Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja węży według DIR
Autor Wiadomość
lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2011, 19:15   

to ja się dopytam o jeszcze jedną sprawę :)

Oczywiście wiem, ze DIr to cały system i wyjecie jednej części powoduje, ze wszystko się sypie, ale...

może ktoś nagnie sposób myslenia do mojej niedoskonałej konfiguracji ;-)

Chodzi o konfigurację na dwa I stopnie przy piance, a więc bez drugiego źródła wyporu.

Sama załozyłam, ale w oparciu o konfigurację, którą widziałam w bazie stosującej układ węży i ao i I stopni na wzór DIR, że każdy z ao podpięty jest do jednego z I stopni, a manometr oraz wąż inflatora rozdzielone i każdy podpięty do innego I st. Szczerze mówiąc, bez jakiejś głębszej refleksji uznałam, ze tak jest ok, bo jest to w jakiś sposób kopia klasyka.

Ostatnio przy robieniu takiej konfiguracji na dwa I stopnie zwrócono mi uwagę, że w przypadku wzbudzenia podstawowego ao, przy podpięciu do niego jakiegokolwiek innego elementu, pozbawiam się możliwości korzystania z niego i zaproponował podpięcie zarówno mano , jak i węża inflatora do zapasu. Uzasadnienie mnie jak najbardziej przekonało i jest dla mnie wręcz oczywiste i tak się zastanawiam, co decyduje o przyjęciu klasycznej opcji ?

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 05-11-2011, 19:46   

Chyba ciężko będzie o bezpośrednią wykładnię GUE bo nie przyuważyłem konfiguracji singiel + dwa zawory.

Pytanie pierwsze: czy po awarii zasadniczego pierwszego stopnia kontynuujesz nurkowanie czy rozpoczynasz procedurę wynurzania?
- kontynuujesz. Czemu? Bo Chcesz? Błędna decyzja. Bo musisz? Błąd planowania. Nie puszcza Cię deko lub fizyczny sufit... W singlu??
- wynurzasz się. Masz zapas w butli partnera :)

Pytanie drugie: czy w razie awarii zasadniczego umiesz go odciąć?
- nie - musisz korzystać z zapasu partnera.
- tak - i co z tego? Masz awarię sprzętu. Co robisz..? ;)

Podpowiedź: czy rozpoczynając (i aż do zakończenia) wynurzanie potrzebujesz dodawać gaz do worka? :)

Podpowiedź bardziej bezpośrednia: moim zdaniem nie ma znaczenia gdzie przykręcisz. Ja do zasadniczego zgodnie z zasadą "zawsze tak samo". Mano oczywiście zawsze do zapasu.

Podpowiedź mniej istotna: jeśli podejrzewasz "zamarzanie" to eksploatując zapasowy inflatorem podnosisz ryzyko zamarznięcia zapasu z "zerowego" do "niezerowego". Po co?

Podpowiedź ostatnia: możesz mieć do zapasu na stałe podpięty wąż suchacza i w razie potrzeby - zamienić węże. Znacznie częściej będziesz stosować ten wąż do dmuchania poprawnie wybranej boi ;)

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 05-11-2011, 20:42   

Cytat:
Chodzi o konfigurację na dwa I stopnie przy piance, a więc bez drugiego źródła wyporu

mozesz zamiescic zdjecie albo schemat swojej konfiguracji? wygodniej bedzie nam dyskutowac nad czyms bardziej namacalnym

sativ 

Stopień: Advanced Birox Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2011, 21:13   

Przerabiałem tą opcje w singlu z zaworem T- umożliwiającym zamknięcie jednego portu rozdzielnie od 2giego ;) Również jeeszcze w piance. Operacja wykonalna samodzielnie pod wodą, ale wymagająca spooorego namachania się z ustawieniem całego zestawu poprawnie- do zaworów w twinie sięgałem po 1szym "półbylejakim" zarzuceniem na plecy.

Wszystko było tak samo jak "normalnie", poza brakiem suchego oraz wężyka do niego. Prawy- główny AO, inflator , lewy- backup i manometr. + inne porty w DS4 niż przy twinie żeby się to jakoś układało. Jeśli masz jeszcze jakiś wężyk inflatorowy warto podpiąć go do awaryjnego przełączania zasilania worka/napełniania bojki. U mnie opcją awaryjną były kieszenie balastowe umożliwiające stopniowe wywalanie balastu i bojka. Długo tak nie popływałem, bo pojawił się mój aktualny partner życiowy- suchy <3 :)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2011, 21:20   

Bartek :) To od początku :)

to nie jest moja stała konfiguracja. Normalnie mam jeden 1 stopień ( i dlugi wąż ). I nurkuję w piance ( wiem, grzeszę ;-) )

Natomiast podszkalałam się u instruktora stosującego procedury s-driil, v-drill i resztę, a nie miałam jeszcze swojego sprzętu dostałam butle z 2 zaworami i konfigurację na 2 I stopnie- podstawowy z inflatorem, zapas z mano. POnieważ taki jest układ tych elementów w Dir- uznałam, ze tak jest ok. Ponownie w taką konfigurację musiałam wejsć z powodu wymogów prawnych kraju, w którym nurkowałam i wtedy spotkałam się z odmiennym pomysłem, który przedstawiłam wyżej, któy mi się wydaje w tym układzie konfiguracyjnym bardziej logiczny :)

Tomek, tak podsumowując- to za klasyką przemawia to, żeby było zawsze tak samo, a przeciwko inowacji to- że w zasadzie i tak inflatora używac nie będę- bo się bedę wynurzać :) ?

to chyba jednak do mnie- dopoki nic się nie zmieni w ubranku - bardziej przemawia opcja, w której mam działający inflator, nawet, jak sobie wisiec będzie ;-) , jak nie będę umiała zakręcić zaworu, to i tak będę uzywac wzbudzonego ao, a więc zapas nie będzie obciążany, a jak zakręcę - to jak wyżej, wszystko działa :)

takie trochę teoretyczne rozważania, bo jak wspomniałam, konfiguracji używam bardzo sporadycznie, a pytanie wynikało z ciekawości :)

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 05-11-2011, 21:53   

Zatem ja nie ma nic do dodania :) Wszystko sobie wyjaśniłaś :)

Trajter 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2011, 21:59   

jacekplacek napisał/a:
Tak: http://www.ptmith.net.pl/materialy/biul/biul3.pdf

Jakkolwiek wnioski jak najbardziej rozsądne to uważam, że artykuł jest wart odnotowania z innych względów.
To pierwszy na świecie przypadek zamknięcia w butli entalpii, a następnie jej wypływu.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2011, 02:00   

TomS napisał/a:
Wszystko sobie wyjaśniłaś :)

nooo :) jak już dostałam bazę do tej odpowiedzi :))

wcześniejsze popytywanie realne nie zadziałało i nie byłam pewna, czy nie ma jednak ważniejszego powodu dla takiego rozwiązania :)

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 06-11-2011, 22:53   

jacekplacek napisał/a:
Uczę tego na OWD :)

To może mnie tego nauczysz ponownie, gdyż na OWD wychodziło mi bezproblemowo.
Obecnie w rękawicach nie jestem w stanie odpiąć inflatora (skafander rozłączam - mam nyple o tej samej średnicy), węże używam takie same i na zmianę, więc nie bardzo rozumiem o co tutaj chodzi...

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2011, 09:10   

beroduar napisał/a:
Obecnie w rękawicach nie jestem w stanie odpiąć inflatora (skafander rozłączam - mam nyple o tej samej średnicy), węże używam takie same i na zmianę, więc nie bardzo rozumiem o co tutaj chodzi...

Też nie, trzeba by zobaczyć :) Są takie specjalne nakładki na końcówki węży - ułatwiają chwyt i wypięcie. Jak znajdę, wrzucę fotkę.

[ Dodano: 07-11-2011, 09:16 ]
Ooops, Bann już to napisał :)
bann napisał/a:
Prostszym rozwiazaniem jest umiejetne rozpiecie zasilania samego skrzydla.
Pomagaja w tym odpowiednio skonstruowane szybkozlaczki do wezy jacketowych i stosowanie nakladek na te zlaczki, pomagajacych w rozpinaniu.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2011, 09:58   

beroduar napisał/a:
Obecnie w rękawicach nie jestem w stanie odpiąć inflatora

A nie masz przypadkiem krótkiego inflatora?

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 07-11-2011, 10:14   

lozerka napisał/a:
nie jestem w stanie odpiąć inflatora (skafander rozłączam - mam nyple o tej samej średnicy
Na początek zamień te "nyple" między inflatorem a suchaczem. Jeśli nadal nic to dopiero wtedy będzie dziwne :) I poszukamy problemu "w tobie".

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 15:06   

TomS napisał/a:
lozerka napisał/a:
nie jestem w stanie odpiąć inflatora (skafander rozłączam - mam nyple o tej samej średnicy
Na początek zamień te "nyple" między inflatorem a suchaczem. Jeśli nadal nic to dopiero wtedy będzie dziwne :) I poszukamy problemu "w tobie".

ale to nie ja :-D ! Problemu trzeba szukać w beroduarze ;-)

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 07-11-2011, 16:21   

Oj! Przedziwny problem systemowy. Nie sprawdziłem aż tak dokładnie przed wysłaniem :D

Tak oczywiście, nie szukamy w lozerce problemów z króćcami beroduara. :D

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 17:14   

ufff ;-)

bo nie, zebym miała szczególnie dużo problemów ;-) , ale i tak te moje własne w zasadzie mi stykną :-D

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2011, 21:15   

TomS napisał/a:
Oj! Przedziwny problem systemowy. Nie sprawdziłem aż tak dokładnie przed wysłaniem :D
jak zaznaczysz dowolny tekst i klikniesz ikonke cytowania uzytkownika, to cytat zostanie przypisany jemu. klika razy sam sie nacielem, zwykle cytujac koncowke wypowiedzi przyciskiem autora kolejnego posta :) .

GerardM 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2011, 10:12   

beroduar napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Uczę tego na OWD :)

To może mnie tego nauczysz ponownie, gdyż na OWD wychodziło mi bezproblemowo.

Hej
Miałem kiedyś podobny problem. W sumie to pomogło mi przesunięcie gumki przytrzymującej wąż inflatorowy wyżej żeby dało się wsadzić palce z lewej strony miedzy niego a wąż karbowany. Zastosowanie innego uchwytu sprawia, że wypina się bezproblemowo. Nie wiem czy nie zamotałem bo w sumie trochę ciężko to opisać :-)
Pozdrawiam
Gerard

Janek 

Stopień: msdt, tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2011, 15:04   

lozerka napisał/a:
to ja się dopytam o jeszcze jedną sprawę :)

Oczywiście wiem, ze DIr to cały system i wyjecie jednej części powoduje, ze wszystko się sypie, ale...

może ktoś nagnie sposób myslenia do mojej niedoskonałej konfiguracji ;-)

Chodzi o konfigurację na dwa I stopnie przy piance, a więc bez drugiego źródła wyporu.

Sama załozyłam, ale w oparciu o konfigurację, którą widziałam w bazie stosującej układ węży i ao i I stopni na wzór DIR, że każdy z ao podpięty jest do jednego z I stopni, a manometr oraz wąż inflatora rozdzielone i każdy podpięty do innego I st. Szczerze mówiąc, bez jakiejś głębszej refleksji uznałam, ze tak jest ok, bo jest to w jakiś sposób kopia klasyka.

Ostatnio przy robieniu takiej konfiguracji na dwa I stopnie zwrócono mi uwagę, że w przypadku wzbudzenia podstawowego ao, przy podpięciu do niego jakiegokolwiek innego elementu, pozbawiam się możliwości korzystania z niego i zaproponował podpięcie zarówno mano , jak i węża inflatora do zapasu. Uzasadnienie mnie jak najbardziej przekonało i jest dla mnie wręcz oczywiste i tak się zastanawiam, co decyduje o przyjęciu klasycznej opcji ?

Ja zaczynalem i calkiem dlugo plywalem wlasnie z dwuzaworowym singlem, dwoma niezaleznymi automatami ale w mokrej piance.
O nurkowaniu i ustandaryzowanych konfiguracjach tec malo kto jeszcze wtedy mowil takze wlasciwie sam sobie wydumalem to co mi sie wtedy wydawalo najrozsadniejsze. W efekcie na prawym zaworze mialem tylko podstawowy automat, na lewym cala reszte czyli back-up, inflator i manometr.
Z malpia zrecznoscia ;) krecilem galkami zaworow i kierowalem sie logika, ze w razie awarii (zamarzniecia) glownego automatu zakrecam go sobie i przechodze na back-up...no wlasnie i lepiej wtedy miec dzialajacy inflator czy lepiej nie nie miec? ;)

Nie wydaje mi sie do dzisiaj, ze to bylo szczegolnie glupie a juz na pewno sie do tego nie przyznam :D

Dyskusja troche akademicka, najlepiej ja rozwiazac poprzez zakup suchara i podlaczenie wszystkiego "po bozemu" :D

pozdrufki
janek

TomS 

Kraj:
Greenland

Wysłany: 10-11-2011, 15:26   

Janek napisał/a:
no wlasnie i lepiej wtedy miec dzialajacy inflator czy lepiej nie nie miec?
Rozumiem, że pytasz retorycznie ale nie jest to takie "proste". Jeśli automat Ci zamarzł to nalezy podejrzewać, ze masz "mokry" gaz. Najgorsza rzecz jaka teraz Ci się może przytrafić to zamarznięcie drugiego (zapasowego). Inflator można zasilać oralnie. To odciąża ostatni sprawny pierwszy stopień. Jeśli nie ma możliwości zasilać z butli - robisz oralnie. Jeśli pozostawisz sobie taką możliwość to prawie na pewno z niej skorzystasz.
Tyle "akademii".
A teraz real: ile razy zamarzł Ci ten podstawowy pierwszy stopień?

Janek 

Stopień: msdt, tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2011, 15:50   

TomS napisał/a:
Janek napisał/a:
no wlasnie i lepiej wtedy miec dzialajacy inflator czy lepiej nie nie miec?
Rozumiem, że pytasz retorycznie ale nie jest to takie "proste". Jeśli automat Ci zamarzł to nalezy podejrzewać, ze masz "mokry" gaz. Najgorsza rzecz jaka teraz Ci się może przytrafić to zamarznięcie drugiego (zapasowego). Inflator można zasilać oralnie. To odciąża ostatni sprawny pierwszy stopień. Jeśli nie ma możliwości zasilać z butli - robisz oralnie. Jeśli pozostawisz sobie taką możliwość to prawie na pewno z niej skorzystasz.
Tyle "akademii".
A teraz real: ile razy zamarzł Ci ten podstawowy pierwszy stopień?

piszesz chyba zeby sie podroczyc :D
jak "akademizujemy" to i tak juz nie ma potrzeby uzywania inflatora bo chyba zgodnie uznajemy ze to dobry powod do zakonczenia nurkowania? to lepiej miec go dzialajacy czy niedzialajacy? tak na wszelki wypadek albo zeby sie nie nameczyc oralnie na powierzchni ;)

a real: male kilka razy (3-4?) w zyciu, wszystkie owszem najpewniej z powodu wilgoci w butli.
Ale rzeczywiscie jak juz przy tym jestesmy to jak sobie przypomne swoje "szczeniece nurkowe lata" to byl (i chyba nadal troche jest) to temat troche demonizowany

pozdroxy
janek

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu