Wysłany: 09-12-2003, 15:02
Podsumowujac:
1. każde nurkowanie jest nurkowaniem dekompresyjnym (teoria dekompresji) zaraz będą pioruny
2. rozpisywanie rt nie jest wiedzą magiczną ale lepiej jest jeśli wyjaśni się to osobiście (np. na kursie), a nie przez internet
3. adv nx nie musi służyć do przyspieszania deko - są tam podstawy dekompresji i zupełnie inne aniżeli w nurkowaniu rec planowanie nurkowania... wszystko właśnie po to żeby nurkować bezpieczniej
4. co do tabel np Buhlmanna/Hahna to dobrze jeśli są... schowane na dnie skrzynki ze sprzętem
Pozdrawiam
4. co do tabel np Buhlmanna/Hahna to dobrze jeśli są... schowane na dnie skrzynki ze sprzętem
Pozdrawiam
Dlaczego na dnie skrzynki ?
staniek
Wysłany: 10-12-2003, 09:35
Thx za zainteresowanie tematem
oraz jego rzeczowe naswietlenie.
Obiecuje (zamierzam) zrobic jakies szkolenia w tym kierunku
Poki co moje nurki sa dosc dlugie i czesto
z dekompresja. Wole robic to zgodnie ze sztuka.
Niestety na P1 i P2 uczyli planowac dekompresje ale
nie pokazali jak ten plan poprawnie wcielic w zycie
Wysłany: 10-12-2003, 16:02
Arex napisał/a:
Ale wiekszośc ma algorytm oparty na tabelach Buhlmann/Hahn
A poza tym pod wode PC albo palmtopa nie zabierzesz.
No właśnie większość, co nie znaczy, że są one dobre i należy z nich bezkrytycznie korzystać. Poruszanie się blisko M-values jak nakazują to tabele wcale nie jest dobre, a pod wodę wolę zabrać rozpisane run timey wygenerowane z programów dekompresyjnych
Arex napisał/a:
Jak Ci za mało bezpiecznie to podnieś sobie bezpieczeństwo biorąc wartosci deko z tabel wysokościowych
Zmiana tabel na wysokościowe zwiększa margines bezpieczeństwa, choć jest to wg. mnie półśrodek i lepiej od początku użyć programów
Arex napisał/a:
Jak do tej pory tabele są podstawą i powinno sie je zabierać zawsze.
Wysłany: 10-12-2003, 18:18
Janek wiecej optymizmu i wiary w ludzi
Pozdrawiam
smiechu [Usunięty]
Wysłany: 10-12-2003, 18:30
Konrad Kowalczuk napisał/a:
No właśnie większość, co nie znaczy, że są one dobre i należy z nich bezkrytycznie korzystać. Poruszanie się blisko M-values jak nakazują to tabele wcale nie jest dobre, a pod wodę wolę zabrać rozpisane run timey wygenerowane z programów dekompresyjnych
Mnie tam tabele do niczego nie zmuszają. Ze wzgledu na zakładanie profilu trapezowego, odstepy pomiedzy poszczególnymi czasami i głębokościami z zasady oferują większy margines bezpieczeństwa (pływanie dalej od M-values) niz komputer, czy decoplaner. Oczywiście korzystanie z rozpisanego runtime'u nie jest niczym złym, ale tabele są małe, proste w użyciu, tanie i zapewniają wystarczający poziom bezpieczeństwa.
Piotr
Wysłany: 11-12-2003, 00:58
smiechu napisał/a:
Mnie tam tabele do niczego nie zmuszają. Ze wzgledu na zakładanie profilu trapezowego, odstepy pomiedzy poszczególnymi czasami i głębokościami z zasady oferują większy margines bezpieczeństwa (pływanie dalej od M-values) niz komputer, czy decoplaner.
No i właśnie w tym miejscu się różnimy. Tabele Buhlmannowskie oparte są na zupełnie różnych modelach niż DecoPlanner, V-Planner czy GAP-RGBM
smiechu napisał/a:
Oczywiście korzystanie z rozpisanego runtime'u nie jest niczym złym, ale tabele są małe, proste w użyciu, tanie i zapewniają wystarczający poziom bezpieczeństwa.
Piotr
Dla mnie to, że coś jest małe, proste w użyciu i tanie nie jest wystarczającą rekomendacją, choć jako zapas komputera do nukrow rec mogą być - pod warunkiem oczywiście posiadania zapasowego głębokościomierza i czasomierza - ale to już temat na inny post
a pod wodę wolę zabrać rozpisane run timey wygenerowane z programów dekompresyjnych
Żeby nie było niedomówień. Ja kozystam z programów deko. Zapisuje sobie zaplanowane nurkowania na tabliczce.
Ale daleki jestem od tego żeby wkładać tabele na dno kufra czy szafy.
Nie napiszesz wszystkich możliwości na tabliczce. A nawet jak napiszesz to watpię czy w stresie, ciemności itd będziesz mógł je prawidłowo odczytać.
Dobrym wyjsciem jest obliczenie w/g jakiegos programu danego nurkowania z wieloma róznymi możliwościami. Np wydłużony czas denny, utrata gazu/ów. A później wydukowac to i zalaminować.
Wysłany: 11-12-2003, 11:05
Arex napisał/a:
Żeby nie było niedomówień. Ja kozystam z programów deko. Zapisuje sobie zaplanowane nurkowania na tabliczce.
Ale daleki jestem od tego żeby wkładać tabele na dno kufra czy szafy.
Nie napiszesz wszystkich możliwości na tabliczce. A nawet jak napiszesz to watpię czy w stresie, ciemności itd będziesz mógł je prawidłowo odczytać.
Dobrym wyjsciem jest obliczenie w/g jakiegos programu danego nurkowania z wieloma róznymi możliwościami. Np wydłużony czas denny, utrata gazu/ów. A później wydukowac to i zalaminować.
Ja jednak tabel nie schowam
Wystarczy wariant podstawowy plus przekroczenie: czasu, głębokości, czasu i głębokości, utrata gazów deko. Nic więcej nie potrzebujesz. Oczywiście można to wydrukować i zalaminować i mieć jako zapas do tabliczki
.....
....
Wątpię czy w stresie, ciemności będziesz w stanie prawidłowo odczytać tabele. Jednak plan awaryjny na tabliczce jest dużo prostrzy do odczytania, a kombinowanie w takiej sytuacji z tabelami, to .....
To tylko taka mała dygresja
Wysłany: 11-12-2003, 17:37
Wziecie tabeli bedzie bezpieczniejsze poniewaz masz wiecej opcji niz jestes w stanie uwzglednic w runtimach z przyczyn czysto technicznych. Warto tylko pamietac o tym, ze deepstopy sa czyms co wskazane jest wykonywac, a tabele buhlmann/hahn zbyt pozno nakazuja ich wykonanie. Co wcale nie zmienia faktu, ze wiele pokolen nurkow wychowalo sie na tych tabelach i nadal zyja.
I czy mozecie mnie oswiecic... skoro mowimy o nurkowaniu rec to o jakiej utracie gazow prawicie??? A moze mowimy o tec, to o jakich gazach w takim wypadku???
Wysłany: 12-12-2003, 00:26
t0m1 napisał/a:
Wziecie tabeli bedzie bezpieczniejsze poniewaz masz wiecej opcji niz jestes w stanie uwzglednic w runtimach z przyczyn czysto technicznych. Warto tylko pamietac o tym, ze deepstopy sa czyms co wskazane jest wykonywac, a tabele buhlmann/hahn zbyt pozno nakazuja ich wykonanie. Co wcale nie zmienia faktu, ze wiele pokolen nurkow wychowalo sie na tych tabelach i nadal zyja.
Ale po co Ci tabela skoro masz plan nurkowania, którego powinieneś się trzymać? W dalszym ciągu nie widzę sensu zabierania ich pod wodę
t0m1 napisał/a:
I czy mozecie mnie oswiecic... skoro mowimy o nurkowaniu rec to o jakiej utracie gazow prawicie??? A moze mowimy o tec, to o jakich gazach w takim wypadku???
Było to podane jako jeden z wariantów zapisywania informacji
Pozdrawiam
Cezar [Usunięty]
Wysłany: 12-12-2003, 10:40
t0m1 napisał/a:
Hej,
W nurkowaniu rec utrata gazu rowna sie natychmiastowe awaryjne wynurzenie. W tec rozpatruje sie utrate gazow w butlach bocznych np. gazow deco i mozliwosc skonczenia dekompresji na innym gazie deco lub bottom (w zaleznosci od profilu nurkowania). Butle boczne sa jednym z elementow nie zdublowanych, wiec w przypadku awarii trzeba miec "substytut".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko