Sorra za OFF... ale to już kiedyś bło i napewno będzie tu pasowało:
"...na morzu sztorm tonie statek z dwoma grupami nurków, instruktor z CMAS-a na tej łodzi do swoich nurków: "prosze ubrać kamizelki ratunkowe bo toniemy, zaraz przybędize pomoc", instruktor PADI do swoich podopiecznych: "słuchajjjcieeee OKAZJA dopłaćcie po 300$ i zrobicie sobie dziś uprawnienia wrakowe w promocji !!! Pozdrawiam
Wysłany: 24-02-2010, 12:18 Standardy Tec Deep i Tec Trimix
Poprzedni program Tec Deep
Zawierał 12 nurkowań w tym można powiedzieć, że pierwsze 4 ćwiczeniowe następne 4 na średnie głębokości i ostatnie 4 dekompresyjne do 40-50 metrów.
Miało to zalety polegające na możliwości bardzo długiego przygotowania nurka przed nurkowaniami z realną dekompresją oraz na tym, że nurek płacił tylko za jeden certyfikat.
Wada polegała na tym, że cały kurs był długi więc jeżeli ktoś nie miał czasu skończyć go w danym okresie paru tygodni czy jednego około 9 dniowego wyjazdu to na razie (w trakcie kursu) nie miał żadnych uprawnień chociaż sporo już umiał.
Ja w takim wypadku mogłem wystawić kursantowi pośredni stopień techniczny np. w TDI ( Adv. Nitroks lub Decoproceduryw zależności od osiągniętego poziomu kurs miałem tak ułożony aby spełniał wymagania obu organizacji) a potem jak nurek skończył pełen program to dostawał Tec Deepa. Teraz zmiana pozwala robić kurs po kawałku.
PADI widocznie doszło do wniosku że należy przystosować się do procedur w innych organizacjach. Może zauważyli że wielu instruktorów ma uprawnienia w różnych organizacjach i uciekają im kursanci i certyfikaty tylko z powodów proceduralnych.
Teraz to wygląda mniej więcej tak:
Tec 40 DSAT; Adv Nitrox TDI; Adv nitrox IANTD
Tec 45 DSAT; Decoprocedury TDI
Tec 50 DSAT; Ext Range TDI; Technical IANTD
Czy to dobrze czy źle zobaczymy
Podział głębokości jest sztuczny ponieważ oczywiście można zaplanować nurkowanie na 50 metrów z jednym stage’m ale tak samo można zaplanować nurkowania na 50 metrów bez stage’y. Po prostu chodzi o to aby zminimalizować możliwość popełnienia błędu i rozwijać nurka. W starym kursie też były najpierw nurkowania z jednym stage’em a potem z dwoma.
Osobiście lubiłem stary program chociaż miał wady. Gdyby to ode mnie zależało wprowadził bym nowe zmiany bo one wielu nurkom były potrzebne ale zostawił bym możliwość robienia Tec Deepa w starym stylu czyli cały kurs ciągiem (12 nurkowań).
Czyli kto potrzebuje robi 40/45/50 a kto chce robi od razu 50 ale oczywiście ilość nurkowań jest sumą tych z wszystkich trzech kursów. Ale tak już jest że organizacje żyją z opłat za certyfikaty.
Tu trochę więcej o samych szkoleniach
Tec 40
Wymagania wstępne: AOWD + Nitroks + Deep
Uprawnienia: Nurkowania do 40 metrów z 10 minutową dekompresją z jednym stage’em dekompresyjnym. Zalecane jest planowanie dekompresji jak dla gazu dennego a gaz dekompresyjny używać dla zwiększenia konserwatyzmu.
1 nurkowanie max. głębokość 10 metrów
2 nurkowanie max. głębokość 18 metrów
3 nurkowanie max. głębokość 27 metrów
4 nurkowanie max. głębokość 40 metrów
Pojedyncza butla z dwoma zaworami + stage + boja ze szpulką lub kołowrotkiem
Zalecany twin lub konfiguracja boczna
Tec 45
Wymagania wstępne: Tec 40 lub ekwiwalent
Uprawnienia: Nurkowanie do 45 metrów z nielimitowaną dekompresją z wykorzystaniem jednego gazu dekompresyjnego do 100% tlenu.
2 nurkowanie max. głębokość 18 metrów
3 nurkowanie max. głębokość 30 metrów
4 nurkowanie max. głębokość 45 metrów
Twin + stage + boja z kołowrotkiem + boja awaryjna ze szpólką
Tec 50
Wymagania wstępne: Tec 45 lub ekwiwalent + Rescue
Uprawnienia: Nurkowanie do 50 metrów z nielimitowaną dekompresją.
2 nurkowanie max. głębokość 24 metrów
3 nurkowanie max. głębokość 50 metrów
4 nurkowanie max. głębokość 50 metrów
Twin + 2 x stage + boja z kołowrotkiem + boja awaryjna ze szpólką
Potem jest:
Trimix 65 z nurkowaniami na kursie do 65 metrów (normoksyczny do 18% tlenu)
Dive 1 max. głębokość 10 metrów
Dive 2 max. głębokość 50 metrów
Dive 3 max. głębokość 50 metrów
Dive 4 max. głębokość 55 metrów
Dive 5 max. głębokość 65 metrów
Trimix (full) z nurkowaniami na kursie do 90 metrów i bez formalnych limitów po kursie.
Dive 6 max. głębokość 70 metrów
Dive 7 max. głębokość 80 metrów
Dive 8 max. głębokość 90 metrów
W wypadku Trimiksu można od razu robić pełny trimiks łącząc w jeden kurs nurkowania 1-8
Maciek „Szczęściarz” Curzydło
Course Director PADI
Wada polegała na tym, że cały kurs był długi więc jeżeli ktoś nie miał czasu skończyć go w danym okresie paru tygodni czy jednego około 9 dniowego wyjazdu to na razie (w trakcie kursu) nie miał żadnych uprawnień chociaż sporo już umiał.
Ja w takim wypadku mogłem wystawić kursantowi pośredni stopień techniczny np. w TDI ( Adv. Nitroks lub Decoproceduryw zależności od osiągniętego poziomu kurs miałem tak ułożony aby spełniał wymagania obu organizacji) a potem jak nurek skończył pełen program to dostawał Tec Deepa
Czyli przychodzi do Ciebie kursant na kurs PADI . Ty robisz mu kurs PADI ale nie wg standardów PADI a później wystawiasz pośrednie papiery TDI a na koniec już znowu papiery PADI? To jakaś masakra! I w PADI w TDI powinni Ci kwity zabrać niezależnie jak te kursy przeprowadzasz.
TomS, Tak Tomku czytać potrafię i wyobraź sobie że ze zrozumieniem. Wyobrażasz sobie kurs PADI=TDI ja nie bardzo.
Przed przystąpieniem do kursu trzeba wypełnić stosowne dokumenty to tez wymóg kursu. Jak sądzę w wyżej opisanym przypadku dla jednego kursanta przypadają dokumenty obu organizacji... Co się później spodoba to się wypisze. Jak widać w PADI wszystko to dwa w jednym.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 24-02-2010, 15:03
Andrzej Minorczyk napisał/a:
Jak sądzę w wyżej opisanym przypadku dla jednego kursanta przypadają dokumenty obu organizacji... Co się później spodoba to się wypisze.
A jaki problem widzisz w podwójnym wypisaniu papierów? To co Maciek opisał wygląda na najzwyklejszy cross, na podstawie wzajemnego uznawania programów szkoleniowych i ekwiwalentów stopni. Posiadanie uprawnień instruktora w kilku federacjach tez nie jest jakimś odosobnionym przypadkiem i tylko dobrze świadczy o inteligencji i dochodach posiadacza.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 24-02-2010, 15:05, w całości zmieniany 1 raz
Ja sobie w wykonaniu Maćka (słyszałem, że jest znakomitym instruktorem) wyobrażam nawet PADI=TDI=IANTD bo zdaje się że instruktorem tej ostatniej też jest
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-02-2010, 15:32
jacekplacek napisał/a:
To co Maciek opisał wygląda na najzwyklejszy cross, na podstawie wzajemnego uznawania programów szkoleniowych i ekwiwalentów stopni.
Oj nie.
Andrzej ma bardzo uzasadnione wątpliwości.
Cross może mieć miejsce (o ile może) jak delikwent ma już papier TDI czy IANTD i przystępuje do następnego etapu szkolenia, np TEC 50.
Ale po pierwsze czy można prowadzić kurs reklamowany jako PADI i wg standardów PADI a wydać inny niż PADI certyfikat? O ile wiem, nie. Na pewno nie, jeśli kurs zakończy się powodzeniem. Ale tu się nie zakańcza. Co w takiej sytuacji? Nie wiem.
Druga sprawa: na co pozawala TDI i IANTD? Nie mam pojęcia ale stawiam, że z powodów marketingowych mają analogiczne zapisy.
Kolejny temat: kontynuacja.
Cross to przystąpienie do kursu mając certyfikat niższy innej organizacji. Do tej pory spoko. Ale kurs powinien być prowadzony jako cały a nie uznaniowo "brakujące elementy". Czyli to stanowczo nie cross a jedynie kontynuacja wcześniej zaliczonych elementów tego samego kursu.
No właśnie. Czy tego samego? Poprzednie zajęcia zakończyły się certyfikacją nie-PADI.
Czy zatem mogą być uznane jako część kursu PADI?
W standardach PADI stoi, że dane nurkowanie nie może być jednocześnie zaliczane na poczet dwóch różnych kursów (poza nielicznymi wyjątkami, np. coś i nitroks, który nie ma nurkowań obligatoryjnych). Domyślnie - kursów PADI a czy PADI / "cośtam" to śliski kruczek prawny, który PADI zapewne zinterpretuje na swoją korzyść.
Z drugiej strony muszę założyć, że Course Director wie co mu wolno a czego nie dlatego nie spieszył bym się ze zbyt ostrą krytyką.
Wyobrażasz sobie kurs PADI=TDI ja nie bardzo.
Znaku równości bym nie stawiał. Jednak wiedząc, że elementy różniące oba programy mogą być w granicach standardów dokładane jako urozmaicenie szkolenia postawił bym znak +. Dodawanie zbiorów. Trzeba wykonać wszystkie ćwiczenia z obu kursów a powtarzające się - tylko jednokrotnie (oczywiście na odpowiednim poziomie, nie myślę tu o procesie szkolenia ale zaliczaniu nauczonych umiejętności).
Jak sądzę w wyżej opisanym przypadku dla jednego kursanta przypadają dokumenty obu organizacji... Co się później spodoba to się wypisze.
Jeśli wogóle jest to dopuszczalne to wyglądało by to tak, że prowadzony jest np. AdvNx IANTD zakończony certyfikacją, Dokumentacja PADI jest wypisana na TEC DEEP i te same czynności motoryczne są tak samo ważne dla obu kursów. Teoria oczywiście oddzielna. Później ale zgodnie z planem kursu PADI (kolejność ćwiczeń na zajęciach, kolejność zajęć) dokańcza się brakujące elementy w PADI.
Zdroworozsądkowo jest to do przeprowadzenia bez szkody dla kursanta o ile prawidłowo ułoży się plan zajęć.
Nie wiem, czy formalnie jest to do wykonania.
Ostatnio zmieniony przez TomS 24-02-2010, 15:36, w całości zmieniany 1 raz
A jaki problem widzisz w podwójnym wypisaniu papierów?
Tam gdzie mnie szkolono każdy kursant znał program kursu i co najważniejsze organizacje w jakiej się szkoli.
Miły Maciej napisał/a:
Ja sobie w wykonaniu Maćka (słyszałem, że jest znakomitym instruktorem) wyobrażam nawet PADI=TDI=IANTD bo zdaje się że instruktorem tej ostatniej też jest
Rozumiem że wyciągasz wnioski i argumentujesz w dyskusji na podstawie zasłyszanej opinii, kiepska praktyka.
TomS, ja to wszystko rozumiem ale wyraźnie wynika z tekstu:
kraken napisał/a:
Ja w takim wypadku mogłem wystawić kursantowi pośredni stopień techniczny np. w TDI ( Adv. Nitroks lub Decoproceduryw zależności od osiągniętego poziomu kurs miałem tak ułożony aby spełniał wymagania obu organizacji) a potem jak nurek skończył pełen program to dostawał Tec Deepa.
teraz potrzeba papier ale nie skonczyles jeszcze kursu PADI to masz inny np. TDI.
Wysłany: 24-02-2010, 16:54 Kurs Tec Deep
Widzę, że swoim skrótowym opisem wzbudziłem pewne wątpliwości za co przepraszam.
Oczywiście, że nie można zacząć kursu nie wiadomo gdzie i potem wystawić certyfikat do wyboru. Również nie wolno zacząć kursu w jakiejś organizacji a potem nie wystawić w niej certyfikatu jeżeli nurek zaliczy program.
Chodzi o coś zupełnie innego.
Przed kursem pytam się nurków jaki certyfikat chcą zrobić (znaczy w jakiej organizacji).
W praktyce ze względu na materiały szkoleniowe na których opieram podstawę nauczania teorii (DSATowskie) nurek np. wybiera Tec Deepa w DSATcie i np. stopień TDI.
Wypełnia papiery obu organizacji. Dostaje podręczniki obu organizacji.
Zdaje egzaminy obu organizacji.
Jeżeli chodzi o praktykę to opierając się na różnicach programu dodaję to czego w jednym programie nie ma.
Na przykład w kursie DSATu nie ma płynięcia do stage'a na bezdechu z podłączeniem się do niego. Ja takie ćwiczenie mam wprowadzone w program. Dla tych co robią tylko Tec Deepa jest to ćwiczenie dodatkowe (nie na zaliczenie) dla tych co robią i Tec deepa i TDI jest na zaliczenie (w praktyce jedni i drudzy je zaliczają).
Na koniec programu po zaliczeniu wszystkich nurkowań nurek dostaje oba certyfikaty.
Pisałem o tym ponieważ jeżeli poprzednio Tec Deep był w jedenym ciągu 12 nurkowań to jeżeli ktoś wybrał oprócz Tec Deepa szkolenie TDI to po zaliczeniu odpowiedniej ilości nurkowań mogłem mu wystawić np. Adv Nitroks albo Deco Procedury (w zależności ile zaliczył) a pełnego Tec Deepa dostał jak skończył cały kurs.
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia są teraz bardziej precyzyjne.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pytania to zapraszam.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-02-2010, 17:38
To co napisałem wcześniej:
Cytat:
W standardach PADI stoi, że dane nurkowanie nie może być jednocześnie zaliczane na poczet dwóch różnych kursów (poza nielicznymi wyjątkami, np. coś i nitroks, który nie ma nurkowań obligatoryjnych).
nie mieści się w Generalnych Standardach a w Standardach Szczegółowych do programu Adventure. Tym samym nie tyczy się innych kursów a tym bardziej DSAT.
teraz potrzeba papier ale nie skonczyles jeszcze kursu PADI to masz inny np. TDI.
Dodajmy w jednym zdaniu: "zasłużyłeś na ten inny plastik" i będzie ok.
Tylko co złego widzisz w takim postępowaniu? Ja nic. Plastik to zaświadczenie posiadanych umiejętności. Umiesz? proszę.
Do kompletu podam małe sprostowanie, które dostałem na PW. Myślę, że dość istotne:
Cytat:
Cross to przystąpienie do kursu mając certyfikat niższy innej organizacji. Do tej pory spoko
Nie. To co piszesz to po prostu stopień równoważny kwalifikujący.
Crossy dotyczą stopni instruktorskich i polegają na uznaniu dotychczasowych uprawnień i otrzymanie równorzędnego stopnia w innej organizacji.
Dla przykładu - jako instruktor PADI chcący zostać instruktorem SDI nie musisz przechodzić pełnego kursu i egzaminu, ale uproszczoną procedurę cross-over i otrzymasz uprawnienia równe w PADI (np. specjalizacje).
W TDI nie ma crossów i każdy kurs instruktorski jest pełnym kursem, ale oczywiście można spełnić wymagania wstępne posiadaniem certyfikacji innej organizacji.
Jako instruktor Technical IANTD możesz robić kurs TDI Trimix bez konieczności zdobywania po kolei stopni w TDI, ale to nie jest cross.
TDI nie ma nic przeciwko nadawaniu podwójnej certyfikacji na kursie.
Problem może być tylko w razie wypadku.
UTD zdaje się nie pozwala na podwójną certyfikację.
Ale nie mylcie, dobrzy ludzie, crossów z równorzędną certyfikacją kwalifikującą.
Jak widać z wielu stron Andrzeju, nic złego się nie dzieje
Ostatnio zmieniony przez TomS 24-02-2010, 18:12, w całości zmieniany 2 razy
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-02-2010, 18:43
jest jeszcze paru innych instruktorów kilku organizacji robiących kursy po których kursant otrzymuje uprawnienia obu organizacji (jeśli takie chciał i jeśli na nie zasłużył) - co za problem robić 2 kursy naraz i to w dwóch organizacjach?
chyba nikt nie uzna, że nie wolno..
a jeśli są te kursy prowadzone przez jednego instruktora, to już źle??
Tomku ja nie szukam sensacji. Bazujesz jedynie na tym co napisał Instruktor.
Forma kursu z 2 certyfikatami w moim świecie wyglądałaby następująco:
1. Przychodzę do instruktora i informuję Go że chcę mieć dwa kursy równoważne w różnych organizacjach a co do certyfikacji podejmę decyzję po skończonych kursach.
2. Dostaję do wypełnienia dokumenty z dwóch organizacji.
3. Dostaję materiały z dwóch organizacji na dane kury.
4. Robię kurs gdzie wyraźnie zaznaczona jest część jednej i drugiej organizacji a gdzie materiał czy to teoretyczny czy praktyczny się zazębia.
5. Po zaliczonych zajęciach teoretycznych i praktycznych wybieram który program jakiej organizacji mi odpowiada i jaki certyfikat wybieram.
6.Kasa jak to w szarej strefie jest kwestią umowy ale powinno się zapłacić za dwa kursy.
W świecie opisanym przez krakena robi się jeden kurs rozszerzony do TDI.
I oby nigdy się nic złego nie stało.
Jak dla mnie EOT każdy na swoim podwórku robi co chce.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 24-02-2010, 20:38
1. Przychodzę do instruktora i informuję Go że chcę mieć dwa kursy równoważne w różnych organizacjach a co do certyfikacji podejmę decyzję po skończonych kursach.
Najpierw instruktor musi mieć możliwość certyfikacji w dwóch organizacjach a kursant o tym wiedzieć. Potem może instruktora informować czego chce lub nie. Maciek przy okazji informacji o nowych formach szkoleń DSAT przemycił informację, że może certyfikować w trzech federacjach: PADI, IANTD i TDI. Nie sądzę, żeby w ktorejkolwiek postępował niezgodnie z zaleceniami, za to potencjalny kursant ma pewien obraz i możliwość wyboru.
Wysłany: 24-02-2010, 21:06 crossy i inne
Dyskusja jest ciekawa więc warto może jeszcze parę problemów doprecyzować.
Pierwsza sprawa crossów.
Cross to po pierwsze zrobienie podobnych uprawnień instruktorskich w innej organizacji. W zależności od organizacji i uprawnień cross to w praktyce zrobienie pełnego kursu albo tylko pewnych jego elementów. Często szczegółowy program crossu jest układany dla kandydata indywidualnie w zależności od jego doświadczenia (oczywiście w oparciu o standardy).
Czyli zmiana organizacji z uzyskaniem stopnia na podobnym poziomie. Ma to sens w wypadku instruktorów.
Cross w wypadku nurków właściwie dotyczy sytuacji robienia następnego stopnia nurkowego w innej organizacji. Czyli nie jest to uzyskanie takiego samego stopnia tylko stopnia wyższego. Po prostu nurkowie rzadko potrzebują uzyskać podobne uprawnienia do tych jakie już mają. Raczej wolą szkolić się w górę. W takim wypadku oczywiście kurs jest zawsze pełny a poziom szkolenia zależy od uznania uprawnień organizacji.
Czyli mówiąc „z crossował się” możemy myśleć po prostu o zmianie organizacji przy okazji robienia następnego stopnia nurkowego to może dotyczyć zarówno nurków jak i instruktorów, lub można mieć na myśli zmianę organizacji na tym samym poziomie co dotyczy raczej instruktorów.
Druga sprawa dotyczy poruszanej tu sprawy, że nie można zaliczyć jednego nurkowania do różnych kursów. Chodzi o to aby unikać sytuacji gdy na przykład w specjalizacji suchych skafandrów są 2 nurkowania; w specjalizacji wrakowej są 4 nurkowania a ktoś robiąc nurkowania w suchym na wraku zalicza na jednym nurkowaniu ćwiczenia z obu specjalizacji (zupełnie różne). Czyli robiąc tylko 4 nurkowania zalicza i suche i wraki. Przecież chodzi o to aby nurkować jak najwięcej a nie jak najmniej. Czyli zakaz łączenia nurkowań w takim wypadku wydaje się logiczne i zgodne z ideą szkolenia.
Ale może być tak, że nurek, chce uzyskać uprawnienia specjalizacji wrakowej w dwóch organizacjach (może jest ciekawy a może chce nurkować ze swoim klubem ale również mieć stopień lepiej rozpoznawany w jakimś kraju do którego często jeździ). Załóżmy że w obu organizacjach kurs wrakowy wymaga 4 nurkowań. Jeżeli instruktor posiadający uprawnienia obu organizacji zrobi z nim 4 nurkowania i w czasie tych nurkowań zaliczy nurkowi wszystkie umiejętności z obu kursów (powiedzmy że 90% ćwiczeń jest takich samych w obu organizacjach a pozostałe 10% różnic zostało zrobione z obu programów).
Czy było by sensowne żeby musiał zrobić 8 nurkowań. Chyba nie. Oczywiście może być tak, że jeżeli różnice programowe są większe to tych nurkowań musi być w sumie 5 lub nawet 6 ale raczej trudno sobie wyobrazić aby była potrzeba wykonania 8 nurkowań. W wypadku różnych kursów (wraki i suche) nie ma zbioru wspólnego więc łączenie nurkowań było by ze szkodą dla nurka.
Andrzej Minorczyk napisał
2. Dostaję do wypełnienia dokumenty z dwóch organizacji.
3. Dostaję materiały z dwóch organizacji na dane kury.
4. Robię kurs gdzie wyraźnie zaznaczona jest część jednej i drugiej organizacji a gdzie materiał czy to teoretyczny czy praktyczny się zazębia.
5. Po zaliczonych zajęciach teoretycznych i praktycznych wybieram który program jakiej organizacji mi odpowiada i jaki certyfikat wybieram.
6.Kasa jak to w szarej strefie jest kwestią umowy ale powinno się zapłacić za dwa kursy.
Cześć Andrzej
Wydawało mi się że prawie dokładnie coś takiego opisałem w swoim poście co odpowiada twoim punktom 1-4. Punkt 5 u mnie wygląda inaczej. Nurek dostaje oba certyfikaty jeżeli zapisał się na oba programy i je ukończył. Czyli jedna różnica. Jeżeli ktoś zaczął jakieś kurs i spełnił wymagania szkoleniowe to potem mam obowiązek wystawić mu certyfikat (organizacja powinna dostać swoje pieniądze za certyfikacje).
Ale ja pisałem w ogóle jeszcze o troche innej sytuacji. Pisałem o tym, że w momencie kiedy kurs DSATowski obejmował jeden długi program odpowiadający trzem programom TDI - Adv. nitroks/ Deco Procedury/ Ext. Range to jeżeli od początku tak się umówił to po ukończeniu częsci programu DSAT dostawał jakiś pośredni stopień TDI (np. Adv nitroks).
Oczywiście opisane w punktach 1-4 podejście też jest OK.
Generalnie mnie jako instruktora interesuje to aby móc zapewnić nurkom zainteresowanych szkoleniem u mnie takie przeszkolenie jakiego potrzebują.
Dlatego na przykład zrobiłem uprawnienia IANTD. Brakowało mi kursu penetracyjnych nurkowań wrakowych (w DSATcie takiego na razie nie ma). Sam dużo nurkuję na wrakach i widziałem potrzebę takich szkoleń. Zrobiłem więc takie szkolenie.
Nurkowie powinni jak najwięcej nurkować i mieć możliwość jak najwięcej się nauczyć.
Mnie osobiście te crossy do innych organizacji na poziomie instruktorskim zapewniły super zabawę i możliwość sprawdzenia różnych swoich umiejętności.
Była zabawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko