Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki szkoła dla poczatkujacego?
Autor Wiadomość
pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 28-06-2011, 23:32   

slawek290 napisał/a:
Szkoda słów . Jak chcesz poślę ci kilka dolarów byś się mógł dowiedzieć na rogu - za ile .
Gwarantuję ulży ci .

Ale jakim sposobem dowiem sie tego u mnie na rogu. Ty jako czlowiek obeznany w temacie i z ludzmi powinienes wiedziec - dlatego zapytalem... ;fuck:

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2011, 23:42   

bigplik napisał/a:
Jacek, chodzi mi o to, że w GUE czy też UTD, umiejętności typu wynurzenie wielopoziomowe z jednoczesnym dzieleniem się gazem (długi wąż, komunikacja świalem), bojka etc. powinny być wykonywane w trymie, pewne umiejętności są do wyuczenia na kursie ale inne muszą być wypływane (tzn. potrzeba trochę czasu pod wodą, obycia ze sprzętem, konfiguracją itd. - to nie są moje słowa, tylko mojego instruktora z GUE z wysp), dzielę się tu moim doświadczeniem, choć zdaję sobie sprawę, że kazdy może mieć inne

A mi chodzi o to, że np. w SDI też jest to wymagane. Poza komunikacją światłem, oczywiście.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2011, 23:45   

Skidoo mogę Ci polecić Pawła, który zresztą wypowiadał się w tym wątku (bigplik). Paweł to bardzo dobry nurek, instruktor SDI/TDI, naprawdę możesz się od Niego wiele nauczyć. I PADI i SDI/TDI i SSI i jeszcze parę innych federacji (nie dotyczy to CMAS-u, GUE, UDT i chyba IANTD) są członkami WRSTC (Word Recreational Scuba Diving Council) - nie tylko wzajemnie uznają swoje uprawnienia ale nawet, w pewnych sytuacjach, możesz po zrobieniu części kursu w jednej federacji a dokończyć go w innej.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 07:35   

pawelk282 napisał/a:
dlatego zapytalem...

Pawełku były 2 kolejki za wzrostem i za rozumem z racji twojego słusznego wzrostu - rozumiem twoje pytanie . A tak może poza - konkursem skoro krytykujesz wszystko i wszystkich - powiedz nam jakież to stopnie nurkowe i doświadczenie nurkowe posiadasz.
Pewno nie ma się czego wstydzić nie ....

bigplik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 07:37   

jacekplacek napisał/a:
A mi chodzi o to, że np. w SDI też jest to wymagane. Poza komunikacją światłem, oczywiście.

nie zgodzę się tutaj z Tobą, ja widzę zasadnicze różnice,
na OWD w SDI nie ma np. puszczania bojki, poza tym fajnie jesli student wynurza się w trymie, pływa sprawnie żabką etc. jednak jeśli nie wynurza się jak poziomnica ale potrafi sprawnie i bezpiecznie wynurzać się w toni, dzilić się gazem (plus inne umiejętności do opanowania spotykane choćby w PADI) to raczej zaliczy ten kurs

nurek102
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2011, 07:50   

hubert68 napisał/a:
I PADI i SDI/TDI i SSI i jeszcze parę innych federacji (nie dotyczy to CMAS-u, GUE, UDT i chyba IANTD)

Chyba, oj chyba sie łódeczka na wodzie. Doczytaj, potem pisz.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2011, 07:54   

bigplik napisał/a:
nie zgodzę się tutaj z Tobą, ja widzę zasadnicze różnice,
na OWD w SDI nie ma np. puszczania bojki, poza tym fajnie jesli student wynurza się w trymie, pływa sprawnie żabką etc. jednak jeśli nie wynurza się jak poziomnica ale potrafi sprawnie i bezpiecznie wynurzać się w toni, dzilić się gazem

Oczywiście, że są różnice: zakres Rec1 jest duuuużo szerszy i dłużej trwający od OWD. Ale trym, partnerskie wynurzenie w toni dzieląc się gazem czy pływanie żabką są jednoznacznie zapisane w standardzie SDI dla kursu OWD.

bigplik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 08:15   

ależ oczywiście że Rec1 jest duuużooo szerszy :pa:

jednak tolerancja wykonywania umiejętności w SDI na kursie rekreacyjnym jest inna niż w GUE, UTD czy ISE,
czyli wracam do rozważań poziomnica - nie poziomnica :ping:

z innej beczki, jeden z moich instruktorów GUE na wyspach powiedział, że odstępstwo od trymu na kursie T1 miało być max 10stopni, zastanów się teraz czy kursanci przechodza z takim odchyleniem, choć przecież takie są standardy?
ja mam swoje zdanie na ten temat, ale możemy o tym prozmawiać kiedyś przy okazji nurkowania w jakiej dziurze :ping:

kokaroll 

Stopień: Ins.SDI/TDI/nur.TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 08:18   

piotrkw napisał/a:
slawek290 napisał/a:
Nurkuje w płycie

Ale adept na nurka pewnie chciałby nauczyć się nurkować w wodzie . Więc to chyba nie dla niego :)

Pozdrawiam Piotr

hahahahahahahaha!o k......!!! :hihi-:

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 09:53   

bigplik napisał/a:
jednak tolerancja wykonywania umiejętności w SDI na kursie rekreacyjnym jest inna niż w GUE, UTD czy ISE,
czyli wracam do rozważań poziomnica - nie poziomnica

Na kursie SDI akceptowalna tolerancja jest do decyzji instruktora prowadzącego szkolenie. Nie ma w standardach napisane, że np. +/- 0,7m i +/- 7 stopni.

Standardy SDI nie stoją na przeszkodzie, aby kursant po OWD w SDI miał trym przeuroczy :-) Jak się instruktorowi i kursantowi nie chce to trudno coś zdziałać, ale jak im się chce... the sky is the limit.

~BitPump

trebol 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 10:24   

kokaroll napisał/a:
piotrkw napisał/a:
slawek290 napisał/a:
Nurkuje w płycie

Ale adept na nurka pewnie chciałby nauczyć się nurkować w wodzie . Więc to chyba nie dla niego :)

Pozdrawiam Piotr

hahahahahahahaha!o k......!!! :hihi-:

Dawno się tak nie usmiałem :hihi-: :hihi-:
Przy okazji, z chęcią trzasnął bym se taki kursik jak by to było OPEN (PLATE, BORAD) DIVER? :humor:
pozdr

leon 

Stopień: Instruktor SSI, TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 13:47   

Witaj Skidoo
Zadałeś konkretne pytanie, a koledzy debatują nad wyższością GUE i tak dalej...tylko, że GUE jest dwa razy droższe...

Polecam:

1. Centrum Nurkowe "Dive Service", szkolą w PADI, baza nad Piasecznem, dostęp do 3,5 metrowego basenu na MOSiRze w Lublinie,
Zalety: własna baza, dwóch dobrych instruktorów, podwodna infrastruktura czyli gadżety na dnie , przejrzysta woda

2. Centrum Nurkowe "Hydrozagadka" nad Jeziorem Białym szkolenia PADI,
Zalety: super wyposażona baza, nowy sprzęt, podwodna infrastruktura
Wady: kiepska widoczność, laski w bikini przez które trzeba się przepychać aby dojść do wody

3. Paweł "Bigplik" instruktor SDI/TDI - dobrze wyszkolony nurek, uprawnienia jaskiniowe, od tego roku instruktor, można dać mu szansę wykazania się, na pewno zostaniesz potraktowany indywidualnie i wyjątkowo

Dlaczego mnie nie ma w w/w spisie?
W tym roku mam dużo szkoleń bardziej zaawansowanych i nie mam czasu na kursy podstawowe. Po kursie zapraszam do mojej ekipy na wspólne wyjazdy i spotkania.... nie ważne z jakiej będziesz organizacji.
P.S.
SSI to nie egzotyka, w Chorwacji jest więcej baz SSI niż PADI
Ostatnio zmieniony przez leon 29-06-2011, 14:59, w całości zmieniany 2 razy  

bigplik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 16:30   

żeby mieć pełny obraz, rozważ jeszcze

1. Krzysztofa Krakiewicza, moim zdaniem najbardziej doświadczonego instruktora na Lubelszczyźnie, nurka TMX z 30-letnim stażem, instruktora wielu organizacji (min. CMAS, PADI, DAN, IANTD) a także WOPR.

2. Piotra Gintera - Instruktora SDI/TDI, świetnego nurka GUE oraz TMX IANTD, a także podwodnego filmowca :)

3. Centrum Nurkowe Scuba Extreme - SSI i TDA, bardzo miła obsługa, baza nad białym włodawskim

powodzenia :pa:
Ostatnio zmieniony przez bigplik 29-06-2011, 16:33, w całości zmieniany 1 raz  

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 16:34   

piotrkw napisał/a:
Raz , dobrze , samodzielnie i po kłopocie, i nikt z forum nie będzie go wytykał palcami że "cienias" i " niesamodzielny"

Pozdrawiam Piotr

Wiesz pewno z autopsji :DDDDDD

Qui gladio ferit, gladio perit lub Qui fodit foveam alteri, incidet in eam
Ostatnio zmieniony przez slawek290 29-06-2011, 16:42, w całości zmieniany 2 razy  

skidoo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 17:05   

dzieki za pomoc :)

leon 

Stopień: Instruktor SSI, TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 17:09   

bigplik napisał/a:
1. Krzysztofa Krakiewicza, moim zdaniem najbardziej doświadczonego instruktora na Lubelszczyźnie, nurka TMX z 30-letnim stażem, instruktora wielu organizacji (min. CMAS, PADI, DAN, IANTD) a także WOPR.

2. Piotra Gintera - Instruktora SDI/TDI, świetnego nurka GUE oraz TMX IANTD, a także podwodnego filmowca

3. Centrum Nurkowe Scuba Extreme - SSI i TDA, bardzo miła obsługa, baza nad białym włodawskim

Paweł "bigplik" czy nurkowałeś z osobami po OWD wyszkolonymi przez w/w firmy/osoby ?

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 17:44   

leon napisał/a:

Wady: (...) laski w bikini przez które trzeba się przepychać aby dojść do wody

:zdz: :zdz: :zdz:

świat się wali !!!

;)

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 19:24   

Slawek.... z autopsji ... nieeee ,to z dyskusji na forum. Staje sie przewidywalna.

bigplik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2011, 19:40   

Leon,
sam jestem po OWD u Krzysztofa Krakiewicza :ping:

co do Scuba Extreme, nie nurkowałem z nimi wiem jednak że mają fajny sklep, miłą obsługę i na wiele rzeczy są otwarci aby się z nimi umówić - ale co do wyszkolenia kursantów, to masz rację, nie wiem, a jak z tym jest?
Ostatnio zmieniony przez bigplik 29-06-2011, 20:08, w całości zmieniany 1 raz  

neopapaj 

Stopień: OWD SSI
Kraj:
Guatemala

Wysłany: 29-06-2011, 20:07   

skidoo napisał/a:
A czy nie jest tak, ze jesli zaczne w padi lub cmas czy ssi to rzutuje pozniej finansowo na dalszą moją "karierę nurkowa".?

Rozważ również że w SSI twoja droga w karierze nurkowej wygląda troszeczkę inaczej niż w większości innych organizacji, tzn kolejne stopnie zaawansowania zdobywa się w miarę wzrostu twojego doświadczenia i np. AOWD uzyskujesz automatycznie po tym jak zrobisz 4 dowolne kursy specjalistyczne plus 24 nurkowania. Poza tym SSI, chyba jako jedyna organizacja, udostępnia możliwość zrobienia części teoretycznej online (przy OWD) zupełnie gratis, i potem instruktor może tobie zaliczyć tą część i przejść do części praktycznej. (I w tym momencie pojawia się możliwość ponegocjowania kosztów :bee; )
I uwierz mi SSI nie jest organizacją egzotyczną najważniejsze jest to czego instruktor potrafi nauczyć, i działa to w dwie strony, jak instruktor potrafi wiedzę przekazać i jak ty jesteś wstanie tą wiedzę przyjąć. Ze mną w grupie na kursie był chłopak który rozpoczął kurs z poprzednią grupą, kończył z moją, wcześniej instruktor go nie dopuścił nawet do części zajęć na wodach otwartych.
Życzę powodzenia na "nowej drodze" , a przede wszystkim wyboru dobrego instruktora! :pa:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu