hatorihanza - biorac pod uwage twoj podpis - nie masz wrazenia, ze uprawiasz komerche polecajac pianki Decathlonu? I ze moze lepiej sie powstrzymac od takich postow?
Busi, ja pływam w Egipcie w piance Henderson 3mm z HyperStrech, jesienią trochę w niej telepie, 5mm zdaje się być idealną opcją. Nie widzę sensu kupowania 7+7 bo "być może będziesz chciał nurkować w polskich jeziorach", skoro nie masz takiego zamiaru. Komfort takiego HyperStrech bije na głowę np. mojego Eques Ultimate którego używałem kilka lat temu.
Uprawnienia PADI Open Water Diver są pełnymi uprawnieniami na poziomie podstawowym, które możesz uzyskać poprzez zaliczenie i ukończenie całego kursu OWD. Do czego uprawnia posiadanie takich uprawnień?
Do nurkowania z partnerem bez nadzoru, wykorzystując wiedzę oraz umiejętności zdobyte podczas tego kursu, stosując się do limitów związanych z ich wyszkoleniem i doświadczeniem.
Wypożyczania sprzętu nurkowego, ładowania zestawów powietrznych oraz do innych usług nurkowych
Planowania, wykonywania i logowania nurkowań bezdekompresyjnych na wodach otwartych, jeżeli jesteś odpowiednio wyposażony oraz gdy nurkujesz z partnerem w warunkach, w jakich byłeś szkolony oraz odpowiednich do poziomu Twojego doświadczenia.
Cytat:
I dalej - PADI to nie sa obnizone standardy jako takie
Jak dobrze pewnie wiesz jaki jest program szkolenia PADI, wiec tylko przedstawię (by udowodnić swe poprzednie słowa) jedną ale za to zasadniczą różnice w programie CMAS P1 a PADI OWD:
Więc z tego wynika że CMAS uczy podstaw nawet nie takich podstaw reanimacji czyli części ratownictwa a PADI nie. W książce PADI pisze tylko coś w tym stylu że warto zrobić kursy pierwszej pomocy.
P.S. I teraz wystarczy by jakiś instruktor prowadził kurs według tych standardów i jest kłopot podczas wypadku.
P.S.S Jest to bardzo możliwe ze nie zdał bym kursu u Doroty ale jak mówiłem nie robiłem uprawnień w Egipcie i nie znam tamtejszych instruktorów ale chodzi mi o standardy organizacji nie instruktora.
Ostatnio zmieniony przez Kelo 25-03-2008, 16:30, w całości zmieniany 2 razy
A wziales te standardy chociaz raz do reki? Bo takiego tekstu jak ten zacytowany przez Ciebie to ja na stronach oficjalnych PADI nie moge znalezc.
Mania
P.S. co prawda ja nie robiłem uprawnień w Egipcie, ale jakoś nie mam do nich zaufania po tym jak zobaczyłem gościa na kursie powtórkowym (ten facet robił właśnie kurs w Egipcie i dodatkowo w PADI)
... i dodatkowo miał płetwy Maresa, więc stąd wniosek że płetwy Maresa nie nadają się do nurkowania? Nie ma co, próbkę statystyczną masz zarabistą.
Nie porównuj OWD z P1, różnią się zasadniczo zakresem ale też czasem trwania. To po prostu zupełnie inne ścieżki szkolenia. Ciężko to porównywać.
Wysłany: 25-03-2008, 17:27
Co do tego tekstu to poszukam nie tylko na oficjalnej stronie, ale i w książce. Jak znajde to napisze jak nie to przepraszam. Poza tym to oki tu ci przyznam racje, co do tego ze znam tylko jednego gościa, który robił kurs w Egipcie, ale to nie zmienia faktu ze się zraziłem. Poza tym wyobraźcie sobie jak się można czuć, jeśli robisz cały kurs w pięknej wodzie a tu nagle buch widoczność 3 metry albo i mniej (mówię o polskich wodach), a to jest kolejny czynnik stresujący. Mamy właśnie tu kolejny czynnik, który może się przyczynić do przekroczenia "masy krytycznej" i wypadek gotowy.
Aha i takie pytanie czy ty chciałbyś być uczony nieco dłużej i być bezpieczniejszy gdyż twe umiejętności są większe czy krócej, ale mięć mniej doświadczenia hmm... Odpowiedz pozostawiam tobie
busi, ale co jeszcze chcesz wiedziec? Generalnie moje rady z doswiadczenia:
1. 5 mm wystarcza. Jak bardzo bedziesz chcial nurkowac w Polsce to i tak predzej czy pozniej kupisz suchy skafander. A zawsze najpierw mozesz dokupic docieplacz 7 mm
2. kaptur osobno
3. jak napisalam juz - dlugie nogawki i dlugie rekawy - na poczatku bedziesz mial problemy z plywalnoscia i lepiej nie wpadac na rafy golymi nogami - moze bolec
4. zamek z przodu - te rozpinane z tylu sa mniej wygodne
5. Pianka musi byc dopasowana - za duza lub majaca luzy nie spelnia swojej roli
6. Gdzie kupic - to juz kwestia wyboru. Sklepow z piankami jest duzo i wszystkie one sa porownywalnej jakosci. Koszt jednej, dobrej pianki (czyli takiej, ktora starczy Ci na wiele lat) to mniej wiecej 800 PLN (chociaz tego nie jestem pewna bo dawno nie kupowalam pianki). Praktycznie kazda firma nurkowa robi pianki i nawet oslawiony Mares robi je calkiem niezle.
Nie wiem czy robiac kosztorys brales pod uwage pletwy paskowe - wtedy dochodzi jeszcze koszt butow, ktore warto kupic.
Mania dzieki - naprawdę wyczerpujące info, moja uwaga dotyczyła raczej off topica jaki sie wygenerował.
W kosztorysie uwzględniałem płetwy paskowe oraz buty. Cenowo atrakcyjne są Avanti X3 albo Quattro i chyba coś z tego wybiorę, a buty jeszcze nie wiem trzeba bedzie poprzymierzać.
Czy kupować jakieś rękawice??
do skutecznych rad Mani dorzuce swoja Wielka Prosbe: zakupcie sobie buty o twardej podeszwie + pletwy paskowe, a unikniecie (nurkujac na przyklad w Dahab z brzegu) zenujacego problemu wchodzenia w czerwonych plastikowych klapeczkach po rafie do pol uda, potem celnego rzucania ich na brzeg, oraz chwiejnego zakladania slicznych pletewek kaloszowych koszac jednoczesnie dookola cenna rafe koralowa... i wbrew opisowi wlascicielem tych czerwonych klapeczkow nie byla ponetna blondynka tylko madralinski pan z brzuszkiem....
i jeszcze PeeSka: nie robcie zadnej wytanki na sprzecie
Wysłany: 25-03-2008, 21:19
Choć do stwierdzeń dwa posty do góry dochodzą różnice fizyczne płci. Kobietą nie byłem i nie będę przynajmniej w tym życiu, ale tak mi się wydaje, jeśli chodzi o rozbieżność zdań.
Aha i takie pytanie czy ty chciałbyś być uczony nieco dłużej i być bezpieczniejszy gdyż twe umiejętności są większe czy krócej, ale mięć mniej doświadczenia hmm... Odpowiedz pozostawiam tobie
Kelo, rozumiem że adresujesz to do mnie ?
Twierdzę jedynie że robisz porównanie bez sensu. Co do moich wyborów:
co wolę określiłem sobie jakiś czas temu, ale dzięki za wskazanie drogi.
koledze który pytał o piankę: IMHO kup dobre jakościowo 5mm+kaptur, na Egipt będzie ok, na tropiki też będzie w miarę.
Jak Ci przyjdzie ochota na nurkowanie w naszych rodzimych wodach, Skandynawii, Szkocji - to i tak optymalnie będzie myśleć o suchym skafandrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko