Wysłany: 05-10-2003, 13:09
Kilka wątków:
1. Zadania z kablami, milami, kursami itp. najlepsze źródło wiedzy - podręcznik KDP do nurkowania morskiego. Tam można znaleźć wszystkie odpowiedzi i wiedzę Aczkolwiek podręcznik ten bardziej skupia się na nawigacji, locji i zagadnieniach ogólnych związanych z pływaniem po morzu (pontonem, statkiem) niż na samym nurkowaniu.
2. Nie ma egzaminów na P3 "poza KDP". Co najwyżej przedstawiciel KDP fatyguje się do danego centrum nurkowego (chyba, że jest w nim zatrudniony i umożliwia zdanie na miejscu. Trzeba sie popytać w KDP.
3. Internet jest świetnym miejscem na zdobywanie wiedzy - aczkolwiek trzeba znać języki obce by liznąć tę bardziej zaawansowaną.
4. Niestety wiedza nurków P3 jest przez wielu wyidealizowana. Miałem przyjemność/nieprzyjemność spotkać się z kandydatami a potem niestety nurkami P3, którzy pomimo otrzymania testów z poprzednich lat nie potrafili/nie chciało im się samodzielnie ich rozwiązac i chodzili pytając się o wszysko (poprawne odpowiedzi do pytań - tak z 50%). No a potem zdawali...
5. Ale nie potępiajmy biednych P3. Można spotkać całkiem sporo instruktorów, którzy nie potrafią dać poprawnych odpowiedzi na pytania (i to na sporą część).
6. Sam już w tej chwili by odpowiedzieć poprawnie na wszystkie pytania musiałbym poodświerzać wiedzę . Tak więc nie oczekujmy, że P3 w każdej chwili odpowie na każde pytanie. W końcu sporo z tej wiedzy nie jest wykorzystywana na codzień. Ważne by wiedzieć gdzie ją znaleźć (to tak jak ze studiami). I by naprawdę mieć opanowaną tę cześć, która odpowiada za bezpieczaństwo nurkowania. A to czy płetwy wynalazł pan X czy Y. Hmm....
Wysłany: 05-10-2003, 14:56
Lech-u istnieje taka mozliwosc. Powiedzialem ze BCN Explorer jest jednym z takich miejsc ale podejrzewam, ze jest jedyny. Szef tego centrum moze robic szkolenia na P3 zakonczone egzaminami i przyjezdzaja do niego na egzamin Ci sami ludzie ktorzy sa na egzaminie w KDP. Proponuje, zebys zadzwonil do Grzeska i wszystko sobie z nim umowil.
2. Nie ma egzaminów na P3 "poza KDP". Co najwyżej przedstawiciel KDP fatyguje się do danego centrum nurkowego (chyba, że jest w nim zatrudniony i umożliwia zdanie na miejscu. Trzeba sie popytać w KDP.
P3 moze byc certyfikowany juz przez M2+ i nie jest potrzebna do tego komisja z KDP.
Wysłany: 05-10-2003, 23:11
Już nic nie rozumiem. Skąd taka rozbierzność informacji???
Wierzę, że każdy z Was wie co mówi (pisze), a jednak sądy są całkiem roznierzne.
Kto ma rację??? (chodzi mi o te egzaminy na P3)
Już nic nie rozumiem. Skąd taka rozbierzność informacji???
Wierzę, że każdy z Was wie co mówi (pisze), a jednak sądy są całkiem roznierzne.
Kto ma rację??? (chodzi mi o te egzaminy na P3)
M1+ - Instruktor Płetwonurkowania KDP/CMAS * uprawniony do samodzielnego szkolenia i nadawania stopnia P1 oraz PL1 i SS1 jeśli posiada uprawnienia SS2 i PL2
M2+ - Instruktor Płetwonurkowania KDP/CMAS ** uprawniony do samodzielnego szkolenia i kierowania kursami na stopień P3
Przy M1+ jest szkolenie i nadawanie
Przy M2+ jest szkolenie i kierowanie kursami ale nie ma nadawania
Co więcej z tych samych stron:
Cytat:
EGZAMIN P3
Egzamin teoretyczny na stopień płetwonurka P3 odbędzie się 26 października br. o godz. 11:00 w Biurze Zarządu PTTK przy ul. Senatorskiej 11 w Warszawie. Terminy kolejnych egzaminów (centralnych i regionalnych) są w przygotowaniu.
[samodzielnego szkolenia i kierowania kursami na stopień P3
Przy M1+ jest szkolenie i nadawanie
Przy M2+ jest szkolenie i kierowanie kursami ale nie ma nadawania
Co więcej z tych samych stron:
Cytat:
EGZAMIN P3
Egzamin teoretyczny na stopień płetwonurka P3 odbędzie się 26 października br. o godz. 11:00 w Biurze Zarządu PTTK przy ul. Senatorskiej 11 w Warszawie. Terminy kolejnych egzaminów (centralnych i regionalnych) są w przygotowaniu.
Ale nie chce mi się dzwonić do KDP by to wyjaśnić [/quote]
M2+ teoretycznie moze przeprowadzic kurs i nadac stopien P3 za pisemna zgoda KDP.
Jednak obyczajem KDP od 1998 roku jest to, aby w komisji egzaminacyjnej zasiadal wiecej niz jeden instruktor/czlonek KDP, M2+ lub M3 w celu obiektywizacji wynikow egzaminu.
KDP ma zamiar przywrocic obyczaj z przed 1998 roku w najblizszym okresie.
Wysłany: 10-10-2003, 14:35
Lech-u napisał/a:
Już nic nie rozumiem. Skąd taka rozbierzność informacji??? Wierzę, że każdy z Was wie co mówi (pisze), a jednak sądy są całkiem roznierzne. Kto ma rację??? (chodzi mi o te egzaminy na P3)
1. Certyfikowac czesc PRAKTYCZNA szkolenia na stopien P3 moze M2+
2. Certyfikowac czesc TEORETYCZNA szkolenia na stopien P3 moze komisja KDP na centralnym egzaminie organizowanym na ogol 2 razy w roku.
3. KDP moze wyrazic zgode na przeprowadzenie odrebnego egzaminu teoretycznego (vide CN Explorer) pod nadzorem przedstawiciela władz KDP
Wysłany: 11-10-2003, 13:14
Jan Nurkowski napisał/a:
M2+ teoretycznie moze przeprowadzic kurs i nadac stopien P3 za pisemna zgoda KDP.
To jest moja opinia na ten temat.
Czy ktos temu zaprzecza ?
Ja spotkałem się z instruktorem M2 w Egipcie i on twierdził, że mogę spokojnie u niego "zdać" teoretyczny na P3. Mówił także, że wystawi certyfikat CMAS (oczywiście nie KDP) i nada stopień P3.
A wiec to może jest tylko "zwyczaj" KDP, żeby zdawać "centralnie???
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 11-10-2003, 13:51
Lech-u napisał/a:
Ja spotkałem się z instruktorem M2 w Egipcie i on twierdził, że mogę spokojnie u niego "zdać" teoretyczny na P3. Mówił także, że wystawi certyfikat CMAS (oczywiście nie KDP) i nada stopień P3.
Z praktyki VDST-CMAS:
TL2 (Odpoweidnik M2) ma prawo odbierac egzaminy teoretyczne i praktyczne na *, ** oraz ***.
Witam
Co prawda dotyczy to posta z ubiegłego roku - ale może posiadasz jeszcze zestaw pytań na P3 - wiele słyszałem o tego typu testach i poprostu chciałbym się z nimi zapoznać.
Będę wdzięczny za przesłanie ich na mój adres prywatny :
jasiu_dom@poczta.onet.pl
Wysłany: 09-10-2004, 09:48
Cytat:
może posiadasz jeszcze zestaw pytań na P3 - wiele słyszałem o tego typu testach i poprostu chciałbym się z nimi zapoznać
Niestety, nie posiadam. Ale przejrzyj, proszę wszystkie posty z tej serii. Myślę, że coś znajdziesz dla siebie (linki lub adresy osób, które miały testy)
Wysłany: 03-11-2004, 19:55
Pytanie do aktualnie zdających P3: Czy dalej obowiazuję podobne pytania jak w poprzednich latach (np. ile lat ma szef KDP?) Oczywiście przesadzam, bo takich pytań nie było, ale zawsze się zastanawiałem, po co nurkowi P3 znajomośc nazwiska kogoś z KDP.
Ciekawe jak to jest w tym roku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko