Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup butli
Autor Wiadomość
Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2009, 09:07   

Jeśli mogę coś zasugerować - to myślę że najpierw powinieneś trochę ponurkować na butlach pożyczanych. Jesteś OWD, więc domyślam się, że nie za dużo nurków za Tobą?
Elementem decydującym IMO powinno być, ile powietrza potrzebujesz? A jest to funkcją wielu czynników, m. in. Twojego wieku, sprawności fizycznej, wagi, wydolności organizmu, objętości i sprawności płuc, doświadczenia, głębokości nurkowania, rodzaju skafandra, temperatury zewnętrznej itd. Z nurka na nurka będziesz z pewnością chciał pobyć pod wodą jak najdłużej, więc skoro kupisz np. 11 ALU, to po krótkim czasie może się okazać, że jest ona dla Ciebie stanowczo za mała - i znów wydatki - albo przesiadka na twina albo wymiana na 15 lub 18 litrów. Stąd proponuję szklankę zimnej wody, następnie 1 sezon nurkowania na butlach pożyczanych, a potem - sam zobaczysz, nie będziesz miał w tym temacie żadnych wątpliwości.

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2009, 11:05   

Grzegorz_N napisał/a:
więc skoro kupisz np. 11 ALU, to po krótkim czasie może się okazać, że jest ona dla Ciebie stanowczo za mała

Tylko że danielmichalak nie pisał że taką chce kupić, pisał że chce stalową 15

Grzegorz_N napisał/a:
- i znów wydatki - albo przesiadka na twina albo wymiana na 15 lub 18 litrów.

Dlaczego przesiadka/wymiana Konrad pisał że zostanie na stage.
Ja świadomie poszedłem tą drogą i nie żałuje najpierw S80 potem okazyjnie druga na stage a dopiero potem twin.

robman
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2009, 11:34   

__________________________________________________________________________________________
Cytat:

Tak naprawdę to, co może przeszkadzać w 230. to jej troche zwiększony ciężar (z drugiej strony targa się mniej ołowiu :) ).
No i , że dość często i tak biją 200 "na gorąco".

Cytat:

To wg. ciebie średnie ciśnienie po redukcji wynosi?:
a. od 0 do 10 bar
b. od x-10 do x+10 bar (x jest bliżej nieokreślone)
c. chodzi o niestabilność ciśnienia ;)

Co do mitu to może faktycznie masz rację, niemniej jednak w nurkowaniach podlodowych zaleca się stosować mniejsze ciśnienia, kolega pytał o konkret znalazłem jeden mały "-" 232 barowej i zaproponowałem 200'setkę. jednak co do ciężaru i jego rozłożenia mam inne zdanie, balast na pasie jest znacznie mniej uciążliwy podczas "spacerków" do linii brzegowej, a takie niekiedy są konieczne, butla niestety "wystaje" bardziej i działa trochę jak dźwignia, a co z pony czy akumulatorem lub dodatkowym obciążeniem na butli, osobiście zawsze wybieram butle lżejsze (starym już :) ) i tak radzę, bo po co dodatkowo obciążać kręgosłup. To tak jak w siłowni; ciężarów nigdy nie podnosi się z "krzyża" ;)

Co do drugiego pytania "testowego" to nie wg mnie ale to producenci automatów oddechowych podają takie dane, oczywiście dotyczy to poziomu wody, czyli jeżeli przed nurkowaniem odkręcimy butlę ciśnienie międzystopniowe w większości automatów będzie wahało się w granicach 10 atm (wahanie to nie zakresy takie jak 0-10 atm), co 10 m musimy dodać 1 atm i tak na 10m będzie to 11 na 20m 12 atm itd.
Ostatnio zmieniony przez robman 19-02-2009, 11:39, w całości zmieniany 1 raz  

Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2009, 11:52   

maran napisał/a:
pisał że chce stalową 15

A może będzie potrzebował 18-tki?
Ważna informacja: np. znaczy NA PRZYKŁAD.

siili 

Stopień: Mam
Kraj:
Finland

Wysłany: 19-02-2009, 14:31   

Padre-Kris napisał/a:
Z tego co się orientowałem Faber nie robi 15-tek na 232 bar

http://www.divefaber.com/...sp?da=14.5&a=22

Ja widac jednak robi :-)

/m

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2009, 17:36   

robman napisał/a:
...kolega pytał o konkret znalazłem jeden mały "-" 232 barowej...

No wg. mnie raczej mały "+" :) - po prostu "masz wybór" ;) .
robman napisał/a:
...balast na pasie jest znacznie mniej uciążliwy podczas "spacerków" do linii brzegowej...bo po co dodatkowo obciążać kręgosłup....

Balast na pasie (a szczególnie jego nadmiar) kosmicznie ubciąża kręgosłup podczas nurkowania, które zwykle trwa dłużej niż ów rzadkoczęstotliwościowy spacer. Więc znów z małego "-" mamy mały "+" :bee; .

P.
I

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2009, 17:47   

danielmichalak napisał/a:
Czeka mnie zakup butli, obczytałem forum i jak to bywa już sam nie wiem co kupić

Się chłopaki rozpisali... To może konkretnie. Uważam, że najlepszą dla Ciebie byłaby butla 18l z zaworem "V". Najlepiej biała, nie koniecznie nowa, ale za to z legalizacją do 2010r (najlepiej do lipca). Gdyby jeszcze była długa: to już całkiem super, bo się doskonale układa i nie ma problemu z dostępem do zaworów.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2009, 20:56   

jacekplacek napisał/a:
Uważam, że najlepszą dla Ciebie byłaby butla 18l z zaworem "V". Najlepiej biała, nie koniecznie nowa, ale za to z legalizacją do 2010r (najlepiej do lipca).

I właśnie Jacekplacek ma taką na zbyciu. Danielmichalak patrz co za dziwny zbieg okoliczności ? :ping:

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2009, 22:24   

wiesiek01 napisał/a:
I właśnie Jacekplacek ma taką na zbyciu

No, normalnie, ma facet farta... :)

danielmichalak 

Stopień: Adv Rec.Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2009, 22:31   

Dzięki, ale inwestuję w nowa butlę, :co:
A co sadzicie o firmie klik i sprzedawanych przez nia butlach?
Ktoś się może spotkał z tymi produktami?
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 19-02-2009, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 19-02-2009, 23:01   

danielmichalak napisał/a:
Dzięki, ale inwestuję w nowa butlę,

Niepotrzebnie - pietnastki maja to do siebie, ze sa upierdliwe i szybko wymieniane na inne. Posluchaj rady doswiadczonej, kup uzywana i bedziesz mogl ja sprzedac bez strat na przyszly sezon. Butle sie praktycznie nie zuzywaja - zywotnosc takiego nabytku to 15..20 lat.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2009, 08:12   

martin napisał/a:
Posluchaj rady doswiadczonej, kup uzywana i bedziesz mogl ja sprzedac bez strat na przyszly sezon.

Aby nie sprzedawać "za rok" to jaką butlę byś radził kupić - 11l, 12l, 15l, 18l ?

robman
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2009, 11:43   

Cytat:
Balast na pasie (a szczególnie jego nadmiar) kosmicznie ubciąża kręgosłup podczas nurkowania, które zwykle trwa dłużej niż ów rzadkoczęstotliwościowy spacer. Więc znów z małego "-" mamy mały "+" :bee; .

P.
I

No masz rację, a tak z ciekawości to ile masz tego balastu na pasie!?, mogę Tobie podać jak wygląda to u mnie na przykładzie mokrego skafandra 7+7 mm z 15 l butlą oraz akumulatorem 7,5 A/h. Przede wszystkim nie obciążam pasa maksymalnie, mam na nim 5,6 kg balastu, następne 2,4 kg lub 4,8 kg bez akumulatora służą do trymowania, jako podstawową KRW posiadam TUSA Imprex Pro Cube posiadającą kieszenie balastowe z tyłu i przodu. Nie będę się rozpisywał jak to robię bo ma 2 kolegów którzy robią to inaczej ba tak im wygodniej, natomiast nadmienię, iż jeden z nich pcha więcej w przednie kieszenie odrzucane, a na pasie w takiej konfiguracji pozostaje mu tylko 4kg. Z takim balastem na rezerwie spokojnie mogę przebywać między 6-3m bez "wywalenia", a bas z balastem w żaden sposób nie stwarza mi dyskomfortu podczas długich "nurów", jako doświadczony "szuwarowiec" nie zużywam dużych ilości powietrza a niewielkie głębokości pozwalają na znacznie ponad godzinne pływanie:) Zresztą może to potwierdzić jeden ze znanych mi użytkowników tego forum (którego podziwiam, jest to gość, który w zastraszającym tempie robi postępy w tym sporcie i od którego na dzień dzisiejszy niejeden starszy stażem mógłby się czegoś nauczyć) - pozdrawiam JACKAPLACKA :)
Ostatnio zmieniony przez robman 20-02-2009, 11:56, w całości zmieniany 2 razy  

I 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2009, 12:16   

W naszych wodach (do 5+5) na pasie mam zero - tylko płyta, akumulator 7,5 Ah + ciężarek dla zrónoważenia 2 kg.
Nawet jest to trochę za dużo (a "szuwarowo" czasami pływam na 1,2-1,5 m koło rezerwy :) ).
Do suchego kilka pojedynczych kg dokładam na pas.
W "ciepłych słonych" (bez akumulatora) typowo 2 (max 4 kg) na pasie.

Mi już 4-6 kg. na pasie daje się we znaki. Szczególnie przy dłuższych nurkowaniach powtarzanych przez kilka dni.

P.
I

PS.
Polskie wyważenie jest OK do 15l, a do twinseta przydało by się trochę zdjąć, tylko co ... :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2009, 12:18   

I napisał/a:
a do twinseta przydało by się trochę zdjąć, tylko co ...

Może TomS coś tu pomoże?

robman
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2009, 12:32   

I napisał/a:
Mi już 4-6 kg. na pasie daje się we znaki. Szczególnie przy dłuższych nurkowaniach powtarzanych przez kilka dni.

Może poćwicz w siłowni: nieprzesadzony trening ogólny (każda partia na jednym treningu) + aeroby.

I napisał/a:
PS.
Polskie wyważenie jest OK do 15l, a do twinseta przydało by się trochę zdjąć, tylko co ... :)

Podpytaj jackaplacka ostatnio z nim rozmawiałem i "mocno" siedzi w temacie balastu, a sprytnie próbuje odbić temat ;)
Ostatnio zmieniony przez robman 20-02-2009, 12:33, w całości zmieniany 1 raz  

I 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2009, 13:43   

No nie, no, no... pomysłów oczywiście jest trochę (choćby płyta alu)...

... ale ja lubię moją konfigurację... ;) ... jest wynikiem pewnego consensusu - czasem trochę za krótka, czasem za długa, ale bez extremów...

No i nie mam jeszcze wystarczająco mocnego imperatywu zmian :) .
(ale dzięki za propozycje)

P.
I

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 20-02-2009, 18:12   

wiesiek01 napisał/a:
Aby nie sprzedawać "za rok" to jaką butlę byś radził kupić - 11l, 12l, 15l, 18l ?

Niewazne jaka, byle uzywana ;P Ja, gdybym zaczynal od poczatku, zrobil bym dokladnie tak samo jak poprzednie - zaczal od stalowej 10l

danielmichalak 

Stopień: Adv Rec.Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2009, 13:24   

Choć przesledziłem wszystkie odpowiedzi dalej nic nie wiem. Na twina na razie mnie nie stać dodatkowo KRW mam pod pojedyńcza butlę więc na razie tak musi zostać - pojedyńcza butla i basta!
Ponawiam czy ktos zetknął sie z firmą klik Optymal-bis z Rybnika dystrybutora czeskich butli?
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 22-02-2009, 13:27, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 22-02-2009, 13:37   

Kup uzywana 10l, dluga 12l lub 15l (~500 pln).

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu