Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Strona projektu Infovide-Matrix Diving Exploration 2007
Autor Wiadomość
gladius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 09:17   

Bogen napisał/a:
Cytat:
w końcu wyszła cała prawda o niezawodnym sprzęcie firmy ''H''

Mam w OWD w PADI i nurkuje do 18 metrów. Czy powinienem zmienić worek?

Zdecydowanie. Może na Maresa?

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 09:59   

Gratulacje dla Jurka, niesamowity klimat opisu, szacuneczek, ;OK; i to w Egipcie
to już się cholera liczy

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 02-07-2007, 10:53   

A ode mnie wielkie gratulacje dla Czarka, to wielka sztuka nie poddac sie presji i umiec sie wycofac...

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2007, 10:54   

Bogen napisał/a:
Cytat:
w końcu wyszła cała prawda o niezawodnym sprzęcie firmy ''H''

Mam w OWD w PADI i nurkuje do 18 metrów. Czy powinienem zmienić worek?

tak na OMS 2x70
Lub jacket maresa

Bogen 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 11:47   

Cytat:
tak na OMS 2x70
Lub jacket maresa

Zastanawiam sie czy notes też??

iwiki 

Stopień: GUE T2
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 13:10   

bogen zapomniales o kolowrotku, p-valvie i bojce :22:

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 13:14   

Gratulacje, wyczyn zaiste imponujący.
I jak bardzo słusznie zauważył Judas, gratulacje dla Czarka.

Judas 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 02-07-2007, 13:33   

nseal napisał/a:
Gratulacje, wyczyn zaiste imponujący.
I jak bardzo słusznie zauważył Judas, gratulacje dla Czarka.

Skoro zauwazono juz 2 strone medalu, to dodam cos jeszcze...

Dla mnie wyczyn wcale nie jest imponujacy.

Imponujace to byloby wykonanie 50 bezpiecznych nurkowan wrakowych z penetracja powyzej 30 minut na glebokosci 70+ bez skuchy w rantajmach... a winda na 200 ze spier** rantajmem to wiecej szczescia niz rozumu (bez obrazy to przenosnia)

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 16:43   

Cytat:
a winda na 200 ze spier** rantajmem to wiecej szczescia niz rozumu (bez obrazy to przenosnia)

poniżej 150 metra zawsze się coś spie -oli

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 02-07-2007, 17:12   

Judas napisał/a:
Dla mnie wyczyn wcale nie jest imponujacy

To kozak z Ciebie pochwal sie swoimi nurkowaniami...

Jak zauwazyles sa 2 strony medalu ale tak jest zawsze.

Ja osobiscie uwazam ze nie wolno ujmowac Jurkowi.Nnawet jak wszystko sie (cenzura).o a rekord jest uznany to znaczy ze nie trafil do komory. Jak na taka lawine nieszczesc i fakt ze zyje- mega szacunek.

Srodowisko zawsze bedzie podzielone na tych co plytko i dlugo i na tych co gleboko ale niedlugo.
Nie mnie oceniac ktory z wariantow doklada wieksza cegielke do rozwoju nurkowania. Zapewne oba rodzaje rekordowych nurkowan to wielkie wyzwanie dla kazdego rekordzisty i nie warto polemizowac ktory rekord jest cenniejszy.

Judas, tak naprawde nie wiadomo dlaczego Czarek zrezygnowal.Jesli Ty wiesz ze odpuscil bo nie byla to glebokosc dla niego to chwala mu za to i tak samo duzy szacunek jak dla rekordzisty.

Bardzo czesto slyszy sie nad woda ze 100-120m jest w granicach wiekszosci nurkujacych ale do tego stwierdzenia od razu dodawane jest :
-tylko po co
-szkoda kasy na gazy
i wiele innych argumentow. Czy aby na pewno nie warto miec doswiadczenia w zakresie glebokosci 100m?

Ja nie wiem nie jestem na tyle doswiadczony aby twardo sie wypowiadac ,wiem tylko ze dzieki ludziom ktorzy robia rekordowe nurkowania nasze hobby sie rozwija.

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 17:27   

Nurofen napisał/a:
pochwal sie swoimi nurkowaniami

Nurofen, ty ciagle komus kazesz sie chwalic nurkowaniami, wyzywasz na pojedynki pod wode, i tak dalej....
Czy zeby miec swoje zdanie na jakis temat trzeba koniecznie zaliczyc wczesniej 100 lub wiecej metrow?

A poza tym przyjrzyj sie profilowi Judasa....on powinien ci odpowiedziec na czesc pytan.

Mania

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 02-07-2007, 17:47   

Mania, Ty jak zwykle na temat ...

Ja nikogo na pojedynki nie zapraszam,poczytaj temat do ktorego pijesz dokladnie, pozniej zastanow sie i na koncu pisz. Widze ze kolejnosc troszke pomieszalas.

Skoro dla Judas, dwiescie z hakim metrow to :
Judas napisał/a:
wyczyn wcale nie jest imponujacy

to On chyba jest NUNO GOMEZ'EM i byl na trzystu.
Nic nie napisal o aspekcie ryzyka ,o zdrowiu ...

Mania napisał/a:
A poza tym przyjrzyj sie profilowi Judasa....on powinien ci odpowiedziec na czesc pytan.

No ze tmx instruktor iantd to co mam mu laske zrobic?
Niech wazy slowa albo pokaze ze jest wiekszy kozak.

Ale ja nie mam do Judas, pytan to retoryka.
A nawiasem mowiac masz od niego wiecej postow bo az 2575 wiec jak bede potrzebowal pomocy to zwroce sie do Ciebie .

[ Dodano: 02-07-2007, 17:54 ]
Mania napisał/a:
Czy zeby miec swoje zdanie na jakis temat trzeba koniecznie zaliczyc wczesniej 100 lub wiecej metrow?

Nie, np: zeby pogadac o samochodach nie treba robic setki ale ten kto nie docenia 200 niech ma choc te 100, tak dla przyzwoitosci.

Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 02-07-2007, 18:52   

gdy po raz pierwszy zajrzalem na strone projektu, bardzo spodobaly mi sie jego zalozenia:

Cytat:
Celem projektu jest odkrycie dotychczas niezbadanych obszarów wybrzeża. By zweryfikować ukształtowanie terenu nurkowie dotrĹĄ na głębokoœć ponad 200 metrów.

Cytat:
Jurek w asyœcie nurków wspomagajĹĄcych ma zamiar wykonać szereg nurkowań badawczych, w tym ostateczne w granicach 220 – 230 metrów.

Cytat:
W trakcie nurkowań Infovide-Matrix Diving Exploration może zostanie ustanowiony nowy rekord Polski, lecz nie jest on głównym celem projektu.

Cytat:
Bicie rekordów głębokoœci jest wykonywane zazwyczaj w komfortowych warunkach - wzdłuż liny opuszczonej z łodzi. Jedynym celem takiego nurkowania jest osiĹĄgnięcie docelowej głębokoœci, a nurek pozostaje w stałym kontakcie z linĹĄ nadzorujĹĄc wskazania komputera. Według DeepExplorers tego typu projekty sĹĄ zaprzeczeniem idei nurkowania, dlatego też nurkowania w The Bells będĹĄ wykonywane w tradycyjny sposób, bez liny. Nurkowie będĹĄ swobodnie opadać wzdłuż œciany starajĹĄc się odnaleŸć jak najwięcej ciekawych miejsc do dalszych eksploracji.

czytajac powyzsze oraz pamietajac opis poszukiwan i penetracji "Lost Cave", szykowalem sie na wyjatkowe wydarzenie w swiecie nurkowym, czyli bardzo glebokie nurkowanie eksploracyjne.
opisy kolejnych dni nurkowych zawieraly jednak raczej doniesienia o przygotowaniach do rekordowego nurkowania, niz informacje o ciekawych miejscach, ktore odkryto w glebinach.
dopiero osmego dnia pojawila sie informacja, ktora troche rozbudzila nadzieje:

Cytat:
8 dzień projektu, 3 dni do najgłębszego nurkowania
(...)
Pode mnĹĄ zobaczyłem doœć szerokĹĄ półkę skalnĹĄ której krawędŸ kończyła się na głębokoœci 60 metrów. Po dopłynięciu do jej końca zobaczyłem … dno? Nie, to była kolejna, dużo szersza półka która wolno opadała do głębokoœci 120 metrów. Zajrzałem za niĹĄ i zobaczyłem … mrocznĹĄ czeluœć. Aż mnie ciarki po plecach przeszły i muszę przyznać, że chyba miałem lekkĹĄ erekcję. Tak, to jest coœ co zdecydowanie wymaga zbadania – tu odbędzie się najgłębsze nurkowanie.

a potem odbylo sie ostatnie nurkowanie projektu:

Cytat:
Zatrzymałem się na 231 metrach i rozejrzałem dookoła. Pode mnĹĄ majaczyło dno a wokół nieprzyjazny mrok i zimno. Czułem się, jakbym wtargnĹĄł nieproszony do piwnicy diabła. W głowie zaszumiały mi słowa TrĹĄbki – „Stary, jak już tam dotrzesz to spieprzaj natychmiast!”. Nie zastanawiajĹĄc się długo œcisnĹĄłem oba inflatory, aż mi coœ w dłoniach zatrzeszczało, i po chwili zaczĹĄłem unosić się do góry.

oczywiscie jestem pelen szacunku dla Jurka, bo dokonal wyjatkowego wyczynu, wrocil zdrowy mimo wielu przeciwnosci oraz szczerze opisal swoje przezycia. :ok2:
szkoda jednak, ze nie wtargnal do piwnicy diabla, by zbadac jakas zaginiona jaskinie lub stanac na pokladzie dotad nie odkrytego wraku.
trzymam wiec juz kciuki za nastepny raz.

kacperek2231 

Stopień: Ołpen Łoter Dajwer
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 19:20   

O wyczynie pojawiają się też już dziennikarskie bzdury, cytat za gazetą.pl http://wiadomosci.gazeta....69,4282655.html
"Jeden z nurków, którzy zabezpieczali bicie rekordu miał awarię skafandra. W zepsutym kombinezonie zanurkował więc o 20 metrów głębiej niż dopuszczały normy zepsutego skafandra."

jakie są normy dopuszczające nurkowanie w zepsutym skafandrze??

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 02-07-2007, 20:19   

normalnie opis - ze moznaby ze dwa scenariusze napisac, a z inwektywami do producentow to ze trzy...

grzyb napisał/a:
gdy po raz pierwszy zajrzalem na strone projektu, bardzo spodobaly mi sie jego zalozenia:
Cytat:
Celem projektu jest odkrycie dotychczas niezbadanych obszarów wybrzeża. By zweryfikować ukształtowanie terenu nurkowie dotrĹĄ na głęboko�ć ponad 200 metrów.

a mi wrecz odwrotnie, podpinanie sie pod nauke ma sie do tego jak kij do zupy, w takim celu to sie maszyny wysyla...

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 20:32   

kacperek2231 napisał/a:

jakie są normy dopuszczające nurkowanie w zepsutym skafandrze??

ja tam nie wiem,
ale na stronie to Jurek pisze, ze w piance kolega przylazł, a nie w "zepsutym skafandrze" :)

no mniejsza o wiekszosc.
wydaje mi sie, ze dyskusje o slusznosci tego nurkowania, nie sa na miejscu.
nie raz kazdy zaznacza, piszac na FN, ze przeciez kazdy nurkuje jak zyczy.
tak wiec niech nurkuje.
chwala za to, ze przezyl, bo ogarnal iles awarii.
mnie np cyfry same w sobie nie bawia, ale jesli ktos lubi, to czemu sie tego czepiac.
dajcie spokoj.

Kas.

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 21:06   

Nurofen napisał/a:
Mania, Ty jak zwykle na temat ...

Nurofen - a Ty znowu nie rozumiesz....

Nurofen napisał/a:
Skoro dla Judas, dwiescie z hakim metrow to :
Judas napisał/a:
wyczyn wcale nie jest imponujacy

to On chyba jest NUNO GOMEZ'EM i byl na trzystu.
Nic nie napisal o aspekcie ryzyka ,o zdrowiu ...

Jeszcze raz napisze - nie trzeba byc rekordzista glebokosci by miec swoje zdanie na temat bicia rekordow. Judas napisal - w nurkowaniu imponuje mu cos innego. Mnie na przyklad imponuja kolesie, ktorzy robia dalekie eksploracje jaskiniowe - ot jak na przyklad ostatnie nurkowania WKPP. Judasowi bardziej imponuja eksploracje wrakowe. I do tego nie trzeba samodzielnie strzelac setek, dwusetek czy wiecej....

Nurofen napisał/a:
Mania napisał/a:

No ze tmx instruktor iantd to co mam mu laske zrobic?
Niech wazy slowa albo pokaze ze jest wiekszy kozak.

Nie musisz mu nic robic. Ale z profilu wynika, ze na pewno wie wiecej o nurkowaniu niz ja i zapewne niz ty. I nie musi udowadniac, ze jest wiekszy kozak - bo to jest wlasnie mentalnosc wyzywania kogos pod wode, czy pokazywania czy jest sie wiekszym czy mniejszym kozakiem. W nurkowaniu nie chodzi o kozactwo - przynajmniej dla mnie.

I zeby bylo jasne. Nie znam Judasa, ale rozumiem (przynajmniej tak mi sie wydaje - jesli sie myle Judas popraw mnie) o co mu chodzilo.

I tak jak gratulowalam rekordu tak tez napisalam, ze nie rozumiem po co nurkowac tak gleboko. ale trzeba miec niezwykle opanowanie, by przy takiej ilosci awarii wyjsc z tego calo.
Mania

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 21:17   

i ch** bombki strzelil
nawet z takiego tematu musi wyjsc syf
rewela

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 21:26   

Gratulacje !!!!

choć teraz zrozumiałem słowa Jurka "i tu kończy sie droga z IANTD" choć nie wszyscy tutaj wypowiadający rozumieją idee IANTD mimo że posiadają jakies uprawnienia
IANTD szkoli w nurkowaniu technicznym a nie produkuje kamikadze
i obawiam sie ze TDI tez sie skończy za nazwanie własnego instruktora "peletonem"
mój instruktor dałbymi za taki czyn pozostawiajac partnera nawet nie OWD

Szacunek dla Czarka !!!

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2007, 21:36   

Dla mnie dyskusja czy takie nurkowania maja czy tez nie maja sensu jest ciekawa. Rekordy zawsze przeciez wywoluja taka dyskusje.

mania

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu