Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
właściwy trym w skrzydle
Autor Wiadomość
wojtek_potoczak
[Usunięty]

Wysłany: 01-04-2008, 10:43   

TomS napisał/a:
Poruszanie nią to przemieszczanie "pływaka" a nie "balastu". Pod wodą, oczywiście. Ale chyba niewielkie ma znaczenie zachowanie "na sucho"...

Napisalem o przesunieciu srodka ciezkosci, a nie o balascie.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 01-04-2008, 21:49   

wojtek_potoczak napisał/a:
TomS napisał/a:
Poruszanie nią to przemieszczanie "pływaka" a nie "balastu". Pod wodą, oczywiście. Ale chyba niewielkie ma znaczenie zachowanie "na sucho"...

Napisalem o przesunieciu srodka ciezkosci, a nie o balascie.

Doskonale zrozumiałem co napisałeś i nawet śmiem twierdzić, że wiem co miałeś na myśli.
Stąd moja opozycja w tej kwestii.

Napiszę zatem to samo inaczej:
1. Problem - jak zmieni się trym nurka będącego całkowicie pod wodą, w pozycji "poziomej na brzuchu" na skutek przeniesienia rąk odzianych w neopren z pozycji "przed głową" do pozycji "wzdłuż tułowia"?
2. Odpowiedź - głowa opadnie a nogi się uniosą.
3. Uzasadnienie - ręce odziane w neopren są lżejsze od wody zatem ich dodatnia pływalność zostanie przesunięta z okolic głowy do okolic brzucha.

Z całym szacunkiem ale "jaśniej" się nie da. I nie trzeba.

[ Dodano: 01-04-2008, 21:51 ]
robertg napisał/a:
pod warunkiem ze na butli nie na "stopy"
Tak. Nie stosuję stóp na moich stalówkach a na pożyczanych alu ich przeważnie nie ma. Zapominam, że niektórzy je stosują.. :)

Leszek Remesz 

Stopień: DM, EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2008, 16:26   

Jeśli Cię dobrze zrozumiełam Hara-Kiri to praktycznie jesteś wyważony i wytrymowany w związku z tym proponuje spróbować po prostu oddychać przeponą a nie szczytami płuc co zapewni ,że środek wyporu znajdzie się w środku ciążenia. Jeżeli teraz będziesz miał tendencje do pochylania się to wytyrmuj je powietrzem w płucach. Ja tak robię i praktycznie odruchowo przetaczm powietrze od przepony do szczytów gdy trym ulega zachwianiu.

hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 15:31   

Leszek Remesz napisał/a:
(...)proponuje spróbować po prostu oddychać przeponą a nie szczytami płuc co zapewni ,że środek wyporu znajdzie się w środku ciążenia. Jeżeli teraz będziesz miał tendencje do pochylania się to wytyrmuj je powietrzem w płucach.

A propos oddychania, mam wrażenie, że skrzydło jest bardziej 'czułe' niż jacket na sposób w jaki się oddycha. Staram się nie oddychać tak, jakbym miał zdmuchnąć 50 świeczek z tortu a mimo to, czuję wyraźnie zmianę głębokości przy każdym wdechu i wydechu.

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 03-04-2008, 15:57   

hara-kiri napisał/a:
A propos oddychania, mam wrażenie, że skrzydło jest bardziej 'czułe' niż jacket na sposób w jaki się oddycha. Staram się nie oddychać tak, jakbym miał zdmuchnąć 50 świeczek z tortu a mimo to, czuję wyraźnie zmianę głębokości przy każdym wdechu i wydechu.

Kształt worka nie ma znaczenia. A że odczuwalny jest każdy wdech to normalne.

Leszek Remesz 

Stopień: DM, EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-04-2008, 15:58   

OK Hara-Kiri, ale przy spokojnym wdechu wciągasz ok 2 litrów powietrza (ew.mieszanki) czyli zmniejszasz pływalnośc o ok 2 kg i jeżeli to "odciązenie" będzie wystarczająco odległe od środka wyporu do dostaniesz rotacji. Więc proponuję oddychać spokojnie (nie zdmuchiwać świeczek w żadnym razie) ale odpowiednią częścią płuc by zapobiec temu zjawisku. :-) Powodzenia w ćwiczeniach

hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 01:42   

Uprzejmie informuję, o ile kogoś to interesuje, że pomogło przeniesienie tylnych kieszeni z dolnego pasa mocującego butlę na górny.
Miałem dziś w kieszeniach na górnym pasie mocującym butlę, po 0,80 kg w każdej, a w kieszeniach na pasie biodrowym po 2kg w każdej.
Utrzymywanie rąk przed sobą pozwalało zachować poziomą pozycję, podczas gdy ułożenie rąk wzdłuż tułowia z lekkim złamaniem ciała dawało możliwość łatwego zejścia w dół.
Istotne było oddychanie przeponowe bez głębokich wdechów i zdmuchiwania świeczek. Dużo łatwiej też pływało mi się żabką.
Wiem też, że chcę proste i sztywne płetwy typu Jet Fin, ze sprężynami zamiast skomplikowanych zapięć typu ABS, które posiadam. :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu