Wiek: 42 Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 412 Skąd: z morza i marzeń
Wysłany: 15-06-2008, 15:06
I napisał/a:
Ty nie chciał byś, żeby twój instruktor miał dodatkowo pojęcie z PRAKTYKI o tym, czego uczy? Nie chciałbyś, żeby ta wiedza była mniej więcej "up to date"?
I napisał/a:
Puszor napisał/a:
Nie wiem. Nie spotkałem nigdy TS. Nie wiem też ile nurkowań robi ... Mówiąc szczerze mało mnie to interesuje. Dziwię się, że tak Ci zależy na tym żeby TS trenował? Szkolisz się u niego czy jak?
KrystianPoland napisał/a:
W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej ....
Cytat:
Z tego co piszesz i jak piszesz trochę wygląda, że chyba nie masz więcej niż 16-18 lat, więc może "autorytet" na miarę "zastępowego ZHP" będzie ci leżał...
No i miejsce... Parę razy objechałem Lampackie na rowerze dookoła i był tam tylko jeden paskudny ośrodek rodem z ZSMP, ciekawe, czy to właśnie ten wybrał ..
Lat mam trochę więcej bo 27 ale jak widzisz jest to miejsce dla początkujących i dlatego właśnie tu zadałem swoje pytania odnośnie kursu.Nie znam T.S ale widziałem jego książki w necie więc na pierwszy rzut oka pomyślałem że gość zna się na rzeczy,skoro tak opisują go reklamujący jego książki.Jako dopiero co przyszły adept tego sportu mam prawo do pomyłek i dlatego posty pisze w tym dziale.Skoro I jesteś takim specem powinieneś to zrozumieć.....
Ostatnio zmieniony przez KrystianPoland 15-06-2008, 15:14, w całości zmieniany 2 razy
Zajęcia często prowadziła dziewczyna jakiegoś przypadkowego instruktora. Pewnie był to jakiś tani instruktor, być może dostawał od TS za mało kasy, bo mu się często nawet nie chciało wejść do wody.
KrystianPoland i to miałem na myśli... to instruktora czynnego powinienes szukac nie koniecznie w okolicy swojego zamieszkania.
Lat mam trochę więcej bo 27 ale jak widzisz jest to miejsce dla początkujących ...
Sorry, jeżeli cię uraziłem, nie to było moją intencją.
Nadinterpretowałem tylko "nabranie się" na bełkot marketingowy TS...
KrystianPoland napisał/a:
"W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej ...."
Nie znam T.S ale widziałem jego książki w necie więc na pierwszy rzut oka pomyślałem że gość zna się na rzeczy,skoro tak opisują go reklamujący jego książki....
Weź poprawkę na to, że to ON SAM reklamuje swoje książki... (w w. wym. właśnie sposób)
Tak na serio, moim zdaniem, masz 27 lat - TS już nie jest dla ciebie.
Z drugiej strony CMAS to chyba jedna z ostatnich organizacji "powiem ci tyle i le sam wiem", a nie "powiem ci tyle za ile zapłacisz".
Niestety trzeba znależć kogoś:
- kto wie
- komu się jeszcze chce...
Skontaktuj się bezpośrednio z kilkoma instruktorami bezpośrednio, spróbuj pogadać i wyczuć nastawienie... Powodzenia
I dlaczego odradzasz CMAS? Ma tyle samo zwolenników co przeciwników,chyba że się myle.Polecisz PADI?
$$ [Usunięty]
Wysłany: 15-06-2008, 18:08
I napisał/a:
Cerberiusz napisał/a:
Mnie T.S. wygląda na maniaka, który kocha nurkowanie i CMAS (to ostatnie to chyba aż do przesady).
Ja raczej odniowsłem wrażenie, że przede wszystkim jest fascynatem własnej osoby i własnego "autorytetu"... (taki $$ "realu"...)
(i jest na ten temat "bardzo wrażliwy" ... )
Znam ludzi doskonale pasujących do tej charakterystyki (nie jest to odbicie w lustrze), TS daje się przekonać jeśli się umie argumentować, ten z PW niestety nie.
Wysłany: 15-06-2008, 19:07
Krystian...
Kilka groszy ode mnie...
Mam stopień P2 CMAS i myślę nad zrobieniem Dajwmajstra w PADI, ale muszę znaleźć sobie odpowiedniego instruktora i może zrobić jeszcze kilka nurkowań, wiec tak jak mową przedmowcy - nie zwracaj uwagi na federacja, zwracaj uwagę na instruktora
Nigdy nie miałem nic wspólnego ani z MCN ani z T.S. - nigdy nie byłem w ich bazie, nie nurkowałem z nimi od nich, wiec generalnie nie mam pojęcia jak szkolą, ale wydaje mi się, że lepiej będzie jak wybierzesz MCN, gdyż u Strugala możesz nabawić sie jego dziwnej, ortodoksyjnej filozofii CMAS, a to wydaje mi się jakoś wyjątkowo złe i jeszcze zrazisz sie do innych federacji, które pod pewnymi względami sa zdecydowanie lepsze niż CMAS...
....gdyż u Strugala możesz nabawić sie jego dziwnej, ortodoksyjnej filozofii CMAS, a to wydaje mi się jakoś wyjątkowo złe i jeszcze zrazisz sie do innych federacji, które pod pewnymi względami sa zdecydowanie lepsze niż CMAS...
Skoro nie chcesz robić P3 w CMAS zastanawiam się czemu wybierasz PADI,i pod jakimi względami CMAS jest gorsze od innych federacji?
Wysłany: 15-06-2008, 19:37
Wybieram PADI, ze względów...zatrudnienia. Stopień dajwmajstra PADI daje możliwość zatrudnienia przy kursach nurkowaniu i to na cały świecie... , a P3 to takie trochę nie wiadomo co...ale na pewno nie daje takich możliwości zatrudnienia jak PADI
CMAS jest gorszy od innych federacji, jeśli chodzi o sprawy zatrudnienia P3/DM, a tym bardziej przy stopniach instruktorskich - patrz to co napisałem wyżej, oraz jeśli chodzi o kursy nurkowań technicznych, choć je oferuje to nawet przez chwile się nad nimi nie zastanawiałem. Od tego typu kursów oraz nurkowań to jest IANTD, TDI oraz ITDA, w tych federacjach szkolą najlepsi polscy nurkowie techniczni...
Na wstepie powiem ze uwielbiam takie posty. Ilu nurków tyle opini.Moje pytanie do Andrzeja. Znasz TS???Poznales go osobiście czy jestes jedna z wielu osób które wyrabiaja sobie opinie na podstawie zdania innych albo wyczytanych opini????Poprostu pytam bo czesto spotykam ludzi którzy kogos nieznaja ale opinie maja wyrobioną na podstwaie opini innych!!! Co do publikacji TS. Kazdy ma swoje zdanie.
Jestem ABSOLWENTEM Mazurskiego Centrum Nurkowego. P1 oraz P2 robilem u Piotrka Krzewińkiego i nigdy niepowiem o tej bazie złego słowa. Zdobylem u nich duza wiedzę i dzieki nim nurkowanie stalo sie dla mnie pasją.Niezapomniane chwile,wrazenia.Trzbea bedzie jeszce wrócic na Mamry:D
Znam także bardzo dobrze Tomka Strugalskiego i tez niepowiem zlego slowa. Z tego co wiem jest to kontroweryjna osoba w Polskim nurkowaniu. Kazdy ma swoje zdanie. O to w tym chodzi. Co do tego czy nurkuje????Odpowiedz jest taka że TAK i mitem jest to że nie wchodzi do wody. Co do Bazy. Jak dla mnie jest OK+. Co do jeziora hmmm. Duzo trzeba znaleźć i zatopic ale od czegoś trzeba zaczać bo to jest nowa baza.
W jednym z postów padło stwierdzenie abys obejrzał nie tylko te 2 szkoły nurkowe tylko sie rozejrzał bo centruw nurkowych w rejonie Mazur jest naprawde duzo. Masz np jezioro Hańcza baza SIren Diving instruktor to ANdrzej Roszkowski, Piłakno z baza Aquariusa. W gizycku klub Płetwal i wiele innych w róznych FEDERACJACH kto co woli. Moim zdaniem to nie forum oraz posty na nim powinny wplynac na twoja decyzje co do miejsca robienia kursu tylko moim zdaniem zadzwon do MCN do Piotrka Krzewińskiego, do AD do Tomka Strugalskiego. Zapytaj pogadaj. Sam sobie opinie wyrobisz z czasem. To jest twoja Decyzja. Ja osobiscie niebede Ci nic polecał. Twój wybór. Rozejrzyj sie poszukaj. Podejmij decyzje. Zawsze jak zrobisz kurs w innej bazie to nieznaczy ze niemozesz nurkowac gdzes indziej. Poza tym zastanów sie nad federacja jest ich sporo kazda posiada wielu instruktorów. Jest PADI,CMAS,NAUI,IANTD i wiele innych.Forum moze Cie tylko naprowdzic na konkretne szkoły nurkowe,federacje, ułatwi Ci ich odnalezienie. Napewno spotkasz sie także z negatywnymi opiniami o MCN jak i AD i calej reszcie. Ilu ludzi tyle opini.
hatorihanza-bardzo mi pomogłeś,jestem tego samego zdania.Każdy chwali federacje w której robił kurs.Ale przecież zawsze "wyższy" szczebel moźna zrobić w PADI lub w CMAs czy też innej-nieprawdaż ????
Ludzie wiem jakie podejscie jest Tomka do innych federacji. Moze z racji mojego niezadługiego doswiadczenia nie widze nic zlego w innych federacjach. Sam chce tez zrobic uprawnienia w innej federacji np w IANTD. Dla nektorych CMAS to wszystko trzeba byc otwartym na nowa wiedzę. Jak dla mnie CMAS to OLD SCHOOL. Moze dlaego ze najdluzej jest w naszym pieknym kraju. Niewiem nie mi to oceniac. Tak wogole niemialem zasu na szukanie szkoly nurkowej w 2000 roku. Tata powiedzial tam jediesz wiec pojechalem tydzień pózniej. No oczywiscie zakup ABC w NowejAMie. Hehehe.Piekne stare czasy I tak juz zacząłem przygode z CASEM i tak póki co zostałem.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Szyderca 15-06-2008, 21:06, w całości zmieniany 1 raz
a moze wreszcie centra nurkowe szanowalyby jeziora, ktore uzytkuja i PRZESTALY W NICH COKOLWIEK ZATAPIAC!!!!!!
Jak na centra nurkowe to kiepskie podejscie do ekologii i szacunku do wody.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 15-06-2008, 21:57
hatorihanza napisał/a:
TS pod wodą
Taaaa... Nurkuje.... bo się pewnie pływać nie nauczył....
hatorihanza napisał/a:
Poza tym zastanów sie nad federacja jest ich sporo ...
...Sam chce tez zrobic uprawnienia w innej federacji np w IANTD
Dobrze, że Ty zacząłeś
W IANTD akurat jest dość rozbudowany program i starannie dobrani(przynajmniej mam taką nadzieję) instruktorzy. Kiedyś usłyszałem taką motywację: "program szkolenia na P-2 jest kopletnie przeładowany i trudno solidnie to przerobić w ramach normalnego trybu. Znacznie lepiej jest zrobić osobno AOWD(P-2 też daje "uprawnienia" praktycznie tylko do 30m) i osobno solidny kurs Rescue"
Wiem, że jest to dłuższa i zarazem droższa droga, ale pożądnie zrobione te kursy osobno dają znacznie więcej. Zarówno pod kątem nurkowań jaki satysfakcji ze szkolenia. Trudno zdobyć program szkolenia na stopnie w KDP CMAS. Ale być może go zdobędziesz i porównasz z programem IANTD i sam zobaczysz różnice. Wypada znacznie na korzyść IANTD. Dodatkowo, co już raz pisałem, nie masz problemu typu: ktoś będzie miał kaprys i nie uzna mi stopnia. Zobacz o czym piszę. I to jest bez złośliwości wobec KDP. Po prostu warto mieć świadomość pewnych faktów.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 15-06-2008, 22:00, w całości zmieniany 2 razy
Ach to jest program na P2, bo akurat ten mnie interesował ale bez trudu znajdziesz inne. P2 ma uprawnienia do 40 m w towarzystwie przynajmniej jednej osoby z wyższym stopniem.
I dlaczego odradzasz CMAS? Ma tyle samo zwolenników co przeciwników,chyba że się myle.Polecisz PADI?
Wręcz przeciwnie, moim zdaniem w CMASie można sporo wygrać, trzeba tylko starannie wybrać instruktora...
P.
I
PS.1
Nie lubię systemów szkolenia, gdzie wiedza jest podzielona na małe oddzielnie płatne "łatki". Mam wrażenie bycia ciągle dojonym...
Np. zaskoczył mnie fakt, że znajomi Adwanced Open Water.. PADI, (po chyba dwóch dodatk. specjalizacjach), z całej medycyny nurkowej słyszeli tylko o urazie ciśnieniowym płuc.
PS.2
Swoją drogą ciekawe, czy TS opuszczając przybytek w Kownatkach wyciągnął z wody wszystkie: Trabanty, Nysy, Fiaty (wszyskie ponoć zaspawane, ponoć dla bezpieczeństwa kursantów) ...
[ Dodano: 16-06-2008, 01:19 ]
jacekplacek napisał/a:
To nie jest oficjalna witryna KDP CMAS i trudno proponowany program zweryfikować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko