuwa potrzebe wziecia oddechu. No i teraz, gdyby zachodzila potrzeba wykonania cesa, to musimy sie jeszcze liczyc z tym, zeby doplynac do powierzchni, nie przekraczajac predkosci wynurzania. Konia z rzedem temu, komu udaloby sie to wykonac z 30m!
Cwiczenia cwiczeniami ale najwazniejsza rzecza jest do takiej sytuacji nigdy nie dopuscic. Czyli nie rozdzielac sie z partnerem lub miec jakies zapasowe zrodlo powietrza, jesli partner nie potrafi zrozumiec, zeby byl partnerem.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2017, 04:04   

Maciek Kos napisał/a:
nie przekraczajac predkosci wynurzania
w opisanej sytuacji chyba zrezygnowalbym z tego wymogu - DCS w przeciwienstwie do utopienia mozna leczyc :D .

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2017, 09:14   

Haw napisał/a:
Maciek Kos napisał/a:
nie przekraczajac predkosci wynurzania
w opisanej sytuacji chyba zrezygnowalbym z tego wymogu - DCS w przeciwienstwie do utopienia mozna leczyc :D .

to nie DCS jest w tym wypadku zagrożeniem....

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2017, 10:10   

Maciek Kos napisał/a:
Co do samej cesa: W realnym momencie braku gazu, dowiemy sie sie o tym w momencie proby wziecia wdechu, czyli wtedy gdy juz organizm odczuwa potrzebe wziecia oddechu. No i teraz, gdyby zachodzila potrzeba wykonania cesa, to musimy sie jeszcze liczyc z tym, zeby doplynac do powierzchni, nie przekraczajac predkosci wynurzania. Konia z rzedem temu, komu udaloby sie to wykonac z 30m!
Są udokumentowane przypadki wyjścia z 90 m w ten sposób, po porzuceniu sprzętu, zmniejsza to opory ruchu. Zauważ że przy wynurzaniu ppCO2 maleje i czynnik oddechowy w płucach się rozpręża. Nie musisz jechać na wydechu w dno. Nie wolno tobie zatrzymywać wydechu z pełnymi płucami.
To dział początkujących, więc lepiej napisać jasno UCP.

pozdrawiam rc

Maciek Kos 

Kraj:
Ireland

Wysłany: 16-02-2017, 14:46   

Haw napisał/a:
w opisanej sytuacji chyba zrezygnowalbym z tego wymogu - DCS w przeciwienstwie do utopienia mozna leczyc .

Oczywiscie lepiej ratowac sie, niz nic nie zrobic i sie utopic. Ja caly czas mam na mysli wykonanie CESA, a jak sie ja wykonuje jest opisane w podreczniku OWD. Jesli przekraczamy dozwolona predkosc wynurzania, to juz nie mamy do czynienia z CESA tylko z BUOYANT ASCENT (nie wiem jak to w polskim jezyku). Jest to najgorsze z rozwiazan i zalecane jedynie jako "ostatnia deska ratunku". Trzeba niestety liczyc sie z tragicznymi w skutkach konsekwencjami, ktore moga wystapic.

oczywiscie, ze jest... inaczej nie byloby tej calej gadaniny o predkosciach wynurzania.

anarchista napisał/a:
Są udokumentowane przypadki wyjścia z 90 m w ten sposób, po porzuceniu sprzętu, zmniejsza to opory ruchu.

Zapytam powaznie, poniewaz zawsze mnie to interesowalo. Czy podczas nurkowania, gdzie nie przekraczamy limitow bezdekompresyjnych, mozna ot tak sobie zrobic winde z np 30m, zrzucajac balast?
Bylem swiadkiem, gdy znajomej zablokowal sie zawor dodawczy suchara i wywalilo ja z zaledwie kilkunastu metrow. Doznala natychmiast choroby dekompresyjnej. Jakich predkosci nie powinno sie realnie przekraczac, podczas nurkowan rekreacyjnych? Kiedys, gdzies wyczytalem, ze 18m/min to jest sprawa umowna. Jak to z tym jest naprawde?

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2017, 15:11   

Maciek Kos napisał/a:

oczywiscie, ze jest...

dla nurkowań na twoim poziomie AOWD i koleżanki, OWD nie jest. Szansa wystąpienia jest minimalna dla prawidłowo zrobionego nurkowania (bez ślizgania nie po NDL), za to bardzo realne jest UCP - uraz ciśnieniowy płuc, ucha, zatok itd. Wyskocz z 30m/20m do góry jak spławik, może z płuc wydmuchasz powietrze, ale drobny katar i możesz mieć pod czaszką ładny bąbel - u Krzyżaka w "medycynie..." jest zdjęcie, nie wygląda fajnie.

m.in. z tego powodu cese robi się teraz w poziomie a nie w pionie.

dla nurkowań dekompresyjnych będą różne prędkości dopuszczalne dla różnych faz nurkowania. 9/3/1 m itd. tam przekroczenie prędkości szczególnie przy nurkach tmx może nie być przyjemne.

Maciek Kos napisał/a:
mozna ot tak sobie zrobic winde z np 30m, zrzucajac balast?
Bylem swiadkiem, gdy znajomej zablokowal sie zawor dodawczy suchara i wywalilo ja z zaledwie kilkunastu metrow. Doznala natychmiast choroby dekompresyjnej.

nie, nie można, ale tak jak ci napisałem ja i anarchista, największe ryzyko stanowi co innego.

byłem również świadkiem wylotki z 50m na atersee gościa obładowanego nowym sprzętem jak choinka, poza strachem w jego oczach nic się nie stało (10min może nurkowali)
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 16-02-2017, 15:18, w całości zmieniany 2 razy  

Maciek Kos 

Kraj:
Ireland

Wysłany: 16-02-2017, 15:40   

dla nurkowań na twoim poziomie AOWD i koleżanki, OWD nie jest. Szansa wystąpienia jest minimalna dla prawidłowo zrobionego nurkowania (bez ślizgania nie po NDL), za to bardzo realne jest UCP - uraz ciśnieniowy płuc, ucha, zatok itd. Wyskocz z 30m/20m do góry jak spławik, może z płuc wydmuchasz powietrze, ale drobny katar i możesz mieć pod czaszką ładny bąbel

Ufff... Kamien spadl mi z serca. Na moim poziomie AOWD i kolezanki OWD ucza, zeby nie wchodzic do wody z katarem, nigdy nie wstrzymywac oddechu i nie przekraczac czasow bezdekompresyjnych...
Po co w takim razie zawracaja glowe o jakichs 18m/min? Jak bede wynurzal sie np: 12m/min z chorymi zatokami, to babel pod czaszka mi sie nie powinien zrobic?? Chyba nie o to chodzi w tych predkosciach wynurzania w zakresach rekreacyjnych.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu