Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 22-11-2011, 22:55
Jacku, nie twierdzę, że wszyscy, co twierdzą, że są dir, nie są. Ale dostrzegam takie zjawisko. Cho cby jeden z naszy kolegów instruktorów, z którym bywało, że razem nurkowaliśmy...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2011, 23:23
hubert68 napisał/a:
Jacku, nie twierdzę, że wszyscy, co twierdzą, że są dir, nie są. Ale dostrzegam takie zjawisko. Cho cby jeden z naszy kolegów instruktorów, z którym bywało, że razem nurkowaliśmy...
No ale właśnie ten instruktor nigdy DIR nie był i nie twierdził, że jest inaczej. Fajnie, że GUE ma własną nazwę stylu, ale dorabianie do tego dziwnych ideologii jest tylko i wyłącznie dziwne Chyba, ze w Ameryce jest inaczej. W Polsce żaden znany mi instruktor nie próbuje być kimś, kim nie jest a słowo DIR wywołuje u niektórych taką samą alergię jak płachta na byka.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 23-11-2011, 06:13
jacekplacek napisał/a:
słowo DIR wywołuje u niektórych taką samą alergię jak płachta na byka.
I tu masz rację ale to druga strona medalu. Mamy tendencję do skrajności. U nas albo jest się dir choćby nie miało się o dir bladego pojęcia albo uważa się dirowców za oszołomów.
Oki, a jest gdzieś naprawdę uczciwy i szczegółowy opis, czym jest a czym nie jest DIR (mam na myśli konkrety dot. sprzętu i zachowania się, a nie ileś tam przykazań tych po angielsku, które chodzą po sieci)? Taki opis, żeby można było od stóp do głowy się detal po detalu sprawdzić i otrzymać wyniki typu DIR - 29 elementów, Stroke - 7 elementów...
Wysłany: 23-11-2011, 08:34
ja rozumiem, że nie można się teoretycznie nauczyć żabki wstecznej, ale czemu nie można teoretycznie opisać konfiguracji sprzętu wg DIR? Są problemy z nazewnictwem wężyków i tych tfu klamerek? Można przecież posłużyć się obrazkiem
tzn. ja nie oczekuję, że jakiś instruktor w sieci zrobi to za darmo, ale może któś,, kto nie czerpie dochodów z nurkowania potrafiłby?
Pytam czysto teoretycznie, gdyż nie jestem zainteresowana wykładem w sieci Ale zaciekawiła mnie odpowiedź i pobudziła moją wrodzoną dociekliwość
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 23-11-2011, 08:39
Yavox napisał/a:
Oki, a jest gdzieś naprawdę uczciwy i szczegółowy opis, czym jest a czym nie jest DIR
Czym nie jest, chyba nie ma. Czym jest masz w ksiązce Jarroda i np. tutaj: http://www.hogarthian.pl/?op=filozofia No i szkolenie w typowo DIR organizacjach: np. GUE, UTD, Innerspace. Lub u instruktora znającego te procedury - ale to i tak pośrednia droga do wymienionych organizacji.
nie do konca zgodze sie z tym ze w ksiazce jabłonskeigo jest wszystko dokładnie opisanie, wiecej tam stwierdzeń typu- planuj to co robisz, rób to co planujesz i takie tam, jakós zbyt wiele po przeczytaniu tej ksiązki sie nie naumiałem, moze dlatego ze zgóry miałem negatywne nastawienie
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 23-11-2011, 09:29
TYMOTEUSZ napisał/a:
moze dlatego ze zgóry miałem negatywne nastawienie
Nie sądzę. Ostatnio przeglądnąłem tą książkę. Mam podobne wrażenia że w podstawowej publikacji jest więcej marketingu niż konkretnej wiedzy. Zresztą ta jakby już się troch "znieświerzyła" przez te kilka lat gdy zaciekawiony systemem ją zakupiłem na spółkę.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 23-11-2011, 10:05
Bo książka ma do kursu zachęcić a nie kurs zastąpić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko