Witajcie!
Dzisiaj byłem pierwszy raz na Lipiu i jestem bardzo mile zaskoczony.Ciekawe jezioro,dużo roslin,bardzo dużo ryb w szczególnoÂci okoni i szczupaków.Z widocznoscia nieÂle do 20-u metrów nawet jakie 4-5 metrów,ale im głębiej tym gorzej.Na 35-u widocznoÂć jeden metr i zaskoczenie: poraz pierwszy ujrzałem dwie rzeczy: osokę aloesowatĹĄ na tej głębokoÂci oraz miętusa pod ta osokĹĄ,który za kazdym dotknięciem nie uciekał ,a tylko z powrotem wpływał pod roslinę.Bardzo fajne jezioro i będę tam na pewno częsciej przyjezdzał, szczególnie kiedy rozwinĹĄ sie w pełni rdestnice.
pozdro
22.05.2007
Godz. 17:00
70min pod wodą
maksymalna głębokość 18m
Wizura pod termoklimą w okolicach 7m. Rewelacja...
Rybki pływają, główne płotki, ale i spotkałem pod platformą pięknego miętusa.
Może ma ktoś ochotę na nocne na Lipie?
[ Dodano: 31-05-2007, 19:53 ]
31-05-2007Wejść
Wejście 16:45
Ostatni majowy nurek
Woda na powierzchni przypomniała, jakby ktoś wpuścił ściek.
Żonka się pyta: Ty chcesz do tego wejść????
Ale cóż nurek musi być. Okazało się że roślinność: rdestnice, osoki itp, "poszły" w ciągu 2 tyg. bardzo bardzo do góry. Ale poniżej 3 metrów już spokój,nurek udany bo składał się wyłącznie na ćwiczenia: helikopter, pływanie do tyłu i trym nad platformą. 40 min ćwiczeń przysporzyło dużo dużo radości.
AAAA bym zapomniał. Płynę już do pomostu i nagle widzę z mojej strony ławice płotek bardzo szybko płynie, myślę co mogło je wystraszyć, patrzę w prawo a tam kaczka na ok 3 metrach płynie w kierunku powierzchni. Świetnie to wyglądało pod wodą, zawsze widać jak kaczki nurkują, ale niegdy nie widziałem ich pod wodą
Zapraszam serdecznie na długie....może nocne? Plan jest na weekend...
[ Dodano: 17-06-2007, 12:11 ]
Spokojnie spotkanie 0 21, keiedy to jeszcze jasno i podyskutowanie z partnurem i 22:15 wejście do wody.
Wnioski po nurku.
Wizurka do 6-7m.
Ryb mnóstwo...węgorze, liny, szczupaki, okonie, klenie od koloru do wyboru
Najlepiej pływać w granicach 3-4 metrów, gdzie ryb spotkalismy najwiecej.
Roślinność już jest pięknnie wzrosła, rdestnice tworzą wspaniała nocną atmosferę.
Warunki z dnia 31.06.2007
Wizura w zakresach:
0-6m - bardzo duża zawiesina max 2m
6-12 - trochę lepiej bez rewelacji do 3m
12-28 - 6-8 m (bez światła można płynąć)
28-35 - ciemno na długoś światła latarki (nie posiadam hida - więc 3m widziałem)
temp wody 6 st. C
Powietrza 18
Falowanie 1
Ryb dość mało może z uwagi na spadające ciśnienie (jak wyszliśmy to oberwało się z góry co nie co)
Po ćwiczeniach ze stagami na deco 6m poprawiając maskę wyłamałem bolec mocujacy na przegubie - jedyna plastikowa częśc maski. Utrudniło to pływanie w i tak mętnej wodzie ale warto to było przymusowo przetrenować.
Potrzeba matką wynalazku więc już nie ma plasiku na masce.
A - liczne kursy żeglarsko- serfingowe wymuszają posiadanie bojki. Na 30 m jeszce słyszeliśmy pływająca łódkę nad nami.
W zalezności od zamiłowań mozna iść w okolicach 6-8 metrów, gdzie nie ma już roślinności i pooglądać lokalne węgorze i czasami szczupaczek. My w pierwszych 30 min szliśmy powyższą głębokością.
Kolejną ciekawą nocną głebokością jest 2-4 metry, gdzie szczupaki buszują nad roślinami i pomiedzy nimi. Np. szczupak spożywający rybke na kolację i jednoczesnie łypając na nas okiem, piękny widok.
Wizura od 2 do 6 metrów. Zecydowanie najlepsza w granicach 2-3 metrów.
[ Dodano: 28-07-2007, 14:04 ]
Stan na 28-07-2007
Info z bazy:
Woda jak mleko. Wizura do 1 metra.
na nocnym jak we mgle i na dlugich światłach.
Wysłany: 09-10-2007, 09:56 Lipie
6.10.07r.
byłem pierwszy raz na tym jeziorze i byłem bardzo mile zaskoczony, moi partnurzy także, całkowicie inna roślinność niż w dotychczas znuranych akwenach, sporo rybek, ładne roślinki
temperatura wody 7, na 10-11 metrach zawiesina ale poniżej już całkiem całkiem (jakieś 3-4m),
zrobiliśmy nurka w czasie 55minuta, z brzegu spod bazy Piotra, poprzez platformę do żaglówki na 18m (na początku była bojka, potem znikła ), do kolejnej na 11m i do starych pali pomostu.
Bardzo udane nurkowanie
identyczne warunki następnego dnia, w którym robiliśmy nurka z łodzi nieco dalej - całkiem przyjemnie
mam nadzieje, iż nie było to ostanie moje nurkowanie w tym jeziorze
a korzystając z okazji - pozdrowienia dla Piotra Ragini i dive masterów
13-10-2007
godz. 15:00 tym razem wszedłem odrazu przy keji i popłynąłem w prawo na około 3-4 metrów. To co zaobaczyłe pod pomostem i wokół zatopionego pomostu przeszło moje oczekiwania wg. ilości zoabczynia ryb w jednym miejscu. Istne akwarium. Gdzie się nie odwróciłem to widzialem różne rodzaje ryb, od maleńkich do środnich łącznie ze szczupakami, które polowały.
Wizura w tym miescu dochodziła do 12 metrów.
Całości widoku dopełniały obrośnięte łaciuchy od pomostu i boji.
jednak płynąc dalej, ryb było co kot napłakał i wizura ok 3-7 metrów.
Może ma ktoś ochotę na nocne w tygodniu?
Pogoda nurkowa
[ Dodano: 28-10-2007, 22:45 ]
W sobotę obyło się oficjalne zamknięcie ketniego sezonu nurkowego przy Bazie Marlin Plus.
Zjechało się sporo ludzi z okolic i nawet dalszych stron.
Wpierw nurkowania, a ludzi było dosyć sporo wiec całośc potrwała ok 3 godzin.
Później było wspólne zdjecie, które może jak otrzymam w kopi to wstawie na forum.
Następnie była prezentacja sprzętu z oferty centrum nurkowego właściciela bazy. Część z niego można bylo sprawdzić pod wodą. Pierwszy raz mogłem pobawić się skuterem seadoo.
Później było pieczenie swojskiej kiełbasy ufundowanej przez organizatora oraz tort. Całość spędziliśmy przy ciekawej rozmowie z kolęgą, który pracuje od 3 lat na Malcie przy hodowli tuńczyka. Niektóre opowieści dla większości jeziorkowych nurków wprawiały w zdziwienie. Oni nurkują do 80m na powietrzu! Dobiero aktulanie powoli powoli planują wprwadzać TMX.
Po objedzeniu się wszysc powoli rozjechali się do domów.
[ Dodano: 28-10-2007, 22:46 ]
Wizura do 4m.
Ostatnio zmieniony przez dzinks 14-10-2007, 22:45, w całości zmieniany 1 raz
Witam Musze sie w koncu wybrac na to jeziorko Lipie szkoda ze tak daleko troche.Piotr Raginia klubu nurkowego MarlinPlus cos wspominal ze sie wybierze na jezioro Myśliborskie z nowym wykrywaczem metali byliscie moze na j.Mysliborskim?.Musze do niego przedzwonic w koncu
ja tez bylem dzisiaj na nurkowaniu nad dlugim.Widocznosc super okolo 6 m ale na 12 metrach.Na glebokosci 1-10m lipa.Jak ktos chce zrobic glebokiego nura to bedzie zadowolony
Ostatnio zmieniony przez hazi 20-06-2009, 19:12, w całości zmieniany 2 razy
Jezeli chcesz trafic na dobra widocznosc to polecam ustawic sie kolo glownego pomostu blisko sa plotki biale tam gdzie przedszkolaki sie kapia:)Jak tam doplyniesz w odali widac taka zolta boje ustawiasz kompas i zanurznie:)Jezeli bedziesz chcial ze mna po nurkowac ja bede w niedziele na pewno nad dlugim.Wczoraj nuralem tak do 10 m bo kolega nie chcial glebiej bo zimno mu bylo temp 7 stopni Pozdrawiam Bartek
Ostatnio zmieniony przez hazi 22-06-2009, 18:34, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko