Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Fajka i dwumetrowy wąż.
Autor Wiadomość
hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 01:02   

Kelo napisał/a:
Tak ale jak się nie ma suchacza i dodatkowo jak się nie chce jej pakować do kieszeni to może macie jakiś pomysł jak to sęsownie zamocować np. do uprzęży?? Poza tym ja uważam że fajka jest dość przydatna.

Hi Kelo,
ja to świeżak jestem, ale z lektury książki pana Jablonskiego wynika, że fajka rzeczywiście raczej przeszkadza. Z drugiej strony pan JJ zaleca nurkowanie z dwoma backupowymi latarkami mocowanymi na taśmie uprzęży. Może więc, o ile w najbliższym czasie nie będziesz eksplorował ciemnych, ciasnych i ciągnących się kilometrami jaskiń, a posiadanie przy sobie fajki uważasz za wskazane, spróbuj przytwierdzić ją na taśmie w miejscu przeznaczonym na jedną ze wspomnianych latarek...?

O, to może i ja się podłączę z pytaniem. Nie mam suchara i na razie będę pływał w skafandrze mokrym, który nie posiada na udach kieszeni. Gdzie więc mógłbym przymocować (schować) np. kołowrotek z bojką?
Będę pływał w skrzydle z pojedynczą butlą. Chciałbym zachować najprostszą konfigurację DIR'ową.
Ostatnio zmieniony przez hara-kiri 07-04-2008, 01:19, w całości zmieniany 1 raz  

Łukasz M. 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 01:09   

hara-kiri napisał/a:
spróbuj przytwierdzić ją na taśmie w miejscu przeznaczonym na jedną ze wspomnianych latarek...?

Koniecznie trzeba przywiązać karabinek, pytanie tylko, gdzie kupić DIR fajkę z oczkiem, do wiązania karabinków? :-P

hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 01:23   

Łukasz Mączka napisał/a:
hara-kiri napisał/a:
spróbuj przytwierdzić ją na taśmie w miejscu przeznaczonym na jedną ze wspomnianych latarek...?

Koniecznie trzeba przywiązać karabinek, pytanie tylko, gdzie kupić DIR fajkę z oczkiem, do wiązania karabinków? :-P

:) myślałem o wsunięciu fajki pod gumki na taśmie :)

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 01:38   

hara-kiri napisał/a:
Nie mam suchara i na razie będę pływał w skafandrze mokrym, który nie posiada na udach kieszeni. Gdzie więc mógłbym przymocować (schować) np. kołowrotek z bojką?

Do tego celu służą kieszenie mocowane do uda i pasa biodrowego lub wygodniejsze w użyciu DIRgaloty.

hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 01:46   

waldo napisał/a:
Do tego celu służą kieszenie mocowane do uda i pasa biodrowego lub wygodniejsze w użyciu DIRgaloty.

Dziękuję:) A mógłbym prosić o więcej info n/t DIRgalotów? :ping: Może jakieś foto, producent, etc. ?

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 01:55   

http://divetrek.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1150
http://divetrek.com.pl/fo...highlight=#9092

hara-kiri 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 02:13   

Dzięki Waldo:) Niedawno zarejestrowałem się na forum DiW, ale jeszcze nie przekopałem większości tematów:)

snupi 

Stopień: padi
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 02:14   

witam
kup sobie dobrą fajkę - przyda Ci się podczas pływania nad rafą
w nurkowaniu fajka przeszkadza i możesz ją olać - naucz się pokonywać fale bez fajki (polecane) pokonywanie jakiegoś dystansy na powierzchni odbywa się w większości na plecach (łatwiej i wygodniej) więc fajka jest bez użyteczna
jacekplacek napisał/a:
Spotkałem się nie dawno ze stwierdzeniem, że fajka jest niezbędna w nurkowaniu przy wysokiej fali. Jest to jedyne w miarę uzasadnienie jej posiadania. Trochę nie rozumiem
i nie staraj sie tego zrozumieć (gupota)
piotrek_n napisał/a:
tak, ale jezeli ktos ma długi wąz to przy wysokiej fali poprostu oddycha z automatu ;)
a co jak nie ma powietrza ??
Beeker napisał/a:
Mimo, że od mojego pierwszego kursu już trochę minęło, to fajka jest przydatna ...
do bzykania (-:
BitPump napisał/a:
A jaki Ty kurs robisz, że masz mieć długi wąż i fajkę?
nie mam pojęcia jakie ma znaczenie długi wąż i fajka ale pewno brak umiejetności odwinięcia węża
nigdy nie przypuszczałem że nie można nurać z długim wężem i fajką
BitPump napisał/a:
Skoro instruktor już na podstawowym kursie daje Ci długi wąż, to zapewne wyrzuci Ci fajkę.
myślałem że dlugi wąż to udogodnienie w niektórych sytuacjach a fajka służy do oddychania na powierzchni leżąc na brzuszku - mam nadzieje że następnym razem jak bedę nurał na z długim węzem to nikt mi nie zabierze i wyrzuci mojej fajeczki (-;

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2008, 08:40   

Wszyscy sie juz wypowiedzieli na temat fajka czy nie, a ja tylko dodam, ze sa takie federacje, gdzie fajka jest tzw. obowiazkowym elementem wyposazenia. Znany jest przypadek, gdzie doswiadczony nurek, z paroma tysiacami nurkowan (rowniez w extremalnych warunkach), mial maly problem na Spitsbergenie (albo na Grenlandii, nie pamietam dokladnie). Skonczylo sie wszystko dobrze, ale ubezpieczyciel federacyjny odmowil pokrycia kosztow leczenia, gdyz z raportu z wypadku wyniklo, ze nie mial obowiazkowego wyposazenia (fajki). Nurek ten pokryl koszta sam (stosunkowo niewielkie) i juz nie jest czlonkiem tej federacji, gdyz zdenerwowal sie okrutnie. Stad tez olalem ubezpieczyciela federacyjnego i kupilem inne ubezpieczenie :-)
Ostatnio zmieniony przez gorcio 07-04-2008, 08:40, w całości zmieniany 1 raz  

dzinks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 08:41   

hara-kiri napisał/a:
Gdzie więc mógłbym przymocować (schować) np. kołowrotek z bojką?

Jeszcze możesz podczepić do tylnego D-ringu na pasie krocznym.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2008, 09:42   

snupi napisał/a:
piotrek_n napisał/a:
tak, ale jezeli ktos ma długi wąz to przy wysokiej fali poprostu oddycha z automatu ;)

To wraca na kurs nauczyć się planować nurkowania (gospodarka gazami) i pływać na plecach.

~BitPump

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2008, 13:31   

gorcio napisał/a:
a ja tylko dodam, ze sa takie federacje, gdzie fajka jest tzw. obowiazkowym elementem wyposazenia.

Możesz podać jaka i gdzie taki wymóg?

[ Dodano: 11-04-2008, 13:33 ]
BitPump napisał/a:
snupi napisał/a:
piotrek_n napisał/a:
tak, ale jezeli ktos ma długi wąz to przy wysokiej fali poprostu oddycha z automatu

To wraca na kurs nauczyć się planować nurkowania (gospodarka gazami) i pływać na plecach.

Nie zawsze zależy to od planowania. Na powierzchni poj. butli też jest ograniczona.

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-04-2008, 14:02   

jacekplacek napisał/a:
gorcio napisał/a:
a ja tylko dodam, ze sa takie federacje, gdzie fajka jest tzw. obowiazkowym elementem wyposazenia.

Np. SDI i PADI - na kursach kursant ma mieć fajkę.

jacekplacek napisał/a:
BitPump napisał/a:

Nie zawsze zależy to od planowania. Na powierzchni poj. butli też jest ograniczona.

Dobry Panie! Gospodarka gazami dotyczy także przemieszczania się po powierzchni, a nie tylko pod wodą.

Moim zdaniem nurkowanie zaczyna się od pobudki rano i kończy zapaleniem wieczornej shishy.
Nawet właściwe śniadanie jest częścią planu nurkowego!
Nurkowania techniczne zaczynają się jeszcze wcześniej.

Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że ktoś przy zdrowych zmysłach jest na powierzchni 400m od łodzi, jest duża fala, nie ma fajki, nie ma gazu w butli i nie umie płynąć na plecach.

Gospodarka gazami to całościowe myślenie o bezpiecznym powrocie do domu, a nie na wynurzeniu się do powierzchni.

~BitPump

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2008, 17:36   

jacekplacek napisał/a:

Belgijski CMAS (LIFRAS) tego wymaga. Ich flamandzka odmiana, NELOS, rowniez.
Nie tylko na kurs, ale i do zwyklych nurkow.

maciekusa 

Stopień: diving
Kraj:
United States

Wysłany: 11-04-2008, 19:53   

Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że ktoś przy zdrowych zmysłach jest na powierzchni 400m od łodzi, jest duża fala, nie ma fajki.

no, szczegolnie jak ktos duzo pali.

Arecki 

Stopień: NSS-CDS, TDI
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 11-04-2008, 21:07   

maciekusa napisał/a:
no, szczegolnie jak ktos duzo pali.

Widzialem goscia ktory w karnistrze latarki chowal fajki i zapalniczke :) szczegolnie jak robil travers pomiedzy jaskiniami i do samochodu mial daleko
Moze to jest sposob na trapiace autora pytanie :D

Łukasz M. 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-04-2008, 21:40   

maciekusa napisał/a:
jest na powierzchni 400m od łodzi, jest duża fala, nie ma fajki.

Fajka daje złudne wrażenie, że możemy śmiało oddychać, mając fajkę w ustach, szczególnie przy dużej fali, mamy całkiem dużą szansę na zaciągnięcie sporej ilości wody ;)

maciekusa 

Stopień: diving
Kraj:
United States

Wysłany: 11-04-2008, 21:50   

Łukasz Mączka napisał/a:
maciekusa napisał/a:
jest na powierzchni 400m od łodzi, jest duża fala, nie ma fajki.

Fajka daje złudne wrażenie, że możemy śmiało oddychać, mając fajkę w ustach, szczególnie przy dużej fali, mamy całkiem dużą szansę na zaciągnięcie sporej ilości wody ;)

Dokladnie a czlowiek nie wielblad pic musi.
Ostatnio zmieniony przez maciekusa 11-04-2008, 21:51, w całości zmieniany 1 raz  

Kelo 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2008, 07:17   

A jak się ma sprawa przy nurach podlodowych

BitPump 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2008, 07:40   

Kelo napisał/a:
A jak się ma sprawa przy nurach podlodowych

Wierzysz, że jak się komuś skończy gaz w butli to uda mu się oddychać przez fajkę będąc pod lodem? Tak, jeśli będzie w przeręblu. Ale będąc w przeręblu bez gazu to ja bym po prostu wyszedł z wody.

Ewentualne przewiercenia cienkiego lodu (były takie próby) mają szansę powodzenia, ale trzeba mieć sporo gazu na akcję.

~BitPump

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu