Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Filozofia CMAS wg Strugalskiego odc. 2
Autor Wiadomość
jenny
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2004, 08:26   

Witam
padre szalona foka napisał/a:
Pare ostatnich postow jest zdecydowanie zbyt agresywnych. [...] filozofia jest inna i zblizona do pogladow Tomka.To oczywisci moje prywatne zdanie.

W moim odczuciu problemem nie są poglądy pana T.S., lecz sposób ich rozpowszechniania. Prezentowanie swoich poglądów jako jedynych słusznych i totalny brak szacunku dla ludzi o poglądach odmiennych (vide uwagi na temat nurków z innych organizacji) musi budzić sprzeciw i irytację. Dla mnie szczególnie przykre jest to, że tego typu postawa rzuca złe światło na inne osoby zrezszone w CMAS-ie, które postrzegane są jako banda nawiedzonych oszołomów.
Niestety, "normalni", którzy siedzą cicho są niewidoczni. A kilku "aktywistów" rzuca się w oczy i wyrabia opinię całej oragnizacji.

Pozdrooofki
jenny

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2004, 11:40   Re: Filozofia CMAS wg Strugalskiego odc. 2

:mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Kriss 24-02-2004, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  

Tomasz Strugalski 

Wysłany: 15-01-2004, 13:00   Dziękuję

Witam Państwa bardzo serdecznie na kolejnym spotkaniu. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zechcieli poświęcić chwilę aby przeczytać moje posty. Piszę w sposób trudny o rzeczach trudnych dlatego nie sądziłem, że zainteresowanie moimi tekstami będzie tak szerokie! Obserwując codziennie rosnącą liczbę wyświetleń muszę (bez fałszywej skromności) przyznać, że widocznie to co robię ma sens, skoro dziesiątki (czy też może setki, trudno to ocenić) osób pragną zapoznać się z moimi poglądami. Jest też, jak widzę kilka głosów krytycznych. Te cenię sobie szczególnie bo poprawiają mi krążenie i zapewniają wydzielanie adrenaliny, a co za tym idzie endorfin. Zapewniam państwa, że przykładam się do roboty, aby przygotowywać teksty w sposób syntetyczny, rzetelny i zrozumiały. Jest to jednak bardzo trudne i przypomina trochę spacer po polu minowym. Trzeba np stale uważać, żeby kogoś nie urazić. Nie jestem pewien czy to w ogóle wykonalne, bo przecież jeśli ma się jakiekolwiek skonkretyzowane poglądy na cokolwiek, to siłą rzeczy muszą to być poglądy inne od czyichś innych. Jesteśmy bowiem, jak wiadomo, różni i mamy różne opinie. Dlatego pragnę podkreślić, że w moich tekstach nikogo nie upokarzam, nikogo nie wyśmiewam, nad nikim się nie wywyższam i nie zbawiam świata. Nie twierdzę jakobym był od kogoś mądrzejszy czy lepszy, lub uprawiał filozofię jedynie słuszną. Faktem jest natomiast, że mówię o tym w co wierzę, czego chyba nikt nie pragnie mi zabraniać, jeśli zaś pragnie to proszę - niech spróbuje!
Szanuję i lubię wszystkich nurków (bez względu na przynależność) z tej oczywistej przyczyny, że nurek jaki by nie był jest mi jednak bliższy niż np traktorzysta, a w świecie pełnym samotności cenić trzeba każdą znajomość. Po tym co napisałem rozszarpią mnie traktorzyści, co tylko pokazuje w jak trudnych warunkach działam! Nikogo też do niczego nie zmuszam ani nawet nie namawiam, nie narzucam nikomu moich zasad, mojego sposobu myślenia ani w ogóle czegokolwiek. W szczególności nie zmuszam nikogo aby gościł w mojej bazie. Każdy, kto do niej przyjedzie będzie traktowany grzecznie jeśli grzecznie będzie się zachowywał. Jeśli zaś postanowi zachować się jak barbarzyński najeźdźca, otrzyma równie właściwy traktament. Jego wybór i on go podjął. Baza zaś moja i ja w niej rządzę. Fakt, że w moich bazach wyszkoliło się ponad 1,5 tys osób i wykonano ponad 30 tys nurkowań, przy czym nikomu nie stała się krzywda, świadczy, że widocznie rządzę dobrze. Jest to tzw dowód empiryczny, a więc wynika z doświadczenia a nie z widzimisię Strugalskiego. Jeśli chodzi o odpowiadanie na pytania to , prawdę mówiąc wolałbym spotkać się w realu, np podczas kolejnej imprezy w pubie Heineken (absolutnie wspaniała atmosfera! świetnie się bawiłem!), tak chyba łatwiej wszystko wyjaśnić. Gorąco zapraszam do lektury następnych odcinków "filozofii...", nad którymi właśnie pracuję.

ze sportowym pozdrowieniem
szef szkolenia klubu płetwonurków Active Divers PTTK
Tomasz Strugalski

Jan Nurkowski 

Wysłany: 15-01-2004, 13:54   Re: Dziękuję

Tomasz Strugalski napisał/a:
Witam Państwa bardzo serdecznie na kolejnym spotkaniu. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zechcieli poświęcić chwilę aby przeczytać moje posty. Piszę w sposób trudny o rzeczach trudnych dlatego nie sądziłem, że zainteresowanie moimi tekstami będzie tak szerokie! Obserwując codziennie rosnącą liczbę wyświetleń muszę (bez fałszywej skromności) przyznać, że widocznie to co robię ma sens, skoro dziesiątki (czy też może setki, trudno to ocenić) osób pragną zapoznać się z moimi poglądami.

Jak na osobnika samotnego, zazdroszcze Ci optymizmu. Ja czytam Twoje wypowiedzi zupelnie z innego powodu niz ten, ze sie z Toba zgadzam.
I tak sobie analizuje, czego jest w Twoich wypowiedziach wiecej, autoreklamy czy tesknoty za miniona epoka, w ktorej trzeba bylo dorabiac ideologie do wszystkiego.
Tomasz Strugalski napisał/a:
Jest też, jak widzę kilka głosów krytycznych.

Ja natomiast widze zupelnie cos innego, moze to tylko u mnie sie tak wyswietla....

pzdr
Janusz Chylinski

PS. Widzialem kiedys, jak facet biegal po parku zupelnie nago. Nie bylo osoby, ktora nie okazalaby mu zainteresowania. Odnioslem wtedy wrazenie, ze facet jest z siebie strasznie zadowolony. Nie zauwazylem jednak, aby ktos z widzow rozebral sie rowniez.

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2004, 14:49   Re: Dziękuję

Ostatnio zmieniony przez Kriss 24-02-2004, 18:59, w całości zmieniany 1 raz  

Jan Nurkowski 

Wysłany: 15-01-2004, 16:09   Re: Dziękuję

Kriss napisał/a:
[quote="Jan NurkowskiPS. Widzialem kiedys, jak facet biegal po parku zupelnie nago. Nie bylo osoby, ktora nie okazalaby mu zainteresowania. Odnioslem wtedy wrazenie, ze facet jest z siebie strasznie zadowolony. Nie zauwazylem jednak, aby ktos z widzow rozebral sie rowniez.

He , He - mogę prosić o prawo druku w komentarzu do biblii 1000 lecia ?

Kriss[/quote]

Prosze uprzejmie ( w rozumieniu KC oczywiscie ).

Janusz Chylinski

Jan Nurkowski 

Wysłany: 15-01-2004, 17:39   

....Dlatego w naszej bazie AOWD jest i będzie traktowany jak stopień podstawowy.
Na wszelki wypadek każdy płetwonurek, który nie posiada stopnia CMAS lecz
stopień innej federacji będzie również traktowany jak P1. Nie mam bowiem
zaufania
do szkoleń prowadzonych przez inne niż CMAS federacje. Ich poziom bywa
różny,
przyznaje że niekiedy wysoki. Np. mam dobre doświadczenia po wizytach
płetwonurków NAUI, zwłaszcza ze szkoły Abbys. Znacznie więcej było jednak
przykrych incydentów wykazujących absolutny brak opływania a za to często
potężne zadufanie w sobie i brawurę.

Jeśli ktoś na pytanie: "co zrobisz, gdy ulegnie zalodzeniu automat
oddechowy"
odpowiada "zakręcę butlę", co jak wiadomo jest techniką prowadzącą prosto do
grobu, to niestety nie mogę wpuścić go do wody choćby był Super Staff
instruktorem z księżyca.....

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2004, 19:07   dość pastwienia się

Ostatnio zmieniony przez Kriss 24-02-2004, 19:00, w całości zmieniany 1 raz  

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 16-01-2004, 13:07   

Kriss napisał/a:

Z nieukrywaną niecierpliwością czekam na ciąg dalszy Pańskich wykładów.
Proponuję , że zbiorę je wszystkie i wydam własnym nakładem w jakości na jaką zasługują i poszanowaniem wszelkich praw autorskich jako biblię tysiąclecia CMAS .( nakład powiedzmy 500 szt ) do nabycia w KDP i na stacjach benzynowych i w bazach ościennych Warmii i Mazur . ( proszę to potraktować jako ofertę w myśl KC)

Ja tam obrzydliwy nie jestem i chętnie na Strugalskim parę groszy zarobię , a gdyby nikt nie chciał tego kupić na przykład , to dołożę , niech mi tam . :razz:

gdybys szukal wspolnikow do wydania, to chetnie sie dorzuce, jak sie nie sprzeda to bedzie czym palic w kominku...

kijanek
[Usunięty]

Wysłany: 16-01-2004, 17:38   

Myślę, że grubym nadużyciem jest używanie słowa "filozofia" w tytule postów kol. Strugalskiego (przy okazjii: uważam, że ośmieszanie nazwy CMAS w tym kontekście jest również nie na miejscu).

Otóż "odkrycie" dokonane przez T.S. nie ma nic wspólnego z filozofią, etyką, ani nawet... bezpieczeństwem nurkowania. Jest to "dokonanie" marketingowe. Otóż Tomasz Strugalski wymyślił (a przynajmniej jemu się wydaje, że dokonał tego sam - bo system ten jest znany od stuleci) technikę marketingową nazywaną "sprzedażą w pakietach" lub "sprzedażą wiązaną" (a w turystyce "all inclusive"): dany ci coś, czego potrzebujesz, dodamy coś, czego nie chcesz i zmusimy do zapłacenia za oba.

Otóż T.S. nie nabije ci w swojej bazie butli ani jej nie wypożyczy; chyba, że wykupisz u niego cały pakiet nazywany przez niego "opłatą za użytkowanie bazy nurkowej". Nic to, że potrzebujesz tylko luftu - płać za możliwośc wzięcia pianki i latarki (a najlepiej wykup też dive check). T.S. dorzuci ci w pakiecie "baza nurkowa" gratis coś, co nazywa "przyjaźnią", ale to jest mało podobne do tego, co zwykliśmy okreslać tym słowem. Ach i przekona Cię jeszcze, że robi to w ramach "filozofii CMAS".

Szczerze mówiąc nie rozumiem o co tu chodzi, na pewno nie przywracanie starej "klubowej" atmosfery, jaka panowała w latach 70. i 80. Pamiętam ją i nie była to karykaturka, którą nieudolnie próbuje ożywić T.S.

Kluby trzymały się na składkach i pracy członków; w moim klubie (żeglarskim) niektórzy pracowali po 10-15 godzin przy sprzecie i płacili 50 zł składki, inni nie mieli czasu i woleli zapłacić 150 zł, żeby nie "odpracowywać" godzin - jedni i drudzy mili pierwszeństwo w dostępie do sprzętu i wypożyczli go "po kosztach", co, co przychodzili spoza klubu płacili ceny "komercyjne" - zwykle 3-4 razy wyższe.

Gdyby tak to rozumieć, to można to jeszcze zaakceptować np. członkowie Actve Divers mają nabicie butli "po kosztach" (np. 60 groszy za litr), przyjezdni CMAS-owcy, jako "przyjaciele' ze zniżką (np. 80 gr za litr) a reszta "chołoty" ko cenach komercyjnych (np. 1,0 - 1,2 zł za litr).

Ale gdzie tu jakaś filozofia? Co za filozofia każe mi dopłacać do czyjegoś "bezpłatnego" sprzetu (skoro ja swój kupiłem) i do tego jeszcze wysłuchwać przy tym, że moja federacja jest "be" a ja jestem "niedouczony"?

Havock 

Wysłany: 07-02-2004, 18:02   

[quote="Pedro"]a w klubie jak zapłacisz składkę, to stajesz sie "przyjacielem".

W większości klubów istnieja składki, ale jakbyś nie wiedział (do czego masz prawo) w Active Divers nie ma czegoś takiego jak składki, coś takiego w tym klubie nie istnieje.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu