Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Termodynamiczny model wymiany gazowej B. Hillsa.
Autor Wiadomość
Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-01-2008, 20:28   

$$ napisał/a:
Andrzej Minorczyk napisał/a:
opisz ta przewage.
Czy jest to odsycanie symetryczne ?
Dla sprawdzenia wiedzy z elektrostatyki jakie jest natężenie pola elektrostatycznego na powierzchni metalowej sfery naładowanej ładunkiem q, o promieniu r ?

Właśnie nie co po dlugiej dyskusji udalo mi sie udowodnic!!!

$$
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 07:37   

Wysłany: Wczoraj 20:28
$$ napisał/a:
opisz ta przewage.
Czy jest to odsycanie symetryczne ?
Dla sprawdzenia wiedzy z elektrostatyki jakie jest natężenie pola elektrostatycznego na powierzchni metalowej sfery naładowanej ładunkiem q, o promieniu r ?

Właśnie nie co po dlugiej dyskusji udalo mi sie udowodnic!!!
To było sprawdzenie czy piszesz tekst samodzielnie, może brutalne w formie lecz skuteczne. Piszesz samodzielnie.
Jest takie zagadnienie z utraty ciepła w rurociągach (znowu zjawisko z rodziny 1/r) przy pewnych grubościach izolacji cieplnej rurociągu, straty ciepła są większe niż gdyby nie było żadnej izolacji.

pozdrawiam rc
ps w tym problemie z elektrostatyki pojawia się współczynnik 1/2 na powierzchni, można to odcałkować, lub zanalizować pole od elementu ds.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 01-02-2008, 08:30   

$$ napisał/a:
To było sprawdzenie czy piszesz tekst samodzielnie, może brutalne w formie lecz skuteczne. Piszesz samodzielnie

Jak dla mnie EOT

RTW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2008, 09:29   

Jak juz chcesz sie wdrozyc w temat to proponuje VPM ktory jest następstwem badan Hills'a

VPM- znam dosyć dobrze (chociaż bez meandrów historii) :-) ) i jak już deklarowałem "nie poważam go" w stopni adekwatnym do ogólnie panującego uwielbienia. Jest fajny w głębokiej fazie nurkowania, przy płytszej mam wątpliwości.

Idąc dalej uważam, że bardzo istotne elementy mające wpływ na efekty przeprowadzanej dekompresji są przy kolejnych modelach (algorytmach) pomijane/ bagatelizowane lub sprowadzane do moim zdaniem niebezpiecznego "zwiększ safety factor, czy dodaj kilka metrów lub minut".

Dlatego ciągle szukam informacji o "realnych" badania, a nie przybliżeniach i estymacjach.

Przecież są osoby, które wykonują bardzo zaawansowane nurki według profili korygowanych w oparciu o "własne" obserwacje organizmu i nawet pobieżne sprawdzenie pokazuje, że praktycznie żaden istniejący algorytm nie jest "zgodny" z tymi "działającymi" odczuciami. Dlatego moim zdaniem różnice pomiędzy nimi (algorytmami) pozwalają na nadawanie przymiotników z zakresu niewiarygodny- bardzo niewiarygodny.

Z ciekawostek jeżeli masz okazję to zwróć uwagę na "specyfikę" VPM'a zaimplementowanego w VR3 - może sam algorytm nie jest imponujący ale jest to przykład na "mutację" lub precyzyjniej próbę przybliżenia ZHL-a do VPM'a stąd:

- takie "długie" czasy pokazywane w trybie VPM,
- wbrew pozorom "niełatwe" zgranie z typowymi bend plannerami
- dlaczego zdecydowano się na taki wariant algorytmu przecież "czysta" kopia VPM byłaby "prostsza" w implementacji?

Pozdrawiam
RTW

P.S. A tak na marginesie rozmowa zaczynała być miła ale jak widać bez bez wycieczek się nie obejdzie- szkoda (może w tym jednym temacie byście sobie odpuścili)

$$
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 12:00   

RTW napisał/a:
że praktycznie żaden istniejący algorytm nie jest "zgodny" z tymi "działającymi" odczuciami.
Kłopot jest taki, zamiast zmodelować zagadnienie stosuje się dilektykę, w tym dziale zawiesiłem model homogenizacji składu w krwiobiegu. W modelu Buhlmana zostało to załatane tkankami 1b, zaowocowało to uproszczenie pominięciem konieczności głębokich przystanków. Chociaż Buhlman często zalecał zmniejszenie szybkości wynurzania. Dlatego uważam że zagłębianie się w architekturę modelu jest potrzebne, lecz wymaga posiadania minimalnego aparatu matematycznego, którego nie ma na kursach nurkowania i godzinach odbytych na dekompresji.

pozdrawiam rc

RTW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2008, 12:25   

$$ napisał/a:
Dlatego uważam że zagłębianie się w architekturę modelu

Tylko, że żaden ze znanych mi modeli nie uwzględnia wszystkich parametrów, które moim zdaniem są niezbędne aby był "interesujący".

Innymi słowy co mi z "doktoratu" na temat tkanek- owszem bardzo istotna sprawa ale...

..czy ja aby na pewno mam taki sam udział % odpowiednich tkanek jak w modelu, czy są one w moim przypadku "modelowo rozmieszczone", czy moje naczynia krwionośne działają jak w modelu???...

Skoro różnica w "jakości" naczyń jest wystarczająca do "wygenerowania" problemów krążeniowych jak można potraktować ich "stan" jako stałą dla całej populacji nurków, którzy bazując na modelu naiwnie wierzą, że są bezpieczni.

Dlatego ja raczej szukam informacji o "doświadczeniach"
Pozdrawiam
RTW

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 01-02-2008, 13:21   

RTW napisał/a:
VPM- znam dosyć dobrze (chociaż bez meandrów historii) i jak już deklarowałem "nie poważam go" w stopni adekwatnym do ogólnie panującego uwielbienia
Ja nurkuje wg. Buhlmana (GF) jest dla mnie jasne ze algorytm powstal na podstawie emirycznych doswiadczen.
Od zawsze uczeni pragną stwożyc rownanie do idealnej dekompresji, pytanie - czy to możliwe. Nie będąc mądrala, zdaje sobie sprawe ze saturacja/desaturacja to nie tylko glębokość czas i połokres tkanki ale takze wiele innych czynnikiów różnych dla każdego z nas . Dlatego uważam że tak naprawde nie bedziemy w stanie wymyslec algorytmu 100%. Narzędzia do dekompresji jakie posiadamy pokazuja mi jakies ramy w ktorych musze sie poruszac. Naginanie ram w konsekwencji moze zaprowadzic do komory a tego nie chcemy.

RTW napisał/a:
Dlatego ciągle szukam informacji o "realnych" badania, a nie przybliżeniach i estymacjach.

Nie wiem czy dane Ci będzie coś takiego znaleźć. Moge jedynie dodac ze osobą ktora wie naprawde wiele o dekompresji i badaniach nad nia jest Jean Pierre Imbert Człowiek pracowal wiele lat w Comexie na stanowisku Kierownik ds. Bezpieczeństwa Nurkowania. Moze w sieci znajdziesz jego publikacje jednak nie zdziw sie ze będą w jezyku francuskim.

RTW napisał/a:
Z ciekawostek jeżeli masz okazję to zwróć uwagę na "specyfikę" VPM'a zaimplementowanego w VR3 - może sam algorytm nie jest imponujący ale jest to przykład na "mutację" lub precyzyjniej próbę przybliżenia ZHL-a do VPM'a stąd:

- takie "długie" czasy pokazywane w trybie VPM,
- wbrew pozorom "niełatwe" zgranie z typowymi bend plannerami
- dlaczego zdecydowano się na taki wariant algorytmu przecież "czysta" kopia VPM byłaby "prostsza" w implementacji?

Moj VR jako urzadzenie backupowe ma Buhlmana. Generalnie łączenie różnych strategii deco to takze sposob na wygenerowanie bezpiecznego algorytmu. Tutaj wkrada sie takze polityka DeltaP jesli wrzuciliby zwykly VPM nie kupilbys od nich planera a tak- jest komputer , jest interface do pc i jest program ktory wspoldziala z VR

Jest problem bo chcemy nrkowac wg algorytmow beziecznych/zdrowych a nie zachowawczych(czytaj niepotrzebnie przedłuzanych) - moze kiedys.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 01-02-2008, 13:22, w całości zmieniany 1 raz  

$$
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 14:33   

JP Imbert jest poza miejscami w których robi się badania. DAN prowadzi badania dotyczące dekompresji adres na stronie.

pozdrawiam rc

RTW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2008, 15:04   

Coś chyba skopałem przy wysyłaniu posta ale napiszę go jeszcze raz.

nie kupilbys od nich planera

Masz planner VPM od Delta P za "moich" czasów mieli VPM tylko w VR3 planner miał B.?

$$ napisał/a:
P Imbert jest poza miejscami w których robi się badania

Dyskusyjna teza Comex to raczej dobre miejsce na zdobywanie cennych informacji. W przeciwieństwie do DAN Comex ma budżety przez duże "B"

Pozdrawiam
RTW

$$
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 15:09   

RTW napisał/a:
W przeciwieństwie do DAN Comex ma budżety przez duże "B"
J P Inbert w zeszłym roku był poza Comex, sam kierował do DAN, temat z którym się zwróciłem za pośrednictwem (pośrednikom dziękuję), było to związane z możliwością wpływu na dystrybuantę naturalnych mikropęcherzyków i eliminację największych przed głębokimi nurkowaniami.

pozdrawiam rc

RTW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2008, 15:14   

$$ napisał/a:
P Inbert w zeszłym roku był poza Comex

O kolejna ciekawa informacja. I tak krok po kroku wspólnie ustalimy stan faktyczny :-)

$$ napisał/a:
było to związane z możliwością wpływu na dystrybuantę naturalnych mikropęcherzyków i eliminację największych przed głębokimi nurkowaniami

Droczysz się???

Czy jest szansa, że opiszesz to w sposób pozwalający na ogarnięcie?

Pozdrawiam
RTW

$$
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 15:25   

RTW napisał/a:
Czy jest szansa, że opiszesz to w sposób pozwalający na ogarnięcie?
Zgrubsza rok temu "nurofen" zawiesił temat o VPM, w tłumaczeniu był błąd użyto słowa dystrybucja zamiast dystrybuanta. Dotyczyło to rozkładu wielkości i ilości naturalnie występujących mikropęcherzyków. Miałem i mam nie zrealizowany pomysł jak wpływać na wielkość i podnosić bezpieczeństwo dekompresji. Wiem że WP nie zajmie się tą sprawą, DAN może jak temat zainteresuje, więc zapomniałem o chęciach skończenia tego tematu. Przy okazji porozmawiałem z dr J Kotem i tak powstał temat http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=12898
który jak zwykle zdryfował w inną stronę, niż w najśmielszych snach przypuszczał zakładający.

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez $$ 01-02-2008, 15:26, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 01-02-2008, 15:36   

RTW napisał/a:
Masz planner VPM od Delta P za "moich" czasów mieli VPM tylko w VR3 planner miał B.?

Jak napisalem nie uzywam wogole VPM czasem za pomoca v-plannera bądz hlp planera porównuje profile. Napisaleś :
RTW napisał/a:
w VR3 - może sam algorytm nie jest imponujący ale jest to przykład na "mutację" lub precyzyjniej próbę przybliżenia ZHL-a do VPM'a
Wnioskowalem ze to taka hybryda. Jeśli jest to Zwykły VPM/B to mozna kozystac z v-plannera. A jesli chodzi o porogramowanie i roznego rodzaju plannery na pc do wspolpracy z VR to sa jak najbardziej dostępne.

Wracajac do Imberta - skoro mial dostęp do planowania profili dla nurkow i niejednokrotnie widzial na wlasne oczy chorobe deco to w moim mniemaniu jest to jakies doswiadczenie. Dan - owszem to skarbnica wiedzy.

[ Dodano: 01-02-2008, 15:39 ]
$$ napisał/a:
Zgrubsza rok temu "nurofen" zawiesił temat o VPM

Podaj link - bo nie przypominam sobie i co znaczy zawiesil skoro nie jestem i nie bylem moderatorem???

tomek Sienicki 

Stopień: AOWD IANTD
Wysłany: 01-02-2008, 17:12   

Podaj link - bo nie przypominam sobie i co znaczy zawiesil skoro nie jestem i nie bylem moderatorem???

Zawiesił, czyli rozpoczął wątek, zainicjował, był autorem wątku itd.

--
tS

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 01-02-2008, 17:24   

tomek Sienicki jesli o to chodzi to OK inaczej zinterpretowalem. :)

$$
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 17:26   

"Slawek Packo" uczył się nurkowania zawodowego u J P Imbert.

pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez $$ 01-02-2008, 18:59, w całości zmieniany 1 raz  

RTW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2008, 21:31   

Wnioskowalem ze to taka hybryda

Tak bym to dokładnie nazwał, taki ZHL który robi za VPM w efekcie czasy dekompresji są czasami dłuższe niż w ZHL ale efekt chyba bezpieczniejszy.

Pozdrawiam
RTW

Slawek Packo 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2008, 15:22   

$$ napisał/a:
"Slawek Packo" uczył się nurkowania zawodowego u J P Imbert.

To nie do końca prawda. Nurkowania zawodowego (commercial diving) do stopnia HSE Part1 uczyłem się w The Underwater Centre w Fort William w Szkocji (www.theunderwatercentre.co.uk)
Za to u JP robiłem kurs trymiksowy (Tx IANTD). Było to prawie 9 lat temu. Już wtedy podczas wykładu o dekompresji rysował swoje poprzesuwane proste na skali półlogarytmicznej.

$$
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2008, 15:53   

Slawek Packo napisał/a:
To nie do końca prawda. Nurkowania zawodowego
Właśnie był u mnie kolega z twojego kursu nurka klasycznego w MW. wspominał o przypięciu pasem do tyłka stołka z którym kursant poszedł pod wodę. Co było po powrocie kursanta możesz opowiedzieć.
Slawek Packo napisał/a:
Za to u JP robiłem kurs trymiksowy (Tx IANTD). Było to prawie 9 lat temu. Już wtedy podczas wykładu o dekompresji rysował swoje poprzesuwane proste na skali półlogarytmicznej.
Na papierze półlogarytmicznym jeżeli to były proste, to nie było to Hillsowskie spojrzenie na dekompresję.

pozdrawiam rc

Slawek Packo 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2008, 16:59   

$$ napisał/a:
Na papierze półlogarytmicznym jeżeli to były proste, to nie było to Hillsowskie spojrzenie na dekompresję.

Zgadza się, ale podejście się sprawdza (przynajmniej tym o których wiem - Pascal Barnabe, Dr Jerome Meynie)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu