Ach.. no i tak sobie mysle zebys nie kupowal sprzetu przez internet - porada sprzedawcy w sklepie nurkowym bedzie w jakims stopniu cenna no i np maski nie przymierzysz przez komputer.
Z maska i pianka (lub suchym) to prawda - to dobrze jest przmierzyc, ale cala reszte sprzetu mozna spokojnie kupic on-line. Wazne zeby wiedziec czego sie chce. A do doradzania w sklepach trzeba miec duzo szczescia albo zaufanego instruktora/sprzedawce zeby nie dostac tego co akurat zalega na polce lub na czym jest najwiekszy zysk.
Nie wiem jak to robia inni panowie ale wydaje mi sie ze wlasna butla i pas z olowiem to zbedny wydatek - latanie z tym chyba jest zupelnie nieekonomiczne?
Wprawdzie nie jestem panem, ale się wypowiem ...
Też kiedyś uważałam, że co jak co, ale butla i ołów to już nie muszą być moje. Ale to znów zależy, gdzie się chce nurać i jak tam dojeżdżać. Na większość nurków docieram samochodem, promem, w każdym razie nie powietrzem. Więc butle już mam. Bo jednak swoje, to swoje, wiadomo co to i jak się z tym obchodzimy.
Jesli ktoś z założenia będzie się kierował głownie tam, dokąd się lata, to faktycznie chyba nie musi myśleć o własnych butlach/ołowiu. Natomiast jesli już się decydujemy na zwykłe kafle, to dobrze mieć własny pas. Z porządnym zapięciem...
Z balastem, też zależy gdzie i jak często się nurkuje...
W takim np. Krakenie pożyczenie ołowiu to 20 PLN. Czyli małe kilka dni i praktycznie możesz mieć swoje .
P.
I
Ostatnio zmieniony przez I 02-10-2007, 13:16, w całości zmieniany 2 razy
Ale w takiej np. Nautice krakowskiej biorąc butle balast miałam gratis... Może dlatego, że byłam wtedy stałym klientem. Więc nie czułam aż tak bardzo potrzeby posiadania własnego. Teraz juz czuję. BUtle mam na razie dwie, planuję jeszcze trzy... Oj, apetyt rośnie w miarę jedzenia...
Wysłany: 21-10-2007, 01:05 Re: Przydatne wskazówki dla młodego..
Drakon napisał/a:
Witam wszystkich prof. nurkowania..:O)
Mam 23 lata i nareszcie stać mnie na sprzęt do nurkowania, mam nadzieje:O). Chciałbym dowiedzieć sie gdzie najlepiej robić kursy nurkowania, na co zwrócić uwagę?? (profesjonalne), oraz gdzie mogę kupić dobry sprzęt do nurkowania, nie drogi i jakiej firmy?? Czy może kupić sprzęt używany...Od dawna o tym marzyłem i teraz chciałbym wreszcie coś z tym zrobić, z góry dziękuje za informacje, które będą mi na pewno pomocne...
1) kurs.
odpowiedz sobie na pytanie w jakich wodach chcesz nurkowac i jak gleboko. jesli plytko i fajne czyste wody (egipt/chorwacja itp.) kieruj sie wylacznie tym zeby wybrac dobrego instruktora. jesli planujesz nurkowac w wodach takich jak np. polskie i glebiej, zwroc uwage na to ile nurkowan w wodach przewiduje program szkolenia. jesli w przyszlosci planujesz rozwoj i glebsze nurki, szkolenie w PADI wyniesie cie wiecej niz w CMAS (programow innych federacji nie znam wiec sie nie wypowiadam na ich temat), poniewaz wiele cwiczen dostepnych w podstawowym szkoleniu CMAS w PADI zostalo wyniesionych do kursow dodatkowych. MOIM ZDANIEM jest to dobry sposob czesania kasy stad popularnosc tego systemu szkolen wsrod niektorych instruktorow .
2) sprzet.
nowy czy uzywany? jak mawia powiedzenie: "stare jest dobre: wino, skrzypce i las"... fajnie miec nowy szpej ale nie kazdego na to stac. osobiscie kupilem uzywany jacket i suchar i nie zaluje. ale moj kumpel na suchym wtopil. troche ruleta. poza tym odsprzedajac uzywany sprzet tracisz mniej na tym interesie.
na pewno ABC.
- maska:dobrze dopasowana do twarzy - odradzam kupno w sieci (brak mozliwosci przymierzenia), czarny silikon - bialy zolknie od slonca i po 2-3 latach wyglada ohydnie. do tego szkla ustawione pod katem - zwiekszaja pole widzenia.
- fajka: z zaworkiem lub bez, sa 2 szkoly - teoretycznie moze sie zapchac i opijesz sie wody. za to bardzo ulatwia wydmuchanie.
- pletwy: raczej paskowe - mimo ze wymagaja kupna butow. w polsce bedzie ci w butach cieplej, w tropikach ochronisz stope przed rafa i zyjatkami. do tego nadaja sie do suchara
reszte sprzetu kupuj rozsadnie i nie spieszac sie (a juz na pewno nie przed kursem!). czasem mozna trafic cos okazyjnie, poza tym jak poplywasz na roznym wypozyczonym sprzecie zorientujesz sie jakie masz oczekiwania od sprzetu i czego chcesz. nie ma jednej jedynej slusznej konfiguracji. chociaz nurkowie DIR twierdza co innego .
kilka rad:
- skafander: jesli bedziesz nurkowac w zimnych wodach (zwlaszcza pod termoklina) na dluzsza mete nie ma innego rozwiazania niz suchy skafander...
- jacket: dopasowany rozmiarem do sylwetki, posiadajacy stalowe D-ringi. ew. plyta+worek, ale na to chyba przyjdzie jeszcze czas
- automat: na pewno musi spelniac norme EN250, poza tym izolowany I stopien. w zasadzie Apeks lub Poseidon... unikaj tez w zimnych wodach stosowania octopus'ow.
- raczej manometr niz konsola.
- jesli myslisz o glebszych nurkach nie kupuj analogowego glebokosciomierza - bedziesz potrzebowal tez urzadzenia do pomiaru czasu, polecam Uwatec Digital, lub ktorys z komp. nurkowych jesli dysponujesz wieksza iloscia gotowki
daj znac jak wrazenia z kursu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko