Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania egzaminacyjne na P3
Autor Wiadomość
Zboj 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2003, 13:09   

Kilka wątków:

1. Zadania z kablami, milami, kursami itp. -> najlepsze źródło wiedzy - podręcznik KDP do nurkowania morskiego. Tam można znaleźć wszystkie odpowiedzi i wiedzę :) Aczkolwiek podręcznik ten bardziej skupia się na nawigacji, locji i zagadnieniach ogólnych związanych z pływaniem po morzu (pontonem, statkiem) niż na samym nurkowaniu.

2. Nie ma egzaminów na P3 "poza KDP". Co najwyżej przedstawiciel KDP fatyguje się do danego centrum nurkowego (chyba, że jest w nim zatrudniony ;-) i umożliwia zdanie na miejscu. Trzeba sie popytać w KDP.

3. Internet jest świetnym miejscem na zdobywanie wiedzy - aczkolwiek trzeba znać języki obce by liznąć tę bardziej zaawansowaną.

4. Niestety wiedza nurków P3 jest przez wielu wyidealizowana. Miałem przyjemność/nieprzyjemność spotkać się z kandydatami a potem niestety nurkami P3, którzy pomimo otrzymania testów z poprzednich lat nie potrafili/nie chciało im się samodzielnie ich rozwiązac i chodzili pytając się o wszysko (poprawne odpowiedzi do pytań - tak z 50%). No a potem zdawali...

5. Ale nie potępiajmy biednych P3. Można spotkać całkiem sporo instruktorów, którzy nie potrafią dać poprawnych odpowiedzi na pytania (i to na sporą część).

6. Sam już w tej chwili by odpowiedzieć poprawnie na wszystkie pytania musiałbym poodświerzać wiedzę :oops: . Tak więc nie oczekujmy, że P3 w każdej chwili odpowie na każde pytanie. W końcu sporo z tej wiedzy nie jest wykorzystywana na codzień. Ważne by wiedzieć gdzie ją znaleźć (to tak jak ze studiami). I by naprawdę mieć opanowaną tę cześć, która odpowiada za bezpieczaństwo nurkowania. A to czy płetwy wynalazł pan X czy Y. Hmm....

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 05-10-2003, 14:56   

Lech-u istnieje taka mozliwosc. Powiedzialem ze BCN Explorer jest jednym z takich miejsc ale podejrzewam, ze jest jedyny. Szef tego centrum moze robic szkolenia na P3 zakonczone egzaminami i przyjezdzaja do niego na egzamin Ci sami ludzie ktorzy sa na egzaminie w KDP. Proponuje, zebys zadzwonil do Grzeska i wszystko sobie z nim umowil.

Jan Nurkowski 

Wysłany: 05-10-2003, 15:47   

Zboj napisał/a:

2. Nie ma egzaminów na P3 "poza KDP". Co najwyżej przedstawiciel KDP fatyguje się do danego centrum nurkowego (chyba, że jest w nim zatrudniony ;-) i umożliwia zdanie na miejscu. Trzeba sie popytać w KDP.

P3 moze byc certyfikowany juz przez M2+ i nie jest potrzebna do tego komisja z KDP.

pzdr
Jan

Lech-u 

Stopień: CMAS **** (P4)
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2003, 23:11   

Już nic nie rozumiem. Skąd taka rozbierzność informacji???
Wierzę, że każdy z Was wie co mówi (pisze), a jednak sądy są całkiem roznierzne.
Kto ma rację??? (chodzi mi o te egzaminy na P3)

Jan Nurkowski 

Wysłany: 08-10-2003, 18:02   

Lech-u napisał/a:
Już nic nie rozumiem. Skąd taka rozbierzność informacji???
Wierzę, że każdy z Was wie co mówi (pisze), a jednak sądy są całkiem roznierzne.
Kto ma rację??? (chodzi mi o te egzaminy na P3)

Najlepiej u zrodla.
Bardzo prosze:
http://www.kdp-pttk.org.p...nu=instruktorzy

pzdr
Jan

Zboj 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-10-2003, 23:52   

Jan Nurkowski napisał/a:
Najlepiej u zrodla.
Bardzo prosze:
http://www.kdp-pttk.org.p...nu=instruktorzy

pzdr
Jan

Ze źródła:
Cytat:
M1+ - Instruktor Płetwonurkowania KDP/CMAS * uprawniony do samodzielnego szkolenia i nadawania stopnia P1 oraz PL1 i SS1 jeśli posiada uprawnienia SS2 i PL2
M2+ - Instruktor Płetwonurkowania KDP/CMAS ** uprawniony do samodzielnego szkolenia i kierowania kursami na stopień P3

Przy M1+ jest szkolenie i nadawanie
Przy M2+ jest szkolenie i kierowanie kursami ale nie ma nadawania

Co więcej z tych samych stron:
Cytat:
EGZAMIN P3

Egzamin teoretyczny na stopień płetwonurka P3 odbędzie się 26 października br. o godz. 11:00 w Biurze Zarządu PTTK przy ul. Senatorskiej 11 w Warszawie. Terminy kolejnych egzaminów (centralnych i regionalnych) są w przygotowaniu.

Ale nie chce mi się dzwonić do KDP by to wyjaśnić ;)

Jan Nurkowski 

Wysłany: 10-10-2003, 13:52   

Zboj napisał/a:
[samodzielnego szkolenia i kierowania kursami na stopień P3

Przy M1+ jest szkolenie i nadawanie
Przy M2+ jest szkolenie i kierowanie kursami ale nie ma nadawania

Co więcej z tych samych stron:
Cytat:
EGZAMIN P3

Egzamin teoretyczny na stopień płetwonurka P3 odbędzie się 26 października br. o godz. 11:00 w Biurze Zarządu PTTK przy ul. Senatorskiej 11 w Warszawie. Terminy kolejnych egzaminów (centralnych i regionalnych) są w przygotowaniu.

Ale nie chce mi się dzwonić do KDP by to wyjaśnić ;) [/quote]

M2+ teoretycznie moze przeprowadzic kurs i nadac stopien P3 za pisemna zgoda KDP.
Jednak obyczajem KDP od 1998 roku jest to, aby w komisji egzaminacyjnej zasiadal wiecej niz jeden instruktor/czlonek KDP, M2+ lub M3 w celu obiektywizacji wynikow egzaminu.
KDP ma zamiar przywrocic obyczaj z przed 1998 roku w najblizszym okresie.

pzdr
Jan

maretzky 

Stopień: TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-10-2003, 14:35   

Lech-u napisał/a:
Już nic nie rozumiem. Skąd taka rozbierzność informacji??? Wierzę, że każdy z Was wie co mówi (pisze), a jednak sądy są całkiem roznierzne. Kto ma rację??? (chodzi mi o te egzaminy na P3)

1. Certyfikowac czesc PRAKTYCZNA szkolenia na stopien P3 moze M2+
2. Certyfikowac czesc TEORETYCZNA szkolenia na stopien P3 moze komisja KDP na centralnym egzaminie organizowanym na ogol 2 razy w roku.
3. KDP moze wyrazic zgode na przeprowadzenie odrebnego egzaminu teoretycznego (vide CN Explorer) pod nadzorem przedstawiciela władz KDP

Jan Nurkowski 

Wysłany: 10-10-2003, 19:53   

M2+ teoretycznie moze przeprowadzic kurs i nadac stopien P3 za pisemna zgoda KDP.

To jest moja opinia na ten temat.
Czy ktos temu zaprzecza ?

pzdr
Jan

Jan Nurkowski 

Wysłany: 10-10-2003, 19:54   

pzdr
Jan

Lech-u 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-10-2003, 13:14   

Jan Nurkowski napisał/a:

Ja spotkałem się z instruktorem M2 w Egipcie i on twierdził, że mogę spokojnie u niego "zdać" teoretyczny na P3. Mówił także, że wystawi certyfikat CMAS (oczywiście nie KDP) i nada stopień P3.
A wiec to może jest tylko "zwyczaj" KDP, żeby zdawać "centralnie???

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-10-2003, 13:51   

Lech-u napisał/a:
Ja spotkałem się z instruktorem M2 w Egipcie i on twierdził, że mogę spokojnie u niego "zdać" teoretyczny na P3. Mówił także, że wystawi certyfikat CMAS (oczywiście nie KDP) i nada stopień P3.

Z praktyki VDST-CMAS:

TL2 (Odpoweidnik M2) ma prawo odbierac egzaminy teoretyczne i praktyczne na *, ** oraz ***.

Zbychu 
Sponsor FN

Wysłany: 04-11-2003, 22:33   

http://www.nurkowanie.trych.pl/ramki1.html

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2003, 23:42   

Zbychu napisał/a:
http://www.nurkowanie.trych.pl/ramki1.html

Szkoda, że nie przeczytałeś tego wątku od początku ...

Zbychu 
Sponsor FN

Wysłany: 05-11-2003, 15:00   

Czytałem, ale jak ktoś prosi.........

Skorc 

Stopień: M1
Wysłany: 08-10-2004, 12:50   

Witam
Co prawda dotyczy to posta z ubiegłego roku - ale może posiadasz jeszcze zestaw pytań na P3 - wiele słyszałem o tego typu testach i poprostu chciałbym się z nimi zapoznać.
Będę wdzięczny za przesłanie ich na mój adres prywatny :
jasiu_dom@poczta.onet.pl

Pozdrawiam
Artur

Lech-u 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-10-2004, 09:48   

Cytat:
może posiadasz jeszcze zestaw pytań na P3 - wiele słyszałem o tego typu testach i poprostu chciałbym się z nimi zapoznać

Niestety, nie posiadam. Ale przejrzyj, proszę wszystkie posty z tej serii. Myślę, że coś znajdziesz dla siebie (linki lub adresy osób, które miały testy)

Lech-u 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2004, 19:55   

Pytanie do aktualnie zdających P3: Czy dalej obowiazuję podobne pytania jak w poprzednich latach (np. ile lat ma szef KDP?) Oczywiście przesadzam, bo takich pytań nie było, ale zawsze się zastanawiałem, po co nurkowi P3 znajomośc nazwiska kogoś z KDP.
Ciekawe jak to jest w tym roku?

Zbychu 
Sponsor FN

Wysłany: 03-11-2004, 20:49   

Ja również tych pytań nie mam, a nawet gdyby to i tak nie mam.
Pierwszy raz mi się udało, za drugim Waldo by mnie zabił.
Sorki. Pomęcz się.

Lech-u 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2004, 21:09   

Zbychu napisał/a:
Ja również tych pytań nie mam, a nawet gdyby to i tak nie mam.
Pierwszy raz mi się udało, za drugim Waldo by mnie zabił.
Sorki. Pomęcz się.

Ja to już mam za sobą. Teraz pytam z czystej ciekawości.
A Waldo by Ciebie zabił? Może zasłużyłeś?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu