hmm..., nie jest dla mnie oczywiste, że DM może prowadzić intro (ale kategorycznie wypowiadać się nie będę - może ktoś inny)
... choć jest to dość powszechna praktyka niestety, bo mimo że sam od intro zacząłem, ale odkąd dowiedziałem się więcej nt. "co z tym nurkowaniem", jestem przeciwnikiem intro W OGÓLE ...
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-04-2008, 00:13
Beeker napisał/a:
hmm..., nie jest dla mnie oczywiste, że DM może prowadzić intro (ale kategorycznie wypowiadać się nie będę - może ktoś inny)
W PADI nie ma czegoś takiego jak "Intro" jest natomiast "Discover Scuba Diving". To zajęcia, które z założenia są na basen lub na wody basenopodobne (do 6m). Ewentualnie po basenie można zrobić na wodach otwartych. DSD może robić Instruktor, Asystent Instruktora lub Divemaster (o ile ma specjalne dodatkowe uprawnienia na robienie tego programu - czyli staż na 4 takich programach pod bezpośrednim nadzorem instruktora).
Istnieje możliwość (wg. standardów) zrobienia DSD na wodach otwartych ale wówczas tylko i wyłącznie instruktor (nie DM!) i tylko do 12m oraz... musi być to zrealizowane przy linie opustowej, poprzeczkach lub na płytkiej platformie (maks. 2 metry).
Divemaster nie ma prawa robić DSD w ogóle na wodach otwartych. Nawet do 6m. DM tylko basen lub wody basenopodobne.
Patrząc na to z boku ktoś mógłby uznać, że DM do 6m, a Instruktor do 12m, ale to tylko część całego zagadnienia.
Widziałem wiele różnych "Intro" w Egipcie, ale jeszcze nie miałem okazji widzieć takiego intro, które byłoby zgodne ze standardami DSD PADI.
Tak swoją drogą kwestia liny opustowej na wodach otwartych DSD to jedno z pytań na egzaminie instruktorskim.
~BitPump
$$ [Usunięty]
Wysłany: 04-04-2008, 19:34
VooDoo_73 napisał/a:
To może rozwieje Twoje wątpliwości dotyczące tego, czy kaptur powinien czy nie powinien być "super szczelny".
Mam 2 suche skafandry z pełnymi maskami i suchym łbem. Szczelność dla wody jest ważna, wyrównanie ciśnień też. Gałach bez problemu może skleić taki łeb, żeby nie był zbyt mocno dopasowany na głowie a szczelny, lecz wymaga to użycia pełnej maski, z pełnymi konsekwencjami wyboru.
ja zanim zaczelam nurkowac robilam INTRO wlasnie w PADI i to na wodach otwartych w Egipcie jest wszystko, wystarczy tylko podpisac "w razie smierci moja rodzina nie bedzie roscic sobie kompensacji" itp... oraz "na wlasna odpowiedzialnosc"
Czlowiek byl mlody i glupi to nie myslal o ew. konsekwencjach - liczyly sie tylko "rybki" a teraz zostalo tylko - 'I"
zapisz sie na kurs:) bedzie taniej niz ciagle intro, czesciej, glebiej i bezpieczniej:) kurs polecam w Polsce
w Egipcie jest wszystko, wystarczy tylko podpisac "w razie smierci moja rodzina nie bedzie roscic sobie kompensacji" itp... oraz "na wlasna odpowiedzialnosc
co nie przeszkadza, ze z punktu widzenia polskiego prawa te kwitki nie maja zadnej wartosci prawnej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko