Marek wydaje mi się że masz dwie nie zależne od siebie dolegliwości, pierwsza do podrażniona błona bębenkowa to co pisał Marcin13736, ale musisz wykluczyć przebicie tej błony a tutaj pomoże tylko lekarz.
Jeśli okaże się że z uchem ok, to kwestia błędnika spowodowana jest przez przebywanie na łódce, jachcie, statku. Nawet po jeziorach gdzie prawie nie ma fal ludzie po przebywaniu przez dłuższy czas schodząc na ląd i ich kołysze. Jest to bardzie zjawisko z żeglarstwa niż z nurkowania, tak zwane rozhuśtanie błędnika. Na pewno po morzu będzie to spotęgowane i przez parę dni ma prawo się kołysać w głowię. Czym więcej się pływa tym mniejszy ten efekt, ale mimo dużej praktyki zawsze po zejściu na ląd z morza trochę mnie kołyszę.
Czym więcej się pływa tym mniejszy ten efekt, ale mimo dużej praktyki zawsze po zejściu na ląd z morza trochę mnie kołyszę
Bardzo ciekawe spostrzeżenie... Chyba, że wyraziłeś się niezbyt precyzyjnie. "W im lepszych warunkach się pływa tym mniejszy ten efekt".- z takim się zgodzę.
Proponuję aby jakaś osoba kompetentna odpisała koledze, że uszkodzenie błony ma wpływ na lot samolotem.
Czym więcej się pływa tym mniejszy ten efekt, ale mimo dużej praktyki zawsze po zejściu na ląd z morza trochę mnie kołyszę
Bardzo ciekawe spostrzeżenie... Chyba, że wyraziłeś się niezbyt precyzyjnie. "W im lepszych warunkach się pływa tym mniejszy ten efekt".- z takim się zgodzę.
Ja się zgodzę nawet z poprzednią wersją. Im dłużej nurkuję (choć to dalej krótko) tym mniejsze mam zawroty głowy w dzień po nurkowaniu, ale dalej coś tam czuję. Jakbym sobie pamięć zresetował i bym pokręcił głową w lewo i w prawo, to jestem w stanie odpowiedzieć, czy wczoraj nurkowałem czy nie Kiedyś byłbym w stanie odpowiedzieć, czy nurkowałem tydzień temu I jakoś tak zauważyłem, że warunki tu akurat nie mają chyba wiele do rzeczy - dzień po wrakach w wakacje miałem mniej więcej to samo, co dzień po podlodowym dwa tygodnie temu. Ale pewnie różni ludzie mają różnie.
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 23-01-2013, 14:17
Ale nie przejmuj się błędnik można ćwiczyć. Dużo fikołków i będzie lepiej... Sam tak kiedys trenowałem
Można, tylko jak idę z dzieciakami na plac zabaw i one siadają sobie na huśtawkach, to ludzie się dziwnie patrzą, jak zaczynam sam napierdzielać na karuzeli
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 23-01-2013, 18:40
Lekarz laryngolog jest niezbędny i to jak najszybciej. Musisz poinformować go o okolicznościach temu towarzyszących.
Nie wiem co koledzy odpisali ale ja stawiam na uszkodzenie/nadwyrężenie/podrażnienie zmysłów równowagi przez okienko okrągłe w uchu środkowym. Dziać się tak może przy nie poprawnym wyrównywaniu ciśnienia przy problemach z jego wyrównywaniem.
Nie leczenie zaburzeń równowagi może skutkować poważnymi konsekwencjami w przyszłości.
Opieram się na tym co napisał kolega w pierwszym poście.
To oczywiście rys drastyczny sprawy ale nie bagatelizował bym takich objawów i symptomów po nurkowaniu.
Dodam tyle że ponieważ jesteś w EG (doczytałem) i chyba masz ubezpieczenie nurkowe to taka baropatologia jest związana z nurkowaniem i raczej powinno być objęte ubezpieczeniem.
Sprawdź dokładnie polisę co w niej masz.
Być może masz stan zapalny ucha i wtedy czasem ze względu na ciecz w uchu, opuchliznę, zmysły równowagi mogą być drażnione. To stwierdzi lekarz. Jak mu powiesz że po wyjściu z wody, już w wodzie po wynurzeniu lub w trakcie zrobiły się zawroty głowy, nudności to powinien poprawnie skojarzyć.
Daj znać jak się to rozwiązało.
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 23-01-2013, 18:56, w całości zmieniany 1 raz
Kilka lat temu jak zaczynałem przygodę z nurkowaniem tez w egipcie uszkodziłem sobie błony bębenkowe w obydwu uszach poszedłem do lekarza dopiero w kraju. Podczas lotu nic specjalnego sie nie działo od tamtego czasu mineło parę latek i wszystko jak najbardziej ok.
Proponuję aby jakaś osoba kompetentna odpisała koledze, że uszkodzenie błony ma wpływ na lot samolotem.
moje pierwsze zdanie z poprzedniego postu:
Marek wydaje mi się że masz dwie nie zależne od siebie dolegliwości, pierwsza do podrażniona błona bębenkowa to co pisał Marcin13736, ale musisz wykluczyć przebicie tej błony a tutaj pomoże tylko lekarz.
Dziękuje serdecznie wszystkim, za odpowiedzi. Muszę przyznać, że były bardzo pomocne. Ostatecznie okazało się, że moje objawy były spowodowane zapaleniem uszu. Jeżeli chodzi o błędnik mogło być to spowodowane zarówno zapaleniem uszu jak i przebywaniem na łódce, tutaj nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi. Zakończyło się zatem na zakrapianiu uszu i po tygodniu było już całkiem dobrze. Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnie kilkadziesiąt metrów do przyczepy kempingowej powoli i z rozpostartymi na boki rękami, żeby się nie wypierdzielić, bo płotu nie było i się nie było czego trzymać.
(...)
Yavox napisał/a:
Nawet nie wiesz, ile w intencji dobrego nurkowania nakręciłem się przez ostatni rok na karuzeli Ciekawe, co sobie myślą ci ludzie, co mieszkają w pobliżu placu zabaw
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko