Witam,
za troche ponad miesiac wyjezdzam do stanow troche zarobic i za zarobione tam pieniazki chce kupic wlasnie Olympusa C5060 + obudowa PT-020. Niestety tylko na to bedzie mnie stac, gdyz planuje przeznaczyc na aparacik do 1000$. W zwiazku z tym chcialem zapytac szanowne grono nurasow zajmujacych sie fotografia podwodna, czy w ogole oplaca sie zainwestowac w ten zestaw pieniadze, poniewaz istnieja nikle szanse na jego rozbudowe o dodatkowe lampy, czy obiektywy szerokokatne. Czy wbudowana lampa w aparacie bedzie wystarczajaca na to, by robic w miare dobre amatorskie zdjecia w polskich wodach? Do Egiptu, czy tez Chorwacji raczej nie bede czesto podrozowal z powodow finansowych . Tak wiec, jedno zasadnicze pytanie: czy jest w ogole sens kupna samego aparatu z obudowa?
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 09-04-2004, 17:57
fragless napisał/a:
istnieja nikle szanse na jego rozbudowe o dodatkowe lampy, czy obiektywy szerokokatne. Czy wbudowana lampa w aparacie bedzie wystarczajaca na to, by robic w miare dobre amatorskie zdjecia w polskich wodach?
Sa do kupienia dodatkowe lampy podwodne wyzwalane blyskiem tej wbudowanej. Mozesz ich doczepic chocby i 20. Zerknij na Inony
Czy wbudowana lampa w aparacie bedzie wystarczajaca na to, by robic w miare dobre amatorskie zdjecia w polskich wodach? Do Egiptu, czy tez Chorwacji raczej nie bede czesto podrozowal z powodow finansowych
Naszym zdaniem miejsce w którym chcesz robić zdjęcia ma w tym wypadku drugorzędne znaczenie.
Wbudowana lampa niestety bardzo kiepsko sprawdza się pod wodą - zasadniczo jest ona tylko wyzwalaczem do dodatkowej lampy pracującej w trybie slave.
5060 zabierany pod wodę wyłączenie z wbudowaną lampą traktowalibyśmy raczej jako aparat bez lampy...
Istnieje wiele sposobów na doświetlenie zdjęć - więc na Twoim miejscu nie rezygnowalibyśmy zbyt szybko - aparat naprawdę warto kupić...
Stopień: PADI Master Scuba Di
Wysłany: 12-04-2004, 16:12
Dorota i Wojtek napisał/a:
5060 zabierany pod wodę wyłączenie z wbudowaną lampą traktowalibyśmy raczej jako aparat bez lampy...
W ubiegłum tygodniu zakupiłem do mojego C5060 obudowę PT020 i tak, po kilku próbach "lądowych" muszę ze smutkiem powierdzić, że tak właśnie jest - a to przynajmniej z tego powodu, że szeroka obodowa na obiektyw wchodzi w pole światła lampy, co powoduje, że na dole zdjęcia powstaje pasek szerokości około 15-20% wysokości zdjęcia który jest zacieniony, bo światło lampy błyskowej zasłania właśnie obudowa obiektywu... (z lewej strony zdjęcia zacienienie dochodzi nawet do 25-30% wysokości zdjęcia...). Oznacza to, że rzeczywiście lepiej chyba będzie robić zdjęcia z lampą wyłączoną na stałe - wtedy przynajmniej całę zdjęcie będzie miało takie same warunki oświetleniowe.
Istnieje wiele sposobów na doświetlenie zdjęć - więc na Twoim miejscu nie rezygnowalibyśmy zbyt szybko - aparat naprawdę warto kupić...
Powiedziawszy powyższe, jestem baaardzo zainteresowany takimi metodami - Doroto, Wojtku, czy dacie się namówić na kilka Waszych uwag i pomysłów w tym zakresie?
Jednocześnie podjąłem postanowienie zakupu lampy błyskowej do mojego zestawu. I tu problem: co kupić? Kompletnie nie znam się jeszcze na fotografii podwodnej i poruszam się po omacku, dlatego byłbym wdzięczny za kilka rad doświadczonych kolegów... zwłaszcza, że wyjazd do Egiptu już za kilka tygodni, więc czasu na analizy i szukanie mam nie wiele... Pomożecie??? W zamian oferuję pełną relację po wyjeździe jak się zestaw sprawował
Powiedziawszy powyższe, jestem baaardzo zainteresowany takimi metodami - Doroto, Wojtku, czy dacie się namówić na kilka Waszych uwag i pomysłów w tym zakresie?
Proponujemy prześledzić dokładnie teksty Walda - zarówno te w "Nurkowaniu" jak i te na jego stronie (w zasadzie powinniśmy zaproponować to w odwrotnej kolejności) - nie wymyślimy niczego więcej...
Najprawdopodobniej staniesz przed wyborem: "błyskać czy świecić..."
GrzegorzWS napisał/a:
Jednocześnie podjąłem postanowienie zakupu lampy błyskowej do mojego zestawu. I tu problem: co kupić? Kompletnie nie znam się jeszcze na fotografii podwodnej i poruszam się po omacku, dlatego byłbym wdzięczny za kilka rad doświadczonych kolegów... zwłaszcza, że wyjazd do Egiptu już za kilka tygodni, więc czasu na analizy i szukanie mam nie wiele... Pomożecie??? W zamian oferuję pełną relację po wyjeździe jak się zestaw sprawował
Proponujemy prześledzić dokładnie teksty Walda - zarówno te w "Nurkowaniu" jak i te na jego stronie (w zasadzie powinniśmy zaproponować to w odwrotnej kolejności) - nie wymyślimy niczego więcej...
Najprawdopodobniej staniesz przed wyborem: "błyskać czy świecić..."
Właśnie kończę kolejną część ABC fotografii cyfrowej - ekspozycja - po raz pierwszy będą obszernie poruszone praktyczne zagadnienia fotografii.
Jeżeli chodzi o zastosowanie światła ciągłego do fotografii podwodnej w Morzu Czerwonym, moim zdaniem ma to sens jedynie w fotografii nocnej lub podczas fotografowania zakamarków rafy lub jaskiń, gdzie jest niewielki dostęp promieni słonecznych. W dzień, na otwartej przestrzeni, lampy o mocy 100W dają tak niewielką moc świetlną, że efekt doświetlenia obrazu (wydobycie kolorów) uzyskujemy tylko z bardzo niewielkich odległości. Lampa błyskowa jest dużo bardziej praktyczna.
Jeżeli chodzi o lampę błyskową, to miałem możliwość sprawdzić działanie całego zestawu Olympusa C5060 + PT-020 + FL-20 w obudowie PFL-01. Muszę przyznać, że zestaw taki daje ogromne możliwości w fotografii podwodnej. Niestety Olympus tak skonstruował obudowę podwodną, że chcąc używać zewnętrznej lampy, należy dokupić firmową lampę z obudową oraz kompletem przewodów (wewnętrzny + zewnętrzny).
Gdy uda się jeszcze zainstalować trójnik na przewodzie zewnętrznym, i podłączyć drugą lampę TTL, to otrzymamy narzędzie pozwalające na równomierne oświetlenie sceny.
Ostatnio zmieniony przez waldo 31-03-2005, 15:40, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12-04-2004, 21:57
waldo napisał/a:
(...) miałem możliwość sprawdzić działanie całego zestawu Olympusa C5060 + PT-020 + FL-20 w obudowie PFL-01 (...) Niestety Olympus tak skonstruował obudowę podwodną, że chcąc używać zewnętrznej lampy, należy dokupić firmową lampę z obudową oraz kompletem przewodów (wewnętrzny + zewnętrzny).
Pięknie dziękuję za tą poradę - widzę, że oznacza to dla mnie, że nie mam specjalnie wyboru i pierwszym krokiem jest FL-20 i PFL-01. Jeżeli zakupię dajmy na to w EuroColorze taki zestaw - czy to jest już wystarczający komplet, czy też jeszcze coś trzeba dodatkowo dokupić - jak np. ramię, kable, lączówki?
No i kolejne pytanie laika - czy lampę FL-20 będę mógł używać na lądzie z C5060 do normalnych zdjęć? Czy sama w sobie jest to dobra lampa?
Kupując obudowę do lampy powinieneś dostać całe okablowanie.
W zestawie nie ma żadnego ramienia - więc warto o tym pomyśleć - próby robiliśmy z oryginalnym Sea&Sea, ale aparat jest na podstawie trochę mało stabilny - choć to być może subiektywne wrażenie.
FL-20 to zaskakująco mała gabarytami lampa - choć błyska całkiem nieźle... (liczba przewodnia 20). Jak spojrzeć w opis - to pasuje do każdego cyfrowego Olympusa ze stosownym przyłączem, a tekie w 5060 jest.
Warto pomysleć o takim ramieniu to lampy, z którego można bedzie ją łatwo zdjąć - nie spodziewamy się jakiś niesamowitych efektów przy szerokim kącie, ale do makro może okazać się całkiem sympatyczna...
Jeżeli zakupię dajmy na to w EuroColorze taki zestaw - czy to jest już wystarczający komplet, czy też jeszcze coś trzeba dodatkowo dokupić - jak np. ramię, kable, lączówki?
Podwodna obudowa do lampy nie zawiera w zestawie żadnego ramienia. Ramię należy dokupić osobno. Z moich informacji wynika, że Eurocolor nie oferuje ramienia podwodnego.
Wysłany: 13-04-2004, 20:48
Tak, zgadza się, dziś sprawdziłem i rzeczywiście nie oferowane jest przez Olympusa ramię do zamocowania lampy.
Na moje dociekliwe pytania jak producent wyobraża sobie korzystanie z takiego zestawu padła odpowiedź, że trzyma się lampę błyskową w ręku...
Tak czy inaczej zamówiłem lampę z obudową w EuroColorze. Co prawda nadal niezobowiązująco (mówią, że jak przyjdzie to mogę obejrzeć, sprawdzić, ale obowiązku kupowania nie ma), no ale postawiłem pierwszy krok - mam nadzieję że do końca kwietnia zdążą...
Powyższe oznacza oczywiści, że mam do Was kolejną prośbę o pomoc - a chodzi o ramię. No bo przecież jakieś ramię muszę mieć (chyba że podpisujecie się jednak pod radą sprzedawy z EuroColoru ) - więc poradźcie proszę co i gdzie konkretnie kupić (w Warszawie najlepiej), żeby było dobrze?
Warto pomysleć o takim ramieniu to lampy, z którego można bedzie ją łatwo zdjąć - nie spodziewamy się jakiś niesamowitych efektów przy szerokim kącie, ale do makro może okazać się całkiem sympatyczna...
Pisząc powyższe, mielismy właśnie na uwadze lampę trzymaną w ręce...
W pewnych sytuacjach (np. ciasne kadry makro) jest to optymalne rozwiązanie.
5060 - ma stosunkowo szeroki obiektyw (27mm)- bez względu na zastosowane ramię, nie będziesz w stanie doświetlić tak szerokiego planu pojedynczą lampą FL-20. Możesz za to doświetlić jego fragmenty uzyskując bardzo interesujące efekty (patrz zdjęcia Kryzysa z szerokim obiektywem).
Obudowa lampy ma takie samo mocowanie jak lampy Sea&Sea - może więc to jest właściwy kierunek jeżeli chodzi o ramię (daje ono niestety małe możliwości w zakresie ustawień.
Dosyć ciekawie wygląda ramię proponowane przez ScubaTech - praktycznie nieograniczone możliwości regulacyjne - trzeba by było pomysleć jednak nad zamocowaniem lampy - brak w tym ramieniu stosownej "końcówki".
Powyższe oznacza oczywiści, że mam do Was kolejną prośbę o pomoc - a chodzi o ramię. No bo przecież jakieś ramię muszę mieć (chyba że podpisujecie się jednak pod radą sprzedawy z EuroColoru ) - więc poradźcie proszę co i gdzie konkretnie kupić (w Warszawie najlepiej), żeby było dobrze?
Miałem Ci zaproponować najprostsze ramię DX ze statywem DX firmy Sea&Sea, ale zerknąłem na stronę :
http://www.sklep.seaquest.pl/
i znalazłem ciekawsze rozwiązanie : Ramiona kulowe zestaw 20cm lub zestaw 14 cm - cena 299 zł
Nie wiem jak to się sprawuje, ale cena jest atrakcyjna - troszkę krótkie są ramiona (dla mnie optymalna długość to 35 cm lub 2x25 cm z podwójnym przegubem)
Zastanów się również nad : Ramię Flexi Arm 36cm - cena 292 zł + Statyw T pojedyńczy - cena 159 zł
Jeżeli chodzi o lampę błyskową, to miałem możliwość sprawdzić działanie całego zestawu Olympusa C5060 + PT-020 + FL-20 w obudowie PFL-01. Muszę przyznać, że zestaw taki daje ogromne możliwości w fotografii podwodnej.
Czy masz może jakieś przykładowe zdjęcia z takiego zestawu ???
Zboj wcześniej pisał, że ta lampa jest raczej dosyć słaba - jak to wygląda w praktyce ??
Czy mając tylko taki zestaw można już się pokusić o podwodne pstrykanie ?? Raczej nie będzie mnie stać na zakup lampy typu Sea&Sea - a FL-20 można przy okazji wykorzystać także na powierzchni
Czy masz może jakieś przykładowe zdjęcia z takiego zestawu ???
Zboj wcześniej pisał, że ta lampa jest raczej dosyć słaba - jak to wygląda w praktyce ??
Czy mając tylko taki zestaw można już się pokusić o podwodne pstrykanie ?? Raczej nie będzie mnie stać na zakup lampy typu Sea&Sea - a FL-20 można przy okazji wykorzystać także na powierzchni
Mam zdjęcia podwodne z Olympusa C5060 w obudowie PT-020 ale tylko z lampą Sea&Sea YS-25DX. Z lampą FL-20 miałem okazję przetestować cały zestaw ale tylko na powierzchni - zamówioną dla siebie lampę będę miał dopiero za kilka dni.
Jeżeli chodzi o moc lampy (LP 20) to jest ona większa niż moc lampy Sea&Sea YS-25DX ( LP 15) i tylko niewiele mniejsza od Sea&Sea YS-90DX (LP 22), której używam jako głównej lampy.
O ile testowanie na powierzchni ( FL-20 w obudowie PFL-01) może być wiarygodne, to zastrzeżenia mogę mieć do kąta pokrycia światłe - może być problem z wypełnieniem błyskiem całego kadru. Jeżeli chodzi o moc , to do fotografii amatorskiej lampa powinna w zupełności wystarczyć, ale to się okaże dopiero pod wodą
Ja zamówiłem FL-20 w celu wykorzystania jej połączenia (firmowe przewody) z obudową i spróbuję zainstalować trójnik, który umożliwi podłączenie drugiej lampy TTL (Sea&Sea YS-90DX) - wtedy FL-20 zostanie lampą pomocniczą.
Wysłany: 17-04-2004, 10:25
waldo napisał/a:
Miałem Ci zaproponować najprostsze ramię DX ze statywem DX firmy Sea&Sea, ale zerknąłem na stronę: http://www.sklep.seaquest.pl/ i znalazłem ciekawsze rozwiązanie: Ramiona kulowe zestaw 20cm lub zestaw 14 cm - cena 299 zł. Nie wiem jak to się sprawuje, ale cena jest atrakcyjna - troszkę krótkie są ramiona (dla mnie optymalna długość to 35 cm lub 2x25 cm z podwójnym przegubem). Zastanów się również nad : Ramię Flexi Arm 36cm - cena 292 zł + Statyw T pojedyńczy - cena 159 zł
Spędziłem wiele czasu przyglądając się wszystkim informacjom na stronie http://www.sklep.seaquest.pl/. Ponieważ nie ma doświadczenia ze statywami troszkę mi brakuje wyobraźni jako dane ramię w połączeniu ze statywem będzie wyglądało i trzymało się w ręku. Przecież pod wodą wygoda trzymania zestawu i łatwość operowania aparatem jest bardzo ważna. Chciałem w tej sprawie rozmawiać z kimś z tego sklepu, ale na całej stronie nie ma żadnego kontaktu - ani telefonicznego ani mejlowego do firmy, oprócz adresu sklepu w Łodzi (informacja 913 podała mi numer do sklepu pod tym adresem 042/648-57-63, ale nikt nie odpowiada (może jest nieczynny w soboty)).
Dlatego mam pytanie, czy jest może jakiś podobny sklep z podobnymi produktami w Wawrszawie? Najchętniej taki, żeby można było pojść z obudowami i wszystko sprawdzić na miejscu; na albo prynajmniej taki, z którym telefonicznie można porozmawiać przed zakupem.
Wysłany: 18-04-2004, 14:04
Witajcie!
Udało mi się skontaktować ze sklepem w Łodzi. Telefon 042/648-57-63 jest poprawny, tylko w soboty chyba później otwierają - dodzwoniłem się po 11:00.
Bardzo miła obsługa telefoniczna. Jedyny problem to taki, że aby precyzyjnie dopasować statyw i ramię do obuwody aparatu i lampy najlepiej było by pojechać do Łodzi... co w moim przypadku niemal przysłowiowej pracy od "świtu do nocy" jest mało realne.
Kryzys, Wojtek, Doroto, wszyscy inni związani z fotografią podwodną - czy nie znacie jakiegoś podobnego sklepu ale w Warszawie?
Będę wdzięczny za pomoc, Pozdrowienia, GrzegorzWS[/b]
Jeżeli nie spieszy Ci się z zakupem - to możemy Ci udostępnić testowy sprzęt ScubaTech'a - podwójnie łamane ramię na przegubach kulowych. Zobaczysz, popływasz - zdobędziesz jakieś doświadczenie...
Baza ma na stanie sprzęt Sea&Sea - więc pewnie też coś bedzie można wymyslić...
Ważne:
jeżeli chciałbyś używać ramienia ScubaTech - potrzebne będzię coś czym można zamocować obudowę lampy na końcu ramienia - nie ma tam odpowiedniego łącznika. Jutro zrobimy zdjęcia - zobaczysz o czym mówimy.
Pewnie Waldo będzie znał jakiś sposób, który może okazać się najbardziej odpowiedni
a Warszawa... tiaaa... my Ci niestety na tym terenie nie pomożemy
Wysłany: 18-04-2004, 20:49
Jeżeli nie spieszy Ci się z zakupem - to możemy Ci udostępnić testowy sprzęt ScubaTech'a - podwójnie łamane ramię na przegubach kulowych. Zobaczysz, popływasz - zdobędziesz jakieś doświadczenie... Baza ma na stanie sprzęt Sea&Sea - więc pewnie też coś bedzie można wymyslić...
Wow! Coż mogę powiedzieć - wspaniała propozycja! Tak, jedynym powodem pośpiechu jest wyjazd majowy i chęć uniknięcia trzymania lampy w ręku więc jestem serdecznie wdzięczny za taką propozycję i jeżeli tylko uda się rozwiązać problem mocowania to z prawdziwą przyjemnością skorzystam z Waszej pomocy!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko