Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
EGIPT - czy jest bezpiecznie?
Autor Wiadomość
Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2016, 11:11   

Panie Janie ale Pan piero... . Jak widać nie tylko ma Pan problemy z liczeniem uczestników imprezy teraz doszły jeszcze zmiany związane z ocena faktów i rzeczywistości. Porównywać loty organizowane dla delegacji państwowej z czarterem - to trzeba być odważnym.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 28-02-2016, 14:31   

Dobre wieści
Kto mieczem wojuje ten bankrutuje :aaa:

http://thecairopost.youm7...out-of-business
Ostatnio zmieniony przez Scaner 28-02-2016, 14:32, w całości zmieniany 1 raz  

wpawlicki 

Stopień: Generał
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-02-2016, 15:33   

Wielce to smutne, ostatnimi laty sporo się w resortach zmieniło na plus i biedy jakby coraz mniej było widać. Obawiam się że obecna sytuacja doprowadzi do zaognienia wewnętrznych konfliktów i destabilizacji sytuacji, a wszystko to znowu będzie zubażać przeciętnego Egipcjanina.

P r o t 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-02-2016, 17:58   

Wróciliśmy w czwartek z zoną z Hurgady - 6 dni 14 nurów, wizura, jak na warunki Morza Czerwonego słabawa, woda 22 stopnie, trochę wiało,. Hotele puste, Ruskich wymiotło, ceny faktycznie spadły ( trzeci nurek danego dnia za 10 dolarów). Spokój i cisza. Żadnych oznak do niepokoju nie zauważyłem. Co oczywiście o niczym nie świadczy, ale takie są fakty.

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-03-2016, 08:14   

oRafy trochę odpoczną

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 13-03-2016, 08:47   

P r o t napisał/a:
Wróciliśmy w czwartek z zoną z Hurgady - 6 dni 14 nurów, wizura, jak na warunki Morza Czerwonego słabawa, woda 22 stopnie, trochę wiało,. Hotele puste, Ruskich wymiotło, ceny faktycznie spadły ( trzeci nurek danego dnia za 10 dolarów). Spokój i cisza. Żadnych oznak do niepokoju nie zauważyłem. Co oczywiście o niczym nie świadczy, ale takie są fakty.

Witajcie,

w Sharm temperatura powietrza dochodzi do 30 C (ale powietrze suche więc to sama przyjemność - ja w Polsce w miescie przy 30 C umieram).
Temperatura wody 24 C widoczność ca. 30 m.

Ciekawa opcja dla pobytu w Sharm - wycieczka do Dubaju na zakupy za grosze. Bilet lotniczy 80 USD...

Pisałem o tym, że warto teraz przyjechać na dłużej - teraz przez Hurghadę + prom np. na trening Divemastera, nurkowania technicznego, inny.. Bezpośrednie loty zaczynają się za miesiąc:

http://www.wakacje.pl/las...l-sheikh/?tanio

Koszt mieszkania - dwa pokoje - cztery łóżka, pralka 130 euro/miesiąć - pomogę wynająć.

Koszty jedzenia: - aktualnie 1 euro - 10 LE

http://flipbooks.azureweb...yper_A_redu.pdf
http://www.awladragab.com...jJw?ID=1148#Pro

Oczywiście zupełny spokój...

wallace 

Stopień: deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2016, 08:11   

http://turystyka.wp.pl/ka...,wiadomosc.html

maciek811 

Stopień: AOWD | Nx | Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2016, 09:09   

wallace napisał/a:
http://turystyka.wp.pl/kat,1036543,title,Jaka-przyszlosc-czeka-turystyke-w-Egipcie,wid,18095314,wiadomosc.html

Pier***enie :bee;

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 18-03-2016, 09:12   Sharm? Zupełny spokój...

wallace napisał/a:
http://turystyka.wp.pl/kat,1036543,title,Jaka-przyszlosc-czeka-turystyke-w-Egipcie,wid,18095314,wiadomosc.html

Witajcie,
tak, ciekawie przedstawiona sytuacja.

Warto zapamiętać stanowisko MSZ cytowane w atrykule i dostepne również na stronnie MSZ iż Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza podróże do Egiptu z wyłączeniem wyjazdów grupowych do miejscowości turystycznych położonych po stronie afrykańskiej nad Morzem Czerwonym (Hurghada, El-Gouna, Safaga, Marsa Alam) oraz Szarm el-Szejk na Półwyspie Synaj.

Czyli do Sharm można spokojnie latać.

Do do tego iż nie polecają wycieczek do Kairu nie ma czego moim zdaniem żałować.
Tłuc się autobusem po 8-10 godzin w jedną stronę? Gdy się jest niepełny tydzień w Sharm? Czy też tyle samo do Izraela na kilka godzin? Z żenującymi scenami "trzepania" przez żydowskich żołnierzy na granicy... Wiele osób po tym "pouczającym doświadczeniu" twierdzi: nigdy moja noga więcej nie stanie w Izraelu!!! Toż to paranoja!

To forum dla NURKÓW.. Jesteście w na jednych z NAJPIĘKNIEJSZYCH RAF NA ŚWIECIE i tracić 50% czasu na jazdę autobusem i oglądanie (cudownych wprawdzie) ale w "galopie" zabytków? Ile z tego skorzystacie? Zapamiętacie? Chyba, że chodzi o selfie na Facebooku "to ja pod piramidami"...

Oczywiście każdy sobie sam decyduje gdzie spędzić wakacje.

Błękitne niebo, temperatura do 30C, woda 25 C. Morze jak jezioro.
Jak zwykle zupełny spokój..

Za chwilę ide nurkować na bajkowych rafach..
A Wy?

[ Dodano: 18-03-2016, 10:42 ]
Jan Dudzinski napisał/a:
wallace napisał/a:

Witajcie,

tak, interesujaco przedstawiona sytuacja.
Ale nie do końca uczciwie...

Z tej strony: do 26 października 2015 roku trzecim stopniem zagrożenia, czyli "nie podróżuj", objęty był cały kraj. Resort wydał w tym dniu aktualizację, której treść obowiązuje do dzisiaj.

Ostatnia aktualizacja to: 9 stycznia 2016

Egipt – aktualizacja ostrzeżenia dla podróżujących

Warto zapamiętać stanowisko MSZ cytowane w atrykule i dostepne również na stronnie MSZ iż Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza podróże do Egiptu z wyłączeniem wyjazdów grupowych do miejscowości turystycznych położonych po stronie afrykańskiej nad Morzem Czerwonym (Hurghada, El-Gouna, Safaga, Marsa Alam) oraz Szarm el-Szejk na Półwyspie Synaj.

Czyli do Sharm można spokojnie latać.

Co do tego iż nie polecają wycieczek do Kairu nie ma czego moim zdaniem żałować.
Tłuc się autobusem po 8-10 godzin w jedną stronę? Gdy się jest niepełny tydzień w Sharm? Czy też tyle samo do Izraela na kilka godzin? Z żenującymi scenami "trzepania" przez żydowskich żołnierzy na granicy... Wiele osób po tym "pouczającym doświadczeniu" twierdzi: nigdy moja noga więcej nie stanie w Izraelu!!! Toż to paranoja!

To forum dla NURKÓW.. Jesteście w na jednych z NAJPIĘKNIEJSZYCH RAF NA ŚWIECIE i tracić 50% czasu na jazdę autobusem i oglądanie (cudownych wprawdzie) ale w "galopie" zabytków? Ile z tego skorzystacie? Zapamiętacie? Chyba, że chodzi o selfie na Facebooku "to ja pod piramidami"...

Oczywiście każdy sobie sam decyduje gdzie spędzić wakacje.

Błękitne niebo, temperatura do 30C, woda 25 C. Morze jak jezioro.
Jak zwykle zupełny spokój..

A Wy?
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 18-03-2016, 09:54, w całości zmieniany 2 razy  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 18-03-2016, 09:54   

Jan Dudzinski napisał/a:
A Wy?

Ja ide zobaczyc jak prototyp samochodu z konikiem na masce spotyka sie z sciana.... Taki tam nudny dzien w pracy ;)

Gryzli 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-03-2016, 18:27   

Martin i ty możesz tak spokojnie na to patrzeć? :zdz: Ja bym się pewnością.... popłakał. Ciebie pewnie dotknęła znieczulica powodowana.... seryjnością? :co:

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 25-03-2016, 22:01   

Info z wojny w Egipcie
Armia egipska zabiła 60 terrorystów na Synaju

Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/s..._campaign=other
http://fakty.interia.pl/s...aju,nId,2169336

P r o t 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2016, 00:37   

Scaner napisał/a:
Info z wojny w Egipcie
Armia egipska zabiła 60 terrorystów na Synaju

w pierwszej chwili przeczytałem "turystów" ... za dużo świątecznego piwa chyba dzisiaj wypilem ... ufff ...

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 26-03-2016, 06:09   Sharm - Ruszają bezposrednie miedzynarodowe loty tutaj.

Ruszają bezpośrednie międzynarodowe loty tutaj.

Bajkowe rafy z tysiacami ryb zapraszają.

Raj - bo na razie nikogo pod wodą - ale to się zmieni - jak zawsze gdy masowo ruszą turysci..
No i ceny - niektórzy instruktorzy SSI prowadzą kursy za darmo ( w promocji) płaci się tylko za certyfikat, podręcznik i zniżkowe nurkowania w pakiecie..
Również kursy nurkowania technicznego..

Czyli " kto pierwszy ten lepszy"..

pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-03-2016, 07:26   

A w cenie takie atrakcje jak zostawienie na pełnym morzu przez Jan Dudzinski,

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 27-03-2016, 10:33   PROPAGOWANIE KŁAMSTW

pawlos1976 napisał/a:

Zostałeś dodany do ignorowanych + zgłoszenie do moderatora za propagowanie kłamstw.

http://ksiega.4free.pl/ksiega.php?uid=350496

Sharm El Sheikh.

Przepiekne błekitne niebo, temperatura powietrza 30C -ale suche powietrze - sama przyjemność.
Dodatkowo tu NIE MA PRZEMYSŁU + samochodów jak na lekarstwo - powietrze jest cudownie czyste..
Temperatura wody 25C i rośnie.

Zobaczyłem prognozę pogody w Polsce ...
I zwyczajnie zrobiło mi sie Was żal..
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 27-03-2016, 10:50, w całości zmieniany 1 raz  

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 29-03-2016, 11:31   

Jan Dudzinski napisał/a:

pawlos1976 napisał/a:

Zostałeś dodany do ignorowanych + zgłoszenie do moderatora za propagowanie kłamstw.

Chętnie potwierdzę prawdziwość wpisu pawlosa1976
Ostatnio zmieniony przez nuras5 29-03-2016, 11:32, w całości zmieniany 1 raz  

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 29-03-2016, 13:38   

Porwanie samolotu to tylko kolejny dowód, że Egipt nie radzi sobie z ekstremistami - mówi w "Otwarciu dnia" w TVN24 BiS Wojciech Szewko, ekspert ds. bezpieczeństwa. Jego zdaniem, oznacza to "koniec turystyki w Egipcie". We wtorek rano mężczyzna porwał egipski samolot i zmusił załogę do lądowania na Cyprze. - Na półwyspie Synaj od dawna trwają regularne walki z udziałem ciężkiego sprzętu - dodaje Szewko.

http://tvn24bis.pl/otwarc...cie,631001.html

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 30-03-2016, 06:54   Jak ignorować tego osobnika?

nuras5 napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:

pawlos1976 napisał/a:

Chętnie potwierdzę prawdziwość wpisu pawlosa1976

Cytat:
[ Dodano: 27-03-2016, 11:30 ]
grol napisał/a:
nuras5 napisał/a:
jakiegoś jelnia do nurkowania

Przy tak dookreślonym adresacie pytania...

Zauważ kim jest ten osobnik: to MODERATOR tego forum.
Już wcześniej "zasłynął" namawianiem do zrobienia tego co Włodzimierz Kołacz - czyli opuszczenia tego forum (w domysle tak jak on zrobił - usunięcia wszelkich wpisów).
Nie obce mu są również "ukryte" groźby pobicia.

Ten użytkownik jest na twojej liście ignorowanych
Henry Usuń użytkownika z listy ignorowanych
budiver Usuń użytkownika z listy ignorowanych
nuras5 Usuń użytkownika z listy ignorowanych
filipesku Usuń użytkownika z listy ignorowanych
Scaner Usuń użytkownika z listy ignorowanych
piotrkw Usuń użytkownika z listy ignorowanych
wiecznychlopiec

Niestety jako MODERATOR ciągle "wyskakuje"... Ech...

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 30-03-2016, 09:32   

Janie,

jestes w stanie skonczyc te wyglupy, czy potrzebujesz odgornej pomocy?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu