Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-04-2008, 21:49
wojtek_potoczak napisał/a:
TomS napisał/a:
Poruszanie nią to przemieszczanie "pływaka" a nie "balastu". Pod wodą, oczywiście. Ale chyba niewielkie ma znaczenie zachowanie "na sucho"...
Napisalem o przesunieciu srodka ciezkosci, a nie o balascie.
Doskonale zrozumiałem co napisałeś i nawet śmiem twierdzić, że wiem co miałeś na myśli.
Stąd moja opozycja w tej kwestii.
Napiszę zatem to samo inaczej:
1. Problem - jak zmieni się trym nurka będącego całkowicie pod wodą, w pozycji "poziomej na brzuchu" na skutek przeniesienia rąk odzianych w neopren z pozycji "przed głową" do pozycji "wzdłuż tułowia"?
2. Odpowiedź - głowa opadnie a nogi się uniosą.
3. Uzasadnienie - ręce odziane w neopren są lżejsze od wody zatem ich dodatnia pływalność zostanie przesunięta z okolic głowy do okolic brzucha.
Z całym szacunkiem ale "jaśniej" się nie da. I nie trzeba.
[ Dodano: 01-04-2008, 21:51 ]
robertg napisał/a:
pod warunkiem ze na butli nie na "stopy"
Tak. Nie stosuję stóp na moich stalówkach a na pożyczanych alu ich przeważnie nie ma. Zapominam, że niektórzy je stosują..
Jeśli Cię dobrze zrozumiełam Hara-Kiri to praktycznie jesteś wyważony i wytrymowany w związku z tym proponuje spróbować po prostu oddychać przeponą a nie szczytami płuc co zapewni ,że środek wyporu znajdzie się w środku ciążenia. Jeżeli teraz będziesz miał tendencje do pochylania się to wytyrmuj je powietrzem w płucach. Ja tak robię i praktycznie odruchowo przetaczm powietrze od przepony do szczytów gdy trym ulega zachwianiu.
Wysłany: 03-04-2008, 15:31
Leszek Remesz napisał/a:
(...)proponuje spróbować po prostu oddychać przeponą a nie szczytami płuc co zapewni ,że środek wyporu znajdzie się w środku ciążenia. Jeżeli teraz będziesz miał tendencje do pochylania się to wytyrmuj je powietrzem w płucach.
A propos oddychania, mam wrażenie, że skrzydło jest bardziej 'czułe' niż jacket na sposób w jaki się oddycha. Staram się nie oddychać tak, jakbym miał zdmuchnąć 50 świeczek z tortu a mimo to, czuję wyraźnie zmianę głębokości przy każdym wdechu i wydechu.
A propos oddychania, mam wrażenie, że skrzydło jest bardziej 'czułe' niż jacket na sposób w jaki się oddycha. Staram się nie oddychać tak, jakbym miał zdmuchnąć 50 świeczek z tortu a mimo to, czuję wyraźnie zmianę głębokości przy każdym wdechu i wydechu.
Kształt worka nie ma znaczenia. A że odczuwalny jest każdy wdech to normalne.
OK Hara-Kiri, ale przy spokojnym wdechu wciągasz ok 2 litrów powietrza (ew.mieszanki) czyli zmniejszasz pływalnośc o ok 2 kg i jeżeli to "odciązenie" będzie wystarczająco odległe od środka wyporu do dostaniesz rotacji. Więc proponuję oddychać spokojnie (nie zdmuchiwać świeczek w żadnym razie) ale odpowiednią częścią płuc by zapobiec temu zjawisku. Powodzenia w ćwiczeniach
Wysłany: 07-04-2008, 01:42
Uprzejmie informuję, o ile kogoś to interesuje, że pomogło przeniesienie tylnych kieszeni z dolnego pasa mocującego butlę na górny.
Miałem dziś w kieszeniach na górnym pasie mocującym butlę, po 0,80 kg w każdej, a w kieszeniach na pasie biodrowym po 2kg w każdej.
Utrzymywanie rąk przed sobą pozwalało zachować poziomą pozycję, podczas gdy ułożenie rąk wzdłuż tułowia z lekkim złamaniem ciała dawało możliwość łatwego zejścia w dół.
Istotne było oddychanie przeponowe bez głębokich wdechów i zdmuchiwania świeczek. Dużo łatwiej też pływało mi się żabką.
Wiem też, że chcę proste i sztywne płetwy typu Jet Fin, ze sprężynami zamiast skomplikowanych zapięć typu ABS, które posiadam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko