Nurałem z nimi w Kalithea bay - żeby nie jechać do Rodos to umówiłem się z nimi już w Kalithea.
Nurkowanie tam to raczej dla Animalsów bardzo łatwe - max głębokośc jaką da się osiągnąć to 16 metrów - fajne formacje skalne.
Można z nimi pojechać też na ściankę (Anthony Quinn) taką do 30+ oraz na jakieś 2 wraki: jeden chyba kutra a drugi nie pamiętam.
Sprzęt lepiej weź swój - automaty napewno bo moje pożyczane od nich ciekły z każdego możliwego miejsca skąd może ciec - i tak gazu wystarczyło mi na ponad 90 minut - czym wprawiłem ich w osłupienie
Ogólnie Rodos rajem dla nurków nie jest - 2 nurkowania to jakieś 70 Euro a widoki średnie. Tyle że na bezrybiu i rak ryba
Nurkowanie w Grecji to raczej niemiła sprawa. Maja fobie na punkcie nurków złodziei. Na rejsach zachodzę do tamtejszych baz, ale ich widok daleko odbiega choćby od standardów Egiptu.
Najgorsza baza chyba na Milos w miejscowości Polonia , najlepsze chyba na Santorini.
Miejsca do do nurkowania są uprzednio sprawdzane przez nurków rządowych i jak nic tam nie ma to jest zgoda.
Ich fobia posunięta jest tak daleko, że jak nurkowaliśmy w ABC, to żona używając kamizelki asekuracyjnej - słabo pływa - została posadzona na nurkowanie z butlą. Wpadli do nas policjanci i przetrząsnęli cały jacht. Mieli nawet nurka, który sprawdził pod jachtem i na dnie. Byli bardzo rozczarowani, że butli nie znaleźli i byli bardzo niemili.
Najlepsze nurkowanie na Delos ale po 15 minutach mieliśmy już towarzystwo policyjnej motorówki ale obyło się bez zatarć.
Ogólnie nurkowania słabe, woda czysta, pod woda w dostepnych miejscach nurkowych - nuda.
Jeśli na dłuższy pobyt na jednej wyspie, to zabrał bym abc i automat oraz cieniutką piankę jak masz. Żadnych szpejów dodatkowych.
Spotkałem jacht nurków z Francji. Mieli namiary na ciekawe miejsca - nie podzielili się mimo wódy - i swój sprzęt.
Ubierali się pod pokładem, następnie wyskakiwali w biegu a jacht odpływał i wracał o umówionej porze.
Jednak to już przegięcie.
W całej Grecji, z wyjątkiem półwyspu Halkidiki - gdzie nic nie ma, co osobiście sprawdziłem - jest zakaz nurkowania ze sprzętem poza ABC.
Nurkować wolno tylko za pośrednictwem tamtejszych baz. Właściciel bazy zgłasza rejon, w który będzie zabierał nurków, przyjeżdża ekipa nurków rządowych i jak nic na dnie nie znajda to zezwalają. Dlatego wielu z właścicieli ma "prywatne" miejsca i zabiera tam "swoich".
Tak właśnie obejrzałem kilka wraków na Krecie
Nie wiem, na jakiej zasadzie zabierają sprzęt, ale rozmawiałem z kolesiem z Niemiec któremu właśnie zabrali. Twierdzi, że nie nurkował w sprzęcie tylko w ABC polował - to wolno. Oni przypłynęli po kilku godzinach i zabrali mu sprzęt "do wyjaśnienia". Sprawa miała odbyć się przed greckim sadem w niewiadomym terminie. Oznacza to faktyczny przepadek sprzętu.
U nas też szukali sprzętu, dając do zrozumienia, że go konfiskują - ale nie znaleźli
Piszesz o karze za kradziez popelniona czy tylko podejrzenie ?
Jesli taka jest ustawowa kara - to popieram.
wiesz tylko ze myslenie jest takie -----ma butle to pewnie zlodziej.
wiesz ja mam inne zdanie o sobie i swoim sposobie nurkowania wiesz ------ogladamy nie dotykamy.
a swoja droga to widzialem starozytne amfory
i o dziwo nie ukradlem i nie rozbilem tylko zalowalem ze nie zabralem aparatu foto
bo to w grecji bylo JEDYNE CIEKAWE NURKOWANIE
Ostatnio zmieniony przez lkulos 22-01-2009, 10:48, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko