Wysłany: 25-06-2003, 17:43
Generalnie jest to bardzo duzy stres i odpowiedzialnosc dla ratownika. Jednak jezeli mozna komus uratowac zycie lub zmniejszyc jego cierpienia nalezy ta odpowiedzialnosc podjac.
Z tego co pamietam zawod ratownika ma najwiekszy wspolczynnik samobojstw. Wielu z nich wpada w nadmierne spozycie alkoholu, Czeste rozwody. Stres w tym zawodzie jest niesamowity.
Wysłany: 19-08-2003, 20:19 kurs gdzie?
Mam pytanie. Czy ktos robil ostatnio kurs pierwszej pomocy w PCK,Maltanskiej sluzbie medycznej lub Automobilklubie. Gryze sie nad zrobieniem kursu w najblizszym czasie wiec prosilbym o wskazówke gdzie sie udac. Nie zalezy mi na dyplonie na sciane,lecz na praktycznych umiejetnosciach.
Jestes z wawy to wez MSM - to znaczy Malanska Sluzbe Medyczna - troche potrafia nauczyc i maja pewna prosta przewaga - troszcza sie o pacjenta (ofiare), jednak pomoc i kurs jest ograniczony - nie kazdy chce byc ratownikiem, ktory moze byc w sytuacji kryzysowej oddany pomocy (po prostu mozna sie wylozyc...) tzw. Biblia Maltanska ma ograniczony zakres szkolenia...
Proponuje szkolenia Sw. Lazarza, ale jeszcze nie ma ich w Wawie
ozdrawiam!
Piotr N. [Usunięty]
Wysłany: 20-08-2003, 11:42
Cześć.
Dzwoniłem dziś do PZM i PCK.
PZM
Klub Ratowników Drogowych przy PZM odesłał mnie do Automobilklubu Stołecznego "Mak" jako do organizatora szkoleń z ratownictwa drogowego.
Kurs ratownika drogowego, który mi zaproponowali to dwa dni po 4 godziny. Oprócz typowego kursu pierwszej pomocy mówią w jaki sposób zabiezpieczać miejsca wypadku. Koszt takiego kursu to 90zł od osoby.
Następnie organizowane są średnio raz w miesiącu rajdy polegającen na pokonywaniu pewnej trasy i napotykaniu na różnego rodzaju wypadki i radzeniu sobie z nimi bazując na wiedzy zdobytej podczas kursu
PCK
Organizuje dwudniowy - 16 godzinny kurs pierwszej pomocy. W każdy drugi weekend miesiąca organizowane są takie kursy lub gdy zbierze się grupa co najmniej 15 osób to takie szkolenie może się odbyć w dowolnym terminie.
Cena takiego szkolenia to 100zł od osoby.
Dokument wystawiony przez PCK z tego co się trochę zorientowałem ułatwia możliwość odbycia praktyk na izbach przyjęć i temu podobnych. Teoria bez praktyki szybko "wyparowuje" dlatego chcę poszukać możliwości odbycia takich praktyk.
Dodatkowo po ukończeniu takiego kursu można być wolontariuszem PCK i brać udział w różnych imprezach, które PCK zabezpiecza co też należy traktować jako praktyczne wykorzystanie wiedzy nabytej.
Gdyby ktoś z Was wiedział o jakiś innych kursach ratownictwa z naciskiem na drogowe i wodne to dajcie proszę znać.
Wysłany: 20-08-2003, 15:58
Dowiadywalem sie w Pck i podstawowy kurs kosztuje 200zł(Warszawa),natomiast w zeszlym roku w PZM to samo kosztowalo 90 zł.W Maltanskiej Słuzbie Medycznej koszt kursu to 20 zł. Biorac pod uwage opłate (choc nie tylko) zdecydowalem sie na kurs w Maltanskiej Sluzbie Medycznej. Mam nadzieje ze za miesiac bede mogl wyrazic swoja opinie na temat szkolenia.
Piotr N. [Usunięty]
Wysłany: 20-08-2003, 16:31
To jest jakaś rozbieżność w cenach PCK bo mi powiedzieli 100zł od osoby...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko