Osobiscie uważam że porządny kurs AdvNitr jest nie do zrealizowania w tej konfiguracji.
makalu [Usunięty]
Wysłany: 02-02-2014, 12:40
TomS napisał/a:
makalu napisał/a:
Trochę się stresowałbym,gdybym nie miał tak na 100% kontroli wizualnej takiej kieszeni.Czy na pewno razem z maską nie wysunęła się szpulka i nie poszła na dno.
Na jednym z filmów Bogaerts pokazuje obsługę takiej kieszonki:
1. odpinasz kieszonkę od uprzęży
2. przekładasz przed siebie aby widzieć
3. otwierasz, gmerasz, zamykasz (pod kontrolą wzrokową)
4. odwieszasz na miejsce
O ile pamiętam w kieszonce są pętelki jak w kieszeniach udowych i wszystko wewnątrz jest zabezpieczone (mocowane karabinkami).
Tak też najlepiej rozwiązac obsługę tego typu kieszeni.Bez odpinania i przeniesienia przed oczy ciężej,tym bardziej ,że mocowanie (na karabinki) jest dośc mobilne więc kieszeń nie zawsze jest tam gdzie zwykle,gdy jej szukamy.
A ściąganie płetw w wodzie(po nurku) z tyloma butlami jest do wykonania czy najpierw lepiej się rozbroic?
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2014, 13:23
JacekB napisał/a:
I do jednej awarii dołożyć drugą - utratę połowy gazu... Dziękuję, wolę rozsądne rozwiązania
Pisz uczciwie. Mówimy o początku nurkowania (twoje założenie), gdzie każdy ma po 6 butli (o tym jest temat).
Zatem ja proponuję porzucić nie 1/2 a 2/3 gazu (8 butli). Każdy nurek zostanie z dwiema butlami. Uważam to za bardzo rozsądne rozwiązanie. O wiele lepsze, niż radzenie sobie z wyciąganiem partnera (wielkim workiem), gdy zespół ma 12 butli. Zakładając posiadanie różnych mieszanin pozostawiasz najefektywniejsze dekompresyjnie ale bezpieczne.
Ostatnio zmieniony przez TomS 02-02-2014, 13:31, w całości zmieniany 1 raz
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 02-02-2014, 14:18
TomS napisał/a:
Pisz uczciwie. Mówimy o początku nurkowania
Piszę uczciwie. Jak dla mnie, możesz sobie zaplanować i wydłubanie lewego płuca. Ja nie widzę powodu komplikować sytuacji, ani tym bardziej odrzucać systemu podtrzymania życia. Są na to gotowe i proste rozwiązania, typu odpowiedni dobór sprzętu - w tym wyporu worka. Ale oczywiście filozofować można w dowolną stronę.
Na Florydzie do SM zazwyczaj stosuje się butle 104 cuft @3000 psi, nabijane do 4000 psi.
(...)
Można tez zabrać twinset 2x125 cuft @1750 psi nabity do 4000 psi.
(...)
Nie widziałem nigdy, aby ktokolwiek obwiesił się rewolwerem małych butli.
I o tym właśnie pisałem - na Florydzie używa się ciężkich butli, stąd i konfiguracja uprzęży i BCD jest nieco inna. W przypadku użycia butli alu czy lekkich stalówek, (a takich głównie używa się poza USA), konfiguracja może być nieco inna.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 02-02-2014, 14:19, w całości zmieniany 1 raz
Johnny_ [Usunięty]
Wysłany: 04-02-2014, 08:57
macka5 napisał/a:
Osobiscie uważam że porządny kurs AdvNitr jest nie do zrealizowania w tej konfiguracji.
Wysłany: 07-02-2014, 11:24
macka5 napisał
Cytat:
Panowie powiedzcie mi jak ogarniacie w takich konfiguracjach kieszenie ?
Nie wyobrażam sobie wyciągania maski albo bojki z kieszeni z taka baterią pod pachą !D
Ostatnio zmieniony przez tmichura 07-02-2014, 12:29, w całości zmieniany 2 razy
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 07-02-2014, 12:10
tmichura napisał/a:
macka5 napisał
Cytat:
Nie wyobrażam sobie wyciągania maski albo bojki z kieszeni z taka baterią pod pachą !D
Wysłany: 07-02-2014, 12:26
tmichura napisał/a:
macka5 napisał
Cytat:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko