Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie akcesoria dokupić do Olympus C5060 ?
Autor Wiadomość
fragless
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2004, 14:30   

Witam,
za troche ponad miesiac wyjezdzam do stanow troche zarobic i za zarobione tam pieniazki chce kupic wlasnie Olympusa C5060 + obudowa PT-020. Niestety tylko na to bedzie mnie stac, gdyz planuje przeznaczyc na aparacik do 1000$. W zwiazku z tym chcialem zapytac szanowne grono nurasow zajmujacych sie fotografia podwodna, czy w ogole oplaca sie zainwestowac w ten zestaw pieniadze, poniewaz istnieja nikle szanse na jego rozbudowe o dodatkowe lampy, czy obiektywy szerokokatne. Czy wbudowana lampa w aparacie bedzie wystarczajaca na to, by robic w miare dobre amatorskie zdjecia w polskich wodach? Do Egiptu, czy tez Chorwacji raczej nie bede czesto podrozowal z powodow finansowych :cry: . Tak wiec, jedno zasadnicze pytanie: czy jest w ogole sens kupna samego aparatu z obudowa?

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 09-04-2004, 17:57   

fragless napisał/a:
istnieja nikle szanse na jego rozbudowe o dodatkowe lampy, czy obiektywy szerokokatne. Czy wbudowana lampa w aparacie bedzie wystarczajaca na to, by robic w miare dobre amatorskie zdjecia w polskich wodach?

Sa do kupienia dodatkowe lampy podwodne wyzwalane blyskiem tej wbudowanej. Mozesz ich doczepic chocby i 20. Zerknij na Inony

http://www.marinecamera.com/strobe_inon.html

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2004, 21:14   

fragless napisał/a:
Czy wbudowana lampa w aparacie bedzie wystarczajaca na to, by robic w miare dobre amatorskie zdjecia w polskich wodach? Do Egiptu, czy tez Chorwacji raczej nie bede czesto podrozowal z powodow finansowych :cry:

Naszym zdaniem miejsce w którym chcesz robić zdjęcia ma w tym wypadku drugorzędne znaczenie.

Wbudowana lampa niestety bardzo kiepsko sprawdza się pod wodą - zasadniczo jest ona tylko wyzwalaczem do dodatkowej lampy pracującej w trybie slave.

5060 zabierany pod wodę wyłączenie z wbudowaną lampą traktowalibyśmy raczej jako aparat bez lampy...

Istnieje wiele sposobów na doświetlenie zdjęć - więc na Twoim miejscu nie rezygnowalibyśmy zbyt szybko - aparat naprawdę warto kupić...

:wave:

GrzegorzWS 

Stopień: PADI Master Scuba Di
Wysłany: 12-04-2004, 16:12   

Dorota i Wojtek napisał/a:
5060 zabierany pod wodę wyłączenie z wbudowaną lampą traktowalibyśmy raczej jako aparat bez lampy...

W ubiegłum tygodniu zakupiłem do mojego C5060 obudowę PT020 i tak, po kilku próbach "lądowych" muszę ze smutkiem powierdzić, że tak właśnie jest - a to przynajmniej z tego powodu, że szeroka obodowa na obiektyw wchodzi w pole światła lampy, co powoduje, że na dole zdjęcia powstaje pasek szerokości około 15-20% wysokości zdjęcia który jest zacieniony, bo światło lampy błyskowej zasłania właśnie obudowa obiektywu... (z lewej strony zdjęcia zacienienie dochodzi nawet do 25-30% wysokości zdjęcia...). Oznacza to, że rzeczywiście lepiej chyba będzie robić zdjęcia z lampą wyłączoną na stałe - wtedy przynajmniej całę zdjęcie będzie miało takie same warunki oświetleniowe.

Istnieje wiele sposobów na doświetlenie zdjęć - więc na Twoim miejscu nie rezygnowalibyśmy zbyt szybko - aparat naprawdę warto kupić...

Powiedziawszy powyższe, jestem baaardzo zainteresowany takimi metodami - Doroto, Wojtku, czy dacie się namówić na kilka Waszych uwag i pomysłów w tym zakresie?

Jednocześnie podjąłem postanowienie zakupu lampy błyskowej do mojego zestawu. I tu problem: co kupić? Kompletnie nie znam się jeszcze na fotografii podwodnej i poruszam się po omacku, dlatego byłbym wdzięczny za kilka rad doświadczonych kolegów... zwłaszcza, że wyjazd do Egiptu już za kilka tygodni, więc czasu na analizy i szukanie mam nie wiele... Pomożecie??? W zamian oferuję pełną relację po wyjeździe jak się zestaw sprawował :razz: :razz: :razz:

Z góry pięknie dziękuję i pozdrawiam, GrzegorzWS

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2004, 18:55   

GrzegorzWS napisał/a:

Powiedziawszy powyższe, jestem baaardzo zainteresowany takimi metodami - Doroto, Wojtku, czy dacie się namówić na kilka Waszych uwag i pomysłów w tym zakresie?

Proponujemy prześledzić dokładnie teksty Walda - zarówno te w "Nurkowaniu" jak i te na jego stronie (w zasadzie powinniśmy zaproponować to w odwrotnej kolejności) - nie wymyślimy niczego więcej...
Najprawdopodobniej staniesz przed wyborem: "błyskać czy świecić..."

GrzegorzWS napisał/a:

Jednocześnie podjąłem postanowienie zakupu lampy błyskowej do mojego zestawu. I tu problem: co kupić? Kompletnie nie znam się jeszcze na fotografii podwodnej i poruszam się po omacku, dlatego byłbym wdzięczny za kilka rad doświadczonych kolegów... zwłaszcza, że wyjazd do Egiptu już za kilka tygodni, więc czasu na analizy i szukanie mam nie wiele... Pomożecie??? W zamian oferuję pełną relację po wyjeździe jak się zestaw sprawował

Ano proponujemy śledzić dział Fotografia na naszym Forum ;-) tu: http://www.forum.jds.pl/viewtopic.php4?t=2860 podajemy kilka rozwiązań, albo odsyłamy do Walda...

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2004, 20:04   

Proponujemy prześledzić dokładnie teksty Walda - zarówno te w "Nurkowaniu" jak i te na jego stronie (w zasadzie powinniśmy zaproponować to w odwrotnej kolejności) - nie wymyślimy niczego więcej...
Najprawdopodobniej staniesz przed wyborem: "błyskać czy świecić..."

Właśnie kończę kolejną część ABC fotografii cyfrowej - ekspozycja - po raz pierwszy będą obszernie poruszone praktyczne zagadnienia fotografii.

Jeżeli chodzi o zastosowanie światła ciągłego do fotografii podwodnej w Morzu Czerwonym, moim zdaniem ma to sens jedynie w fotografii nocnej lub podczas fotografowania zakamarków rafy lub jaskiń, gdzie jest niewielki dostęp promieni słonecznych. W dzień, na otwartej przestrzeni, lampy o mocy 100W dają tak niewielką moc świetlną, że efekt doświetlenia obrazu (wydobycie kolorów) uzyskujemy tylko z bardzo niewielkich odległości. Lampa błyskowa jest dużo bardziej praktyczna.

Jeżeli chodzi o lampę błyskową, to miałem możliwość sprawdzić działanie całego zestawu Olympusa C5060 + PT-020 + FL-20 w obudowie PFL-01. Muszę przyznać, że zestaw taki daje ogromne możliwości w fotografii podwodnej. Niestety Olympus tak skonstruował obudowę podwodną, że chcąc używać zewnętrznej lampy, należy dokupić firmową lampę z obudową oraz kompletem przewodów (wewnętrzny + zewnętrzny).
Gdy uda się jeszcze zainstalować trójnik na przewodzie zewnętrznym, i podłączyć drugą lampę TTL, to otrzymamy narzędzie pozwalające na równomierne oświetlenie sceny.
Ostatnio zmieniony przez waldo 31-03-2005, 15:40, w całości zmieniany 1 raz  

GrzegorzWS 

Wysłany: 12-04-2004, 21:57   

waldo napisał/a:
(...) miałem możliwość sprawdzić działanie całego zestawu Olympusa C5060 + PT-020 + FL-20 w obudowie PFL-01 (...) Niestety Olympus tak skonstruował obudowę podwodną, że chcąc używać zewnętrznej lampy, należy dokupić firmową lampę z obudową oraz kompletem przewodów (wewnętrzny + zewnętrzny).

Pięknie dziękuję za tą poradę - widzę, że oznacza to dla mnie, że nie mam specjalnie wyboru i pierwszym krokiem jest FL-20 i PFL-01. Jeżeli zakupię dajmy na to w EuroColorze taki zestaw - czy to jest już wystarczający komplet, czy też jeszcze coś trzeba dodatkowo dokupić - jak np. ramię, kable, lączówki?

No i kolejne pytanie laika - czy lampę FL-20 będę mógł używać na lądzie z C5060 do normalnych zdjęć? Czy sama w sobie jest to dobra lampa?

Jeszcze raz dziękuję, Pozdrowienia, GrzegorzWS

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2004, 22:19   

Kupując obudowę do lampy powinieneś dostać całe okablowanie.

W zestawie nie ma żadnego ramienia - więc warto o tym pomyśleć - próby robiliśmy z oryginalnym Sea&Sea, ale aparat jest na podstawie trochę mało stabilny - choć to być może subiektywne wrażenie.

FL-20 to zaskakująco mała gabarytami lampa - choć błyska całkiem nieźle... (liczba przewodnia 20). Jak spojrzeć w opis - to pasuje do każdego cyfrowego Olympusa ze stosownym przyłączem, a tekie w 5060 jest.

Warto pomysleć o takim ramieniu to lampy, z którego można bedzie ją łatwo zdjąć - nie spodziewamy się jakiś niesamowitych efektów przy szerokim kącie, ale do makro może okazać się całkiem sympatyczna...

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2004, 01:07   

GrzegorzWS napisał/a:
Jeżeli zakupię dajmy na to w EuroColorze taki zestaw - czy to jest już wystarczający komplet, czy też jeszcze coś trzeba dodatkowo dokupić - jak np. ramię, kable, lączówki?

Podwodna obudowa do lampy nie zawiera w zestawie żadnego ramienia. Ramię należy dokupić osobno. Z moich informacji wynika, że Eurocolor nie oferuje ramienia podwodnego.

GrzegorzWS 

Wysłany: 13-04-2004, 20:48   

Tak, zgadza się, dziś sprawdziłem i rzeczywiście nie oferowane jest przez Olympusa ramię do zamocowania lampy.

Na moje dociekliwe pytania jak producent wyobraża sobie korzystanie z takiego zestawu padła odpowiedź, że trzyma się lampę błyskową w ręku... :!: :???: :!: :lol: :!:

Tak czy inaczej zamówiłem lampę z obudową w EuroColorze. Co prawda nadal niezobowiązująco (mówią, że jak przyjdzie to mogę obejrzeć, sprawdzić, ale obowiązku kupowania nie ma), no ale postawiłem pierwszy krok - mam nadzieję że do końca kwietnia zdążą...

Powyższe oznacza oczywiści, że mam do Was kolejną prośbę o pomoc - a chodzi o ramię. No bo przecież jakieś ramię muszę mieć (chyba że podpisujecie się jednak pod radą sprzedawy z EuroColoru ;-) ) - więc poradźcie proszę co i gdzie konkretnie kupić (w Warszawie najlepiej), żeby było dobrze?

Z góry dziękuję, GrzegorzWS

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2004, 21:07   

Warto pomysleć o takim ramieniu to lampy, z którego można bedzie ją łatwo zdjąć - nie spodziewamy się jakiś niesamowitych efektów przy szerokim kącie, ale do makro może okazać się całkiem sympatyczna...

Pisząc powyższe, mielismy właśnie na uwadze lampę trzymaną w ręce...

W pewnych sytuacjach (np. ciasne kadry makro) jest to optymalne rozwiązanie.

5060 - ma stosunkowo szeroki obiektyw (27mm)- bez względu na zastosowane ramię, nie będziesz w stanie doświetlić tak szerokiego planu pojedynczą lampą FL-20. Możesz za to doświetlić jego fragmenty uzyskując bardzo interesujące efekty (patrz zdjęcia Kryzysa z szerokim obiektywem).

Obudowa lampy ma takie samo mocowanie jak lampy Sea&Sea - może więc to jest właściwy kierunek jeżeli chodzi o ramię (daje ono niestety małe możliwości w zakresie ustawień.

Dosyć ciekawie wygląda ramię proponowane przez ScubaTech - praktycznie nieograniczone możliwości regulacyjne - trzeba by było pomysleć jednak nad zamocowaniem lampy - brak w tym ramieniu stosownej "końcówki".

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-04-2004, 21:55   

GrzegorzWS napisał/a:
Powyższe oznacza oczywiści, że mam do Was kolejną prośbę o pomoc - a chodzi o ramię. No bo przecież jakieś ramię muszę mieć (chyba że podpisujecie się jednak pod radą sprzedawy z EuroColoru ;-) ) - więc poradźcie proszę co i gdzie konkretnie kupić (w Warszawie najlepiej), żeby było dobrze?

Miałem Ci zaproponować najprostsze ramię DX ze statywem DX firmy Sea&Sea, ale zerknąłem na stronę :
http://www.sklep.seaquest.pl/
i znalazłem ciekawsze rozwiązanie : Ramiona kulowe zestaw 20cm lub zestaw 14 cm - cena 299 zł
Nie wiem jak to się sprawuje, ale cena jest atrakcyjna - troszkę krótkie są ramiona (dla mnie optymalna długość to 35 cm lub 2x25 cm z podwójnym przegubem)

Zastanów się również nad : Ramię Flexi Arm 36cm - cena 292 zł + Statyw T pojedyńczy - cena 159 zł

R P 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 10:01   

waldo napisał/a:

Jeżeli chodzi o lampę błyskową, to miałem możliwość sprawdzić działanie całego zestawu Olympusa C5060 + PT-020 + FL-20 w obudowie PFL-01. Muszę przyznać, że zestaw taki daje ogromne możliwości w fotografii podwodnej.

Czy masz może jakieś przykładowe zdjęcia z takiego zestawu ???

Zboj wcześniej pisał, że ta lampa jest raczej dosyć słaba - jak to wygląda w praktyce ??
Czy mając tylko taki zestaw można już się pokusić o podwodne pstrykanie ?? Raczej nie będzie mnie stać na zakup lampy typu Sea&Sea - a FL-20 można przy okazji wykorzystać także na powierzchni ;-)

pozdrawiam,
RP

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-04-2004, 11:07   

R P napisał/a:

Czy masz może jakieś przykładowe zdjęcia z takiego zestawu ???
Zboj wcześniej pisał, że ta lampa jest raczej dosyć słaba - jak to wygląda w praktyce ??
Czy mając tylko taki zestaw można już się pokusić o podwodne pstrykanie ?? Raczej nie będzie mnie stać na zakup lampy typu Sea&Sea - a FL-20 można przy okazji wykorzystać także na powierzchni ;-)

Mam zdjęcia podwodne z Olympusa C5060 w obudowie PT-020 ale tylko z lampą Sea&Sea YS-25DX. Z lampą FL-20 miałem okazję przetestować cały zestaw ale tylko na powierzchni - zamówioną dla siebie lampę będę miał dopiero za kilka dni.

Jeżeli chodzi o moc lampy (LP 20) to jest ona większa niż moc lampy Sea&Sea YS-25DX ( LP 15) i tylko niewiele mniejsza od Sea&Sea YS-90DX (LP 22), której używam jako głównej lampy.
O ile testowanie na powierzchni ( FL-20 w obudowie PFL-01) może być wiarygodne, to zastrzeżenia mogę mieć do kąta pokrycia światłe - może być problem z wypełnieniem błyskiem całego kadru. Jeżeli chodzi o moc , to do fotografii amatorskiej lampa powinna w zupełności wystarczyć, ale to się okaże dopiero pod wodą :)

Ja zamówiłem FL-20 w celu wykorzystania jej połączenia (firmowe przewody) z obudową i spróbuję zainstalować trójnik, który umożliwi podłączenie drugiej lampy TTL (Sea&Sea YS-90DX) - wtedy FL-20 zostanie lampą pomocniczą.

GrzegorzWS 

Wysłany: 17-04-2004, 10:25   

waldo napisał/a:
Miałem Ci zaproponować najprostsze ramię DX ze statywem DX firmy Sea&Sea, ale zerknąłem na stronę: http://www.sklep.seaquest.pl/ i znalazłem ciekawsze rozwiązanie: Ramiona kulowe zestaw 20cm lub zestaw 14 cm - cena 299 zł. Nie wiem jak to się sprawuje, ale cena jest atrakcyjna - troszkę krótkie są ramiona (dla mnie optymalna długość to 35 cm lub 2x25 cm z podwójnym przegubem). Zastanów się również nad : Ramię Flexi Arm 36cm - cena 292 zł + Statyw T pojedyńczy - cena 159 zł

Spędziłem wiele czasu przyglądając się wszystkim informacjom na stronie http://www.sklep.seaquest.pl/. Ponieważ nie ma doświadczenia ze statywami troszkę mi brakuje wyobraźni jako dane ramię w połączeniu ze statywem będzie wyglądało i trzymało się w ręku. Przecież pod wodą wygoda trzymania zestawu i łatwość operowania aparatem jest bardzo ważna. Chciałem w tej sprawie rozmawiać z kimś z tego sklepu, ale na całej stronie nie ma żadnego kontaktu - ani telefonicznego ani mejlowego do firmy, oprócz adresu sklepu w Łodzi (informacja 913 podała mi numer do sklepu pod tym adresem 042/648-57-63, ale nikt nie odpowiada (może jest nieczynny w soboty)).

Dlatego mam pytanie, czy jest może jakiś podobny sklep z podobnymi produktami w Wawrszawie? Najchętniej taki, żeby można było pojść z obudowami i wszystko sprawdzić na miejscu; na albo prynajmniej taki, z którym telefonicznie można porozmawiać przed zakupem.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc,

Pozdrowienia, GrzegorzWS

waldo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2004, 13:09   

GrzegorzWS napisał/a:
ale na całej stronie nie ma żadnego kontaktu

Na samym dole głównej strony jest komplet teklefonów do sklepu :)

Niestety, nie wiem gdzie w Warszawie są sklepy ze sprzętem foto-podwodnym :(

GrzegorzWS 

Wysłany: 18-04-2004, 14:04   

Witajcie!

Udało mi się skontaktować ze sklepem w Łodzi. Telefon 042/648-57-63 jest poprawny, tylko w soboty chyba później otwierają - dodzwoniłem się po 11:00.

Bardzo miła obsługa telefoniczna. Jedyny problem to taki, że aby precyzyjnie dopasować statyw i ramię do obuwody aparatu i lampy najlepiej było by pojechać do Łodzi... co w moim przypadku niemal przysłowiowej pracy od "świtu do nocy" jest mało realne.

Kryzys, Wojtek, Doroto, wszyscy inni związani z fotografią podwodną - czy nie znacie jakiegoś podobnego sklepu ale w Warszawie?

Będę wdzięczny za pomoc, Pozdrowienia, GrzegorzWS[/b]

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-04-2004, 19:26   

Grześ!

Jeżeli nie spieszy Ci się z zakupem - to możemy Ci udostępnić testowy sprzęt ScubaTech'a - podwójnie łamane ramię na przegubach kulowych. Zobaczysz, popływasz - zdobędziesz jakieś doświadczenie...
Baza ma na stanie sprzęt Sea&Sea - więc pewnie też coś bedzie można wymyslić...

Ważne:
jeżeli chciałbyś używać ramienia ScubaTech - potrzebne będzię coś czym można zamocować obudowę lampy na końcu ramienia - nie ma tam odpowiedniego łącznika. Jutro zrobimy zdjęcia - zobaczysz o czym mówimy.
Pewnie Waldo będzie znał jakiś sposób, który może okazać się najbardziej odpowiedni

a Warszawa... tiaaa... my Ci niestety na tym terenie nie pomożemy ;-)

ale to rejon Kryzysa :cool:

GrzegorzWS 

Wysłany: 18-04-2004, 20:49   

Jeżeli nie spieszy Ci się z zakupem - to możemy Ci udostępnić testowy sprzęt ScubaTech'a - podwójnie łamane ramię na przegubach kulowych. Zobaczysz, popływasz - zdobędziesz jakieś doświadczenie... Baza ma na stanie sprzęt Sea&Sea - więc pewnie też coś bedzie można wymyslić...

Wow! Coż mogę powiedzieć - wspaniała propozycja! Tak, jedynym powodem pośpiechu jest wyjazd majowy i chęć uniknięcia trzymania lampy w ręku ;-) więc jestem serdecznie wdzięczny za taką propozycję i jeżeli tylko uda się rozwiązać problem mocowania to z prawdziwą przyjemnością skorzystam z Waszej pomocy!

Jeszcze raz pięknie dziękuję za tak miłą pomoc!

Pozdrowienia, GrzegorzWS

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2004, 15:21   

Oto wspomniane ramię podpięte do PT-10
http://www.forum.jds.pl/album_view.php4?id=774
Tutaj: http://www.forum.jds.pl/album_view.php4?id=775 zbliżenie łacznika, do którego trzeba jakoś zamocować obudowę lampy - możliwe, że dostępne są stosowne "końcówki" i zamiast kółka z otworami, będzie można w to miejsce wstawić coś lepiej pasującego...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu