Wysłany: 22-02-2016, 11:11
Panie Janie ale Pan piero... . Jak widać nie tylko ma Pan problemy z liczeniem uczestników imprezy teraz doszły jeszcze zmiany związane z ocena faktów i rzeczywistości. Porównywać loty organizowane dla delegacji państwowej z czarterem - to trzeba być odważnym.
Wielce to smutne, ostatnimi laty sporo się w resortach zmieniło na plus i biedy jakby coraz mniej było widać. Obawiam się że obecna sytuacja doprowadzi do zaognienia wewnętrznych konfliktów i destabilizacji sytuacji, a wszystko to znowu będzie zubażać przeciętnego Egipcjanina.
Wróciliśmy w czwartek z zoną z Hurgady - 6 dni 14 nurów, wizura, jak na warunki Morza Czerwonego słabawa, woda 22 stopnie, trochę wiało,. Hotele puste, Ruskich wymiotło, ceny faktycznie spadły ( trzeci nurek danego dnia za 10 dolarów). Spokój i cisza. Żadnych oznak do niepokoju nie zauważyłem. Co oczywiście o niczym nie świadczy, ale takie są fakty.
Wróciliśmy w czwartek z zoną z Hurgady - 6 dni 14 nurów, wizura, jak na warunki Morza Czerwonego słabawa, woda 22 stopnie, trochę wiało,. Hotele puste, Ruskich wymiotło, ceny faktycznie spadły ( trzeci nurek danego dnia za 10 dolarów). Spokój i cisza. Żadnych oznak do niepokoju nie zauważyłem. Co oczywiście o niczym nie świadczy, ale takie są fakty.
Witajcie,
w Sharm temperatura powietrza dochodzi do 30 C (ale powietrze suche więc to sama przyjemność - ja w Polsce w miescie przy 30 C umieram).
Temperatura wody 24 C widoczność ca. 30 m.
Ciekawa opcja dla pobytu w Sharm - wycieczka do Dubaju na zakupy za grosze. Bilet lotniczy 80 USD...
Pisałem o tym, że warto teraz przyjechać na dłużej - teraz przez Hurghadę + prom np. na trening Divemastera, nurkowania technicznego, inny.. Bezpośrednie loty zaczynają się za miesiąc:
Warto zapamiętać stanowisko MSZ cytowane w atrykule i dostepne również na stronnie MSZ iż Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza podróże do Egiptu z wyłączeniem wyjazdów grupowych do miejscowości turystycznych położonych po stronie afrykańskiej nad Morzem Czerwonym (Hurghada, El-Gouna, Safaga, Marsa Alam) oraz Szarm el-Szejk na Półwyspie Synaj.
Czyli do Sharm można spokojnie latać.
Do do tego iż nie polecają wycieczek do Kairu nie ma czego moim zdaniem żałować.
Tłuc się autobusem po 8-10 godzin w jedną stronę? Gdy się jest niepełny tydzień w Sharm? Czy też tyle samo do Izraela na kilka godzin? Z żenującymi scenami "trzepania" przez żydowskich żołnierzy na granicy... Wiele osób po tym "pouczającym doświadczeniu" twierdzi: nigdy moja noga więcej nie stanie w Izraelu!!! Toż to paranoja!
To forum dla NURKÓW.. Jesteście w na jednych z NAJPIĘKNIEJSZYCH RAF NA ŚWIECIE i tracić 50% czasu na jazdę autobusem i oglądanie (cudownych wprawdzie) ale w "galopie" zabytków? Ile z tego skorzystacie? Zapamiętacie? Chyba, że chodzi o selfie na Facebooku "to ja pod piramidami"...
Oczywiście każdy sobie sam decyduje gdzie spędzić wakacje.
Błękitne niebo, temperatura do 30C, woda 25 C. Morze jak jezioro.
Jak zwykle zupełny spokój..
Za chwilę ide nurkować na bajkowych rafach..
A Wy?
tak, interesujaco przedstawiona sytuacja.
Ale nie do końca uczciwie...
Z tej strony: do 26 października 2015 roku trzecim stopniem zagrożenia, czyli "nie podróżuj", objęty był cały kraj. Resort wydał w tym dniu aktualizację, której treść obowiązuje do dzisiaj.
Ostatnia aktualizacja to: 9 stycznia 2016
Egipt – aktualizacja ostrzeżenia dla podróżujących
Warto zapamiętać stanowisko MSZ cytowane w atrykule i dostepne również na stronnie MSZ iż Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza podróże do Egiptu z wyłączeniem wyjazdów grupowych do miejscowości turystycznych położonych po stronie afrykańskiej nad Morzem Czerwonym (Hurghada, El-Gouna, Safaga, Marsa Alam) oraz Szarm el-Szejk na Półwyspie Synaj.
Czyli do Sharm można spokojnie latać.
Co do tego iż nie polecają wycieczek do Kairu nie ma czego moim zdaniem żałować.
Tłuc się autobusem po 8-10 godzin w jedną stronę? Gdy się jest niepełny tydzień w Sharm? Czy też tyle samo do Izraela na kilka godzin? Z żenującymi scenami "trzepania" przez żydowskich żołnierzy na granicy... Wiele osób po tym "pouczającym doświadczeniu" twierdzi: nigdy moja noga więcej nie stanie w Izraelu!!! Toż to paranoja!
To forum dla NURKÓW.. Jesteście w na jednych z NAJPIĘKNIEJSZYCH RAF NA ŚWIECIE i tracić 50% czasu na jazdę autobusem i oglądanie (cudownych wprawdzie) ale w "galopie" zabytków? Ile z tego skorzystacie? Zapamiętacie? Chyba, że chodzi o selfie na Facebooku "to ja pod piramidami"...
Oczywiście każdy sobie sam decyduje gdzie spędzić wakacje.
Błękitne niebo, temperatura do 30C, woda 25 C. Morze jak jezioro.
Jak zwykle zupełny spokój..
Za chwilę ide nurkować na bajkowych rafach..
A Wy?
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 18-03-2016, 09:54, w całości zmieniany 2 razy
Raj - bo na razie nikogo pod wodą - ale to się zmieni - jak zawsze gdy masowo ruszą turysci..
No i ceny - niektórzy instruktorzy SSI prowadzą kursy za darmo ( w promocji) płaci się tylko za certyfikat, podręcznik i zniżkowe nurkowania w pakiecie..
Również kursy nurkowania technicznego..
Przepiekne błekitne niebo, temperatura powietrza 30C -ale suche powietrze - sama przyjemność.
Dodatkowo tu NIE MA PRZEMYSŁU + samochodów jak na lekarstwo - powietrze jest cudownie czyste..
Temperatura wody 25C i rośnie.
Zobaczyłem prognozę pogody w Polsce ...
I zwyczajnie zrobiło mi sie Was żal..
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 27-03-2016, 10:50, w całości zmieniany 1 raz
Porwanie samolotu to tylko kolejny dowód, że Egipt nie radzi sobie z ekstremistami - mówi w "Otwarciu dnia" w TVN24 BiS Wojciech Szewko, ekspert ds. bezpieczeństwa. Jego zdaniem, oznacza to "koniec turystyki w Egipcie". We wtorek rano mężczyzna porwał egipski samolot i zmusił załogę do lądowania na Cyprze. - Na półwyspie Synaj od dawna trwają regularne walki z udziałem ciężkiego sprzętu - dodaje Szewko.
Zauważ kim jest ten osobnik: to MODERATOR tego forum.
Już wcześniej "zasłynął" namawianiem do zrobienia tego co Włodzimierz Kołacz - czyli opuszczenia tego forum (w domysle tak jak on zrobił - usunięcia wszelkich wpisów).
Nie obce mu są również "ukryte" groźby pobicia.
Ten użytkownik jest na twojej liście ignorowanych
Henry Usuń użytkownika z listy ignorowanych
budiver Usuń użytkownika z listy ignorowanych
nuras5 Usuń użytkownika z listy ignorowanych
filipesku Usuń użytkownika z listy ignorowanych
Scaner Usuń użytkownika z listy ignorowanych
piotrkw Usuń użytkownika z listy ignorowanych
wiecznychlopiec
Niestety jako MODERATOR ciągle "wyskakuje"... Ech...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko