Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenie
Autor Wiadomość
wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2016, 15:46   

"Best Instructor SSI in Egypt 2003" też już leciwe :D , a jakieś nowe osiągnięcia? poza wpisem do czarną liste?

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2016, 17:29   

Mucha napisał/a:
Ciekawe jeszcze ile razy sam, podpisując się jako Grażyna albo Staszek, wychwalałeś pana Janka pod niebiosa. Dobrze że kozy jeszcze nie nauczyły się w necie postów zamieszczać.
że to niby do mnie?

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 09-06-2016, 19:06   

waterman, nie wiem skąd taki wniosek, może dlatego że mój post pod Twoim się znalazł ;-)
Bohater tego wątku jest jeden ;)

kasia33 

Stopień: Uczeń
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2016, 19:57   

pawlos1976 napisał/a:
Wolę nurkować w zimnych wodach niż z takimi idiotami jak ty w Egipcie.
PZDR

dokładnie popieram

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 10-06-2016, 10:08   Re: SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenie

Jan Dudzinski napisał/a:
Witam,

w Sharm pogoda dopisuje.
Oczywiście jest błękitne niebo, morze jak jezioro i bardzo ciepło....
W Sharm jak zwykle od lat ZUPEŁNY spokój.

Dlaczego napisałem ten drażniący post?
Myślałem, że będzie to zrozumiałe ale wygląda na to iż tak jak tego co pisze Anarchista mało kto rozumie (z powodu braku wykształcenia) tutaj zachodzi podobna sytuacja.

Być może powodem w tym wypadku jest to iż długo jestem za granicą i teraz w Polsce mówi i myśli sie inaczej... A może to, że w środowisku tzw. "nurków" mocno zbliżonych do tzw. "wędkarzy" i nie chodzi tu o zainteresowania rybami czy wodą.. MYŚLI się inaczej. Podejrzewam to po języku w jakim są wypowiedzi... a i to:

zszokowały mnie zdjęcia jednego ze znanych polskich instruktorów nurkowania technicznego na Facebooku (podobno znakomitego). Jedno z pierwszych: stoi w kolejce do sklepu z wódką. Następne zdjęcia w kolejnych dwóch dniach - on i flaszka na plaży. Potem brak (wykupiony przydział się skończył 3 l - kraj arabski). Pierwsze zdjecie po powrocie do Polski - flaszka wódki. Następne - w Polsce on z kumplem? śpiący na plaży "po znakmitej imprezie"...

I liczne odpowiedzi znajomych, studentów pełne zachwytu "jak wspaniale wypoczywa i się bawi"...

Wracając do tematu, aby na skutek zbyt długiego tekstu niektórzy czytelnicy się nie pogubili i co najgorsze nie dostali bóli i zawrotów głowy (bo to dłuższe czytanie niż SMS czy wpis na FB).

Otóż od długiego czasu czytałem na forach wpisy pełne "obrzydzenia" tym koszmarnym Egiptem, który każdemu się zupełnie znudził i mają go zupełnie dosyć..
Te "tandetne" rybki i "nędzne" rafki.... Fuj....

A teraz tak się porobiło, że te "tandetne" rafki i np. manty wiekszość z Was może sobie pooglądać na obrazkach czy na youtubie...

Bo na dalsze podróże ze względów finansowych mało kogo stać...

A i "taniutki" Egipt dla wielu był (jest) niesamowitym wyzwaniem finansowym...

Jak mi piszą znajomi z Polski większość ludzi, żyje na kredytach spłacanych kredytami "od pierwszego do pierwszego"...

https://vimeo.com/169426481

https://vimeo.com/169429685
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 10-06-2016, 10:13, w całości zmieniany 1 raz  

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2016, 12:19   Re: SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenie

Jan Dudzinski napisał/a:

Jak mi piszą znajomi z Polski większość ludzi, żyje na kredytach spłacanych kredytami "od pierwszego do pierwszego"...

Nie wszyscy mają to szczęście żeby mieszkać w kraju tak bogatym, o tak znakomitej stabilizacji i którego gospodarka światowa jest jedną z największych na świecie - jak Egipt, cóż poradzić...
Tęsknię za widokiem tych Bentleyów i Ferrari na każdym skrzyżowaniu u Was w Sharm.

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2016, 13:08   

Czytam i nie wierze hehehe :)

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2016, 14:05   

Tak się zastanawiam - po co ten wątek jest ciągnięty?
Bo wg mnie największy efekt marketingowy jest dla założyciela. "Nie ważne czy piszą dobrze, czy źle - byle z nazwiskiem"

Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 10-06-2016, 15:30   

Nom nom nom.... Trol sie karmi az pieknie ;)

Znana maksyma "Nie wazne jak mowia, wazne, ze mowia..."

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 10-06-2016, 18:25   Re: SHARM - Zaczęło się ciężkie picie i palenie

Cieszcie się! Jutro weekend!!!
Sprzęt już pewnie spakowany i będziecie wspaniale nurkować czy to w Bałtyku czy to w jeziorach!

To specjalnie dla Was: film z dzisiejszego dnia - Apnea -. Ciekawe ryby ...
Podoba się Wam?

https://vimeo.com/170179752

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2016, 19:36   

Panie Janie, co Pan widzi złego w nurkowaniu w Bałtyku albo polskich jeziorach?

Pozdrawiam,
Mariusz

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2016, 02:19   

Może to, że jest dla biednych, ale to tylko takie przypuszczenia :)

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 11-06-2016, 08:51   Bałtyk - niesamowite wrakowisko

md1974 napisał/a:
Panie Janie, co Pan widzi złego w nurkowaniu w Bałtyku albo polskich jeziorach?

Pozdrawiam,
Mariusz

Witam,

tak jak zamieszczone jest na stronie www głównymi gośćmi baz są Niemcy, Anglicy i Hiszpanie (ostatni głównie safari).
Tak, że za każdym razem gdy mam możliwość reklamuję Bałtyk jako jedno z największych na świecie wrakowisk.
Szczególnie Anglicy są zainteresowani.
Na swoje Scapa Flow narzekają. Koszmarny dojazd, bardzo zmienna pogoda, wysokie koszty nurkowania i komfort/standard łodzi ODBIEGAJĄCY ZNACZNIE od tego do którego są przyzwyczajeni w Egipcie.

Baza się rozrosła.
W Sharm mamy jedną: "dzienne" nurkowania (SSI, PADI) plus dodatkowa - osobny business (SSI) safari na luksusowej łodzi - start - koniec Sharm, Hurghada - czyli osoby mogą dolecieć do Hurghady stąd są zabierane i mogą nurkować w okolicach Sharm i następnie na zakończenie safari wracają do Hurghady oraz inne centrum safari w Hurghadzie - na safari południowe - wypłynięcia z Hurghady, Marsa Alam..

Właścicielami tego wszystkiego są Austriak, Niemka i Anglik.
Ja zajmuję się dawaniem niesamowitych zniżek dla Polaków ( w tym safari) i robieniem rozbudowanych kursów nurkowania dla Polaków za darmo co wyjaśnione jest na stronie www - np. kurs OWD z wszystkimi nurkowaniami na rafach jest tańszy niż same nurkowania.
Jak się dysponuje podstawową wiedzą z kursu OWD można cały dzień nurkować za darmo- info na tym Forum w dziale "Reklama" i tym podobne promocje.

A wracając do tematu wątku: jak sie podobał film z Sharm?
Może jakieś wraki, jaskinie w Sharm, Dahab następnym razem?

Co do jezior mam mieszane uczucia. I nie chodzi o np. słabą widoczność. W wielu pięknie jest do np. 6m...
To co się dzieje na powierzchni: w ostanich dniach na tym forum: "jeszcze nie zdążyłem zdjąć szpeju a już miałem polane", opinie o Zakrzówku: dziesiątki "nurków chamów. buraków", Hańcza też powszechne pijaństwo..
Wypadek nurkowy..napisałem komentarz - reakcja natychmiastowa plucie... A za chwile się okazuje, że "wspaniały" nurek techniczny (KOBIETA) miała 2.5 promila alkoholu!!!!! I NIKT z osób w grupie tego nie zauważył.. A kiedy się czegoś takiego nie zauważy? Jak się samemu jest w trupa pijanym...

Oczywiście mówię moim studentom aby ponurkowali w Polskich jeziorach ale część z zasady nie ma zamiaru, część spróbowała i powiedziała "więcej nie" - być może to co powyżej jest powodem...
Studentów z okolic Krakowa wysyłałem do Curzydły mimo, że PADI przyprawia mnie o drgawki (ale to dobry instruktor). Niestety okazało się, że on nie nurkuje a o instruktorach , których dostali "w zamian" nie wypowiadali się najpochlebniej... Zresztą jeden z nich (Z BARDZO wysokim stopniem PADI) "błysnął" na tym forum brakiem znajomośći PODSTAWOWYCH standardów/wymagań stawianych przez PADI + totalną głupotą (tak jak i inni "profesjonalni" "instruktorzy" PADI bo wystarczyło przeczytać odpowiedni ustep tych przepisów. A on "pluł" z innymi z PADI chyba przez dwa tygodnie".. Więc przestałem...

Ale ja jestem w Egipcie a Ty w Polsce.

Jak to naprawdę wygląda?

Tyle na razie, Idę ponurkować. W rejonie Ras Katy. Temple, Ras Um Sid codziennie są widziane MANTY (mój film) Mam nadzieję, że Ty też to będziesz dziś robił...

Pięknego dnia

--
Jan D.

Master Instructor SSI CMAS** Instructor
Diver Pro 5000 The Word's Most Elite Water Explorer
Platinum 2200 PRO Instructor SSI
Best Instructor SSI in Egypt 2003
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 11-06-2016, 09:50, w całości zmieniany 6 razy  

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 11-06-2016, 16:45   

co Ty opowiadasz :zdz: ,po 2,5 promila leżałbym nietomny aż do poniedziałku :pigs:

zielony_nur 

Stopień: pa_DiR_esq :-)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2016, 18:49   Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko

Jan Dudzinski napisał/a:

...Hańcza też powszechne pijaństwo.. ...

Cholera, trochę racji Pan masz. Od lat nad Hańczą 100% znajomych mi Janów łoi naftę aż miło :-) .
Widać tak to już różnie z Janami bywa, jeden liczyć nie umie, inny nie trzeźwieje. Wolę tego drugiego, ledwo na tym swoim 'kucyku' siedzi, ale liczy jak szatan i co ma ogarniać - ogarnia :-) .
zdrówka i bez urazy dla Janów w ogólności

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2016, 21:10   Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko

Jan Dudzinski napisał/a:

Jak to naprawdę wygląda?

Wszędzie są różni ludzie.
A w kwestii tych co to zanurkowali w Egipcie u Ciebie i stwierdzili, że nie będą się męczyć w Polsce ... no cóż, nie każdy chce nurkować tylko na egzotycznych wyjazdach. Ile razy w roku można sobie pozwolić na wyjazd do Egiptu żeby ponurkować? Ludzie nurkują też blisko domu, wyjeżdżają na weekend. W ciepłe kraje to jednak dłuższa wyprawa i jednych nie stać na pięć wyjazdów w roku a inni po prostu nie mają tyle czasu.
Nurkują w Polsce i są szczęśliwi oglądając krzaczki i rybki do 6 m czy też wraki w zimnym i mrocznym Bałtyku decydując się na mniej luksusowe warunki na łodzi. Mnie osobiście wystarczy żeby ktoś zawiózł ribem na miejsce i po wynurzeniu odebrał z powierzchni i dostarczył do portu.

Pozdrawiam,
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez md1974 11-06-2016, 21:16, w całości zmieniany 1 raz  

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 12-06-2016, 08:29   Wypadek Nurkowy Nieprawdopodobne pijaństwo

jaros4 napisał/a:
co Ty opowiadasz :zdz: ,po 2,5 promila leżałbym nietomny aż do poniedziałku :pigs:

Na tym forum jest zamieszczona ogólnie dostepna informacja:

http://forum-nuras.pl/vie...a843979adbdb377

Ona się utopiła zdaje się w niedzielę rano. Wcześniej zapewnie siedziała sama cichutko gdzieś w kąciku i SAMOTNIE "obalała" literka...

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2016, 08:40   Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko

Jan Dudzinski napisał/a:

Tak, że za każdym razem gdy mam możliwość reklamuję Bałtyk jako jedno z największych na świecie wrakowisk.
Na swoje Scapa Flow narzekają. Koszmarny dojazd, bardzo zmienna pogoda, wysokie koszty nurkowania i komfort/standard łodzi ODBIEGAJĄCY ZNACZNIE od tego do którego są przyzwyczajeni w Egipcie.

Janie, to może uprzedź owych Anglików, że po Bałtyku to jachty nurkowe z sundeckami i jakuzzi nie pływają ;-) I że za cenę jednego dnia nurkowego na otwartym Bałtyku z noclegiem z 12 innymi osobami w 1 jednej kabinie na łoźku o szer 60 cm i z sufitem 50 cm wyżej mogą opłacić pewnie ze dwa dni z tygodniowego pobytu w Egipcie połączonego z nurkowaniem ( może nie safari, ale stacjonarne- owszem ) ;-)

Bo z całą pewnością to nie niskie ceny ciągną ludzi na Bałtyk i z całą pewnością nie jest to rozwiązanie dla tych, którzy szukają tańszej opcji, bo ich nie stać na kolorowe rybki w Egipcie :)

Za to na pewno mogą oczekiwać fantastycznych wraków, zachowanych tak, jak w niewielu miejscach na świecie, przepięknego klimatu pod wodą i świetnej atmosfery na wodzie, a jak się zdecydują na otwarty Bałtyk- w ogromnej większości przypadków bardzo dobrej widoczności.
Czyli nurkowań, dla których warto pokonać te 2 tys km. To im możesz obiecać, ale nie, że będzie tanio i luksusowo. Aaa, i wiatry też mamy, wiatry, które pokrzyżować mogą kazde plany. Bo tak po prostu wyglądają nurkowania wrakowe na morzach :)

Jan Dudzinski napisał/a:

Wypadek nurkowy..napisałem komentarz - reakcja natychmiastowa plucie...

o jakim komentarzu mówisz ? o tym w postaci wątku z tytułem o trupach ? I Twoim zdaniem to negacja wypadków nurkowych, czy złej sytuacji wśród nurków spowodowała to plucie ?
to może Ci wyjaśnię- ludzie po prostu nie lubią hien, które na czyimś nieszczęściu próbują ugrać coś swojego. i tyle.

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 12-06-2016, 08:43   Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko

md1974 napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

Jak to naprawdę wygląda?

Wszędzie są różni ludzie.
A w kwestii tych co to zanurkowali w Egipcie u Ciebie i stwierdzili, że nie będą się męczyć w Polsce ... no cóż, nie każdy chce nurkować tylko na egzotycznych wyjazdach. Ile razy w roku można sobie pozwolić na wyjazd do Egiptu żeby ponurkować? Ludzie nurkują też blisko domu, wyjeżdżają na weekend. W ciepłe kraje to jednak dłuższa wyprawa i jednych nie stać na pięć wyjazdów w roku a inni po prostu nie mają tyle czasu.
Nurkują w Polsce i są szczęśliwi oglądając krzaczki i rybki do 6 m czy też wraki w zimnym i mrocznym Bałtyku decydując się na mniej luksusowe warunki na łodzi. Mnie osobiście wystarczy żeby ktoś zawiózł ribem na miejsce i po wynurzeniu odebrał z powierzchni i dostarczył do portu.

Pozdrawiam,
Mariusz

Masz zupełną rację. Mi sprawia przyjemność samo nurkowanie - bycie w "innym świecie". Tak też mówi wiele moich studentów. Ciężko zapracowani w Polsce, gdy znajdą się pod wodą, wszystkie problemy znikają... Są zupełnie gdzie indziej. Akurat mam to szczęście, że mogę nurkować codziennie i w przepięknych miejscach.
W Polsce mam ponad 1000 nurkowań. Na obozach nurkowych (tak, tak było coś takiego) nurkowałem po 7 razy dziennie taka mi to sprawiało przyjemność. Na nurkowaniach pod lodowych nie mogli mnie z pod przerębli wyciągnąć tak mi się podobało.. Instruktorzy "mało zadowoleni" bo zmarznięci i chcieli już policzyć pieniążki i pójść do domu... A ja w piance a oni w sucharach... Do tej pory pamiętam niesamowity widok szczupaków "stojących" w szuwarach... Albo podwodne zieloniutkie łąki w jeziorach.. Spływy wartkimi rzekami.....

[ Dodano: 12-06-2016, 10:03 ]
lozerka napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

Janie, to może uprzedź owych Anglików, że po Bałtyku to jachty nurkowe z sundeckami i jakuzzi nie pływają ;-) I że za cenę jednego dnia nurkowego na otwartym Bałtyku z noclegiem z 12 innymi osobami w 1 jednej kabinie na łoźku o szer 60 cm i z sufitem 50 cm wyżej mogą opłacić pewnie ze dwa dni z tygodniowego pobytu w Egipcie połączonego z nurkowaniem ( może nie safari, ale stacjonarne- owszem ) ;-)

Bo z całą pewnością to nie niskie ceny ciągną ludzi na Bałtyk i z całą pewnością nie jest to rozwiązanie dla tych, którzy szukają tańszej opcji, bo ich nie stać na kolorowe rybki w Egipcie :)

Za to na pewno mogą oczekiwać fantastycznych wraków, zachowanych tak, jak w niewielu miejscach na świecie, przepięknego klimatu pod wodą i świetnej atmosfery na wodzie, a jak się zdecydują na otwarty Bałtyk- w ogromnej większości przypadków bardzo dobrej widoczności.
Czyli nurkowań, dla których warto pokonać te 2 tys km. To im możesz obiecać, ale nie, że będzie tanio i luksusowo. Aaa, i wiatry też mamy, wiatry, które pokrzyżować mogą kazde plany. Bo tak po prostu wyglądają nurkowania wrakowe na morzach :)

Jan Dudzinski napisał/a:

Wypadek nurkowy..napisałem komentarz - reakcja natychmiastowa plucie...

o jakim komentarzu mówisz ? o tym w postaci wątku z tytułem o trupach ? I Twoim zdaniem to negacja wypadków nurkowych, czy złej sytuacji wśród nurków spowodowała to plucie ?
to może Ci wyjaśnię- ludzie po prostu nie lubią hien, które na czyimś nieszczęściu próbują ugrać coś swojego. i tyle.

Na początek chciałbym Ci przypomnieć moją "stopkę"

Jan D.

Master Instructor SSI CMAS** Instructor

Diver Pro 5000 The Word's Most Elite Water Explorer

Platinum 2200 PRO Instructor SSI
Best Instructor SSI in Egypt 2003

Wejdź na stronę www z wyróżnieniami i zobacz ile mam zalogowanych nurkowań.
Przypomnę Ci, że jestem jedynym Polakiem w historii który uzyskał te wyjątkowe wyróżnienie - spełniając pełne wymagania.

Jacques Custeau też otrzymał te wyróżnienie..
http://www.biography.com/...ousteau-9259496

Nurkowałem w różnych miejscach.

Gdy na drugim roku studiów (czyli DAWNO temu) starałem się o wizę do Izraela (podróż Izrael a potem Egipt) w ambasadzie po złożeniu formularza w okienku wraz z kilkuset Polakami wyszedł do mnie po jakimś czasie "z zaplecza" jowialny grubasek i zagadał o moje podróże. Powiedział, że on też uwielbia podróżować ale teraz pracuje niestety w biurze i ma dużo mniej czasu.. A potem sobie poszedł z powrotem. Woła mnie kolega do okienka (pracował w ambasadzie). Tu twoja wiza... Czy ty wiesz KTO z tobą rozmawiał?/ Ja Nie... To był ambasador Izraela. On Z NIKIM nie rozmawia. Nawet nie chce mu się gadać z ludźmi z naszego rządu... I jak chcą wizę to czekają na odpowiedż po dwa tygodnie!!

Tego dnia ja i moja dziewczyna byliśmy jedynymi osobami, które dostały wizę...

W Polskich jeziorach i w Bałtyku na wrakach nurkowałem też. Dodatkowo jestem sternikiem MORSKIM (również motorowodnym) Bałtyk, morze Północne...

NIE CZYTASZ uważnie.
Napisałem, że Angole narzekają na komfort u siebie na Scapa Flow w porównaniu z wyprawami na wraki w Egipcie.
A o łodziach muszą sobie sami sprawdzić... Sytuacja się zmienia, może już na pochylni stoi jakiś statek odpowiadający komfortem Egipskim?

Napisałem o PIJANEJ "W TRUPA" (dosłownie) KOBIECIE.

Tu jest info o wypadku:

http://forum-nuras.pl/vie...a843979adbdb377

A tak na marginesie: czy już wiadomo co było przyczyną ostatniego wypadku na Zakrzówku? Bo DUŻO czasu upłynęło...

Nie jest dobrze... Wyszedł jeszcze dłuższy tekst.
Jeszcze więcej osób się pogubi w czytaniu....
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 12-06-2016, 09:39, w całości zmieniany 4 razy  

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2016, 09:56   Re: Bałtyk - niesamowite wrakowisko

Jan Dudzinski napisał/a:

Nie jest dobrze... Wyszedł jeszcze dłuższy tekst.
Jeszcze więcej osób się pogubi w czytaniu....

masz rację - nie jest dobrze :)
i masz rację - biegłość w czytaniu ze zrozumieniem, to bardzo cenna umiejętność :)

natomiast w przypadku Twojego tekstu- nie ma obaw. 99, 99% i tak połowę ominie :) tę "o mnie"
Ostatnio zmieniony przez lozerka 12-06-2016, 09:57, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu