Żadna tajemnica pójdzie na forum, bardzo suche powietrze do nurkowania pod lodowego można osiągnąć wymrażając powietrze i odczekując kilkanaście godzin, wtedy nie będzie wilgotne. Nadal będzie podlegało efektowi JT, ale nie będzie w nim tyle wody, co w ciepłym schłodzonym w którym powstała mgła wewnątrz butli. Nadal nie będzie to dobrym pomysłem syczenie na powierzchni. Mieszaniny wysoko helowe nie wykazują efektu JT to znajdziesz na forum i na stronie nurkomania.
witam, po wakacjach:) i widze ze padlo wiele zdan:)
pierwsze to nie badanie rynku...bo robi sie to chyba inaczej...
co do "sprawdzania sprzetu" to nie mam zwyczaju trzamania bypassu przez nawet 2 sek. a ktos stwierdzil ze tak "niby" robie...panie Pawle W:) wystarczy czytac:) to samo tyczy sie p Kacpra Pe.
pisanie ze cos jest podpucha bo ktos cos uslyszal albo wywnioskowal...w naszym panstwie wielu wnioskuje i co??? ******** jest:) oby tak dalej:) w wielu slynnych partiach sa wolne mandaty moze was panowie wkrecic?? dobrzy byscie sobie zyli:) co sie jeszcze tyczy niektorych...sa osoby ktore moge na raz zajmowac sie wieloma czynnosciami pod woda i nie stanowi to problemu...to ze ktos tego nie umie nie oznacza ze wszyscy:) w mysl reguly ktos musi byc glupi zeby ktos byl madry:P lub ktos musi pracowac zeby inni odpoczywali...i na tym skonczmy temat obslugiwanie wielu rzeczy na raz:) bo wiadomo jest ze skupiajac sie na jednej jest to bezpieczniejsze...ale postawmy sprawe ze nie stanowilo to problemu:)
moze zbyt ostro...ale tak szczerze to sie niektorym naprawde nalezalo...zadufane w sobie wielkie osobistosci nurkowe...spytaj a zmieszaja cie z blotem i o badania oskarza:) moze jakies Biuro Sledcze zalozymy na forum albo lepiej Komisje od razu:) co wy na to:) i sadze ze wielu na Sluzby Specjalne by sie pisalo:) calkiem ciekawie...
pewnie ktos zaraz zmieni moj post... ale napisze... co niektorym to sie w glowie ******* mysla ze nauczyli sie paru regul i praw fizycznych ktorych sorry ale ja musialem umiec "w przedszkolu" i mysla ze pozjadali wszystkie rozumy... ale sorry gdzie podstawy zalozen nurkowania...nie chce mi sie naprawde dalej tego komentowac...przepraszam ale nie mam sily...
aaa i przypomnialo mi sie:) --> p Kacper - to ze otoczenie w zimie w polsce ma nizsza temp. od wody to chyba oczywiste...bynajmniej dla mnie...a to w jaki sposob pan to napisal swiadczy o pana "poziomie"...tak to nazwijmy:)
reszcie serdeczne dzieki za pomoc bo niektorym naprawde sie nalezy:) nie bede wymienial bo jak kogos pomine to bedzie wielki zal:) ze szczegolnym uwzglednieniem silver111, bitPump i tomM i p. Andrzeja.
dzieki jeszcze raz:)
Wiek: 45 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 129 Skąd: Sochaczew
Wysłany: 15-02-2008, 23:48
soul napisał/a:
aaa i przypomnialo mi sie:) --> p Kacper - to ze otoczenie w zimie w polsce ma nizsza temp. od wody to chyba oczywiste...bynajmniej dla mnie...a to w jaki sposob pan to napisal swiadczy o pana "poziomie"...tak to nazwijmy:)
No może mój poziom nie jest z górnej półki ale to:
soul napisał/a:
przypomnialo mi sie...a wiec po co jest 2gi inflator??? jezeli sa 2 worki to oczywiste...sluzy do tego samego:P ale czy jest mozliwosc 2 inf i 1 worka??
to też nie świadczy o zbyt górnolotnym wyobrażeniu autora. A po co niby 2 inflatory do jednego wora? Nie kombinuj, słuchaj tego co Ci radzili doświadczeni (np.TomM) a wyjdziesz na tym dobrze.
moze zbyt ostro...ale tak szczerze to sie niektorym naprawde nalezalo...zadufane w sobie wielkie osobistosci nurkowe...spytaj a zmieszaja cie z blotem
A moze zastanow sie czy czasem Ci sie nie nalezalo? Ja tam specjalnie sie nie znam, ale postawione pytania pokazuja ze Ty nie znasz sie ani troche na tym o co pytasz...
Wysłany: 16-02-2008, 12:01
Panie Moderatorze, śledź Pan wątek, kolega soul to nur ...
soul napisał/a:
p2 z ambicja na wiecej:)
... jak sam napisał. P2 to nie jest stopień początkujący. Ale ja się nie znam, zatem idę się poudzielać w temacie: "Twin - butle z siateczką czy bez??"
Kacper, jak często bywa, mówimy o dwóch różnych rzeczach.
Ja odniosłem się do:
robertg napisał/a:
soul napisał/a:
moze zbyt ostro...ale tak szczerze to sie niektorym naprawde nalezalo...zadufane w sobie wielkie osobistosci nurkowe...spytaj a zmieszaja cie z blotem
robertg napisał/a:
A moze zastanow sie czy czasem Ci sie nie nalezalo? Ja tam specjalnie sie nie znam, ale postawione pytania pokazuja ze Ty nie znasz sie ani troche na tym o co pytasz
a Ty:
KacperPe napisał/a:
soul napisał/a:
p2 z ambicja na wiecej:)
KacperPe napisał/a:
... jak sam napisał. P2 to nie jest stopień początkujący. Ale ja się nie znam, zatem idę się poudzielać w temacie: "Twin - butle z siateczką czy bez??"
Jeśli gość pyta, to znaczy, że na swoim poziomie certyfikacji/umiejętności nie zna odpowiedzi.
P2 piszesz, a znasz go, byłeś z nim w wodzie, certyfikat widziałeś?
Przecież tylko deklaruje ten poziom, posty temu przeczą - więc pomóż jeśli potrafisz, nawet w tematach o kabaretkach na butlach
Wysłany: 16-02-2008, 14:47
Tomek Radomski napisał/a:
P2 piszesz, a znasz go, byłeś z nim w wodzie, certyfikat widziałeś?
I właśnie o to Tomku chodzi, że niektórzy lubią nieco pokolorować. Podają się za nie wiadomo po jakich kursach a w głowie piach. Skoro ktoś chce się czegoś dowiedzieć to oczywiście niech się pyta, radzi, przyjmuje porady bardziej doświadczonych. A nie bije pianę ktorą ja teraz oczywiście też bije, ale raczej z powodu uświadomienia niektórym że ile można rozmawiać o tym samym w kółko. Nie ma tygodnia jak ktoś się pyta jaki automat, jaki jacket i czy butla ze stopą i siateczką czy bez. Jakie to ma znaczenie, skoro temat był poruszany milion razy i wystarczy spojrzeć do archiwum.
Czy to jakiś dyshonor przyznać się że jest się początkującym? Kazdy kiedyś zaczynał, wiedzę i doświadczenie zdobywa się z czasem. A teraz każdy chce być the best, być dm po jednym sezonie i znać odpowiedzi na każde pytanie.
Mi się marzy aby ilość takich postów była jak najmniejsza. Chciałbym dożyć dnia kiedy to odpalę FN a tam będą opisy Waszych nurkowań, relacje z jakichś waszych wyjazdów, osobiste odczucia, relację nawet z podstawowych kursów, przemyślenia i opisy fajnych i ciekawych miejsc w jakich nurkowaliście. Niestety relacje takie pojawiają sie rzadko i są publikowane przeważnie ciagle przez jedne osoby, które się rozwijają szukając ciągle nowych możliwości (jak np. Sławek Paćko chłopaki z X divers team, czy niedawna relacja filmowa TomaM z Dubnika) a przecież jak fajnie by było poczytać też o Waszych doświadczeniach, nowych miejscach, i wcale nie muszą to być jakieś powalające nurkowania dekompresyjne. Nie uważacie że relacja z kursu owd też może być ciekawa? Dająca poczuć klimat w jakim uczył się kursant, jego osobiste wrażenia.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 16-02-2008, 15:08
KacperPe napisał/a:
Chciałbym dożyć dnia kiedy to odpalę FN .... osobiste odczucia, relację nawet z podstawowych kursów, przemyślenia
$$ napisał/a:
KacperPe napisał/a:
Ale jeśli mogę prosić to proszę o info na pw
Żadna tajemnica pójdzie na forum,
Jak widzisz w tym temacie otrzymujesz odpowiedzi.
KacperPe napisał/a:
że ile można rozmawiać o tym samym w kółko. Nie ma tygodnia jak ktoś się pyta jaki automat, jaki jacket
To jest dział dla początkujących, którzy mają błogosławieństwo administratora, na zadawanie prostych pytań.
Wysłany: 16-02-2008, 17:13
$$ napisał/a:
$$ napisał/a:
KacperPe napisał/a:
Ale jeśli mogę prosić to proszę o info na pw
Żadna tajemnica pójdzie na forum,
Jak widzisz w tym temacie otrzymujesz odpowiedzi.
Powiem jak Bożenka w Klanie: Ależ Ryśku! Skoro zacząłeś nie na temat, pisać o zamarzaniu mieszanek wysoko helowych, to aby nie zaśmiecać tematu poprosiłem o wytłumaczenie na priv, tematu nie pociągnąłem bo się nie znam na mieszankach helowych, ot tyle.
$$ napisał/a:
To jest dział dla początkujących, którzy mają błogosławieństwo administratora, na zadawanie prostych pytań.
I znowu masz rację. Dział dla początkujących, a nie podszywających się pod P2
Pozdrawiam.
$$ [Usunięty]
Wysłany: 16-02-2008, 17:29
KacperPe napisał/a:
pisać o zamarzaniu mieszanek wysoko helowych,
Jak wspominałem w tej grupie czynników oddechowych nie występuje efekt JT. A zamarza woda.
przepraszam a pytanie ktory automat jest lepszy w sensie mniej problematyczny jest pytaniem bezsensownym??? skoro wypowiadaja sie tutaj osoby - instruktorzy ktorzy w 1 roku kupuja kilka automatow to nie moga sie wypowiedziec jaki bo pan pseudo prawie instruktor(wszystko wiedzacy) Kacper szuka "zaczepki".... i zasmieca swoimi domyslami:) brawo...tak dalej... przepraszam ze pytam bo nie chce bezsensownie wydawac pieniedzy...plywalem juz wiele razy na cudzym - pozyczonym sprzecie i osobiscie mam dosyc zwracania go, wypozyczania i wrecz cudownych automatow...tyle... co do kwr(ogolnie mowiec zeby nie bylo slowa jacket czy skrzydlo) to sie tylko zastanawialem czy skrzydlo czy jacket a jezeli juz skrzydlo to czy nie lepiej od razu twin...bo i tak wszyscy robie takie kroki...zwlaszcze ze chce i mysle juz o bardziej glebszych nurach...tyle...to ze nie mialem okazji dokladniej zapozac sie ze skrzydlem to pytam.
wiesz ktos kiedys powiedzial ze lepiej zadac o 3 pytania za duzo niz zalowac ze sie nie zapytalo:) lub w bardziej znanej wersji mniej filozoficznej kto pyta nie bladzi:P
natomiast pan robert to juz typowy spam w tym temacie:) ale ktos juz widze przytarl nosa:) w koncu jakies sensowne slowa...
szczegolnie dla pana kacpra to moge pana zapoznac z moimi znajomymi ktorzy nie watpia w moje umiejetnosci i maja do mnie bezgraniczne zaufanie pod woda i w zyciu codziennym...a to ze pytam to znaczy ze chce wiedziec, potwierdzic cos, utwierdzic sie w czyms, poradzic, zasiegnac opini itd itp i..
ktos moze plywa na mk25 x650???? jak sie spisuje scubka???
Wysłany: 17-02-2008, 00:30
soul napisał/a:
przepraszam a pytanie ktory automat jest lepszy w sensie mniej problematyczny jest pytaniem bezsensownym???
Dostałeś informację jaki automat jest mniej problematyczny do kolegi silvera111
silver111 napisał/a:
Automaty: 2x apeks może być 40, a 50 w zupełności wystarczy
Uwierz. apeksy 40 Ci starczą, doświadczeni nurkowie na tym pływają, moi znajomi na tym pływają i ja sam na nich pływam i nigdy nie miałem z nimi jakichkolwiek problemów.
Kolejne pytanie...
soul napisał/a:
co do kwr(ogolnie mowiec zeby nie bylo slowa jacket czy skrzydlo) to sie tylko zastanawialem czy skrzydlo czy jacket a jezeli juz skrzydlo to czy nie lepiej od razu twin...bo i tak wszyscy robie takie kroki...
I kolejna mądra odpowiedź:
TomM napisał/a:
Gdybyś był gotowy na nurkowania techniczne, nie zadawałbyś dość naiwnych pytań. A zatem "nie dojrzałeś"... Więc cóż można ci napisac? Chyba najlepsza rada będzie taka: Kup suchy skafander. Naucz się w nim prawidłowo pływac, co zajmie ci jakieś 50 nurkowań. Jeśli gdzieś majaczą ci nurkowania w twinie - kup płytę z uprzężą i workiem do pojedynczej butli, zastosuj 12-tkę. Zrób z tym 50-100 nurkowań. Opanuj techniki pływania, panuj nad trymem, liźnij nieco teorii, zrób podstawowy nitroks. Spróbuj pływania ze stejdżem. Naucz sie podstawowych skillsów. Zacznij planować swoje profile, opanuj poprawne techniki wynurzania (wielopoziomowo, 1 m/min do powierzchni).
Zajmie ci to jakiś czas - rok, półtora, dwa?
Potem przyjdzie czas na jakies formalne szkolenie przedtechniczne typu AEAN lub podobne. Zmieni ci sie "optyka", pytania też się zmienią.
Nie ma dróg na skróty.
Wszystkie dręczące Cię pytania zostały juz rozwiane na poczatku tej strony. O co jeszcze walczymy?
Ostatnio zmieniony przez KacperPe 17-02-2008, 00:33, w całości zmieniany 1 raz
przepraszam a pytanie ktory automat jest lepszy w sensie mniej problematyczny jest pytaniem bezsensownym???
mam wrażenie że trollujesz ... odpowiedź już dostałeś:
silver111 napisał/a:
*Automaty: 2x apeks może być 40, a 50 w zupełności wystarczy
*Flaszki: Twin 2x12 + krany dirzone, sos, lola czy jakie tam sobie wymyślisz, szerokie obejmy, bez doniczek
*Worek: 20-25l anhinga, dirzone, H, dux czy jaki tam sobie wymyślisz z pojedynczym inflatorem oczywiście
Wysłany: 17-02-2008, 00:54
Beeker napisał/a:
Kacper, byłeś szybszy ...
Szybkość raczej nie jest cechą najbardziej pożądaną. Zwłaszcza w oczach płci przeciwnej
Ale cieszę się Piotr, że mnie rozumiesz i się zgadzasz.
Kolego soul, nikt CI tu krzywdy nie chce zrobić, nikt Ci nie chce pojechać. Tu zwyczajnie działa prawda stara jak świat - słuchaj mądrzejszych a wszyscy będziemy zdrowsi. Po co po raz kolejny udowadniać coś co już dawno zostało udowodnione?
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-02-2008, 23:20
Beeker napisał/a:
... choć i ja mam zalegającą butelkę 15l
Spośród wielu przyjemnych elementów nurkowania jednym z najmilszych memu kręgosłupowi jest kiedy po kilku dniach regularnych nurkowań z twinem i stejdżami mogę wziąć na plecy jacketcik i butlę 15-l. Już na powierzchni czuć tak lekko, jakby mieć dodatnią pływalność
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko