Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
21-05-2011, 00:41
Halcyon vs Halcyon - co założyć do singla...
Autor Wiadomość
Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 01-02-2006, 09:15   

bann napisał/a:
zachowuje sie pod woda jak czerwone Ferrari (ale to juz historia na oddzielny temat do testow)

czy moglibyscie napisac choc kilka slow o tym worku OMS?
bo wlasnie jestem na etapie wyboru wora do singla i kazde info sie przyda...

pozdrawiam :20:

stefan-stefan 

Stopień: brodzÄ�cy
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2006, 13:02   Technika Podwodna - chwila prawdy dla jej właścicieli

Slawek Packo napisał/a:
Na razie niezadowoleni użytkownicy worków Eclipse i Explorer mogą liczyć z naszej strony na zwrot pieniędzy.

Panie Packo publicznie twierdzisz, że oddajesz niezadowolonym pieniądze.
Więc publicznie zapytam jako niezadowolny uzytkownik, czy oddasz mi pieniądze za jeden z w/w worków zakupiony w Twojej firmie? Oczywiście dane podam po Twojej deklaracji.
Publicznie bo dzięki temu reszta /przyszli klienci będą wiedzieć jak będą obsłużeni w TP...
Pozdrawiam

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2006, 13:02   

Slawek Packo napisał/a:
Ja w odróżnieniu od kolegów z Czech nie chce wprowadzać klientów w błąd obiecując im wymianę mechacących się worków na nowe dopuki nie dostane potwierdzenia takiej informacji z Halcyona. Na razie Halcyon nie zgadza się na wymianę worków. Informację jaką od nich dostałem cytowałem wcześniej. Możliwe że po rozmowach na DEMA w na poczatku października (spotkanie wszystkich dystrybutorów Halcyona) sytuacja się zmieni. Wtedy na pewno o tym napisze.

Czy wiadomo coś nowego?

Slawek Packo napisał/a:
Na razie niezadowoleni użytkownicy worków Eclipse i Explorer mogą liczyć z naszej strony na zwrot pieniędzy.

Czy to się czymś różni od wymiany worka? Czy za otrzymane pieniądze mogę od razu kupić nowy worek?

Slawek Packo napisał/a:
Po prostu czekamy aż Halcyon rozwiąże sprawę materiału na workach.

A czy Halcyon robi coś w tym kierunku? Jestem "na kupnie" worka i najchętniej wybrałbym Explorera, ale wolałbym, żeby sprawa mechacenia została wyjaśniona, a już trochę długo to trwa bez chyba żadnego odzewu z Halcyona.

Najlepsze pozdrowienia.

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2006, 13:46   

Grzyb napisał/a:
czy moglibyscie napisac choc kilka slow o tym worku OMS?
bo wlasnie jestem na etapie wyboru wora do singla i kazde info sie przyda...

1) jest czerwony :)
2) mozna wymienic w nim wewnetrzna powloke
3) ma 2cm wstawke dokola obwodu, (w H tylko po bokach, reszta zeszyta "w klin")
4) nie zmechacil sie (:

plywalem w tym worku przez ok. 2 dni, wiec trudno wypisac jakies powazne wady eksploatacyjne, po prostu "test" trwal za krotko
ze wzgledu na kroj jest mniej stabilny niz Pionier (powietrze latwo przemieszcza sie na boki) nawet przy niewielkich przechylach (z butla alu 80cuft), co moze byc zarowno wada i zaleta
nie wiem co staloby sie po zalozeniu go do stalowej butli 12l czy 15l, gdzie srednica jest wieksza, przez co sam material worka znajdowalby sie jeszcze "bardziej" pod butla niz po bokach, tworzac mniejsze kieszenie dla powietrza i umozliwiajac swobodniejszy przeplyw - z aluminiowa butla zachowywal sie jeszcze w miare poprawnie
plywalem z samym workiem przykreconym do standardowej plyty + uprzaz, firmowy soft-pack z wypasionymi kieszeniami cargo i szmerami-bajerami wolalem zostawic na brzegu, ale to tez kwestia gustu

Michał Kosut 

Stopień: DAN IT, PADI CD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2006, 14:04   

Tomek Tatar napisał/a:
Jestem "na kupnie" worka i najchętniej wybrałbym Explorera, ale wolałbym, żeby sprawa mechacenia została wyjaśniona, a już trochę długo to trwa bez chyba żadnego odzewu z Halcyona.

Mechcenie nie wpływa w żaden sposób na jego właściwości użytkowe (poza wyglądem oczywiście). Ja osobiście ma dwa H Explorery i mimo, że jeden odrobinę zmechacony działa bez problemu.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2006, 14:30   

Michał Kosut napisał/a:
Mechcenie nie wpływa w żaden sposób na jego właściwości użytkowe

Oczywiscie ze nie, odpadanie farby z drzwi i maski tez nie wplywa w zadnym stopniu na wlasnosci uzytkowe samochodu...

Michał Kosut 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2006, 18:37   

martin napisał/a:
Oczywiscie ze nie, odpadanie farby z drzwi i maski tez nie wplywa w zadnym stopniu na wlasnosci uzytkowe samochodu...

Wpływa zdecydowanie. Popłakałbym się gdyby się to stało w mojej toytoce.

Natomiast z mojego prywatnego doświadczenia i paru użytkowników, którzy nurkują ze mną w tych skrzydłach wynika, że mimo lekkiego mechacenia nasze explorery mają się dobrze i działają bez zarzutów. Polowanie z nagonką na H, jest moim zdaniem mocno przesadzone i rozdmuchane.

Damass 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2006, 18:51   

Michał Kosut napisał/a:
Polowanie z nagonką na H, jest moim zdaniem mocno przesadzone i rozdmuchane.

Robisz sobie żarty ?

ktoś płaci za worek H 1k pln i po dwóch tygodniach wiszą z niego farfocle i strzępy !!!
nie ma to znaczenia, że worek spełnia swoje zadanie to jest ewidentna wpadka firmy
i dziwie się, że do tej pory nikt nie usłyszał słowa przepraszam za ten BUBEL !!!

Michał Kosut 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2006, 19:28   

Damass napisał/a:
ktoś płaci za worek H 1k pln i po dwóch tygodniach wiszą z niego farfocle i strzępy !!!
nie ma to znaczenia, że worek spełnia swoje zadanie to jest ewidentna wpadka firmy
i dziwie się, że do tej pory nikt nie usłyszał słowa przepraszam za ten BUBEL !!!

Te strzępy to trochę przesada. Mechcenie widziałem w ok. 10 workach i żaden nie był w strzepach.
Ja uważam, że mechacenie nie czyni z tych worków bubli. Swojego worka nie oddałem do reklamacji (tego co się mechaci) i nie mam zamiaru tego robić. Ale jeżeli ty uważasz inaczej to możesz to zrobić.

Damass 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2006, 19:32   Re: Technika Podwodna - chwila prawdy dla jej właścicieli

stefan-stefan napisał/a:
Slawek Packo napisał/a:

Panie Packo publicznie twierdzisz, że oddajesz niezadowolonym pieniądze.
Więc publicznie zapytam jako niezadowolny uzytkownik, czy oddasz mi pieniądze za jeden z w/w worków zakupiony w Twojej firmie? Oczywiście dane podam po Twojej deklaracji.
Publicznie bo dzięki temu reszta /przyszli klienci będą wiedzieć jak będą obsłużeni w TP...
Pozdrawiam

Przeczytaj ten tekst ze zrozumieniem potem pogadamy !!!

edit:
Nie posiadam strzępiącego się worka firmy H żeby była jasność !!!
Tak więc moja opinia nie jest motywowana złością, lecz gdybym miał
strzępiący się worek na pewno bym go reklamował żądając zwrotu pieniędzy...

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2006, 21:09   

Michał Kosut napisał/a:
Ja uważam, że mechacenie nie czyni z tych worków bubli.

Czy nie będziesz reklamował samochodu jeśli matowiał będzie lakier lub pojawią się jego drobne odpryski ?
Nie widzę różnicy - w obu przypadkach to bubel...

Radek7 

Stopień: P2, PL1,SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2006, 23:39   

Witam. Mam z tego powodu teraz dylemat . czy z powodu mechacenia się worka halcyona mam wybrać divrita classica . Niektórym to przeszkadza a niektórzy doceniają pozytywne cechy halcyona a mechacenie Jest dla nich sprawą drugorzędną nie mającą wpływu na pływalność. Ja chyba należę do tych pierwszych ale już zgupiałem. Trochę ten wybór kosztuje :sad: pozdrowienia .sorry DiW że nie żuciłem osobnego tematu.

Tomek Tatar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2006, 00:38   

Michał Kosut napisał/a:
Te strzępy to trochę przesada. Mechcenie widziałem w ok. 10 workach i żaden nie był w strzepach.

To fajnie. Jednak rok temu worki Halcyona nijak się nie mechaciły. Coś od tamtego czasu się zmieniło i chyba nie można nazwać tego zmianą na lepsze. Podpowiem, że to raczej zmiana na gorsze. Gdybym kupując miał wybór, to wolałbym worek niemechacący się - i wolałbym wiedzieć na czym stoję przed zakupem, a nie zrywać się każdego ranka i sprawdzać czy mój nowiutki Halcyon się aby przez noc nie zmechacił. :-D

Radek7 napisał/a:
czy z powodu mechacenia się worka halcyona mam wybrać divrita classica . Niektórym to przeszkadza a niektórzy doceniają pozytywne cechy halcyona a mechacenie Jest dla nich sprawą drugorzędną nie mającą wpływu na pływalność.

Ja jestem w tej samej sytuacji - chciałbym, żeby wpadka z mechaceniem "przeminęła z wiatrem" i żebym ze spokojnym sumieniem mógł kupić Halcyona.

Na pl.rec.nurkowanie Paweł Poręba pisze "Jednak mechacące się powłoki były zbyt widoczne jako
fasada właśnie. Tak czy inaczej firma Halcyon została zmuszona do wycofania się z tego materiału."
http://niusy.onet.pl/nius...ie&aid=40346204
Czy ktoś wie o czym mowa? Światełko w tunelu?

Najlepsze pozdrowienia.

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2006, 09:34   

Witaj!
Cytat:
Czy ktoś wie o czym mowa?

Tak - temat ten poruszyliśmy bezpośrednio w fabryce Halcyona.
Mechacące się worki to partia wypuszczona pomiędzy końcówką roku 2004, a wiosną 2005.

Jeżeli ktoś ma podobny problem ze swoim workiem prosimy o podanie nurmeru seryjnego worka (do znalezienia w dolnej części na białej naszywce)

Nie będziemy dyskutować z osobami które "kiedyś widziały", albo "słyszały że u jednego kumpla". Kiedy próbowaliśmy wyjaśnić sprawę w 9 na 10 przypadków okazywało się, że mowa jest o zasłyszanych opiniach z internetu, albo przekazu typu "kumpel- kumpla powiedział"...

Postaramy się odpowiedzieć osobom, które podają nr seryjny worka (jest w nim zawarta data produkcji) i datę zakupu oraz swoje dane personalne.

Nie będziemy uczstniczyć w szerzeniu plotek.

Pragniemy równocześnie poinformować, że nie mamy nic wspólnego z polityką handlową/podejściem do klienta firmy Technika Podwodna.

Dorota I. Czerny & Wojtek A. Filip

Tomek Tatar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2006, 23:23   

Dorota i Wojtek napisał/a:
Tak - temat ten poruszyliśmy bezpośrednio w fabryce Halcyona.
Mechacące się worki to partia wypuszczona pomiędzy końcówką roku 2004, a wiosną 2005.

To jest odpowiedź, która mnie satysfakcjonuje i uspokaja. Skoro "moher" był wpadką, która przeszła do historii, to chyba dam szansę Halcyonowi. :-D Dziwne/szkoda tylko, że dystrybutor Halcyona nie trąbi o tym na prawo i lewo - przecież to dobra informacja i również w jego interesie.

Dorota i Wojtek napisał/a:
Nie będziemy uczstniczyć w szerzeniu plotek.

Ja może trochę spanikowałem, ale Internet jest jednak dobrym, przekrojowym źródłem opinii użytkowników sprzętu. W zaistniałej sytuacji odstępuje od podgrzewania atmosfery, chyba, że mechacenie odczuję na własnym grzbiecie, tfu, tfu...

Najlepsze pozdrowienia.

SIDORRO 

Stopień: CMAS P1
Wysłany: 29-03-2006, 21:05   

A ja trzy tygodnie temu kupiłem nowiutkiego HALCYON Eclipse i już mi się płakać chce jak pomyśle tym mechaceniu się worka!!! HELP ME!!!!!!!

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 29-03-2006, 21:24   

SIDORRO napisał/a:
HELP ME!!!!!!!

Skoro wiedziales ze sie mechaci, to po co kupowales?

Damass 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2006, 21:25   

SIDORRO napisał/a:
A ja trzy tygodnie temu kupiłem nowiutkiego HALCYON Eclipse i już mi się płakać chce jak pomyśle tym mechaceniu się worka!!! HELP ME!!!!!!!

Bez paniki :!: patrz na datę ostatniego posta pewnie kupiłeś już poprawioną wersję z materiału który się nie mecheci.
Z tego co pamiętam DiW pisali, że felerna partia wyszła pod koniec 2004 wiosna 2005 roku.
Ale jeśli masz jakieś oznaki mechecenia to być może trafił ci się leżak magazynowy w tedy reklamacja cię nie ominie.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 29-03-2006, 21:53   

SIDORRO napisał/a:
HELP ME!!!!!!!

Skoro wiedziales ze sie mechaci, to po co kupowales? :-|

Borszczuk 

Stopień: 4-
Kraj:
Madagascar

Wysłany: 29-03-2006, 23:48   

SIDORRO napisał/a:
HELP ME!!!!!!!
Zawsze mozesz lekko rozciac go u góry, następnie doszyć dwa paski materiału w w kształćie litery odwróconej litery "U", symetrycznie, po jednym z każdej rozciecia (warto brzegi rozcięcia obrobić choćby "na okrętke"). Otrzymasz dzieki temu rewelacyjny i koszerny wór na ziemniaki. Efektownie dyndający inflator odciągnie uwagę supermarketowej gawiedzi od mechatej powierzchni, skutecznie przywracając wiarę właściciela w moc i magię produktów z literką H. I o to przecież chodzi ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu