Wysłany: 25-05-2003, 15:25
lobster napisał/a:
Co do trimixu pomiedzy 30 a 40 m to to jest taka strefa przejsciowa, gdzie zaczynaja sie problemy z gestoscia powietrza (kiedys na ten temat kazanie palnalem)
Jeśli byś miał chwilę czasu i chęc by to kazanie przenieść na forum, to ja bym chętnie przeczytał
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 27-05-2003, 20:35
Zboj napisał/a:
Jeśli byś miał chwilę czasu i chęc by to kazanie przenieść na forum, to ja bym chętnie przeczytał
Na forum gdzies bylo, ale znalezc nie moge. W skrocie to pomiedzy 30m a 40m gestosc powietrza zaczyna byc tak duza, ze przeplyw w plucach zmienia sie linearnego na turbulentny co ma dwa efekty: wydech przestaje byc faza bierna i wymaga dodatkowej pracy, w wyniku turbulencji zapadaja sie przestrzenie w plucah i efektywna powierzchnia oddechowa sie zmniejsza. To wszystko prowadzi do podwyzszonej retencji CO2, co jest brzydkie.
I z tym helem to tak do konca nie bylem w bledzie. Bylem przekonany, ze decoplanner z gradient factors jest znacznie blizej VPM niz Bulhmana i okazuje sie, ze nie. Zerknijcie sobie na profile na helu jakie produkuje vplanner - VPM prosto spod palcow Erica Bakera: www.v-planner.com
PADI - wprowadziła do szkoleń nowy kurs trimix'owy :
DSAT Tec Trimix Diver.
Wstępne wymagania:
- min. stopień PADI Rescue Diver ;
- kurs p.pomocy zawierający CPR nie starszy niż 2 lata ;
- ukończone 18 lat ;
- ukończony kurs DSAT Tec Deep Diver ;
- zalogowanych min. 150 nurkowań ;
Kurs przeznaczony jest dla nurków technicznych, którzy do tej pory zapoznali się z technikami nurkowania na: powietrzu, nitroksie, czystym tlenie - deko.
Ukończenie kursu zwiększa limit głębokości z 50 do 75 metrów.
Proponujemy odwiedzić dział "kontynuacji edukacji nurkowej" na stronie PADI : http://www.padi.com/engli...s/rec/continue/ ,
można tam znaleźć ogólne opisy większości kursów technicznych proponowanych przez PADI.
Jeżeli program zainteresuje Cię bliżej proponujemy zakup podręcznika "Tec Deep Diver Manual" i/lub kontakt z instruktorem prowadzącym programy i kursy "Tec Rec DSAT".
Stopień: PADI Master Scuba Di
Wysłany: 02-07-2003, 22:22
To bardzo ciekawe co podesłaliście! Dziękuję. Czy szkolenia typu Tec Rec DSAT w PADI są powszechne? Czy większość instruktorów prowadzi takie szkolenia? Czy Wy DiW prowadzicie takie szkolenia?
Ciekaw jestem Waszych opinii nt. zasadności kontunuacji ścieżki rozwoju nurkowego właśnie drogą PADI - nie to żebym teraz już planował takie szkolenia dla siebie - przedemną jeszcze wiele wiele nurkowań rekraacyjnych zanim będę gotów do wejścia na drogę "Tec", ale lubię sobie pogdybać lub raczej "zaplanować" moją przyszłość, dlatego pytam.
Pewnie wiele osób na Forum również chętnie pozna Wasze zdanie.
To bardzo ciekawe co podesłaliście! Dziękuję. Czy szkolenia typu Tec Rec DSAT w PADI są powszechne? Czy większość instruktorów prowadzi takie szkolenia? Czy Wy DiW prowadzicie takie szkolenia?
Jeżeli za "powszechność" szkolenia przyjąć jego dostępność, czyli możliwość wzięcia udziału w takim, czy innym kursie - to szkolenie jest powszechne.
Niestety w Polsce (jak wieść niesie) pierwszy kurs Tec Deep będzie organizowany latem (proponujemy kontakt z Witkiem Śmiłowskim - on szkoli wszystkich instruktorów "Tec" w Polsce), ilość instruktorów "Tec" w naszym kraju jest bardzo niewielka - do niedawna wogóle ich nie było... Jest to zwiazane z wieloma czynnikami techniczno-organizacyjnymi, a niejednokrotnie finansowymi (szkolenia "Tec" są zazwyczaj kilkukrotnie droższe od "normalnych")
Mamy nadzieję rozpocząć prowadzenie szkoleń "Tec" na jesieni tego roku.
GrzegorzWS napisał/a:
Ciekaw jestem Waszych opinii nt. zasadności kontunuacji ścieżki rozwoju nurkowego właśnie drogą PADI
Kolejne pytanie z serii: "co jest lepsze..."
Posiadamy uprawnienia w kilku "systemach" nurkowych i staramy się nie porównywać tych systemów na tzw. "skrajnych" zasadach.
Nurkowaniem zajmujemy się zawodowo - nie pozwalamy sobie na opinie typu kurs rganizacji "X" jest "bez sensu", nie znając dokładnie tego kursu...
Wybierając taką czy inną organizację, bierzemy pod uwagę m.in. możliwość dalszego podnoszenia własnych kwalifikacji, ogólnoświatową dostępność szkoleń, zadowolenie i bezpieczeństwo naszych przyszłych kursantów (tzw. "zaplecze" dydakcyjne).
"Niestety" nie będziemy wypowiadać się w stylu "wąż podstawowego automatu powinien być owinięty wokół szyji - każde inne rozwiązanie jest do niczego"; "obóz szkoleniowy - to przeżytek, kurs trzeba zrobić w 3 dni" czy też "kurs nurkowania głębokiego na 40m??? - pękam ze śmiechu..."
Naszym zdaniem tego typu, delikatnie mówiąc "nieprofesjonalne" wypowiedzi, często decydują o podjęciu dalszej ścieżki szkoleniowej przez niezorientowanego nurka, nie zawsze idącej we właściwym kierunku...
Dlaczego ktoś jeździ "małym fiatem", ktoś inny Mercedesem, a jeszcze ktoś Uaz'em?
Na tym poziomie dokonujemy już dosyć świadomych wyborów - wiemy gdzie pytać, z kim pogadać, ba mamy nawet możliwość wyboru koloru naszego auta!!!
Nurkowanie ciągle będzie jeszcze samochodem, który pozostaje przkryty plandeką, a który bardzo chcielibyśmy mieć...
O tym co pod spodem mówią wszyscy - najgłośniej ci, którzy nic nie wiedzą...
Wysłany: 06-07-2003, 12:48
Dziękuję za Wasze jak zawsze cenne i trafne rady! Zamówiłem książkę "Tec Deep Diver Manual", więc będę wiedział więcej o tym "co pod plandeką" za kilka tygodni
Wysłany: 11-09-2003, 22:05
Jestem już prawie po lekturze całego Manuala to DSAT Tec Deep Diver PADI i jestem zachwycony! Doskonale napisany podręcznik - to chyba cecha współna wydawnict pod egidą PADI
Mimo że zapewne upłynie jeszcze trochę czasu zanim będę mógł (wymagania PADI) i chciał (moja ocena mojej gotowości) udać się na ten kurs, to jednak już teraz w nurkowaniu rekraacyjnym odniosę wieeeele korzyściz z tego, że poświęciłem sporo czasu na lekturę Podręcznika! Jestem bardzo wdzięczny DiW za podpowiedź, aby zacząć od lektury tego Manuala. Doskonałe wprowadzenie w świat nurkowania technicznego - wiedza bardzo porzyteczna już teraz! Wszystkim polecam!
No prosze. Raptem 5 miesiecy po GUE. Musi walka o rynek warta jest swieczki.
Hej
Mam nagrany wykład GUE z kursu Rec Triox dzięki uprzejmości Maćka Arkuszewskiego. Może byśmy zrobili jakąś projekcję w W-wie?? Mam dużą salę, potrzebny projektor czy rzutnik oraz dobre nagłośnienie do tego.
PS. Film oczywiście po angielsku,stoi facet i mądrze gada - czyli przeznaczony tylko dla zainteresowanych, osoby towarzyszące nie dadzą rady
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko