Wysłany: 16-10-2006, 14:46
Scaner skoro juz od pewnego czasu nurales bez uprawnien a nastepnie po OWD wykonywales duzo nurkowan glebokich wiec zakladam ze dorobiles sie sporej wiedzy i doswiadczenia wiec robienie kursow w PADI bylo moim zdaniem zupelnie w twoim przypadku bez sensu
nie dawaly ci one nic poza plastkiem
ale to nie dlatego ze one niczego nie ucza tylko ze ty juz dawno przekroczyles zalecane limity na poszczegolne stopnie zakladam ze jak ci nic nie jest to miales wiedze daleko wykraczajaco poza ramy w/w kursow
a z instruktorka trzebabylo sie umowic niekoniecznie na kurs no ale jak nie wpadles na to to przyjdz moge udzielic ci paru wskazowek
co do DM jest on wlasnie po to zeby moc pilnowac turystow pod woda i aby robic instruktora
a skoro nie bylo to twoim celem wiec zrobienie go bylo znow niepotrzebne
a co do kupna kursow w innych federacjach i programie szkolenia to tylko twoje zdanie niekoniecznie prawdziwe no ale bladzenie to rzecz ludzka
tworki moze i odwiedze jak ci bede pomagal sie tam dostac bo widac juz chyba pora
Nie mówię, że jestem dobrze wyszkolony. Napisałem, że standardy PADI są niskie, dlatego będę to nadrabiał robiąc P2 i P3 w CMASie. Wiem, że przepłaciłem, gdybym najpierw przeglądnął kilka postów na tym forum, to nie robiłbym kursu w PADI, ale w CMAS.
A Ty co taki złośliwy nurku z zamiłowania? Hehe...
scaner napisał/a:
Nie stronie od dyskusji ale sorrry kolego pieprzysz i tyle jezeli uwazasz ze PADI jest ok to twoj problem bo w koncu skad moglbys wiedziec jak wyglada kurs w innych organizacjach naprawde nurkowych skoro do pały ci nie przyszlo sprobowac czegos w CMAS czy IANTD czy TDI ?
No to napisałem, że nie jest OK. Widziałem jak przebiega kurs w CMASie i widziałem ćwiczenia praktyczne i wiem, że w PADI jest o wiele łatwiej zdać (więc nie wiem o co Ci chodzi :?).
A ostatnie zdanie, to nie było do Ciebie przecież...
jezeli moge zapytac kto byl tak zarabistym instructorem i sprzedal ci tyle plastikow hm ciekawe............pozdrawiam stachu
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 16-10-2006, 21:23
conan napisał/a:
Scaner skoro juz od pewnego czasu nurales bez uprawnien a nastepnie po OWD wykonywales duzo nurkowan glebokich wiec zakladam ze dorobiles sie sporej wiedzy i doswiadczenia wiec robienie kursow w PADI bylo moim zdaniem zupelnie w twoim przypadku bez sensu
Masz racje ale bez certyfilkatu sie nie da prawda? Poza tym jak sie wczesniej nie bylo na kursie to trudno przewidziec ze to taka lipa w kazdym razie ja szklanej kuli nie mam
conan napisał/a:
ale to nie dlatego ze one niczego nie ucza tylko ze ty juz dawno przekroczyles zalecane limity na poszczegolne stopnie zakladam ze jak ci nic nie jest to miales wiedze daleko wykraczajaco poza ramy w/w kursow
Najpierw trzeba skonczyc kurs lub co najmniej go zacząc zeby to wiedziec prawda? Tak czy inaczej CMAS P2 dal mi wiecej umiejetnosci niz OWD+AOWD+Rescue+DM PADI
conan napisał/a:
a co do kupna kursow w innych federacjach i programie szkolenia to tylko twoje zdanie niekoniecznie prawdziwe no ale bladzenie to rzecz ludzka
Chcesz powiedziec ze instuktorzy TDI IANTD CMAS sprzedaja kursy bez kursów? (tak jak PADI?)
[ Dodano: 16-10-2006, 21:25 ]
stachu napisał/a:
jezeli moge zapytac kto byl tak zarabistym instructorem i sprzedal ci tyle plastikow hm ciekawe............pozdrawiam stachu
Sluchaj instruCtorze SSI lepiej nie poruszaj tematow innych instuktorów na Śląsku bo jeszcze coś powiem i będzie ci wstyd a klientów bedziesz musial szukac na Marsie
[ Dodano: 16-10-2006, 21:38 ]
KasiaK napisał/a:
to nie kwestia organizacji, tylko instruktora
instruktor moze byc PADI, a szkolic na bardzo wysokim poziomie
to na tyle
milego, spokojnego dnia
K.
Na spokojnie rzecz biorąc to
Jezeli zupelnie zielony chłoptaś wymyśli sobie ze zostanie nurkiem to w 3 dni w Egipcie moze zrobic OWD
W kolejne 3 AOWD
w kolejne 4 dni Rescue
w 7 DM
no i na koniec zostaje mu zrobienie kursu Instruktora OWSI PADI zakladam ze na to potrzebne jest zeby sobie nie robic jaj miesiąc choć zdaje sie ze kurs trwa tydzien ale to juz nie wazne wiec teoretycznie po 8 moze 10 tygodniach zostaje Instruktorem PADI
Ale to małoprawdopodobne wiec realnie ten chłoptaś ciezko przerabia material PADI i calosc szkolenia zamyka w 2!!!!!!!!! LATA!!!! i co z tego?? NIC! wie tyle samo co w pierwszym wariancie czyli
Nie wie nic o dekompresji - Bo w PADI nie ma czegos takiego
Nie wie nic o akcelerowanej dekompresji - Bo nie ma dekompresji w PADI
Nie potrafi policzyc rock bottom
Nie potrafi rozpisac rantajmu
NIe potrafi zaplanowac zuzycia gazow ( obserwacja manometru czy nie wyskoczy rezerwa nie jest planowaniem)
Nie nic o komunikacji światlem
NIe wie kompletnie nic ale to absolutnie nic o Nitroksie a juz EAN 50 w ogole nie istnieje
itd itd
Kasiu wiec ja twierdze ze nie ma dobrych instruktorow wyszkolonych w ramach programu PADI. Zgadzam sie ze są i znam takich instuktorzy wybitni w PADI ale oni zawsze przekazuja dodtatkowa wiedze ktora posiadaja bo szkolili sie kiedys w CMAS teraz w IANTD lub TDI lub jeszze paru innych normalnych org. nurkowych
Jak to mowila moja babci wrona orła nie urodzi
Nie da sie zrealizowac normalnego kursu w ramach procedur PADI i nie mozna byc Super instruktorem przestrzegajac procedu i programow szkoleniowych PADI wiec zawsze pozostanie kwestia organizacji nurkowej i jej programu i oczywiscie osoby instruktora
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 16-10-2006, 21:47, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 17-10-2006, 15:50
zapytam z ciekawosci najpierw robiles P2 czy AOWD
skoro miales P2 to po co robiles AOWD a skoro miales AOWD badz wyzej a nurkowales znacznie glebiej niz pozwala na to P2 (a co za tym idzie posiadales stosowna wiedze) to po co ci bylo P2
czy nie lepiej bylo isc w strone nurkowan technicznych niz dublowania uprawnien ktore nic nie wniosly do twojej wiedzy?
sprzedawnia kursow bez kursow to jest gra slow
taki jest standart ktory nie zostal ustalony przez zadnego instruktora tylko przez federacje wiec pretensje do centrali moze oni stwierdzili ze taki kurs moze sie odbywac w taki sposob
a co do twojego wywodu o zostaniu instruktorem to w innych federacjach wcale nie jest inaczej
jak ktos ma czas i kase to robi kurs potem nurkowania stazowe i kolejny kurs(i tak jest nie tylko w PADI) wiec mozna zostac instruktorem roznie szybko
a co do pozostalych kwestii to chcialbym ci przypomniec ze PADI to nurkowanie typowo rekreacyjne niewazne czy ktos wazy 50 czy 150 kg jak chce to moze plywac
zalecana glebokoscia jest 30 m a absulutnym max 40 i to wszytko mieszczac sie w NDL
Padi ma szkolic nurkow do ogladania rafy a nie do bicia rekordow i nurkowania na mieszankach wiec po co instruktorowi wiedza na temat akcelorowanej deco itp
chyba ze na wlasny uzytek i dla podniesienia wlasnych uprawnien i wiedzy ale przeciez nikt mu nie zabrania sie szkolic w odpowiednich federacjach
co to znaczy wedlug ciebie normalne organizacje
bo te ktore podajesz tzn IANTD TDI to sa techniczne i w zaden sposob nie sposob ich porownywac do rekreacji to tak jakbys probowal porownac ciezarowke z osobowka
Wysłany: 17-10-2006, 16:28
conan napisał/a:
skoro miales P2 to po co robiles AOWD a skoro miales AOWD badz wyzej a nurkowales znacznie glebiej niz pozwala na to P2 (a co za tym idzie posiadales stosowna wiedze) to po co ci bylo P2
Ja sie zapytam skoro taki byl madry to po co w ogole robil jakies kursy ? Dlaczego twierdzisz, ze czlowiek po OWD nurkujacy do 60 m (a tak napisal) posiada "stosowna wiedze" . Wedlug mnie jest to przejaw skrajnej nieodpowiedzialnosci i narazania zycia i zdrowia nie tylko siebie, ale tez tych co z nim nurkowali (swoja droga to tez nie mogli miec za duzo w glowach) ...
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 17-10-2006, 17:06
conan napisał/a:
zapytam z ciekawosci najpierw robiles P2 czy AOWD
Najpierw AOWD
conan napisał/a:
a skoro miales AOWD badz wyzej a nurkowales znacznie glebiej niz pozwala na to P2
Porownaj program kursow to raz dwa to glebokosc to jeszcze nie wszystko w nurkowaniu
conan napisał/a:
(a co za tym idzie posiadales stosowna wiedze) to po co ci bylo P2
Najwyrazniej nie zrozumiesz wiec raczej szkoda prądu
Ale po raz ostatni sprobuje lubie zdobywac wiedze po to zeby zweryfikowac to co wydaje mi sie ze wiem i zeby skonfrontowac to co mowia inni wiec zabawilem sie i ukonczylem pare kursow PADI bylem solidnym uczniem i sumiennie zglebialem wiedze wynik - w tym czasie pozalem sympatycznych ludzi z ktorymi nurkuje do dzis choc trzeba przyznac ze ok 90% nurkowan robie solo i nie dowiedzialem sie niczego ciekawego na tych kursach Podsumowalem sobie wiedze i teraz juz wiem ze PADI nie uczy praktycznie niczego. Zrobilem P2 CMAS i to byl ciekawy kurs praktyczny choc lekko na granicy bezpieczenstwa kursantow
Tak oto rozwiazalem sobie teoretycznie nierozwiazywalny problem PADI vs CMAS
Ze kosztowalo duzo ? No coż nikt nie mowil ze nurkowanie jest tanie
Czy bylo warto ? Tak bo dzis nikt mi nie moze wstawic kitu bo sam sie przekonalem jak to jest
Czy stracilem czas? Na 100% nie bo najwazniejsze jest to ze juz wiem zeby trzymac sie z daleka pod woda od nurkow PADI wiec teoretycznie moje bezpieczenstwo wzroslo
Dopiero na kursach IANTD adv nitrox deep technical ntmx diver poznalem zupelnie nowe aspekty nurkowania i wieksza czesc materialu byla dla mnie zupelnie nowa poza tym pewnego rodzaju "filozofia" tech przemawia do mnie i pokrywa sie z moimi obserwacjami np. Wiekszosc nurkowan nawet tych wakacyjnych w Chorwacji wykonywana przez nurkow rekreacyjnych sa nurkowaniami dekompresyjnymi
lub sposob planowania i wykonywania nurkowan wrakowych jest najblizszy systemom IANTD/TDI A w koncu Bałtyk i jego wraki sa nam blizsze niz rafy
Tyle na ten temat jezeli chcesz koniecznie dorabiac ideologie to zycze powodzenia choc ciekwaszy bylby wątek sprzetowy poniewaz tu tez zamiast pieprzyc na forum i przerabiac teoretycznie szpej po prostu go kupuje nuram czasem jade bezposrednio do producenta i weryfikuje na sobie internetowe pieprzenie dlaczego ? Bo tak lubie taki mam piperzony kaprys a pozniej szpej ląduje na allegro lub u kolegow za 50% czasem 30% wartosci czesto po 3-5 nurkowaniach
conan napisał/a:
czy nie lepiej bylo isc w strone nurkowan technicznych niz dublowania uprawnien ktore nic nie wniosly do twojej wiedzy?
Wniosly bardzo duzo poczytaj wyzej.
Niczego nie dublowalem w kazdym razie nie pamietam abym pisal cos o tym ze robilem 2x aowd
conan napisał/a:
sprzedawnia kursow bez kursow to jest gra slow
taki jest standart ktory nie zostal ustalony przez zadnego instruktora tylko przez federacje wiec pretensje do centrali moze oni stwierdzili ze taki kurs moze sie odbywac w taki sposob
Bingo! wlasnie caly czas mowie ze liczy sie organizacja a instruktor dopiero pozniej
conan napisał/a:
a co do twojego wywodu o zostaniu instruktorem to w innych federacjach wcale nie jest inaczej
jak ktos ma czas i kase to robi kurs potem nurkowania stazowe i kolejny kurs(i tak jest nie tylko w PADI) wiec mozna zostac instruktorem roznie szybko
Przeczytaj jeszcze raz moj post wlasnie to napisalem ze nie ma znaczenia czy bedzie go robil 2 miesiace czy 2 lata w przypadku PADI i tak nie bedzie wiedzial wiecej bo najzwyczajniej w swiecie PADI nie uczy niczego poza przdmuchiwaniem maski i obserwacja manometru no i te slynne 50 bar
Wez kartkę papieru i wypisz sobie ilem mozesz zrobic wrakow w Polsce na jednej flaszce bez stage bez deko ( cały kompletny program PADI od OWD do OWSI Instruktor nie uczy posugiwania sie twienem butlami bocznymi i wykonywania nurkowan deko ) i odpowiedz sobie jaka jest przydatnosc szkolenia PADI
W zasadzie po pełnym cyklu szkolen PADI nie da sie zrobic nawet nurkowania w Hermanicach po studnia jest ponizej 30 m a dystans do i z powrotem to juz nurkowanie deko
Oczywiscie mozesz dołączyc przykładowe nurkowania wakacyjne i tez odpowiedziec ile z nich faktycznie bylo NDL i do maks 30 m
W Chorwacji nie znam ani jednej bazy ktora by w ogole zwracala na to uwage a w Egipcie zdaje sie ze jest tylko jedna ktora sie trzyma standardów
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-10-2006, 17:53
Jeśli mogę wtrącić swoje pięć groszy
Wydaje mi się, ze Scaner na dużo racji w tym co pisze.
Sprawa PADI i CMAS zawsze będzie świeża i zawsze będzie całe mnóstwo postów na ten temat, wystarczy poczytać inne fora.
Ale, jeśli ktoś wyjdzie z założenia, że interesują go tylko głębokości rekreacyjne np. nurkowie diabetycy ,którzy muszą pilnować głębokości, czasu temperatury oni też mogą być mistrzami w ty co robią , ale nie muszą znać „meandrów dekompresji
pozdr Jarek
Wysłany: 17-10-2006, 22:16
wydaje mi sie ze dyskusja nie powinna sie toczyc na temat ktory system jest lepszy tylko ktory sie nadaje do okreslonych typow nurkowan
oczywiscie glebokosci to nie wszytko ale piszac to mialem na mysli ze skoro nurkowales gleboko nawet po OWD to zakladam ze nie robiles tego od tak dla zaliczenia glebokosci przy linie tylko miales jakas swiadomosc tego co robisz i wiedze moze niezbyt pelna ale jednak i raczej nie z kursu OWD czy nawet AOWD ale wynikajaca z praktyki i doswiadczenia
powtorze jeszcze raz nie mozesz porownywac IANTD do PADI to sa federacje szkolace na zupelnie innych biegunach szczegolnie jesli wezmiemy pod uwage kursy o ktorych wspomniales czyli ADV EAN i wyzej
to ze wiekszosc nurkowan rekreacyjnych jest wykonywana z deco to juz nie wina federacji tylko nurkow ktorzy robia cos do czego nie sa przeszkoleni
jak bedziesz sprzedawal nowy sprzet za 30 % to daj znac widze ze jestes ze slaska moze cos kupie
a co do zostania instruktorem w 2 mies czy 2 lata to nie wiem czy zauwazyles ale napisalem ze to nie jest tylko domena PADI w kazdej federacji (nie liczac technicznych) jak masz kase i czas to zrobisz szybko instruktora i nie oznacza to ze bedziesz wiedzail co to jest dekompresja itp wiec nie pisz ze tak jest tylko w PADI ale generalnie w federacjach rekreacyjnych ale powtarzam jeszcze raz ze one szkola w innych celach a nie do nurkowan deco
osobiscie jednak nie widze w tym nic zlego
znam ludzi ktorzy nie chca nurkowac gleboko i dlugo i nie dlatego ze nie maja kasy czy sie boja albo cos tam jeszcze tylko dlatego ze nie widza w takim nurkowaniu przyjemnosci im wystarczy zanurkowac na 10-15 m zauwaz ze wiekszosc podwodnego zycia (tego do ogladania czyli rafy, roslinnosc) wystepuje wlasnie w plytkiej strefie wiec nie widze problemu i powtorze jeszcze raz PADI to typowa rekreacja wlasnie do ogladania rybek nie kazdy chce zwiedzac wraki i ogladac studnie na hermanicach
generalnie uwazam ze najwazniejsze w nurkowaniu jest i tak doswiadczenie im wiecej nurkujesz tym sie wiecej uczysz i jestes madrzejszy (mowie tu o nurkowaniach ktore sa wartosciowe)
mozesz byc po OWD a wiedziec wiecej niz OWSI albo super TECH DIVER
poza tym wydaje mi sie ze kurs jest tylko furtka ktora umozliwia ci dwie rzeczy
formalna mozliwosc szkolenia i zdobywania wiedzy na wyzszym poziomie oraz
oficjalna mozliwosc nurkowania do granicy swoich uprawnien
nawet najbardziej doswiadczonego OWD z 1000 nurkowan nikt nie zbierze np na Abile a juz ADV EAN z po 30 nurkowaniach kazdy wezmie
nie mozesz porownywac IANTD do PADI to sa federacje szkolace na zupelnie innych biegunach szczegolnie jesli wezmiemy pod uwage kursy o ktorych wspomniales czyli ADV EAN i wyzej
PADI/DSAT podobnie jak TDI/SDI czy IANTD, prowadzi szkolenia od OWD do instruktora trimixowego.
conan napisał/a:
to ze wiekszosc nurkowan rekreacyjnych jest wykonywana z deco to juz nie wina federacji tylko nurkow ktorzy robia cos do czego nie sa przeszkoleni
Niezależnie od federacji, podczas każdego zanurzenia z wykorzystaniem sprężonego czynnika oddechowego, przy wynurzaniu zawsze występuje dekompresja - i nie jest to wina nurków, pomimo, że nie wszyscy zostali o tym poinformowani
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 17-10-2006, 23:20
waldo napisał/a:
Niezależnie od federacji, podczas każdego zanurzenia z wykorzystaniem sprężonego czynnika oddechowego, przy wynurzaniu zawsze występuje dekompresja - i nie jest to wina nurków, pomimo, że nie wszyscy zostali o tym poinformowani
Noormalnie jestem w szoku nigdy nie wpadlbym zeby powiedziec to co Ty powiedziales bez obrażania mojego rozmowcy
[ Dodano: 17-10-2006, 23:28 ]
waterman napisał/a:
Ale, jeÂli kto wyjdzie z założenia, że interesujĹĄ go tylko głębokoÂci rekreacyjne np. nurkowie diabetycy ,którzy muszĹĄ pilnować głębokoÂci, czasu temperatury oni też mogĹĄ być mistrzami w ty co robiĹĄ , ale nie muszĹĄ znać Âmeandrów dekompresji
pozdr Jarek
Jarek masz racje ale ja uwazam ze każda organizacja nurkowa powinna miec w swoim programie podstawowym przynajmniej podstawowa porcje wiedzy na temat nurkowan deko
No i co najwazniejsze moim zdaniem instruktor nurkowania ktory nie wie nic na temat dekompresji bo oficjalnie instruktor PADI OWSI nic sie na ten temat w ramach szkolen PADI nie moze dowiedziec jest zdyskwalifikowany. Szanuje i rozumiem nurkow ktorzy nurkuja płytko i krotko w ramach NDL ale przynajmniej ich instruktor powinien im w ramach kursu wyjasnic co to jest deko czym grozi jak to sie je i dlaczego lepiej bedzie nurac w ramach NDL natomiast w PADI instruktor nie moze tego wyjanic bo NIC NA TEN TEMAT NIE WIE BO w PADI dekompresja nie istnieje
natomiast w PADI instruktor nie moze tego wyjanic bo NIC NA TEN TEMAT NIE WIE BO w PADI dekompresja nie istnieje
nadal sie bede upierac, ze to kwestia instruktora...a nie organizacji samej w sobie
osobiscie znam ilus instruktorów PADI, ktorzy doskonale wiedzą, ze......kazde nurkowanie jest dekompresyjne tak to ładnie ujmę
nie wolno generalizowac, bo mozna kogos/wiele osob urazic.....
analogicznie...to, ze ktos skonczył takie a nie inne studia, nie oznacza ze kompletnie nie ma pojecia na szersze tematy, sporo wybiegajace poza zakres jego piecio letniej nauki.....
znam wiele osob, ktore skonczyły taki, a nie inny kierunek studiow (maja papierek), a dzieki wlasnej checi i ambicji wiedza wiele wiecej i robia cos zupelnie nie kompatybilnego z ww "papierkiem"
spokojnej nocy
K.
p.s. tak na wszelki wypadek....nie bronie "swojego"....ja jestem IANTD
Smok [Usunięty]
Wysłany: 18-10-2006, 09:13
waterman napisał/a:
oni też mogą być mistrzami w ty co robią , ale nie muszą znać „meandrów dekompresji
Muszą znać i rozumieć problemy dekompresji.
conan napisał/a:
ale wynikajaca z praktyki i doswiadczenia
Ile osób popełnia błędy letalne idąc w samodzielne zdobywanie doświadczenia np Instr MM (PADI)
pozdrawiam rc
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 18-10-2006, 09:30
KasiaK napisał/a:
nadal sie bede upierac, ze to kwestia instruktora...a nie organizacji samej w sobie
osobiscie znam ilus instruktorów PADI, ktorzy doskonale wiedzą, ze......kazde nurkowanie jest dekompresyjne tak to ładnie ujmę
:
Ale jezeli znajdziemy takiego ambitnego instruktora i na dodatek bedzie z CMAS czy IANTD to sukces mamy gwarantowany no wiec zgodnie z zasada eleiminowania słabych punktów nalezy jezeli to tylko mozliwe wybierac ambitnych intruktorow nie z PADI
KasiaK napisał/a:
nie wolno generalizowac, bo mozna kogos/wiele osob urazic.....
analogicznie...to, ze ktos skonczył takie a nie inne studia, nie oznacza ze kompletnie nie ma pojecia na szersze tematy, sporo wybiegajace poza zakres jego piecio letniej nauki.....
znam wiele osob, ktore skonczyły taki, a nie inny kierunek studiow (maja papierek), a dzieki wlasnej checi i ambicji wiedza wiele wiecej i robia cos zupelnie nie kompatybilnego z ww "papierkiem" :
Masz racje ze generalizowanie wrzuca do jednego wora wszystkich ale nie mowimy tutaj o NSDAP ( wszyscy wiemy ze wsrod faszystow byli rowniez szlachetni pacyfisci ) ani o wyznawcach religgi x czy o ludziach ze sklonnosciami homo prawda? Mowimy o zwyklym produkcie przygotowanym przez fachowcow od marketingu i sprzedawanym przez ludzi najczesciej z maks zawodowym wyksztaleceniem taka zdaje sie jest srednia swiatowa dla tego zawodu.
Kursy PADI to tylko i wylacznie jeszcze jeden kiczowaty bubelek sprzedawny turystom na deptakach kurortow i generalizowanie w tak błachej sprawie nie jest niczym złym to tak samo jak powiedziec o sklepach sieci Lidl ze produkty sa w nich kiepskiej jakosci najczesciej wyprodukowane pod marka LIDL ale za to sa tanie i szybko moza zalatwic zakupy bo asortyment w tym sklepie jest ograniczony do minimum I czy takie generalizowanie kogos obraża? Nie bo takie sa fakty a to ze jeden z marketow Lidla jest zawsze czysty pachnacy towary sa poukladane i w duzych ilosciach a w innym jest syf brud smród i stoją puste kartowny zamiast towaru niczego nie zmienia
KasiaK napisał/a:
p.s. tak na wszelki wypadek....nie bronie "swojego"....ja jestem IANTD
A ja staram sie nie bronic w tej kwestii niczego wyrazilem najzupelniej obiektywnie swoja opinie
PADI - badziew
CMAS troche hard core jakby czas zatrzymal sie w miejscu gdzies w latach 80-tych
IANTD - System szkolenia "dobrany" do naszych warunkow bezrafowych przygotowujacy do nurkowan glebszych i/lub dluzszych np wrakowych na Bałtyku
TDI - Program wyglada dobrze w tym systemi nura wielu najlepszych polskich nurkow np. SP Banan
PADI - badziew
CMAS troche hard core jakby czas zatrzymal sie w miejscu gdzies w latach 80-tych
IANTD - System szkolenia "dobrany" do naszych warunkow bezrafowych przygotowujacy do nurkowan glebszych i/lub dluzszych np wrakowych na Bałtyku
TDI - Program wyglada dobrze w tym systemi nura wielu najlepszych polskich nurkow np. SP Banan
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko