To klasyczne wręcz objawy zamknięcia ujścia zatoki czołowej ,wywołane może być różnymi przyczynami
czy obrzek sluzowki powodujacy zamkniecie swiatla kanalu, moze miec przyczyne w czestych i natezonych zmianach cisnienia podczas wynurzania i zanurzania?
cos a'la blokada wsteczna w uchu?
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 02-08-2005, 14:28
Każde "siłowe" przedmuchanie przestrzeni powietrznych może usposabiać do obrzęku śluzówki. Jak mamy do czynienia z sytuacją, w której przy zmiennym profilu nagle mamy problem z przedmuchaniem i musimy wykonać manewr typu zmniejszenie głębokości, odczekanie, głowa w górę, przedmuchanie, możemy zejść, to kolejne epizody tego typu będą niemal na pewno coraz trudniejsze do wyrównania właśnie z powodu obrzęku. A więc nie tyle zmiany głębokości, ile kolejne siłowe przedmuchania...
Co do uzależnienia od leków tzw. udrożniających przestrzenie powietrzne. Jak w każdym uzależnieniu jest komponenta fizyczna i psychiczna. Łatwo się nabawić takiego uzależnienia zwłaszcza w naszych warunkach - jedziemy na nurkowanie i nie chcemy mieć problemów z przestrzeniami powietrznym, zależy nam na nurkowaniu - a więc na wszelki wypadek coś bierzemy - albo pseudoefedrynę albo krople. Po jakimś czasie wytwarza się uwarunkowanie typu nurkowanie=stosowanie leku.
W ten sposób rozpatrując sprawę muszę stanąć trochę w obronie laryngologów zalecających np. budesonid czy podobne krople zawierające steryd działający miejscowo. Mniej to przyniesie szkody niż nadużywanie pseudoefedryny czy leków anemizujących. Czasami "mniejsze zło" jest dobrem. Co nie zmienia faktu, że lepiej by było nie brać niczego.
cochise [Usunięty]
Wysłany: 02-08-2005, 14:55
Kolega laryngolog zalecił mi stosowanie spreju Buderhin. Pomaga na jaokieś 12h. Zaczło się od tego, że w lutym pierwszy raz zachorowałem na grypę. Nie leczyłem. Po 2 dniach byłem zdrowy, ale ciężko to przeszedłem. Pojawiły się powikłania - , chrapanie w dowolnej pozycji, rano zapchany nos. W nurkowaniu to nie przeszkadzało. Ale podczas nurkowania zauważyłem nadmierne wysychanie śluzówki gardła. Wcześniej nie było aż tak. Sprawiłem sobie Sherwooda Maximusa z nawilżaniem powietrza - trochę lepiej ale nie do końca: i tak tuż po wynurzeniu wypluwam sporego "gluta" i jest już OK. W sumie zdążyłem się przyzwyczaić. Zrobiłem sobie wymaz z gardła, ale jeszcze rośnie, więc nie znam wyniku. Obejrzę za 36h.
I pytanie pierwsze: co jeszcze mogę zdziałać
Druga sprawa: Mniej więcej od tego samego czasu zauważyłem że przy zejściu nie muszę się przedmuchiwać. Dziwne, no nie? Czuję oczywiście ciśnienie, ale wyrównuje się ono samoczynnie. Jedynie przy bardzo szybkim zanurzaniu czasem zdążę jeszcze zatkać nos nim "coś tam przeskoczy". Więc jak to jest, bo możliwości są trzy: -albo nauczyłem się to robić odruchowo i sam tego do końca nie kontroluję, albo "coś się tam spieprzyło" i albo organizm się nauczył i chodzi jak szwajcarki automatic regulując "przeskakiwanie" zaworków wyrównania ciśnienia w uszach
I pytanie drugie: czy tak ma być czy mam coś z tym robić.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 02-08-2005, 17:15
Dużo na raz, a poza tym nie jestem Pytia
Samoczynne wyrównywanie ciśnienia (bez Valsalvy i innych manewrów) istnieje. (Sam tak mam od zawsze). Częste nurkowanie i częste otwieranie ujść przestrzeni powietrznych (głównie trąbek) ma wpływ na późniejsze ułatwienie tego procesu (jest mniej siłowe, więc daje mniejszy uraz/obrzęk, co ułatwia itd.. Sprzężenie zwrotne). Czyli mogło się coś zmienić w miarę upływu czasu i tak jest dobrze i może tak zostać.
Glut tuż po wynurzeniu w ustach (gęsty śluz) jest dość częsty i do pewnego stopnia normalny. Przez ok. godzinę pod wodą oddychasz bardzo suchym (i zimnym) powietrzem (niezależnie od rozwiązań w Maximusie). Śluz wydzielany w drogach oddechowych zagęszcza się no i mamy gluta. Natomiast duża ilość śluzu w drogach oddechowych może być wynikiem palenia papierosów, alergii, zapalenia oskrzeli. Może pochodzić z zatok i przy wynurzaniu wraz z powietrzem przedostaje się w kierunku nosogardzieli skąd łatwo po wynurzeniu może być zassany do ust - i też mamy gluta...
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jak śluz jest biały i nie jest go bardzo dużo, to może być normalne. Jak jest kolorowy (różowy, brązowy, żółty, zielony) to raczej normalne nie jest.
Czy ma to związek z przewlekłym stosowaniem budesonidu, bo nie do końca zrozumiałem?
cochise [Usunięty]
Wysłany: 02-08-2005, 22:47
Nie stosuję Buderhinu przewlekle, od jakichś 3 tygodni. Przez tydzień rano i wieczór, potem "jak se przypomnę" czyli gdy coś jest przytkane. Jest to niemniej lekkie przytkanie, tak że jak nie wezmę szprycy to nic się nie dzieje - przechodzi po kilku godzonach, a w nurkach zupełnie nie przeszkadza.
Glut jest zwykle szary lub lekko żółty. Alergii nie mam żadnej, ale fajki... no coż...wiem, wiem, nie musisz mnie ganić - już dojrzałem do zerwania i ograniczam.
Poza tym wiesz, nic poważnego się nie dzieje, ale wcześniej tego nie było. Wolę zawczasu się tym zająć, aby nie było za późno nim coś się "całkiem spieprzy". Sam jestem doktorem, tyle że od zwierząt i nie znoszę pacjentów, którzy przychodzą z czymś poważnym, bo właściciele "coś przegapili"
Aha, 3 mies temu inny laryngologwykry że miałem małego ropnia w gardle, zalecił Sal Ems i płukanie wodą utlenioną. Wydało mi się dziwne, więc na wszelki wypadek wząłem jeszcze Amoxiklav przez 7 dni. Zaś 2 mies temu brałem wg zalecenia innego lekarz (na co innego - profilaktycznie) Sumamed przez 3 dni. Z reguły unikam abiotyków tak poza tym.
Zastanawiam się nad tym co jeszcze mogę zrobić, jakie badania, na co zwrócić uwagę lekarzowi jak wróci z urlopu. Zaznaczam - on nie nurkuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko